Top News
Zeci de botoșăneni în Procesiune la Biserica Vovidenia: Rugăciune, evlavie cu sfinte moaște și 1.000 de pachete pentru sărmani – GALERIE FOTO&VIDEO

Creștini cu lumânări în mâini, preoți purtând cu evlavie sfinte moaște, dangăt de clopot și cântări de laudă aduse Maicii Domnului.

Duminică, 20 noiembrie, calendarul ortodox marchează Înainte-prăznuirea Intrării în biserică a Maicii Domnului.

 

Este ziua în care cântările o laudă pe Sfânta Ana pentru că și-a adus fiica să trăiască dedicându-și viața Domnului, la Templul din Ierusalim.

 

”Bucurie mai dinainte ne dăruieşte astăzi Sfânta Ana, odrăslind Rod ce alungă întristarea, pe Singura pururea Fecioară, pe care o şi aduce astăzi cu bucurie, făgăduinţele rugăciuni împlinindu-şi în Templul Domnului, ca pe Ceea ce este Biserică a Cuvântului lui Dumnezeu şi Maică Curată”, ne spun cuvintele Troparului.

 

Nici zăpada căzută peste noapte, nici ceața lăptoasă care s-a lăsat peste oraș nu i-a împiedicat pe botoșăneni să iasă din casă pentru a participa la Procesiunea cu sfinte moaște de la Biserica Vovidenia, locaș care luni, 21 noiembrie, își cinstește hramul Intrării în Biserică a Maicii Domnului.

 

Cu lumânări în mâini, creștinii au venit la biserică în număr mare. La ora 16.00, cu preoții în frunte, au pornit în procesiunea care amintește de drumul Maicii Domnului către Templu.

 

Preotul paroh Partenie Apostoaie le-a vorbit celor prezenți despre însemnătate procesiunii, dar și despre sfintele moaște care vor fi purtate de către preoți.

 

”La zile importante ale bisericii, odoarele sfinte sunt scoase spre închinare. Prin înconjurarea bisericii arătăm că sfințenia este starea de normalitate a omului. Toți suntem chemați să fim sfinți ai lui Dumnezeu, nu doar cei care sunt temporar în biserică, toată lumea este chemată să mărturisească prin viața curată, bună și plină de dragoste sfințenia lui Dumnezeu. De aceea avem un motiv în plus de a face această sfântă procesiune. Pentru că avem în mod permanent sfinte moaște la această biserică, avem în primul rând un fragment din Lemnul Sfintei Cruci a Mântuitorului Iisus Hristos, avem o părticică din moaștele Sfinților Împărați Constantin și Elena, Sfânta Ecaterina, Sfântul Efrem cel Nou, Sfântul Ioan Rusu și sfântul Ierarh Ignatie. Cu aceste sfinte odoare, pe care noi le numim daruri ale lui Dumnezeu, facem această procesiune sfântă așteptând și implorând mila lui Dumnezeu în viața fiecăruia dintre noi, în viața botoșănenilor și în viața lumii în general”,

preot Partenie Apostoaie, parohul Bisericii Vovidenia

 

 

Templul din Ierusalim s-a pregătit să primească dumnezeiasca Pruncă, a continuat pr. Partenie Apostoaie, amintind că ”îngerii în cer au fost cei care au pregătit totul”, iar ”poporul, tinerii, bătrânii au condus-o pe Maica Domnului spre Templu”.

 

”Astăzi, ca oarecând cei de demult, iată, pământul s-a înveșmântat în acest covor, în această haină luminoasă a zăpezii. Îngerii din cer au venit și au slujit astăzi în sfintele biserici Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie. Oamenii toți, prin post și rugăciune, caută să se apropie de acest eveniment sfânt. De aceea această procesiune ne amintește și de mersul, de drumul Sfintei Fecioare către Sfânta Sfintelor”,

preot Partenie Apostoaie

 

 Preotul Partenie Apostoaie i-a îndemnat apoi pe creștini să parcurgă drum cu inimă curată, cu inimă bună și smerită, având în mâini lumânări.

 

”Măcar câteva minute să cugetăm la ceea ce a însemnat Maica Domnului și importanța ei în viața noastră”.

 

După procesiune, de la ora 17.00, au fost oficiate Vecernia Mare și Litia.

 

Luni, 21 noiembrie, de marea sărbătoare a Intrării Maicii Domnului în Biserică, hramul Bisericii Vovidenia, programul liturgic va începe la ora 7:00, cu Acatistul Intrării în Biserică a Maicii Domnului, urmat de  Utrenie, Sfânta Liturghie și Pomenirea ctitorilor, slujitorilor și enoriașilor adormiți ai Bisericii.

 

Pentru duminică, dar și pentru ziua de luni, Biserica ”Vovidenia” a pregătit 1.000 de pachete pentru enoriași, dar și pentru sărmanii orașului.

 

 

Urmărește-ne și pe Google News

Școala fără manual sau profesorii de Bine de pe malul Prutului: Bucuria pe care o oferi copiilor este molipsitoare! GALERIE FOTO
Îi vezi deseori umblând pe ulițele satelor cu sacoșe pline de cărți sau cu ajutoare pentru sărmani. Un profesor cu doctorat în Teologie și un campion mondial la karate ne predau cea mai frumoasă lecție: înainte de a căuta medici, ingineri sau învăţători străluciţi, o ţară are nevoie de oameni buni.
Bătaie la ghetouri: Tânăr lovit cu pumnii și băgat în spital de doi frați din Parcul Tineretului
Apelul la 112 a fost efectuat sîmbătă seară aproape de ora 23:00.
Femeia din politica de la Botoșani care, deși a candidat NU VREA în Parlamentul României: Nu, nu pot să fiu un bun parlamentar VIDEO
Visul aproape oricărui politician de a fi ales în Parlamentul  României de pe un loc eligibil de pe lista unui partid pare să nu fie împărtășit de toți cei implicați în politică.
Dublă demisie în fruntea Nova Apserv
La numai un an și trei luni după ce a fost votat în plenul Consiliului Județean, consiliul de administrație de la SC Nova Apaserv SA a rămas deja fără un membru. Și nu oricare, ci chiar președintele CA-ului.
Instituția de la Botoșani unde nimeni NU vrea să se angajeze: Miroase a praf, a mucegai/ Nu suntem deloc modernizați
În ciuda concursurilor organizate, posturile la această instituție nu s-au ocupat.
Învățătoare bătută de mama unei eleve la o școală din municipiul Botoșani
Incidentul a avut loc în cursul zilei de miercuri, 25 ianuarie 2023 la o unitate de învățământ din municipiul Botoșani.
Magazinele Lidl de la Botoșani „călcate” de Protecția Consumatorilor, amenzi uriașe aplicate de comisari
Toate cele patru magazine din lanțul german Lidl care sunt funcționale la Botoșani au fost sancționate de Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor.
George Simion a inaugurat sediul AUR din Centrul Vechi: conferință pe scări, o pâine cât o țară, selfie-uri & TikTok – VIDEO & GALERIE FOTO
La doi ani după ce a intrat în Parlament, Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) și-a deschis un sediu în Centrul Vechi. Inaugurarea a fost una cu fast și a avut loc în prezența liderului național al formațiunii.
Mica Unire marcată la Botoșani cu burniță, oficiali, militari, gășculițe politice și ceva cetățeni – GALERIE FOTO & VIDEO
La borna 164 de la Unirea Principatelor Române, manifestațiile de la Botoșani au urmat practic același curs asemenea celorlalte ediții.Doar că în 2023 vorbitorii au mai fost puțin cernuți.
ULTIMĂ ORĂ: Un tânăr s-a izbit cu mașina într-un copac de pe marginea drumului – FOTOGALERIE
 Un tânăr 22 de ani a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce mașina pe care o conducea s-a izbit de un copac de pe marginea drumului.
ULTIMA ORĂ: BMW distrus la Rediu de un șofer aflat la un ”drive test”... Acum nu mai are ce cumpăra – FOTOGALERIE
Un accident cum mai rar se poate vedea a avut loc în urmă cu puține minute la ieșirea din Botoșani spre Stăuceni, acolo unde BMW a fost distrus în circumstanțe ce încă trebuie cercetate.
Alexia, la începutul unui drum anevoios! A început partea de recuperare, o clinică din Botoșani și-a oferit serviciile în mod gratuit – VIDEO & GALERIE FOTO
Alexia este cunoscută deja de comunitate dar și de oameni din întreaga țară care au empatizat cu trauma ei.Este fetița luptătoare care a supraviețuit unui accident rutier nefericit, în urma căruia i-au fost reatașate ambele brațe, după intervenții chirurgicale efectuate în premieră în Europa.
Continuă visul la Filarmonică: De la ”Bonjour, Bonne nuit, Paris!”, ”Zavaidoc Simfonic” și ”Iris Simfonic” la Mozart și Beethoven – PROGRAMUL
Spectacolele extraordinare de Anul Nou puse în scenă săptămâna trecută de Filarmonica ”George Enescu” reprezintă doar începutul unui 2023 pe care managerul îl promite a fi unul de vis. Instituția municipalității botoșănene dorește să sărbătorească în continuare la nivel înalt stagiunea aniversară, a 70 – a, și a stabilit un program ca atare pentru jumătatea care a rămas din iarnă și începutul primăverii.
O tânără a preluat șefia unei instituții de la Botoșani după ce fostul director a plecat în alt județ
O instituție din Botoșani are un nou coordonator de la începutul lunii ianuarie a acestui an.
”La steaua”... AUR-ită! Depuneri de coroane și la bustul poetului din centru, un membru AUR s-a apucat de ținut ”prelegeri” și de recitat peste poeziile difuzate la stație – FOTOGALERIE
Dacă scriitorii au ales în acest an să depună flori la bustul poetului nepereche din parcul Mihai Eminescu, autoritățile și partidele au mers în același loc ca de obicei.
Fermierii s-au distrat cu premii la propriul bal: au primit bidoane, găleți și au plecat cu saci de alimente – VIDEO & GALERIE FOTO
Sute de zootehniști s-au întâlnit sâmbătă seară la a patra ediția a Balului Fermierilor. Asociația Moldoovis și Stațiunea Popăuți, care au organizat acțiunea, și-au propus să premieze, dar și să distreze cei mai performanți crescători de ovine și caprine din Moldova
”Apa” e amenințată cu insolvența, adjunctul a demisionat, stația de epurare a ars, directorul general este în concediu: Habar nu am unde este
Operatorul de apă și canalizare al județului a început noul an cu tot felul de crize. A rămas fără pază, directorul adjunct a demisionat, iar stația de epurare a cartierului Bucovina a ars într-un incendiu.
Fostul primar al orașului VICTORIE în instanță împotriva unui cunoscut jurnalist: După doi ani instanța mi-a dat dreptate
Fostul primar al municipiului Botoșani care ulterior a fost numit în funcția de director al Loteriei Române a obținut câștig de cauză într-un proces intentat împotriva unui jurnalist din capitală.
”Salvatorul” de la ”Apă” demisionează după exact 1 an: Pleacă director la Bacău după ce promitea ”nu ne batem joc” la venirea la ”Nova”
La exact un an după ce a fost numit director adjunct al SC Nova Apaserv SA, Doru Constantin se pregătește deja de plecare. Nu la Râmnicu-Vâlcea, acolo unde a profesat în marea parte a vieții sale, ci la Bacău. Și tot pe un post de director.
Scandal pe Aeroportul Suceava: Botoșăneni ținuți în frig de două zile – FOTO & VIDEO
Mai multe curse aeriene de pe Aeroportul Suceava au fost anulate atât marți cât și miercuri din cauza ceții.
Sondaj
Ați dat până acum ”atenții” la doctor?
Da
Nu
Nu am ajuns la doctor
Declaraţia zilei
„E o anomalie aici, este pus în interior apometrul. A fost fraudat și violat, fizic s-a acționat asupra lui iar consumurile nu au mai fost înregistrate. Așa cum vorbeam și cu alți colegi, o familie consumă în jur de 10 mc pe ...
hainedevis.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.8900 lei
USD
Dolarul SUA
4.5374 lei
CHF
Francul elveţian
4.9461 lei
GBP
Lira sterlină
5.5142 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4694 lei
XAU
Gramul de aur
275.1252 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2419 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2700 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1666 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3863 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2062 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6571 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-0.6 o C
Dorohoi
-0.5 o C
Bucecea
-1.2 o C
Darabani
-3.5 o C
Saveni
-0.2 o C
Ştefăneşti
0.8 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.