Top News
Poartă spre Ucraina prin Racovăț! Vama redeschisă cu sumedenie de oficiali și fără val de români dornici să treacă granița – VIDEO & GALERIE FOTO

Pauza de 13 ani în care acest punct de frontieră a stat ferecat a luat sfârșit în dimineața zilei de 10 februarie 2023.

S-a întâmplat cu exact 14 zile înainte împlinirea unui an de la izbucnirea războiului din Ucraina, țara vecină cu care România, prin județul nostru, a redeschis o poartă de legătură.

Racovăț. Punct și de la capăt

 

Acest punct de trecere a frontierei Racovăț - Diakitvi are un specific aparte pentru județul Botoșani în sensul în care pe lângă traficul auto există și un culoar pentru accesul pietonal. A fost închis în urmă cu mai bine de un deceniu deoarece din punct de vedere al infrastructurii nu corespundea cerințelor Schengen.

 

Traseul până la repunerea în funcțiune a fost unul sinuos, inclusiv cu dosare la DNA, însă în cele din urmă și în contextul războiului din țara vecină, autoritățile din ambele state au depus eforturile necesare pentru ca acest punct Racovăț să fie redeschis.

 

Oficiali din linia a doua la redeschidere

 

La evenimentul cu valoare de simbol, cum a fost descris de unul dintre oficialii guvernamentali prezenți au participat de la București Mircea Abrudean, șeful Cancelariei Prim Ministrului, Irinel Scrioșteanu, secretar de stat Ministerul Transporturilor, Mihnea Drumea, consilier de stat la Cancelaria Prim Ministrului, Gheorghe Sorescu, subsecretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Bogdan Lari Mihei, președintele Autorității Vamale Române, Robert Chioveanu, președintele Autorității Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor și ministrul Muncii, Marius Budăi.

De pe plan local, prefectul Sorin Cornilă aflat în concediu medical, după o intervenție chirugicală a fost înlocuit de subprefectul Tiberiu Manolache și Cătălina Acatrinei, directorul Cancelariei. Consiliul Județean a fost reprezentat de președintele Doina Federovici. Au fost și parlamentari printre care Costel Șoptică și Cristian Achiței dar și primari, fiind bineînțeles prezent și Dumitru Chelaru, din comuna Pomârla.

 

Aproape un an de război la graniță

 

Primul vorbitor a fost Mircea Abrudean care a transmis discursul premierului Nicolae Ciucă, arătând printre altele că România rămâne deplin angajată în ceea ce privește deschiderea de noi puncte de frontieră, de modernizare a celor existente și de creare a unei infrastructuri moderne de transport.

 

”În aceste timpuri de grea încercare construim noi punți de legătură și consolidăm pe cele deja existente. Peste puțin timp, la 24 februarie 2023 se va împlini un an de la declanșarea agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei. Fără nicio justificare și cu încălcarea tuturor normel de drept internațional Rusia a hotărât declanșarea unei invazii militare menită să subjuge Ucraina și pe cetățenii ei. Am fost martorii unor evenimente de o brutalitate și de un tragism nemaîntâlnite pe continetul nostru, de la războiul ucrainean”,

Mircea Abrudean, șeful Cancelariei Prim Ministrului

 

 

Milioane de cetățeni au fost nevoiți să fugă din calea războiului, strămutați și refugiați.

3,5 milioane de persoane

au trecut prin România

Peste 100.000

au rămas în țara noastră.

 

„Pe toți i-am întâmpinat cu brațele deschise. Știm că pierderile suferite și mai ales absențele celor care au pierit din cauza agresiunii militare rusești nu vor putea fi compensate niciodată. Încercăm să venim în întâmpinarea nevoilor lor, încercând să-i încurajăm să facem să se simtă ca acasă și că nu sunt singuri”,

Mircea Abrudean, șeful Cancelariei Prim Ministrului

 

Oficialitățile române și-au reiterat ajutorul acordat Ucrainei, printr-o formă de solidaritate de dimensiuni uriașe. Mii de tone de ajutoare au fost trimise spre țara vecină din partea instituțiilor publice și societății civile, prin organisme neguvernamentale.

 

„Dezvoltarea infrastructurii de transport dintre țările noastre reprezintă un important instrument al cooperării bilaterale fără de care sprijinul umanitar, energetic, alimentar ar fi greu de imaginat. Suntem direct implicați în crearea de coridoare umanitare pe teritoriul României fiind tranzitați deja de peste 13 milioane de tone de cereale și oleaginoase în drumul spre piețele internaționale”,

Mircea Abrudean, șeful Cancelariei Prim Ministrului

 

Prin măsurile adoptate în România s-a contribuit astfel la generarea de venituri importante pentru economia Ucrainei și s-a evitat o criză alimentară globală, ajutând la exportul de bunuri ucrainene, a mai transmis oficialul de la București.

 

Au fost prezenți la redeschiderea Vămii Racovăț și omologi ucrainei ai șefilor din Guvernul României.

Puține au fost persoanele din comunitate care să fie prezente la punctul de frontieră pentru a ajunge în Ucraina. Doar câțiva tineri aduși probabil cu primarul din Pomârla, rânduiți cu Drapelul Național, pe partea de graniță românească.

 

Toți actorii zilei au vizitat spațiul din punctul Racovăț unde a fost rezolvată inclusiv problema utilităților, pentru ca mai apoi să vadă efectiv zona care a început deja să fie tranzitată de cetățenii români și ucraineni, la scurt timp de la redeschidere.

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
ASTĂZI: Cu steagul României lângă cel al Ucrainei, s-a redeschis frontiera de la Racovăț - FOTOGALERIE
Se redeschide vama care a stat închisă timp de 13 ani! S-a găsit și șeful care să spargă lacătul

 

Capii PSD, luați la rost de o botoșăneancă la intrarea în cimitir: Generalii o să vă scoată din rahat VIDEO
Săptămâna trecută, de Ziua Eroilor, social-democrații s-au așteptat unii pe alții la intrarea în Cimitirul Pacea mai bine de o jumătate de oră, timp în care nu s-au întâlnit doar cu liberalii veniți la manifestare, ci și cu o mulțime de simpli botoșăneni.
Un tânăr s-a izbit cu mașina într-un copac, a fost transportat de urgență la spital – FOTO & VIDEO
Șoferul a fost transportat la spital pentru îngrijiri medicale.
S-a aprins Ipoteștiul! Festival ca la ”municipiu”: artiști de la București și Chișinău și un foc impresionant de artificii la ”Floare albastră”– VIDEO & GALERIE FOTO
Tineri și mai puțin tineri din comună și-au dat întâlnire sâmbătă pe stadionul ”Luceafărul” din Ipotești, acolo unde spre seară s-a deschis a XIV – a ediție a festivalului ”Floare Albastră” organizat de Primăria și Consiliul Local Mihai Eminescu.
Concursul ”Sfinții Închisorilor” și-a desemnat câștigătorii: Au lăsat o mărturie puternică pentru generația noastră, am ajuns să înțeleg mai bine comunismulGALERIE FOTO
Seminarul Teologic Liceal Ortodox ”Sfântul Gheorghe”, Inspectoratul Școlar Județean Botoșani, Palatul Copiilor Botoșani și Asociația ”Scut botoșănean” au organizat Concursul Județean Interliceal, gimnazial de Arte Plastice, Eseu și Poezie cu tema ”Sfinții Închisorilor”, ediția 2023.
FOTO & VIDEO Prefectul Cornilă în mijlocul protestatarilor, flancat de jandarmi: A fost huiduit și redus la tăcere  
Sute de profesori au protestat astăzi în Piața Revoluției. Printre protestatari, a ajuns și reprezentantul Guvernului în teritoriu.
Eroii sărbătoriți la Botoșani pe găști politice: Pleiadă de oficialități la cimitir, unii cu pozele, alții cu pomana – FOTO & VIDEO
Politicieni, militari, preoți și simpli botoșăneni au putut fi văzuți joi la Cimitirul Pacea acolo unde a fost marcată Ziua Eroilor.
Conducătorul Filarmonicii Botoșani, omagiu plin de amar la cavoul lui George Enescu din Paris: Mormântul celebrului compozitor român se poate confunda cu al oricărui anonim VIDEO & FOTOGALERIE
Spre finalul stagiunii numărul 70, aniversată cu o serie de concerte grandioase, Filarmonica ”George Enescu” din Botoșani a marcat șapte decenii de existență și printr-un omagiu adus marelui muzician căruia instituția îi poartă și numele.
Protestul romilor rupt în două: Politicienii de la Botoșani lăsați în pace, „grosul” a plecat la București: Vrem condiții! FOTO & VIDEO
 Organizatorii anunțau o prezență de peste 400 de romi. În realitate s-au strâns în jur de 200 de persoane.
Retroparada la Botoșani: Mașini unicat expuse pe Pietonalul Unirii, a apărut și Miliția – GALERIE FOTO&VIDEO
Vremea frumoasă de duminică i-a făcut pe mulți botoșăneni să prelungească plimbarea pe Pietonalul Unirii, acolo unde în special copiii au avut parte de o adevărată distracție.
Percheziții de amploare în nordul județului, s-au ridicat arme, cartușe și țigări – VIDEO & GALERIE FOTO
Poliția orașului Darabani, cu sprijinul Serviciului Investigații Criminale, Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, Serviciului Arme Explozivi și Substanțe Periculoase, Biroului pentru Protecția Animalelor, Secției  7 Poliție Rurală Darabani și Poliției municipiului Dorohoi au pus astăzi în executare 18 mandate de percheziție domiciliară la locuințele unor persoane bănuite de comiterea infracțiunii de contrabandă.
REVOLTĂ cu peste 400 de romi la Botoșani: Asalt pe străzi, se vor picheta sedii de partide
Acțiunea de protest a fost anunțată de liderii comunității minoritarilor de la Botoșani.
Holograf a încins doamnele și domnișoarele într-un show cu muzică, motociclete, rochii de mireasă și... ”puțin venin” – VIDEO & GALERIE FOTO
18 ianuarie 2020... Sala Polivalentă din Botoșani se umple până la refuz la concertul ”Holograf Simfonic” conceput de impresarul artistic Liviu Sorinel. După numai două luni țara se închide din cauza pandemiei, spectacolele se anulează, viața se mută pe internet.
Artiști optzeciști în Galeriile botoșănene, un demers de recuperare a culturii – GALERIE FOTO
Muzeul Județean Botoșani găzduiește până pe 19 mai, pe simezele Galeriilor de Artă ”Ștefan Luchian”, expoziția ”Artiști 8-zeciști… în Galeriile botoșănene”.
Lidera romilor de la Prefectură, înmormântare cu polițiști și jandarmi în Centrul Vechi, după un priveghi nocturn cu lăutari - VIDEO & GALERIE FOTO
Semiramida Bălan, fost funcționar în cadrul Prefecturii Botoșani și lider al comunității rome a fost condusă astăzi pe ultimul său drum.
Oamenii Academiei la Botoșani: ”Cortina de fier” de pe Prut, granița care a schimbat definitiv destine – GALERIE FOTO
Vineri, 5 mai 2023, în sala de lectură a Bibliotecii Județene ”Mihai Eminescu” din Botoșani a avut loc un eveniment care iese din tiparul celor aflate în agenda obișnuită a unei instituții de cultură.
PREMIERĂ la Botoșani: Primăria animată de proiecții luminoase, spectacol impresionant în fața a zeci de oameni – FOTO & VIDEO
Proiectul artistic a fost inițiat de către profesorii Liceului de Artă „Ștefan Luchian” Botoșani.
Profesor de liceu acuzat de comportament cu tentă sexuală, Poliția infirmă acuzele, prefectul: Vă asigur că voi dispune măsuri imediateVIDEO
De Ziua Internațională a Tineretului, trei liceeni din Botoșani au petrecut o zi în Prefectură iar printre discuțiile purtate s-au atins și subiecte mai... sensibile.
Mult sau puțin? Condamnare cu suspendare pentru un șofer beat turtă care a încercat să mituiască doi agenți chiar în sediul Poliției
În vara anului trecut, Romeo Ștefancu s-a cinstit bine după care a plecat la plimbare cu un Duster. Cu domiciliul în Vârfu Câmpului, a trecut relativ repede granița județului și a ajuns la Zvoriștea.
Popăuți asaltat de mii de botoșăneni, Simion de la AUR a furat startul și l-a sabotat pe Daea – VIDEO & GALERIE FOTO
Stațiunea de Cercetare Popăuți unde se desfășoară Târgul Agroo Zoo în aceste momente, este efectiv blocată de mii de oameni.Drumul național este aglomerat de autoturisme iar polițiștii abia fac față cu dirijarea traficului.
Târgul Agro Zoo deschis de liberali și ceva șefi de pe la centru – GALERIE FOTO
Cea de-a XV-a ediție a Târgului Agro Zoo devenit tradiție în Stațiunea de Cercetare Popăuți și-a deschis sâmbătă porțile, într-o zi cu vreme caldă.
"oficialități",s-au adunat la pomană,mâncare și băutură din banii publici...
11 februarie 2023, 09:07
astratex.ro
Sondaj
Este îndreptățită greva cadrelor didactice?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
”Eu am spus foarte clar că, în momentul în care o să ajung să implementez reforma pensiilor sau reforma legii salarizării, nu o să fac ce s-a făcut la momentul scrierii PNRR. Adică nu o să fac o reformă sau reforme pe ascuns. O ...
fashiondays.ro
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.9633 lei
USD
Dolarul SUA
4.6099 lei
CHF
Francul elveţian
5.0913 lei
GBP
Lira sterlină
5.7790 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.3216 lei
XAU
Gramul de aur
293.6078 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2599 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3373 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0571 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4361 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2096 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6664 lei
Vremea
astăzi
Botosani
7.9 o C
Dorohoi
11.7 o C
Bucecea
13.8 o C
Darabani
11.2 o C
Saveni
9.8 o C
Ştefăneşti
16.4 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.