Top News
Poveste de dragoste în două țări, cu patru copii și o singură credință: Dacă ar fi după soțul meu, cred că ne-am fi mutat la Vorona de totFOTO&VIDEO

S-au cunoscut la un concert în Austria, el neamț, ea româncă. S-au cununat civil în Germania, și-au rostit dragostea și credința în fața preotului din Vorona. Astăzi au patru copii care se simt la fel de acasă în România ca și în Germania.  

Anul 2021 este declarat, de către Sinodul Bisericii Ortodoxe Române, drept Anul omagial al pastorației românilor din afara României. Cei cărora le spunem - contextual sau afectiv, ironic sau înțepând cu subînțelesuri – diaspora. Însă un prim sens, și deopotrivă corect, al diasporei ar fi atunci când ne referim la oamenii care își părăsesc locul de origine și se stabilesc oriunde în lume. În greaca veche, dia speiro înseamnă ”a împrăștia (semințe)”.

 

Potrivit datelor oficiale, cei mai mulți români din diaspora se află în Italia, urmată de Germania și Spania. Se știe că, acolo unde s-au așezat, românii au dus cu ei și ortodoxia. Datorită lor, în multe comunități s-au înfințat sau redeschis biserici care i-au ajutat să își păstreze identitatea. În cadrul acestor comunități ortodoxe, copiii primesc sprijin în a învăța limba părinților lor (română), dar și pe cea a țării de adopție.

 

Însă mai este ceva ce impresionează profund în viața diasporei, și anume felul în care sunt privite obiceiurile românilor, felul în care le sunt preluate tradițiile sau, pe alocuri, credința.

 

Klaus Dieter Brückmann era, până în urmă cu vreo zece ani, un om care nu cunoscuse ortodoxia. În țara sa natală, Germania, nu trăise niciodată ca un om religios. Mărturisirea a fost făcută în emisiunea Secvențe Trinitas, acolo unde toată lumea a aflat de povestea lui de dragoste cu frumoasa Maria, din Vorona.

 

 


(Klaus și Maria Brückmann)

 

 

”Eu am încercat tot timpul să fiu bun, să îi ajut pe ceilalți atunci când au probleme. Cam asta a fost religia mea. Pur și simplu faptul de a fi bun cu oamenii”,

mărturisea Klaus Dieter Brückmann.

 

Asta până când a întâlnit-o pe Maria, tânăra din Vorona care, deși departe de țară, purta în inimă și în minte rugăciunea și dorul de acasă.

 

S-au cunoscut la un concert în Austria. Dar frumusețea vieții avea să se descopere puțin câte puțin, pe măsură ce, alături de Maria, avea să pătrundă cu totul tainele și frumusețea ortodoxiei.

 

S-au căsătorit civil în Germania.

 

Pentru a se putea cununa religios cu Maria, Klaus Brückmann a fost nevoit să treacă la ortodoxie. O decizie pe care nu doar că nu a regretat-o niciodată, dat i-a deschis și ușa către o lume a credinței pe care până atunci nici nu o bănuise. Pentru că astfel a trecut granița dintre a ști și a trăi, dintre a cunoaște și a simți.

 

 

 

 

 

”Ne-am fi mutat la Vorona de tot”

 

Cununia ortodoxă și-au așezat-o pe frunte acasă, pe pământ românesc, în biserica din Vorona Centru, pe când acolo slujea încă părintele Cristian Ștefan.

 

”Petrecerea după cununie am făcut-o la Pensiunea Andreea, la Stăuceni, unde am lucrat câțiva ani ca chelneriță”, ne-a spus Maria Brückmann. Atunci a văzut Klaus Brückmann frumusețea României, țara care avea să devină curând și a lui.

 

Klaus Brückmann a fost cucerit de dealurile molcome ale Voronei, de pădurile sfinte și, mai ales, de oamenii locului.

 

”Dacă ar fi după soțul meu, cred că din 2011 ne-am fi mutat la Vorona de tot. Soțului îi place foarte mult în Romania, dar din cauza afacerii pe care o avem în Germania nu ne permitem decât să venim de 15-20 de ori pe an în Romania”,

Maria Brückmann

 

Puțin câte puțin, au mutat în Germania ”acasa” lor, cu tot cu familie și biserică. Au format acolo o comunitate în care simt românește și, mai ales, vorbesc românește.

 

”Este o bucurie să avem o biserică și un duhovnic foarte bun în Germania, așa ne duce dorul de Romania, mai ales că alături de noi avem frați, cumnați, cumetri care suntem ca o familie și de aceea ne este mult mai ușor să locuim în Germania pentru faptul că avem biserică. În Germania avem posibilitatea să ducem tradiția și obiceiurile noastre frumoase mai departe și sa le împărțim cu copiii, care speram să le ducă și ei mai departe.

”Nu există sărbătoare ca ai noștri copii să nu știe că este sărbătoare și că este bine să mergem la biserică. Pentru sărbătorile mari toată familia este alături și facem mâncare împreună și după mai facem și câte o petrecere cu muzica noastră frumoasă”,

Maria Brückmann

 

 

 

Prima spovedanie, o dragoste împărtășită

 

Dragostea pentru Maria a crescut odată cu dragostea pentru Dumnezeu. Klaus Brückmann își amintește momentul primei spovedanii: ”A fost un sentiment special, o mare ușurare”.

 

Merge la biserică și vrea să afle toate rânduielile. Se roagă zilnic și, pentru prima dată, a învățat să se roage și pentru cei plecați. România are o bogăție spirituală aparte, spune pătruns de adevărul de necontestat:

 

”În România credința este mult mai puternică, credința este mai puternică”.

 

Klaus și Maria Brückmann au împreună patru copii, trei fete și un băiat. Fetița cea mare are 10 ani, iar cel mai mic are 4 ani. Îi cresc în curățenie sufletească, toți merg la biserică (și în Germania, și în România). Și, mai ales, toți copiii vorbesc românește. 

 

La biserică se întâlnesc cu ceilalți români. Dacă nu ar fi biserica, viața în străinătate ar fi mai tristă, spune voroneanca mândră de copiii ei, dar și mai mândră de țara care i-a dăruit o dragoste adevărată.

 

 

Bucuria din strana bisericii

 

Ekatharina Josephine, Valeria Magdalena, Emily Maria și Antonio sunt cei patru copii ai soților Brückmann. Toți vorbesc și românește. Iar cea mai mare bucurie a celor mici este să cânte la strană. Au urmat chiar cursurile de muzică psaltică susținute de Arhidiaconul Vlad Roșu, de la Catedrala ”Sf. Spiridon Nou” din București.

 

 

 

 

”Copiii nu învață doar o cântare, ci prin acea cântare ei se formează ca oameni, iar societatea are nevoie de oameni care au  educație sănătoasă, au un fundament religios. Într-o societate în care religiosul nu mai reprezintă ceva esențial, ei pot să conteze în mediul în care trăiesc”,

Arhidiacon Vlad Roșu, la Secvențe Trinitas

 

Ekatharina Josephine participă chiar și la concursurile din România. Recent, a fost premiată la Festivalul național ”Cântările potirului”, unde a câștigat Mențiune la categoria ei de vârstă (8-10 ani), dar și Premiul Special pentru promovarea patrimoniului muzical românesc în Diaspora (video jos).

 

„Sunt tare bucuroasă, am o mențiune și un premiu special din partea juriului câștigat. Primul meu concurs. Vă mulțumesc din inimă”,

este mesajul fetiței.

 

În prezent, copiii urmează cursuri psaltice cu părintele arhidiacon Vlad Roșu, dar se pregătesc și la Canto, cu Grigore Gherman.

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Memorialul Ipotești a aderat la Platforma dedicată cooperărilor diasporei academice și de excelență cu mediile instituționale și profesionale din România

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Femeia din politica de la Botoșani care, deși a candidat NU VREA în Parlamentul României: Nu, nu pot să fiu un bun parlamentar VIDEO
Visul aproape oricărui politician de a fi ales în Parlamentul  României de pe un loc eligibil de pe lista unui partid pare să nu fie împărtășit de toți cei implicați în politică.
Dublă demisie în fruntea Nova Apserv
La numai un an și trei luni după ce a fost votat în plenul Consiliului Județean, consiliul de administrație de la SC Nova Apaserv SA a rămas deja fără un membru. Și nu oricare, ci chiar președintele CA-ului.
Instituția de la Botoșani unde nimeni NU vrea să se angajeze: Miroase a praf, a mucegai/ Nu suntem deloc modernizați
În ciuda concursurilor organizate, posturile la această instituție nu s-au ocupat.
Învățătoare bătută de mama unei eleve la o școală din municipiul Botoșani
Incidentul a avut loc în cursul zilei de miercuri, 25 ianuarie 2023 la o unitate de învățământ din municipiul Botoșani.
Magazinele Lidl de la Botoșani „călcate” de Protecția Consumatorilor, amenzi uriașe aplicate de comisari
Toate cele patru magazine din lanțul german Lidl care sunt funcționale la Botoșani au fost sancționate de Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor.
George Simion a inaugurat sediul AUR din Centrul Vechi: conferință pe scări, o pâine cât o țară, selfie-uri & TikTok – VIDEO & GALERIE FOTO
La doi ani după ce a intrat în Parlament, Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) și-a deschis un sediu în Centrul Vechi. Inaugurarea a fost una cu fast și a avut loc în prezența liderului național al formațiunii.
Mica Unire marcată la Botoșani cu burniță, oficiali, militari, gășculițe politice și ceva cetățeni – GALERIE FOTO & VIDEO
La borna 164 de la Unirea Principatelor Române, manifestațiile de la Botoșani au urmat practic același curs asemenea celorlalte ediții.Doar că în 2023 vorbitorii au mai fost puțin cernuți.
ULTIMĂ ORĂ: Un tânăr s-a izbit cu mașina într-un copac de pe marginea drumului – FOTOGALERIE
 Un tânăr 22 de ani a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce mașina pe care o conducea s-a izbit de un copac de pe marginea drumului.
ULTIMA ORĂ: BMW distrus la Rediu de un șofer aflat la un ”drive test”... Acum nu mai are ce cumpăra – FOTOGALERIE
Un accident cum mai rar se poate vedea a avut loc în urmă cu puține minute la ieșirea din Botoșani spre Stăuceni, acolo unde BMW a fost distrus în circumstanțe ce încă trebuie cercetate.
Alexia, la începutul unui drum anevoios! A început partea de recuperare, o clinică din Botoșani și-a oferit serviciile în mod gratuit – VIDEO & GALERIE FOTO
Alexia este cunoscută deja de comunitate dar și de oameni din întreaga țară care au empatizat cu trauma ei.Este fetița luptătoare care a supraviețuit unui accident rutier nefericit, în urma căruia i-au fost reatașate ambele brațe, după intervenții chirurgicale efectuate în premieră în Europa.
Continuă visul la Filarmonică: De la ”Bonjour, Bonne nuit, Paris!”, ”Zavaidoc Simfonic” și ”Iris Simfonic” la Mozart și Beethoven – PROGRAMUL
Spectacolele extraordinare de Anul Nou puse în scenă săptămâna trecută de Filarmonica ”George Enescu” reprezintă doar începutul unui 2023 pe care managerul îl promite a fi unul de vis. Instituția municipalității botoșănene dorește să sărbătorească în continuare la nivel înalt stagiunea aniversară, a 70 – a, și a stabilit un program ca atare pentru jumătatea care a rămas din iarnă și începutul primăverii.
O tânără a preluat șefia unei instituții de la Botoșani după ce fostul director a plecat în alt județ
O instituție din Botoșani are un nou coordonator de la începutul lunii ianuarie a acestui an.
”La steaua”... AUR-ită! Depuneri de coroane și la bustul poetului din centru, un membru AUR s-a apucat de ținut ”prelegeri” și de recitat peste poeziile difuzate la stație – FOTOGALERIE
Dacă scriitorii au ales în acest an să depună flori la bustul poetului nepereche din parcul Mihai Eminescu, autoritățile și partidele au mers în același loc ca de obicei.
Fermierii s-au distrat cu premii la propriul bal: au primit bidoane, găleți și au plecat cu saci de alimente – VIDEO & GALERIE FOTO
Sute de zootehniști s-au întâlnit sâmbătă seară la a patra ediția a Balului Fermierilor. Asociația Moldoovis și Stațiunea Popăuți, care au organizat acțiunea, și-au propus să premieze, dar și să distreze cei mai performanți crescători de ovine și caprine din Moldova
”Apa” e amenințată cu insolvența, adjunctul a demisionat, stația de epurare a ars, directorul general este în concediu: Habar nu am unde este
Operatorul de apă și canalizare al județului a început noul an cu tot felul de crize. A rămas fără pază, directorul adjunct a demisionat, iar stația de epurare a cartierului Bucovina a ars într-un incendiu.
Fostul primar al orașului VICTORIE în instanță împotriva unui cunoscut jurnalist: După doi ani instanța mi-a dat dreptate
Fostul primar al municipiului Botoșani care ulterior a fost numit în funcția de director al Loteriei Române a obținut câștig de cauză într-un proces intentat împotriva unui jurnalist din capitală.
”Salvatorul” de la ”Apă” demisionează după exact 1 an: Pleacă director la Bacău după ce promitea ”nu ne batem joc” la venirea la ”Nova”
La exact un an după ce a fost numit director adjunct al SC Nova Apaserv SA, Doru Constantin se pregătește deja de plecare. Nu la Râmnicu-Vâlcea, acolo unde a profesat în marea parte a vieții sale, ci la Bacău. Și tot pe un post de director.
Scandal pe Aeroportul Suceava: Botoșăneni ținuți în frig de două zile – FOTO & VIDEO
Mai multe curse aeriene de pe Aeroportul Suceava au fost anulate atât marți cât și miercuri din cauza ceții.
Școlile s-au redeschis la Botoșani! Unii elevi au rămas acasă, alții au venit cu măscuțe: Sperăm că totul va fi bineVIDEO & GALERIE FOTO
După o pauză de aproape trei săptămâni vacanța de iarnă a luat sfârșit iar elevii au revenit la ore.Toate școlile din județul Botoșani s-au redeschis în condiții normale.
Cunoscut pilot de curse din Botoșani în stare gravă la spital după ce i-a explodat o butelie în față
Incidentul a avut loc în cursul zilei de astăzi într-un apartament din zona Împărat Traian a municipiului Botoșani.
Gratulieren, bemerkensvvert!
19 noiembrie 2022, 00:16
Sondaj
Ați dat până acum ”atenții” la doctor?
Da
Nu
Nu am ajuns la doctor
Declaraţia zilei
”Din păcate, discriminarea în școli este prezentă. În sondajul nostru de opinie, realizat acum un și jumătate la nivel național, am cerut părinților și profesorilor copiilor din preuniversitar să identifice motivele de hăr ...
fashiondays.ro
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.9005 lei
USD
Dolarul SUA
4.4823 lei
CHF
Francul elveţian
4.9076 lei
GBP
Lira sterlină
5.4945 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4888 lei
XAU
Gramul de aur
275.3749 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2362 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2712 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1660 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3580 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2062 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6582 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-3.2 o C
Dorohoi
-3.2 o C
Bucecea
-2.9 o C
Darabani
-3.8 o C
Saveni
-2.9 o C
Ştefăneşti
-0.9 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.