Top News
Poveste de dragoste în două țări, cu patru copii și o singură credință: Dacă ar fi după soțul meu, cred că ne-am fi mutat la Vorona de totFOTO&VIDEO

S-au cunoscut la un concert în Austria, el neamț, ea româncă. S-au cununat civil în Germania, și-au rostit dragostea și credința în fața preotului din Vorona. Astăzi au patru copii care se simt la fel de acasă în România ca și în Germania.  

Anul 2021 este declarat, de către Sinodul Bisericii Ortodoxe Române, drept Anul omagial al pastorației românilor din afara României. Cei cărora le spunem - contextual sau afectiv, ironic sau înțepând cu subînțelesuri – diaspora. Însă un prim sens, și deopotrivă corect, al diasporei ar fi atunci când ne referim la oamenii care își părăsesc locul de origine și se stabilesc oriunde în lume. În greaca veche, dia speiro înseamnă ”a împrăștia (semințe)”.

 

Potrivit datelor oficiale, cei mai mulți români din diaspora se află în Italia, urmată de Germania și Spania. Se știe că, acolo unde s-au așezat, românii au dus cu ei și ortodoxia. Datorită lor, în multe comunități s-au înfințat sau redeschis biserici care i-au ajutat să își păstreze identitatea. În cadrul acestor comunități ortodoxe, copiii primesc sprijin în a învăța limba părinților lor (română), dar și pe cea a țării de adopție.

 

Însă mai este ceva ce impresionează profund în viața diasporei, și anume felul în care sunt privite obiceiurile românilor, felul în care le sunt preluate tradițiile sau, pe alocuri, credința.

 

Klaus Dieter Brückmann era, până în urmă cu vreo zece ani, un om care nu cunoscuse ortodoxia. În țara sa natală, Germania, nu trăise niciodată ca un om religios. Mărturisirea a fost făcută în emisiunea Secvențe Trinitas, acolo unde toată lumea a aflat de povestea lui de dragoste cu frumoasa Maria, din Vorona.

 

 


(Klaus și Maria Brückmann)

 

 

”Eu am încercat tot timpul să fiu bun, să îi ajut pe ceilalți atunci când au probleme. Cam asta a fost religia mea. Pur și simplu faptul de a fi bun cu oamenii”,

mărturisea Klaus Dieter Brückmann.

 

Asta până când a întâlnit-o pe Maria, tânăra din Vorona care, deși departe de țară, purta în inimă și în minte rugăciunea și dorul de acasă.

 

S-au cunoscut la un concert în Austria. Dar frumusețea vieții avea să se descopere puțin câte puțin, pe măsură ce, alături de Maria, avea să pătrundă cu totul tainele și frumusețea ortodoxiei.

 

S-au căsătorit civil în Germania.

 

Pentru a se putea cununa religios cu Maria, Klaus Brückmann a fost nevoit să treacă la ortodoxie. O decizie pe care nu doar că nu a regretat-o niciodată, dat i-a deschis și ușa către o lume a credinței pe care până atunci nici nu o bănuise. Pentru că astfel a trecut granița dintre a ști și a trăi, dintre a cunoaște și a simți.

 

 

 

 

 

”Ne-am fi mutat la Vorona de tot”

 

Cununia ortodoxă și-au așezat-o pe frunte acasă, pe pământ românesc, în biserica din Vorona Centru, pe când acolo slujea încă părintele Cristian Ștefan.

 

”Petrecerea după cununie am făcut-o la Pensiunea Andreea, la Stăuceni, unde am lucrat câțiva ani ca chelneriță”, ne-a spus Maria Brückmann. Atunci a văzut Klaus Brückmann frumusețea României, țara care avea să devină curând și a lui.

 

Klaus Brückmann a fost cucerit de dealurile molcome ale Voronei, de pădurile sfinte și, mai ales, de oamenii locului.

 

”Dacă ar fi după soțul meu, cred că din 2011 ne-am fi mutat la Vorona de tot. Soțului îi place foarte mult în Romania, dar din cauza afacerii pe care o avem în Germania nu ne permitem decât să venim de 15-20 de ori pe an în Romania”,

Maria Brückmann

 

Puțin câte puțin, au mutat în Germania ”acasa” lor, cu tot cu familie și biserică. Au format acolo o comunitate în care simt românește și, mai ales, vorbesc românește.

 

”Este o bucurie să avem o biserică și un duhovnic foarte bun în Germania, așa ne duce dorul de Romania, mai ales că alături de noi avem frați, cumnați, cumetri care suntem ca o familie și de aceea ne este mult mai ușor să locuim în Germania pentru faptul că avem biserică. În Germania avem posibilitatea să ducem tradiția și obiceiurile noastre frumoase mai departe și sa le împărțim cu copiii, care speram să le ducă și ei mai departe.

”Nu există sărbătoare ca ai noștri copii să nu știe că este sărbătoare și că este bine să mergem la biserică. Pentru sărbătorile mari toată familia este alături și facem mâncare împreună și după mai facem și câte o petrecere cu muzica noastră frumoasă”,

Maria Brückmann

 

 

 

Prima spovedanie, o dragoste împărtășită

 

Dragostea pentru Maria a crescut odată cu dragostea pentru Dumnezeu. Klaus Brückmann își amintește momentul primei spovedanii: ”A fost un sentiment special, o mare ușurare”.

 

Merge la biserică și vrea să afle toate rânduielile. Se roagă zilnic și, pentru prima dată, a învățat să se roage și pentru cei plecați. România are o bogăție spirituală aparte, spune pătruns de adevărul de necontestat:

 

”În România credința este mult mai puternică, credința este mai puternică”.

 

Klaus și Maria Brückmann au împreună patru copii, trei fete și un băiat. Fetița cea mare are 10 ani, iar cel mai mic are 4 ani. Îi cresc în curățenie sufletească, toți merg la biserică (și în Germania, și în România). Și, mai ales, toți copiii vorbesc românește. 

 

La biserică se întâlnesc cu ceilalți români. Dacă nu ar fi biserica, viața în străinătate ar fi mai tristă, spune voroneanca mândră de copiii ei, dar și mai mândră de țara care i-a dăruit o dragoste adevărată.

 

 

Bucuria din strana bisericii

 

Ekatharina Josephine, Valeria Magdalena, Emily Maria și Antonio sunt cei patru copii ai soților Brückmann. Toți vorbesc și românește. Iar cea mai mare bucurie a celor mici este să cânte la strană. Au urmat chiar cursurile de muzică psaltică susținute de Arhidiaconul Vlad Roșu, de la Catedrala ”Sf. Spiridon Nou” din București.

 

 

 

 

”Copiii nu învață doar o cântare, ci prin acea cântare ei se formează ca oameni, iar societatea are nevoie de oameni care au  educație sănătoasă, au un fundament religios. Într-o societate în care religiosul nu mai reprezintă ceva esențial, ei pot să conteze în mediul în care trăiesc”,

Arhidiacon Vlad Roșu, la Secvențe Trinitas

 

Ekatharina Josephine participă chiar și la concursurile din România. Recent, a fost premiată la Festivalul național ”Cântările potirului”, unde a câștigat Mențiune la categoria ei de vârstă (8-10 ani), dar și Premiul Special pentru promovarea patrimoniului muzical românesc în Diaspora (video jos).

 

„Sunt tare bucuroasă, am o mențiune și un premiu special din partea juriului câștigat. Primul meu concurs. Vă mulțumesc din inimă”,

este mesajul fetiței.

 

În prezent, copiii urmează cursuri psaltice cu părintele arhidiacon Vlad Roșu, dar se pregătesc și la Canto, cu Grigore Gherman.

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Memorialul Ipotești a aderat la Platforma dedicată cooperărilor diasporei academice și de excelență cu mediile instituționale și profesionale din România

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Florentina TONIȚĂ
Șeful Poliției Botoșani despre interzicerea accesului copiilor pe rețele de socializare: Pași vor fi făcuți VIDEO
În încercarea de a proteja copiii și de a promova un mediu online sigur pentru ei, există diverse inițiative și propuneri pentru a restricționa sau controla accesul copiilor la rețelele de socializare.
Verginel Gireadă, negocieri cu social-democrații la sediul PSD Botoșani - Nu ascund că lumea trage de mine
După ce și-a anunțat demisia din funcția de prim vicepreședinte al Partidului Național Liberal (PNL), Verginel Gireadă se reorientează din punct de vedere politic.
Cazul Alexandrei Pușcașu, tânăra moartă după ce a născut la Maternitate: Procurorii „somați” ca în PATRU luni să finalizeze ancheta
La începutul lunii iulie a anului 2021, o tânără de 32 de ani a murit la Maternitatea Botoșani după ce a născut o fetiță.
Iftime și demisia lui Gireadă: Foarte bine! Poate îl demiteam eu / Dacă vrea să plece, să pleceVIDEO
Emisiunea ”Botoșăneanul TV” în care invitat a fost Valeriu Iftime a început la doar câteva minute după ce Verginel Gireadă și-a anunțat demisia din funcția de prim-vicepreședinte al PNL Botoșani. Astfel că subiectul nu a fost ocolit în cele aproximativ 60 de minute de discuții.
Interes uriaș pentru autobuzele electrice din Botoșani, patru companii turcești și una românească la licitație – VIDEO
Anunțul de participare la contractul de achiziții publicat pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) a suscitat interes din partea companiilor naționale și internaționale.
Doctorița Claudia Malancea și asistenta șefă de pe ATI, Marinela Preda se întorc la serviciu
Cele două au depus cerere prin care solicită să-și reia activitatea în cadrul Spitalului Județean de Urgență Mavromati.
DECIZIE de ultimă oră: Doctorița Malancea și încă patru persoane din „Lotul Mavromati” ies din arestul la domiciliu
Hotărârea a fost luată vineri după-amiază de către magistrații de la Curtea de Apel Suceava. 
Ceață la liberali: Șoptică nu mai demisionează, Iftime nu are vreo funcție, dar are ”o putere foarte mare”VIDEO
Astăzi la amiază, liberalii botoșăneni au invitat presa la o conferință în care, teoretic, să explice tot ce se întâmplă la vârful organizației județene, însă acțiunea lor a avut exact efectul invers.
El este inginerul care i-a luat locul lui Eugen Țurcanu pe funcția de director: Vreau să mai schimb ceva aici VIDEO
Primarul municipiului Botoșani, Cosmin Andrei a semnat dispoziția privind numirea unui nou director al Direcției Sport și Agrement (DSA).
Tiberiu Nichiteanu condus pe ultimul drum de o mare de oameni – FOTO & VIDEO
Sute de persoane sunt prezente la înmormântarea lui Tiberiu Nichiteanu.
Întrebarea zilei vine de la Flutur: Câte descinderi DNA au fost la Primărie? Mai ales în ultima vreme –  VIDEO
A început ședința ordinară de Consiliu Local aferentă lunii ianuarie.
Dosarul crimei de la Cornișa ar putea fi CLASAT de procurori
Iar acest lucru ar putea fi posibil imediat după întocmirea unui raport de expertiză medico-legală psiihiatrică definitiv.În dosarul în care este cercetată fapta de omor a Lilianei Băieșu procurorii au solicitat de la judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Botoșani luarea măsurii de siguranță provizorie.
Tinerii „fug” de căsătorie, un preot botoșănean supărat pe lipsa de asumare vine cu o propunere: O să chem după slujbă pe toţi şi pe toate cele care doresc să se căsătorească
Tot mai mulți tineri sunt sceptici atunci când vine vorba de o relaţie. Faţă de generațiile anterioare, care priveau relația și căsătoria ca un demers obișnuit al vieții, tinerii de astăzi nu par să gândească la fel.
Nicușor Curteanu condus pe ultimul drum în sunet de sirene și cu sute de apropiați și colegi – VIDEO & GALERIE FOTO
Medicul Nicușor Curteanu a fost unul dintre cei iubiți în profesie.De oamenii cu care a venit în contact, fie ei pacienți, colegi sau persoane din mediile sociale.
Numărul adopțiilor a crescut la Botoșani: Cuplurile botoșănene își caută alinarea printre orfanii statului
Copiii din centrele care aparţin Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Botoşani (DGASPC) au fost adoptaţi de către oameni cu suflet mare care să le ofere o familie ideală de care ei duc lipsă.
O întreagă organizație PSD, în frunte cu primarul și viceprimarul, cu bagajul la ușa PNL
PSD Botoșani la un pas să piardă o filială locală din teritoriu după ce primarul, viceprimarul și toți consilierii și-au exprimat intenția de la trece la PNL.
Dezbatere istorică la Botoşani cu strănepotul domnitorului Alexandru Ioan Cuza: Greu este să porţi pe umerii tăi un nume pe care mi l-a hărăzit Dumnezeu - FOTO & VIDEO
Sute de persoane au fost prezente la eveniment, multe dintre acestea fiind atrase de invitații anunţați de organizatori. Sala a fost plină.
O unire cum alta n-a fost, cu public numeros, dar cu aceleași metehne politice – VIDEO & GALERIE FOTO
165 de ani de la Unirea Principatelor Române au fost marcați la Botoșani sub un soare blând de iarnă care a scos din case sute de botoșăneni.
Medicul de la Botoșani care strânge semnături pentru introducerea unei materii în curricula școlară: Noi încercăm...
Ministerul Sănătății va fi solicitat cu privire la o mișcare care se îndreaptă către educația elevilor.
Instituția de la Botoșani care păstrează memoria colectivă a comunității și care stochează aproape cinci kilometri de documente
Este una dintre instituțiile publice de la Botoșani cu mai puțină vizibilitate la public și probabil că nu mulți sunt botoșănenii care-i cunosc existența sau specificul. 
Gratulieren, bemerkensvvert!
19 noiembrie 2022, 00:16
Sondaj
Doriți comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale?
Da
Nu
Nu votez
Declaraţia zilei
„Dacă nu se respectă anumite reguli, în general nu doar în bucătărie, se pot întâmpla anumite lucruri care să-ți strice mâncarea, să aibă un gust mai sărat decât trebuie sau să fie arsă sau diferite particularități de ...
answear.ro%20
inpuff.ro
fashiondays.ro
Vremea
astăzi
Botosani
12.7 o C
Dorohoi
12.0 o C
Bucecea
11.4 o C
Darabani
14.0 o C
Saveni
13.2 o C
Ştefăneşti
14.7 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2024 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.