Top News
Mare de oameni și lacrimi pentru Nicu Catană, înmormântat în curtea lăcașului de cult căruia i-a fost ctitor: Biserica aceasta nu-l va uita niciodatăGALERIE FOTO

Neculai în buletin, Niculiță și Nicușor prin copilărie și Nicu tot restul vieții... Nicu Catană... Venit pe lume într-un ger cumplit din ianuarie 1965, a plecat în arșița lui cuptor, în 2021.

Înmormântat în biserica pe care a reconstruit-o


Devreme, mult prea devreme și mai ales neașteptat. Omul care împreună cu Cornel Șfaițer a pus bazele poate celui mai popular brand botoșănean, ”Voronskaya”, denumire care dovedește încă o dată dragostea profundă purtată Voronei, s-a despărțit joi la amiază de soție, copii, nepoți, prieteni, consăteni, cunoscuți, de o mulțime de oameni cărora le-a fost alături în viață așa cum a știut el mai bine.


A făcut-o la biserica din Vorona Mare, satul în care a copilărit. Și care pentru câteva ore, cât a durat slujba de înmormântare, a fost plină ochi de cei cărora le-a fost soare pe timpul vieții.


Și chiar nu este o exagerare. Lăcașul de cult a fost practic reconstruit începând cu anul 2010 prin contribuția celui care a fost Nicu Catană. Preotul paroh Sandu Olivian a povestit tuturor cum biserica ridicată spre sfârșitul secolului al XVIII – lea era atât de degradată încât, atunci când a început decopertarea, s-a mirat că mai stă în picioare.


Cuprins de durere și emoție, el însuși cu lacrimi în ochi, preotul a rememorat momentele când a primit sprijinul omului de afaceri.


„A fost suficientă o singură scrisoare”, și-a amintit preotul Sandu Olivian, care odată ajunsă la Nicu Catană i-a adus sprijinul financiar necesar pentru reconstrucția bisericii. I-a cerut doar pentru asta ajutorul, însă fiul de nădejde al satului, devenit între timp și cetățean de onoare al comunei Vorona, și-a luat singur o nouă misiune: a construit din temelii o casă parohială cu sală de mese chiar în curtea lăcașului de cult.


”Este un ctitor mare și veritabil. Și asta este plăcut lui Dumnezeu. Biserica aceasta nu-l va uita niciodată”,


Sandu Olivian, preot paroh.

 

”Este o zi de durere și de amar, dar în același timp este o zi a iubirii”


Părintele care a legat o strânsă legătură cu omul de afaceri n-a fost singur în cea din urmă zi a bunului său prieten... A avut alături alți nouă preoți din oraș și de prin județ. Iar de la București a venit special preotul Cristian Ștefan, care a slujit ani buni la Parohia Vorona Centru.


”Este momentul despărțirii de cel care, plin de viață și de bucurie, întreaga lui viață a căutat să descrețească frunți și să aducă bucurie și ajutor în inimile și în casele atâtor oameni. Iată că această zi de iulie este o zi de durere și de amar, dar în același timp este o zi a iubirii pentru că, deși îndurerați și întristați, iubirea este cea care ne-a îndemnat pe fiecare dintre noi să lăsăm deoparte toate și să fim aici pentru a ne lua rămas bun de la adormitul întru Domnul, Neculai”,


Cristian Ștefan, preot.


De la primarul comunei Vorona, Aurel Ștefan și până la parlamentari, directori, oameni de afaceri, nimeni parcă nu a vrut să lipsească de la ultima întâlnire cu Nicu Catană.

 

O prietenie de-o viață


Un arc peste timp, o prietenie sinceră, cum îți este aproape imposibil să mai găsești în ziua de astăzi, într-o lume atât de împinsă spre mercantilism, a intrat azi în pământ ca să poată dăinui peste veac.


La catafalcul lui Nicu a stat Cornel Șfaițer, cel care la împlinirea unui sfert de veac de la înființarea ”Prodalcom”, mărturisea că, la câteva luni de viață, cât avea atunci, părinții săi l-au luat în brațe și l-au dus la botezul lui Nicu.


Pentru ca după ani și ani, împreună cu soția Daniela, să devină părinți spirituali pentru Nicu și Aura.


După mai bine de o jumătate de veac, fără voia lor, Nicu și Cornel s-au despărțit, moment greu de suportat pentru cel rămas printre noi și fizic, nu doar spiritual.


”Cel de care a fost legat și rămâne legat întreaga viață, dl Cornel. Rar întâlnești așa o prietenie. O prietenie care să reziste nu un an, nu zece, nici măcar 30, ci o viață. Pentru că, se știu din pruncie și au avut atâta încredere unul în celălalt încât să pornească împreună la drum și au reușit să treacă peste toate, să rămână unul lângă celălalt și să fie sprijin unul, celuilalt. Iată că astăzi, dl Nicu, grăbit, pleacă pe neașteptate dintre noi, dar lasă în urmă bunătate, prietenii și relații trainice. Spune Mântuitorul Iisus Hristos: mai mare dragoste decât să își pună cineva viața pentru prietenii săi, nu poate fi”,


Cristian Ștefan, preot.

 

”Fiți mândri că din sânul comunității dvs. s-a putut ivi un suflet, un om, precum Neculai Catană”


Ca valurile vieții s-au revărsat astăzi mașinile de prin toate colțurile Botoșanilor și României, spre Vorona. A fost nevoie de dirijarea circulației și de amenajarea ad-hoc a unei parcări în verdeață.


”Fiți mândri că din sânul comunității dvs. s-a putut ivi un suflet, un om, precum Neculai Catană (...). Într-o lume încrâncenată, care trăiește la paroxism orice moment, în care orgoliul dă pe din afară în oricare momente, ne-a învățat că se poate traversa viața frumos. Lumea afacerilor românești are o anumită configurație datorită faptului că în lumea afacerilor românești a viețuit acest tandem, Nicu și Cornel”,


Traian Apetrei, fost director al Teatrului Mihai Eminescu.


Nicu Catană a fost coborât într-un mormânt săpat chiar în apropierea bisericii, într-o mare de coroane...


23 ianuarie 1965 - 12 iulie 2021...


Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească alături de cei drepți.

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Compania Prodalcom, la plecarea lui Nicu Catană: E genul de veste care pentru noi e aproape imposibil de acceptat
Luceafărul cu saxofon a plecat să cânte pentru îngeri, pe pământ au rămas prea puține cuvinte pentru a descrie durerea – VIDEO & GALERIE FOTO

 

download from google playdownload from apple store
Concurs pentru un post de director ANULAT de judecătorii de la Curtea de Apel Suceava
Decizia a fost luată de judecătorii de la Curtea de Apel Suceava care au menținut practic sentința pronunțată în urmă cu jumătate de an de Tribunalul Botoșani.
Doar câteva click-uri și le primești acasă! Cartea & filmul ”Tragedia de la Huțani – cel mai mare accident din istoria României” de vânzare pe un site special creat - VIDEO & GALERIE FOTO
”Tragedia de la Huțani – cel mai mare accident din istoria României” este povestea nenorocirii maxime care a avut loc vreodată pe un drum din România.
Abandonul școlar al copiilor ”stranierilor” combătut cu un proiect de proporții ajuns la jumătate: limba engleză, drumeții, workshopuri de bune maniere și multe altele – GALERIE FOTO
Proiectul european de aproape un milion de euro accesat de Primăria Flămânzi pentru copiii cu părinți plecați în străinătate a ajuns la jumătate. Pe 23 noiembrie, în sala casei de cultură a orașului, care din 2020 este și sediu provizoriu al administrației publice locale, a avut loc conferința intermediară.
Zeci de botoșăneni în Procesiune la Biserica Vovidenia: Rugăciune, evlavie cu sfinte moaște și 1.000 de pachete pentru sărmani – GALERIE FOTO&VIDEO
Creștini cu lumânări în mâini, preoți purtând cu evlavie sfinte moaște, dangăt de clopot și cântări de laudă aduse Maicii Domnului.
Inițiatorul Premiilor Eminescu de la Botoșani a devenit cetățean de onoare al municipiului Iași – FOTOGALERIE 
”Nimeni nu-i profet în țara lui” pare să fie un proverb care se aplică de minune poetului și prozatorului Gellu Dorian. Inițiatorul, în 1991, a Premiului Național de Poezie „Mihai Eminescu”, una dintre cele mai importante manifestări culturale din România, care se desfășoară de peste trei decenii la Botoșani, a devenit cetățean de onoare al municipiului Iași. 
Gata propunerea tehnică pentru noul stadion: Tribune integral acoperite, loje pe etaje, 500 de locuri de parcare – VIDEO & GALERIE FOTO
Firma contractată de Primăria Botoșani pentru realizarea Documentației de Avizare a Lucrărilor de Intervenție (DALI) pentru Stadionul Municipal și-a terminat treaba și a livrat instituției propunerea tehnică pentru ridicarea noii arene. Imaginile au fost prezentate joi în premieră la ”Botoșăneanul TV” și dezvăluie o cu totul altă construcție față de cea existentă.
Pe scena de la Botoșani, ministrul Culturii a primit flori de la o directoare a Operei Naționale București – VIDEO & FOTOGALERIE
Înaintea începerii concertului ”Gheorghe Zamfir și prietenii”, care a avut loc vineri seară, pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor au fost invitații primarul Cosmin Andrei și ministrul Culturii, Lucian Romașcanu.
3 Sud – Est, atmosferă de anii 2000 la Irish Pub, sute de oameni au cântat și dansat cu celebra trupă: Scoateți casetele de la naftalină!VIDEO & GALERIE FOTO
Peste 300 de botoșăneni, mulți dintre ei aflați la a doua tinerețe, s-au distrat ca în anii de liceu sau de facultate în noaptea de vineri spre sâmbătă la Grand Irish Pub, la concertul aniversar susținut de ”3 Sud – Est”.
Balul afaceriștilor 2022: Businessmanii și politicienii de prim rang, dar mai ales soțiile lor, au făcut parada modei, dar până la urmă au ieșit scântei - GALERIE FOTO
Unii dintre marii oamenii de afaceri din Botoșani, dar și cei cu un volum de business mai redus, însă cu rezultate deosebite în 2021, s-au strâns vineri seară la Cucorăni, la a 29 – a ediție a Balului Oamenilor de Afaceri organizat de Camera de Comerț Industrie și Agricultură (CCIA) Botoșani și care de această dată a avut SC Hidroplasto SRL, compania patronată de Cătălin Silegeanu, partener principal.
48 de oameni morți într-o mlaștină! Cartea ”Tragedia de la Huțani” scrisă de jurnaliștii de la Botoșăneanul, de vânzare la librăria Cărturești 
Botoșănenii, sucevenii, dar și toți românii care vor să afle după 42 de ani povestea celui mai tragic eveniment care a avut loc vreodată pe un drum al țării o pot achiziționa și de la librăria Cărturești. 
Oameni uciși de bacterii, sute de îmbolnăviri și la „Mavromati”: Proiect la Botoșani pentru echipamente noi
La mijlocul lunii octombrie, cinci pacienți au murit în secția de Terapie Intensivă a Spitalul Clinic Județean Mureș după ce au luat o bacterie din unitatea medicală. Sute de infecții intraspitalicești sunt raportate anual și la Spitalul Județean „Mavromati”.
Filarmonica smile: Pagina web a ajuns în anul în care trăim, bannere uriașe prin oraș și... vine ”Simfonia Direcția 5” – GALERIE FOTO
Concertele de excepție organizate toamna aceasta la Botoșani sunt dublate și de inițiative interne cu impact extern la instituția muzicală a municipalității botoșănene.  
JAF armat la un cazino din Iași, o botoșăneancă divă pe Facebook a atacat cu iubitul cu care are un trecut tumultuos – GALERIE FOTO & VIDEO
Două persoane au fost reținute de polițiștii ieșeni după ce au intrat  într-o sală de jocuri și au fugit cu circa 35.000 de lei.Unul dintre ei a intrat în interior cu o cagulă pe față și un pistol cu electroșocuri și a paralizat-o pe una dintre angajate.
Drama mai puțin știută a antrenorului de la FC Botoșani: Atunci, la momentul respectiv, totul era pentru mine pierdutVIDEO
La 44 de ani, actualul tehnician de pe banca FC Botoșani a pregătit deja opt echipe care au evoluat sau încă se mai află în primul eșalon fotbalistic. Aceasta și pentru că și-a început cariera în antrenorat, la echipa de tineret a lui Dinamo București, încă de pe când avea doar 21 de ani.
Concertul celor trei tenori-manageri: unul dintre directori ”s-a supărat” că nu-i vine rândul la cântat și s-a plâns dirijorului și orchestrei – GALERIE FOTO
”Gală de Operă”, așa s-a intitulat spectacolul pe care Filarmonica ”George Enescu” l-a organizat vineri seară la Casa de Cultură a Sindicatelor. Conducerea instituției municipalității botoșănene a ținut să ofere melomanilor și un concert după conceptul celebrelor reprezentații Pavarotti – Domingos – Carreras.
O liceană din Botoșani a pus pe jar Poliția din Botoșani: A „visat” o tâlhărie care nu a avut loc
Au fost două săptămâni în care polițiștii din cadrul Serviciul Investigații Criminale al Poliției Botoșani a efectuat cercetări.Fata de 15 ani a sesizat că mai multe zile consecutiv ar fi fost tâlhărită de doi tineri.
Filarmonica iese în lumea largă: concerte în Veneția, Londra, Glasgow, Cardiff, Dubai și Chișinău - Vorbesc de date concrete, date certeFOTOGALERIE 
La nici patru luni de la învestire, noul manager al Filarmonicii ”George Enescu” a perfectat mai multe înțelegeri prin care instituția municipalității va susține concerte în locuri în care cei mai mulți dintre botoșăneni doar visează să ajungă. 
Autobuz ELECTRIC pe străzile orașului, botoșănenii pot circula GRATUIT: Este un exemplu despre cum va arăta transportul de persoane: VIDEO & GALERIE FOTO
Este un autobuz care se află în teste la Botoșani.Și arată asemenea celor 11 autobuze electrice pe care Primăria urmează să le achiziționeze cu fonduri europene.
Concurs pregătit pentru șefia spitalului orașului, candidații pot vizita unitatea medicală  
Consiliul de Administrație al Spitalului de Recuperare „Sfântul Gheorghe” organizează concurs pentru ocuparea funcției de manager.
Adio, dar lucrez la cabinet: Plecată în PNL, Roxana Țurcanu rămâne consiliera vicepreședintelui ALDE de la CJ – VIDEO 
Plecarea Roxanei Țurcanu din ALDE alături de soțul său și de alți membri ai acestui partid nu va aduce și încetarea colaborării de la Consiliul Județean între fosta lideră pe Botoșani a acestei formațiuni și noul președinte interimar al organizației. 
Sondaj
Credeți că trebuie limitată la 30 km/h viteza pe șoseaua de la Lebăda?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
"Am trimis opt jucători la echipa a doua. Ei toți, cei opt jucători, vor evolua în Cupa României, acum, cu Botoșani. Niciun jucător de bază nu va face deplasarea. Îi dăm posibilitatea lui Iftime, poate câștigă și el un meci ...
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9126 lei
USD
Dolarul SUA
4.6804 lei
CHF
Francul elveţian
4.9667 lei
GBP
Lira sterlină
5.6911 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4228 lei
XAU
Gramul de aur
266.7598 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2374 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.1838 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1421 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4338 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2019 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6605 lei
Vremea
astăzi
Botosani
1.0 o C
Dorohoi
0.8 o C
Bucecea
1.9 o C
Darabani
0.1 o C
Saveni
1.0 o C
Ştefăneşti
5.3 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.