Top News
Lansarea cărții ”Fiecare nume are omul lui”, o poveste despre oameni, comunitate, generozitate și o scriitoare ”născută în zodia Soarelui” – GALERIE FOTO

Cel de-al doilea volum al cărții ”Fiecare nume are omul lui” a fost lansat sâmbătă, 10 septembrie, la Casa Corpului Didactic, în prezența a zeci de persoane, de la profesori la elevi, prieteni, iubitori de carte sau admiratori ai autoarei Mihaela Arhip.

”Mama, Dumnezeu să o odihnească în pace!, spunea că fiecare nume poartă în sufletul lui un om. Fiecare nume are omul lui. Un om care își poartă poverile, își trăiește în felul lui ziua în care l-am întâlnit, zâmbește, își șterge lacrimile și merge mai departe. Un om care visează ceva când doarme, visează la ceva când este treaz, își bea cafeaua, își încalță pantofii și pornește pe drumul lui. Fiecare nume are un om al lui”, spune Mihaela Arhip, argumentând în acest fel titlul cărții. Titlu  care, deși la prima vedere pare ușor anapoda, are darul de a ne așeza pe fiecare la locul și cu numele care ni se cuvine.

 

”Fiecare nume are omul lui” este în primul rând o invitație la introspecție, apoi un îndemn de a nu (mai)trece nepăsători unii pe lângă alții, dar mai ales de a ne accepta cu tot cu neajunsurile sufletești sau trupești.

 

”Fiecare nume are un om. Un om care răspunde la întrebări, la un mesaj, răspunde de alții, de ceva, răspunde la telefon. Un om care răspunde la chemarea aproapelui”, adaugă Mihaela Arhip. Și astfel, din aproape în aproape, pas cu pas, învățăm să fim o comunitate, fie că ne găsim la locul de muncă, în piața publică, în școală sau într-o sală de spectacol.

 

Sâmbătă la amiază, zeci de botoșăneni au participat la lansarea cărții Mihaelei Arhip, ”Fiecare nume are omul lui”. Profesori sau elevi și foști elevi, părinți alături de copii mai mari sau mai mici, scriitori, actori, prieteni și vecini. Oameni în căutare de povești.

 

 

 

 

Surpriza întâlnirii a constat în prezența în sală a inspectorului școlar general Bogdan Suruciuc, care a mărturisit că aflase din presă despre lansarea cărții unui coleg de breaslă și a dorit să își manifeste în acest fel aprecierea.

 

 

”Uitați-vă la ea, așa este!”

 

Colecția de povestiri „Fiecare nume are omul lui” este o carte despre oameni, cunoscuți sau anonimi, care au marcat în felul lor destinul scriitoarei Mihaela Arhip și pe care aceasta încearcă să-i onoreze transpunându-i într-o creație cu puternic caracter confesiv-meditativ.

 

”Volumul al doilea continuă pe aceeași notă o urmelor și a umbrelor periplul biografic început în volumul întâi. Curiozitatea nativă, dorința de a pătrunde dincolo de aparențe, setea de a cunoaște și de a se cunoaște sunt trăsături care motivează și întrețin ipostaza de spectator al vieții pe care însăși autoarea o mărturisește,

Adina Simona Mitrofan, moderatoarea întâlnirii

 

Rolul de a prezenta cartea i-a revenit scriitoarei Maria Baciu. În stilul caracteristic, Maria Baciu a lansat un discurs presărat cu glume și ironii menite să atragă atenția asupra importanței pe care cartea o are în educația unui copil, de la cum se citește până la modalitatea de receptare a unei opere.

 

”Vorbim despre continuarea unei cărți care are teme foarte multe ce pot fi exploatate. Dar înainte de asta este foarte important să îi învățăm pe copiii și pe elevii noștri să citească o carte. Să citească luând din cartea aceea ceva ce îi face bine lui. Foarte multe teme din această carte ajută la alcătuirea unei personalități. Autoarea este o scriitoare foarte bună. Trebuie să facem distincția valorică și să spunem că Mihaela Arhip este o scriitoare adevărată, o scriitoare care știe de ce se află în cuvânt. Poezia ei este tot atât de valoroasă ca și proza. Faptul că ne dă nouă niște lecții de viață în cartea aceasta înseamnă foarte mult”,

Maria Baciu, scriitoare

 

 

 

 

O carte despre oameni se scrie cu inima. Pentru că doar în acest fel un scriitor transmite mesajul nealterat, simplu, în special către cei care au nevoie de modele.

 

”Mihaela Arhip spune singură că este născută în zodia Soarelui. Uitați-vă la ea, așa este! Este veselă, este o profesoară care își iubește elevii, își iubește colegii, și asta se vede din carte. Iar cartea o poți privi așa, structurată: personalități care își desfășoară traiul acolo, pe pagini, și copilul care zburdă și care vrea să cunoască. Viziunea, în cartea aceasta, este spre frumos, spre îndeplinire, spre plenitudine.

Este foarte importantă o carte de alcătuire a unei personalități. Din fericire, autoarea este profesoară de română. Fiind profesoară de română are multiple posibilități să le vorbească copiilor, să vorbească într-un fel anume, cald și frumos, să folosească vocea, tonalitatea… Este important în alcătuirea unei personalități, mai ales la Liceul de Artă, pentru că de acolo ies artiști de renume. De aceea cred că școala ar trebui să se mândrească cu asemenea personalități creatoare.  E mare lucru, într-un liceu, să existe un scriitor. Și nu numai pentru acel liceu, ci pentru întregul învățământ”,

Maria Baciu, scriitoare

 

 

”Nu poți să lovești în nimeni, spunând un neadevăr”

 

Cuvântul are forță, are demnitate. Cuvântul dărâmă sau construiește. Potolește inimi sau stârnește vifor. Depinde ce misiune în conferă scriitorul. Iar Mihaela Arhip este dincolo de toate un om al Cuvântului.

 

”Vă mulțumesc tuturor celor care ați ales astăzi să participați la această discuție despre Oameni și Locuri care mie mi-au marcat viața, mi-au marcat devenirea”,

a spus dintru început Mihaela Arhip.

 

 

 

 

Profesor de limba română, poet prin definiție și trăitor în metaforă prin excelență, Mihaela Arhip dovedește o luciditate exemplară tocmai prin capacitatea extraordinară de a cuminți sentimentele, dar fără să amputeze în vreun fel meritele eroilor săi.

 

Creează portrete de cuvinte, dar cuvintele își păstrează autenticitatea și veridicitatea, mai ales acolo unde sunt parte din emoția firească unor astfel de scrieri. Pentru că, dincolo de poveste, dincolo de banal sau senzațional, se află un om. Cu numele lui…

 

”Nu este ușor să scrii despre tine raportându-te la ceilalți. Atunci când alegi să scrii doar despre tine este oarecum simplu, pentru că poți cosmetiza, poți romanța anumite lucruri. Nu minți, dar ascunzi adevărul. Atunci când te raportezi la ceilalți nu poți face nimic din toate acestea. Trebuie să spui doar adevărul, pentru că în carte rămân lucruri despre oameni și acestea vor fi duse mai departe, din generație în generație. Nu poți să lovești în nimeni, spunând un neadevăr. În sală se află mulți dintre eroii cărții mele”,

Mihaela Arhip, autoarea cărții ”Fiecare nume are omul lui”

 

Înainte de sesiunea de autografe, moderatoarea întâlnirii l-a invitat pe Bogdan Suruciuc, inspectorul școlar general în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Botoșani, să adreseze câteva cuvinte celor de față.

 

Bogdan Suruciuc și-a exprimat aprecierea față de cadrele didactice, de munca de la catedră dublată deseori de preocupări ce adaugă nu doar școlii, ci întregii comunități, un plus de valoare de care societatea are nevoie. Pentru că rolul unui dascăl nu se sfârșește la ușa clasei, ci devine parte a unei vieți. Viață închinată educației. 

 

 

 

 

”Mărturisesc astăzi că simt responsabilitatea funcției pe care o ocup, având în vedere că reprezint sistemul de educație botoșănean și cadrele didactice, care au un rol esențial în educația noilor generații. Mă bucur să văd profesori care, pe lângă vocația pe care o au la catedră, fac și activități în afara școlii, iată, scriind cărți. Vă apreciez, vă stimez și vă felicit pentru tot ceea ce faceți, pentru tot ceea ce ați făcut, și vă transmit toate gândurile mele bune. Să nu vă opriți aici și să fiți la fel, un model pentru cei care suntem mai tineri. Felicitări și mult succes!”,

Bogdan Suruciuc, inspector școlar general în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Botoșani

 

Iar călătoria nu se termină aici. Poveștile vor continua, pentru că volumul trei al cărții ”Fiecare nume are omul lui” se scrie deja. Alți oameni, alte locuri, alte întâmplări din Botoșani.

 

Lansarea de sâmbătă a avut și un caracter caritabil. Banii rezultați din vânzarea cărții au fost donați către persoanele aflate în nevoie de la Casa Nicolae. De asemenea, în Cutia pentru flori au fost donați bani pentru cățeii abandonați.

 

Urmărește-ne și pe Google News

Concurs pentru un post de director ANULAT de judecătorii de la Curtea de Apel Suceava
Decizia a fost luată de judecătorii de la Curtea de Apel Suceava care au menținut practic sentința pronunțată în urmă cu jumătate de an de Tribunalul Botoșani.
Doar câteva click-uri și le primești acasă! Cartea & filmul ”Tragedia de la Huțani – cel mai mare accident din istoria României” de vânzare pe un site special creat - VIDEO & GALERIE FOTO
”Tragedia de la Huțani – cel mai mare accident din istoria României” este povestea nenorocirii maxime care a avut loc vreodată pe un drum din România.
Abandonul școlar al copiilor ”stranierilor” combătut cu un proiect de proporții ajuns la jumătate: limba engleză, drumeții, workshopuri de bune maniere și multe altele – GALERIE FOTO
Proiectul european de aproape un milion de euro accesat de Primăria Flămânzi pentru copiii cu părinți plecați în străinătate a ajuns la jumătate. Pe 23 noiembrie, în sala casei de cultură a orașului, care din 2020 este și sediu provizoriu al administrației publice locale, a avut loc conferința intermediară.
Zeci de botoșăneni în Procesiune la Biserica Vovidenia: Rugăciune, evlavie cu sfinte moaște și 1.000 de pachete pentru sărmani – GALERIE FOTO&VIDEO
Creștini cu lumânări în mâini, preoți purtând cu evlavie sfinte moaște, dangăt de clopot și cântări de laudă aduse Maicii Domnului.
Inițiatorul Premiilor Eminescu de la Botoșani a devenit cetățean de onoare al municipiului Iași – FOTOGALERIE 
”Nimeni nu-i profet în țara lui” pare să fie un proverb care se aplică de minune poetului și prozatorului Gellu Dorian. Inițiatorul, în 1991, a Premiului Național de Poezie „Mihai Eminescu”, una dintre cele mai importante manifestări culturale din România, care se desfășoară de peste trei decenii la Botoșani, a devenit cetățean de onoare al municipiului Iași. 
Gata propunerea tehnică pentru noul stadion: Tribune integral acoperite, loje pe etaje, 500 de locuri de parcare – VIDEO & GALERIE FOTO
Firma contractată de Primăria Botoșani pentru realizarea Documentației de Avizare a Lucrărilor de Intervenție (DALI) pentru Stadionul Municipal și-a terminat treaba și a livrat instituției propunerea tehnică pentru ridicarea noii arene. Imaginile au fost prezentate joi în premieră la ”Botoșăneanul TV” și dezvăluie o cu totul altă construcție față de cea existentă.
Pe scena de la Botoșani, ministrul Culturii a primit flori de la o directoare a Operei Naționale București – VIDEO & FOTOGALERIE
Înaintea începerii concertului ”Gheorghe Zamfir și prietenii”, care a avut loc vineri seară, pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor au fost invitații primarul Cosmin Andrei și ministrul Culturii, Lucian Romașcanu.
3 Sud – Est, atmosferă de anii 2000 la Irish Pub, sute de oameni au cântat și dansat cu celebra trupă: Scoateți casetele de la naftalină!VIDEO & GALERIE FOTO
Peste 300 de botoșăneni, mulți dintre ei aflați la a doua tinerețe, s-au distrat ca în anii de liceu sau de facultate în noaptea de vineri spre sâmbătă la Grand Irish Pub, la concertul aniversar susținut de ”3 Sud – Est”.
Balul afaceriștilor 2022: Businessmanii și politicienii de prim rang, dar mai ales soțiile lor, au făcut parada modei, dar până la urmă au ieșit scântei - GALERIE FOTO
Unii dintre marii oamenii de afaceri din Botoșani, dar și cei cu un volum de business mai redus, însă cu rezultate deosebite în 2021, s-au strâns vineri seară la Cucorăni, la a 29 – a ediție a Balului Oamenilor de Afaceri organizat de Camera de Comerț Industrie și Agricultură (CCIA) Botoșani și care de această dată a avut SC Hidroplasto SRL, compania patronată de Cătălin Silegeanu, partener principal.
48 de oameni morți într-o mlaștină! Cartea ”Tragedia de la Huțani” scrisă de jurnaliștii de la Botoșăneanul, de vânzare la librăria Cărturești 
Botoșănenii, sucevenii, dar și toți românii care vor să afle după 42 de ani povestea celui mai tragic eveniment care a avut loc vreodată pe un drum al țării o pot achiziționa și de la librăria Cărturești. 
Oameni uciși de bacterii, sute de îmbolnăviri și la „Mavromati”: Proiect la Botoșani pentru echipamente noi
La mijlocul lunii octombrie, cinci pacienți au murit în secția de Terapie Intensivă a Spitalul Clinic Județean Mureș după ce au luat o bacterie din unitatea medicală. Sute de infecții intraspitalicești sunt raportate anual și la Spitalul Județean „Mavromati”.
Filarmonica smile: Pagina web a ajuns în anul în care trăim, bannere uriașe prin oraș și... vine ”Simfonia Direcția 5” – GALERIE FOTO
Concertele de excepție organizate toamna aceasta la Botoșani sunt dublate și de inițiative interne cu impact extern la instituția muzicală a municipalității botoșănene.  
JAF armat la un cazino din Iași, o botoșăneancă divă pe Facebook a atacat cu iubitul cu care are un trecut tumultuos – GALERIE FOTO & VIDEO
Două persoane au fost reținute de polițiștii ieșeni după ce au intrat  într-o sală de jocuri și au fugit cu circa 35.000 de lei.Unul dintre ei a intrat în interior cu o cagulă pe față și un pistol cu electroșocuri și a paralizat-o pe una dintre angajate.
Drama mai puțin știută a antrenorului de la FC Botoșani: Atunci, la momentul respectiv, totul era pentru mine pierdutVIDEO
La 44 de ani, actualul tehnician de pe banca FC Botoșani a pregătit deja opt echipe care au evoluat sau încă se mai află în primul eșalon fotbalistic. Aceasta și pentru că și-a început cariera în antrenorat, la echipa de tineret a lui Dinamo București, încă de pe când avea doar 21 de ani.
Concertul celor trei tenori-manageri: unul dintre directori ”s-a supărat” că nu-i vine rândul la cântat și s-a plâns dirijorului și orchestrei – GALERIE FOTO
”Gală de Operă”, așa s-a intitulat spectacolul pe care Filarmonica ”George Enescu” l-a organizat vineri seară la Casa de Cultură a Sindicatelor. Conducerea instituției municipalității botoșănene a ținut să ofere melomanilor și un concert după conceptul celebrelor reprezentații Pavarotti – Domingos – Carreras.
O liceană din Botoșani a pus pe jar Poliția din Botoșani: A „visat” o tâlhărie care nu a avut loc
Au fost două săptămâni în care polițiștii din cadrul Serviciul Investigații Criminale al Poliției Botoșani a efectuat cercetări.Fata de 15 ani a sesizat că mai multe zile consecutiv ar fi fost tâlhărită de doi tineri.
Filarmonica iese în lumea largă: concerte în Veneția, Londra, Glasgow, Cardiff, Dubai și Chișinău - Vorbesc de date concrete, date certeFOTOGALERIE 
La nici patru luni de la învestire, noul manager al Filarmonicii ”George Enescu” a perfectat mai multe înțelegeri prin care instituția municipalității va susține concerte în locuri în care cei mai mulți dintre botoșăneni doar visează să ajungă. 
Autobuz ELECTRIC pe străzile orașului, botoșănenii pot circula GRATUIT: Este un exemplu despre cum va arăta transportul de persoane: VIDEO & GALERIE FOTO
Este un autobuz care se află în teste la Botoșani.Și arată asemenea celor 11 autobuze electrice pe care Primăria urmează să le achiziționeze cu fonduri europene.
Concurs pregătit pentru șefia spitalului orașului, candidații pot vizita unitatea medicală  
Consiliul de Administrație al Spitalului de Recuperare „Sfântul Gheorghe” organizează concurs pentru ocuparea funcției de manager.
Adio, dar lucrez la cabinet: Plecată în PNL, Roxana Țurcanu rămâne consiliera vicepreședintelui ALDE de la CJ – VIDEO 
Plecarea Roxanei Țurcanu din ALDE alături de soțul său și de alți membri ai acestui partid nu va aduce și încetarea colaborării de la Consiliul Județean între fosta lideră pe Botoșani a acestei formațiuni și noul președinte interimar al organizației. 
Sondaj
Credeți că trebuie limitată la 30 km/h viteza pe șoseaua de la Lebăda?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
De Sfântul Nicolae copiii vor primi un pachețel simbolic cu dulciuri din partea mea. Le-am cumpărat biscuiți, bombonele, ciocolățică și o napolitană. De Crăciun vor primi un dar din partea Primăriei. Așa că, nu vom mai strâ ...
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.9297 lei
USD
Dolarul SUA
4.6851 lei
CHF
Francul elveţian
5.0142 lei
GBP
Lira sterlină
5.7419 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4938 lei
XAU
Gramul de aur
271.1673 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2417 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2044 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1935 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4860 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2023 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6629 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-0.3 o C
Dorohoi
0.1 o C
Bucecea
0.1 o C
Darabani
-0.4 o C
Saveni
0.2 o C
Ştefăneşti
2.5 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.