Top News
Fostul prim-vicepreședinte al Consiliului Popular și secretar personal al lui Ceaușescu, aplaudat de nomenclaturiști la Botoșani după 32 de ani, pentru o carte document – GALERIE FOTO

După 32 de ani, 3 luni și 16 zile, fostul prim-vicepreședinte al Consiliului Popular Botoșani a revenit în județul din conducerea căruia a făcut parte din 1986 și unde l-au prins și evenimentele din decembrie 1989. Constantin Boștină a ținut neapărat ca, după ce și-a lansat cartea de dezvăluiri din regimul totalitar la București, să o facă și la Botoșani.

Povestea omului care se culca și se trezea cu Ceaușescu


Doctor în economie încă din 1987, Constantin Boștină a fost secretar personal al lui Nicolae Ceaușescu, funcție care nu mai existase până atunci.


”Mă culcam și mă trezeam cu Ceaușescu”, a spus plastic Constantin Boștină.


A fost promovat ministru adjunct al Ministerului Industriei Ușoare, poziție din care la o consfătuire cu sute de oameni i-a atras atenția șefului absolut al Republicii Socialiste România că industria trebuie retehnologizată întrucât produsele au pierdut din calitate pe piață externă și că există probleme cu asigurarea materiei prime.


Poziția sa realistă, dar de neconceput pentru acele vremuri, l-a costat și mai ales la intervenția Elenei Ceaușescu, a fost mutat la ”talpa țării”, adică la Botoșani, o practică frecventă prin care regimul comunist își trimitea în ”exil” cadrele.


Și de la Botoșani pornește cartea ”În ochii ciclonului: Am fost secretarul personal al lui Nicolae Ceaușescu” scrisă de Alice Barbu și Sorin Roșca Stănescu, aflată deja la a doua ediție la Editura Evenimentul și Capital.

 

Pentru el, trimiterea la Botoșani nu a fost surghiun și nici exil


Cum evenimentul a fost anunțat din timp, o puzderie de foști activiști ai regimului totalitar, de directori de fabrici și uzine, dar și botoșăneni care și-au trăit doar tinerețea în comunism, precum și foști sau actuali demnitari, au ținut să fie prezenți sâmbătă la ora 11:00, la sala Eminescu a Hotelului Rapsodia.


Pentru o bună parte dintre acești oameni reîntâlnirea după mai bine de trei decenii a fost emoționantă, unora Constantin Boștină spunându-le încă pe nume, semn că i-a recunoscut. Iar foștii colaboratori din comunism l-au răsplătit de mai multe ori cu aplauze.


constantin bostinaȘi-a început discursul cu versuri din ”Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie”, s-a declarat ”vremelnic botoșănean” și a ținut să sublinieze că pentru el perioada petrecută la Botoșani nu a fost nici într-un caz un surghiun, așa cum s-a creat senzația inclusiv până în ziua de astăzi, ci o șansă de a-și dezvolta cunoștințele și de a vedea realitățile sociale și economice la depărtare de București.

 

”M-aș bucura ca, așa cum a fost un Eminescu, cum a fost un Enescu, cum a fost un Iorga, cum a fost un Luchian, să înceapă să fiarbă ceva la Botoșani. Nu să strige, nu să fure, nu să înjure, ci să servească celor care sunt vremelnic la conducerea țării, spre a-i pune pe gânduri. Atenție! Eu nu am venit la Botoșani ca să îndemn oamenii la revoltă. Sigur, a început în 1907 cu coasa la Flămânzi, dar aceea este o altă etapă a istoriei. Eu chem la «enervare». Eminescu spune «brațele nervoase», eu spun mintea nervoasă a tinerei generații să poată să servească țară, să servească unui interes spre a se simți mai bine în țara lor”,


Constantin Boștină, doctor în economie.

 

Bun în socialism, cel puțin la fel de bun și în capitalism


Președinte al Asociației pentru Studii și Prognoze Economico – Sociale, membru fondator și vicepreședinte al Asociației Oamenilor de Afaceri din România, vicepreședinte al Consiliului National al Asociației Generale a Economiștilor din România, membru al Consiliul de Administrație al Bursei Române de Mărfuri, valeriu iftimecadru didactic asociat la Academia de Studii Economice București, director al revistei ”Economistul”, Constantin Boștină și-a expus viziunea economică despre România în context european. A arătat că, atât timp cât țara noastră este în primele zece din Uniunea Europeană ca suprafață și populație, are un potențial economic însemnat: ”unii spun că totul e pierdut, nu e adevărat”.


Prin aceste structuri s-a reîntâlnit cu Valeriu Iftime, președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Botoșani, pe care îl cunoștea încă de pe vremea în care era inginer la fostul IRE și care i-a intermediat lansarea cărții și la Botoșani.


”Este primul capitalist din comunismul pe care l-am cunoscut eu”, a mărturisit Valeriu Iftime, care nu și-a ascuns mirarea față de numărul mare de foști nomenclaturiști prezenți în sală: ”dacă mă uit bine în sală, cred că putem încropi repede un partid comunist și cred că batem liberalii”.

 

Coautorii, prezenți la Botoșani


alice barbuVolumul a fost lansat la Botoșani în prezența celor doi coautori.


”O consider o carte document, în sensul că dl Constantin Boștină a făcut-o să fie așa datorită obiectivității de care a dat dovadă pe tot parcursul cărții. Este o istorie reală. Academia Română probabil mă va contrazice și va spune că documentele sunt mult mai importante pe plan istoric, eu consider că oamenii sunt cei mai importanți pe plan istoric. Cred că fiecare dintre dvs. aveți povești care puse cap la cap ne pot arăta cu adevărat ce a însemnat istoria României, mai ales în perioada lui Nicolae Ceaușescu”,


Alice Barbu, coator.


sorin rosca stanescuEste absolventă a Facultății de Istorie din cadrul Universității București, absolventă a masterului privind istoria comunismului în România, cercetător acreditat al Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității.


”Este cartea care se vinde acum cel mai bine în România, parcă ar fi un roman de dragoste. Într-un fel, este o poveste de dragoste”,


Sorin Roșca Stănescu, coautor.


Fondatul trustului de presă ”Ziua” s-a aflat cu această ocazie pentru prima oară la Botoșani și a declarat că dorește să mai revină.

 

Ceaușescu? Trebuia îndepărtat, dar nu omorât


Dincolo de cuprinsul volumului, trebuie menționat că poziția lui Constantin Boștină a fost un fără echivoc: Nicolae Ceaușescu a făcut, cel puțin în plan economic, lucruri bune pentru România până la începutul anilor 1980, după care nu a mai putut, nu a mai vrut ori nu a mai fost capabil să perceapă realitățile sociale și economice din România și din lume.


Constantin Boștină a arătat că Elena Ceaușescu, dar și Securitatea au avut influențe nefaste asupra primului tovarăș al țării, care începuse să aibă și probleme tot mai mari de sănătate.


Opinia fostului conducător al județului Botoșani a fost una categorică: Nicolae Ceaușescu trebuia îndepărtat din funcție, dar nu și omorât, catalogând drept ”incalificabilă” uciderea acestuia în acel sângeros decembrie 1989. A acceptat totuși că Nicolae Ceaușescu a fost mai încăpățânat față de ceilalți lideri politici din Europa de Est care au înțeles că a sosit timpul să facă un pas în spate, lucru pe care Ceaușescu l-a refuzat.

 

Constantin Boștină a plecat din Botoșani pe 31 decembrie 1989 întrucât a fost numit ministru adjunct al Ministerului Economiei Naționale în Guvernul Roman.

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Fostul secretar personal al lui Ceaușescu: Pe 22 decembrie seara, Iliescu m-a chemat să vin de la Botoșani
Destinul tragic al elevului-erou de la Botoșani, mort de leucemie după ce a fost anchetat de Securitate: Dosarul a fost CLASAT

 

Instituția de la Botoșani unde nimeni NU vrea să se angajeze: Miroase a praf, a mucegai/ Nu suntem deloc modernizați
În ciuda concursurilor organizate, posturile la această instituție nu s-au ocupat.
Învățătoare bătută de mama unei eleve la o școală din municipiul Botoșani
Incidentul a avut loc în cursul zilei de miercuri, 25 ianuarie 2023 la o unitate de învățământ din municipiul Botoșani.
Magazinele Lidl de la Botoșani „călcate” de Protecția Consumatorilor, amenzi uriașe aplicate de comisari
Toate cele patru magazine din lanțul german Lidl care sunt funcționale la Botoșani au fost sancționate de Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor.
George Simion a inaugurat sediul AUR din Centrul Vechi: conferință pe scări, o pâine cât o țară, selfie-uri & TikTok – VIDEO & GALERIE FOTO
La doi ani după ce a intrat în Parlament, Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) și-a deschis un sediu în Centrul Vechi. Inaugurarea a fost una cu fast și a avut loc în prezența liderului național al formațiunii.
Mica Unire marcată la Botoșani cu burniță, oficiali, militari, gășculițe politice și ceva cetățeni – GALERIE FOTO & VIDEO
La borna 164 de la Unirea Principatelor Române, manifestațiile de la Botoșani au urmat practic același curs asemenea celorlalte ediții.Doar că în 2023 vorbitorii au mai fost puțin cernuți.
ULTIMĂ ORĂ: Un tânăr s-a izbit cu mașina într-un copac de pe marginea drumului – FOTOGALERIE
 Un tânăr 22 de ani a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce mașina pe care o conducea s-a izbit de un copac de pe marginea drumului.
ULTIMA ORĂ: BMW distrus la Rediu de un șofer aflat la un ”drive test”... Acum nu mai are ce cumpăra – FOTOGALERIE
Un accident cum mai rar se poate vedea a avut loc în urmă cu puține minute la ieșirea din Botoșani spre Stăuceni, acolo unde BMW a fost distrus în circumstanțe ce încă trebuie cercetate.
Alexia, la începutul unui drum anevoios! A început partea de recuperare, o clinică din Botoșani și-a oferit serviciile în mod gratuit – VIDEO & GALERIE FOTO
Alexia este cunoscută deja de comunitate dar și de oameni din întreaga țară care au empatizat cu trauma ei.Este fetița luptătoare care a supraviețuit unui accident rutier nefericit, în urma căruia i-au fost reatașate ambele brațe, după intervenții chirurgicale efectuate în premieră în Europa.
Continuă visul la Filarmonică: De la ”Bonjour, Bonne nuit, Paris!”, ”Zavaidoc Simfonic” și ”Iris Simfonic” la Mozart și Beethoven – PROGRAMUL
Spectacolele extraordinare de Anul Nou puse în scenă săptămâna trecută de Filarmonica ”George Enescu” reprezintă doar începutul unui 2023 pe care managerul îl promite a fi unul de vis. Instituția municipalității botoșănene dorește să sărbătorească în continuare la nivel înalt stagiunea aniversară, a 70 – a, și a stabilit un program ca atare pentru jumătatea care a rămas din iarnă și începutul primăverii.
O tânără a preluat șefia unei instituții de la Botoșani după ce fostul director a plecat în alt județ
O instituție din Botoșani are un nou coordonator de la începutul lunii ianuarie a acestui an.
”La steaua”... AUR-ită! Depuneri de coroane și la bustul poetului din centru, un membru AUR s-a apucat de ținut ”prelegeri” și de recitat peste poeziile difuzate la stație – FOTOGALERIE
Dacă scriitorii au ales în acest an să depună flori la bustul poetului nepereche din parcul Mihai Eminescu, autoritățile și partidele au mers în același loc ca de obicei.
Fermierii s-au distrat cu premii la propriul bal: au primit bidoane, găleți și au plecat cu saci de alimente – VIDEO & GALERIE FOTO
Sute de zootehniști s-au întâlnit sâmbătă seară la a patra ediția a Balului Fermierilor. Asociația Moldoovis și Stațiunea Popăuți, care au organizat acțiunea, și-au propus să premieze, dar și să distreze cei mai performanți crescători de ovine și caprine din Moldova
”Apa” e amenințată cu insolvența, adjunctul a demisionat, stația de epurare a ars, directorul general este în concediu: Habar nu am unde este
Operatorul de apă și canalizare al județului a început noul an cu tot felul de crize. A rămas fără pază, directorul adjunct a demisionat, iar stația de epurare a cartierului Bucovina a ars într-un incendiu.
Fostul primar al orașului VICTORIE în instanță împotriva unui cunoscut jurnalist: După doi ani instanța mi-a dat dreptate
Fostul primar al municipiului Botoșani care ulterior a fost numit în funcția de director al Loteriei Române a obținut câștig de cauză într-un proces intentat împotriva unui jurnalist din capitală.
”Salvatorul” de la ”Apă” demisionează după exact 1 an: Pleacă director la Bacău după ce promitea ”nu ne batem joc” la venirea la ”Nova”
La exact un an după ce a fost numit director adjunct al SC Nova Apaserv SA, Doru Constantin se pregătește deja de plecare. Nu la Râmnicu-Vâlcea, acolo unde a profesat în marea parte a vieții sale, ci la Bacău. Și tot pe un post de director.
Scandal pe Aeroportul Suceava: Botoșăneni ținuți în frig de două zile – FOTO & VIDEO
Mai multe curse aeriene de pe Aeroportul Suceava au fost anulate atât marți cât și miercuri din cauza ceții.
Școlile s-au redeschis la Botoșani! Unii elevi au rămas acasă, alții au venit cu măscuțe: Sperăm că totul va fi bineVIDEO & GALERIE FOTO
După o pauză de aproape trei săptămâni vacanța de iarnă a luat sfârșit iar elevii au revenit la ore.Toate școlile din județul Botoșani s-au redeschis în condiții normale.
Cunoscut pilot de curse din Botoșani în stare gravă la spital după ce i-a explodat o butelie în față
Incidentul a avut loc în cursul zilei de astăzi într-un apartament din zona Împărat Traian a municipiului Botoșani.
Viceprimarul Toma, anunțul politic al anului pentru Primăria Botoșani: Dacă nu voi candida și voi avea ocazia, îl voi sprijiniVIDEO
După un prim an de mandat în care social-democrații au fost nevoiți să negocieze cu USR-iștii pentru a-și trece proiectele cu miză prin Consiliul Local Botoșani, viceprimarul Liviu Toma a început să asigure majoritatea de care primarul Cosmin Andrei avea nevoie pentru aprobarea inițiativelor în deliberativul municipal. 
Rămas bun, Maria Alexandru! Fata ucisă pe pod plânsă de întreaga comunitate – GALERIE FOTO & VIDEO
Înmormântarea fetiței de 14 ani a avut loc cu sprijinul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC), a Primăriei Trușești și a oamenilor din comună.
Mă surprinde neplăcut tonul colocvial adoptat de această prezentare jurnalistică. De parcă persoanele respective ar avea mari realizări. Pe mulți dintre ei i-am cunoscut bine și înainte și după revoluție. Destul de proști pentru locurile înalte pe care le ocupau doar prin lingușiri de-a dreptul grețoase la puternicii zilei sau prin relații de familie (cine avea legături, chiar și depărtate, cu familia olteanului analfabet era cel-mai-cel, cel mai iubit, cel mai respectat și căutat personaj) cu cei deja ajunși în posturi mai babane, țineau cu dinții de litera și spiritul dictaturii celor doi impostori ai neamului. Erau slugile zeloase ale regimului! Ce le mai plăcea să dicteze!...ce le mai plăcea să umilească la rândul lor!...Priviți-l pe Boștină: un individ încruntat și agresiv. Vă închipuiți ce-ți făcea, în deplină putere, când te prezentai în fața lui, acest individ cu putere de viață și moarte asupra destinului românilor unui întreg județ? Acești indivizi, chiar aceștia, strânși în sala Hotelului Rapsodia, au scufundat România oamenilor cu adevărat harnici, liberi și intreprinzători. Uitați-vă numai la S.R. Stănescu, maior securist, un infractor condamnat, în ce hal se poate prezenta în public, cu haine parcă de la SH. Sunt neplăcut surprins de tonul îngăduitor și complice al articolului, într-o publicație ce a prezentat, de-a lungul vremurilor, destinul tragic al lui Mugur Călinescu, tânărul protestatar ucis de securitate. Exact în timpurile când indivizii aceștia stăpâneau.
17 aprilie 2022, 23:10
Președintele SUA, Jimmy Carter: „Poporul american este onorat să aibă ca oaspete un mare conducător al unei mari țări”.Cuvintele de mai sus au fost rostite în dimineaţa zilei de aprilie 1978 de către Jimmy Carter, preşedintele Statelor Unite, şi fac parte din alocuţiunea de bun venit rostită cu prilejul sosirii la Casa Albă a preşedintelui României, Nicolae Ceauşescu.
17 aprilie 2022, 10:07
„Mor de dragul lui Niculae Ceaușescu ăsta! Îmi vine să-l pup de drag ce-mi e (e bine, gândesc eu, vorbește să-l audă milițienii). Se duce prin toate țările, se pupă cu toți negroteii ăia șefi de stat prin Africa și le bagă pe gât produsele românești, face rost de valută, să nu mai depindă de muscali. (...) Când am ieșit din pușcărie, i-am trimis un memoriu în 64 de puncte, în care i-am explicat, pe limba lui de prost, să înțeleagă și el, principiile de guvernare ale unui stat național. Le-a priceput. Le aplică punct cu punct. Face el ce nu am reușit să facem noi, legionarii!”, ar fi afirmat Petre Țuțea în ultimii ani ai comunismului, potrivit mărturiei profesorului Petre Anghel.
17 aprilie 2022, 09:40
Uitați va cu atenție cine a venit la acest eveniment..Tatăl meu a fost deținut politic, interesant ce ar fi spus despre acest eveniment acum după 32 ani de la căderea comunismului..Deci, despre ce democrație vorbim...?
17 aprilie 2022, 07:30
Un politruc comunist ceva mai luminat, care stia multe despre schimbarile care urmau in 1989. Aceasta este impresia care a lasat-o. Din mare comunist a devenit mare capitalist, s-a adaptat. Daca Iliescu ar fi fost bineintentionat si l-ar fi luat alaturi dintre fostii mari comunisti pe el si altii ca el mai luminati, poate nu se distrugea in totalitate industria noastra. Daca Iliescu si Constantinescu ar fi luat alaturi oameni adevarat competenti din romanii din tara si din cei din strainatate si cu oarecare onestitate industria noastra ar fi fost prospera astazi
16 aprilie 2022, 17:57
Am trait acea perioada pe cand domnul Bostina era la cama judetului ,ami amintesc de-o vizita la fabrica unde lucram si a impus conduceri fabrici un lucru carora celor multi li se parea bizar , sa de vopseze butoaele unde se depuneau deseurile , pentru a fi puse selectiv . Apoi la revolutie pe cand ne aflam in cabinetul fostului prim secretar ,nui pronunt numele ca mie penibil lam intrebat pe domnul Bostina daca asi imagina va va sta intro incapere a prim secretarului de partid cun grup de oameni simpli . Raspunsul a fost simplu , istoria schimbari e inevitabila daca poporul e neglijat .
16 aprilie 2022, 17:12
Sondaj
Cine ar trebui să organizeze Premiul Național de Poezie Mihai Eminescu?
Primăria Botoșani pentru că este principalul finanțator al evenimentului și l-a înregistrat la OSIM
Fundația Culturală Hyperion împreună cu Uniunea Scriitorilor din România pentru că au inițiat manifestarea în urmă cu 32 de ani
Primăria alături de Fundația Culturală Hyperion și Uniunea Scriitorilor din România, așa cum a avut loc timp de 31 de ani
Declaraţia zilei
„Nu mi-a căzut bine, dar pe mine mă interesează ce zice lumea? M-a deranjat la început. M-am gândit chiar că ar fi trebuit să reacționez imediat în fața Anei, dar acum mă felicit că n-am făcut-o. Mă atacau toți, ‘Băi, ...
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9221 lei
USD
Dolarul SUA
4.5466 lei
CHF
Francul elveţian
4.8998 lei
GBP
Lira sterlină
5.6028 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4868 lei
XAU
Gramul de aur
278.5779 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2408 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2639 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1795 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3781 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2066 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6617 lei
Vremea
astăzi
Botosani
2.3 o C
Dorohoi
2.3 o C
Bucecea
3.5 o C
Darabani
1.8 o C
Saveni
2.7 o C
Ştefăneşti
-1.7 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.