Două dintre foișoarele din cea mai mare grădină publică a orașului au fost dezafectate total.
Este vorba despre cel care se afla pe movilița dinspre Aleea Viilor și celălalt poziționat în imediata vecinătate a sediului Poliției din Bulevardul Mihai Eminescu.
Vor fi construite foișoare noi care vor fi racordate la rețeaua de energie electrică și dotate cu camere de supraveghere video.
Lucrările urmează a fi realizate în cadrul proiectului implementat de Primăria Botoșani prin Programul Operațional Comun România-Republica Moldova 2014 -2020. Partenerii din proiect sunt Direcția Județeană de Cultură Botoșani, Primăria Municipiului Bălți și Instituția Publică Liceul Mihai Eminescu Bălți.
Prin acest program se dorește să se realizeze până în 2025 creșterea atractivității turistice a două municipalități din zona transfrontalieră cu un nou traseu cultural turistic comun.
Ruta turistică la Botoșani se propune realizarea unui traseu pietonal cultural “Mihai Eminescu”, începând din Centrul istoric al Municipiului Botoșani și urmărește obiectivele de la nivelul Municipiului Botoșani: Centrul Național de Informare Turistică Botoșani, Aleea cafenelelor, Restaurantul Ciocârlia, Biserica Uspenia, Locul nașterii poetului Mihai Eminescu, Casa Sommer, Clădirea Primăriei Municipiului Botoșani, Teatrul Mihai Eminescu, Parcul Mihai Eminescu și Colegiul Național Mihai Eminescu
În cadrul aceluiași proiect se propune amplasarea a 100 de bucăți de plăci din piatră naturală pe care vor fi inscripționate cele 98 de strofe ale poeziei „Luceafărul”. Pe placa cu numărul 99 se vor inscripționa date despre această capodoperă iar pe cea cu numărul 100 informații despre poetul nepereche.
Aceste plăci vor fi încadrate în traseul prezentat mai sus, prima fiind amplasată în Centrul Istoric, iar ultima în fața Colegiului Mihai Eminescu.
De asemenea, în cadrul proiectului urmează să fie amplasate și totemuri de prezentare sau digitale, la cea de-a doua categorie pe două fețe opuse vor fi două monitoare pentru prezentare de informații. Șapte totemuri pentru semnalizarea aleilor din Parcul Mihai Eminescu vor prezenta harta întregului parc, cu evidențierea aleii pe care sunt amplasate.
Un alt obiectiv spectaculos va fi amplasat în Centrul Istoric, respectiv numele municipiului. Inscripția va fi realizată din litere vulometrice luminoase de 100x100 cm fiecare, cu o înălțime de 2 metri și o lungime a întregului ansamblu de aproape 10 metri.
Structura va fi metalică, cu fundație din beton, cu închideri de plexiglas, iar iluminarea lor poate fi asigurată cu neoane, tunuri spectrale sau LED-uri. Pe aceeași structură, în partea dreaptă jos, se va amplasa și denumirea prescurtată a proiectului ”Eminescu – o cultură, o rută”.
Se propune construirea unui grup statuar, pe platforma din zona foișorului de pe movilă unde va fi amplasată statuia lui Mihai Eminescu stând pe o bancă. Această poziție a statuii oferă oportunitatea vizitatorilor să se fotografieze alături de poet, pe bancă.
În zona lacului din parc va fi amplasat grupul statuar alcătuit din Mihai Eminescu și Veronica Micle stând în picioare. Statuile vor fi realizate din bronz și vor fi ancorate în platforme betonate prevăzute cu corpuri de iluminat de jos în sus, pentru a le pune în evidență și pe timp de noapte.
Ordinul de începere a lucrărilor din proiect a fost dat cu amenajarea unui centru de conferințe multimedia care va fi amenajat în Clădirea de Sticlă din Centrul Vechi și va fi dotat cu:
Valoarea totală a proiectului este de 1.620.625 euro din care Primăria accesează 730.880 de euro, iar restul partenerii din proiect.
Lucrările urmează să fie finalizate în noiembrie anul acesta.
„Iubire prefăcută”, tentativă de fraudă printr-un simplu mesaj: Avertismentul DNSC
Redacția Botoșăneanul
Sep 11, 2024
Puștanii din Centrul Vechi ridicați de forțele MAI, trimiși acasă după câteva ore
Sergiu Bălășcău
Sep 11, 2024
Struguri vânduți la Botoșani direct din dubă
Redacția Botoșăneanul
Sep 11, 2024
VINERI: Ziua Pompierilor sărbătorită cu ceremonial militar, plimbări cu șenilata și tiroliană
Redacția Botoșăneanul
Sep 11, 2024
Redacția Botoșăneanul
Sep 11, 2024
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile