Top News
Dosarul PANOUL: Inscripțiile elevului-erou regăsite peste decenii la celălalt capăt al țării - GALERIE FOTO

Spiritul lui Mugur Călinescu, elevul-erou din Botoșani care a înfruntat de unul singur Securitatea lui Ceaușescu, reînviat în Timișoara, localitate declarată în ianuarie 1990 oraș-martir al României.

Mii de file în dosarele Securităţii, sute de pagini în studiile cercetătorilor. Un spectacol de teatru semnat de una dintre cele mai cunoscute regizoare din România şi un film cu o semnătură nu mai puţin celebră. Mugur Călinescu, elevul-erou de la Botoşani care a înfruntat Securitatea, este de departe un personaj menit să incite în continuare şi să inspire lumea artistică, nu doar a istoricilor. De această dată, îl regăsim în Timișoara, oraș care dovedește astfel că nu își uită istoria.

 

Dar mai tulburător este faptul că misiunea lui Mugur nu s-a încheiat. Dimpotrivă. Spiritul său e prezent şi, iată, el izbucneşte cu şi mai mare forţă chiar în oraşul care poartă blazonul Libertăţii, Timişoara.

 

Doi regizori şi un tânăr actor din Botoşani

 

”Într-adevăr viaţă ridicată la pătrat, într-adevăr oglinda lumii, într-adevăr teatru. Iar teatrul, în acest caz, bate viaţa”, titra revista de cultură Yorick, în urmă cu şase ani, despre spectacolul de teatru ”Tipografic Majuscul”, în regia Gianinei Cărbunariu, la Teatrul Odeon din Bucureşti.

 

”Tipografic Majuscul” nu a rămas doar un spectacol de teatru. Un alt regizor, de data aceasta Radu Jude, semnează, împreună cu Gianina Cărbunariu, scenariul filmului "Tipografic Majuscul", film care aduce în atenția publicului povestea elevului Mugur Călinescu, așa cum a fost ea documentată din dosarele aflate în Arhivele Securităţii.

 

În fapt, filmul lui Radu Jude este o adaptare a documentarului realizat de Gianina Cărbunariu, dar  care împletește două fire narative. Primul este povestea lui Mugur Călinescu, iar cealaltă poveste folosește filme de ArhivaTeleviziunii Române, ca să ilustreze viața de zi cu zi a românilor din anii 1980.

Însă mai important pentru botoşăneni este faptul că rolul principal în acest film este deţinut de Şerban Lazarovici, proaspăt absolvent al Colegiului Naţional ”A.T.Laurian” Botoşani, membru în Drama Club. Distribuţia este completată de Bogdan Zamfir şi Șerban Pavlov. Filmul urmează să fie lansat în această toamnă.

 

Spiritul lui Mugur Călinescu, elevul-erou în orașul-martir

 

Guten Tag! Mugur Călinescu se poate citi în aceste zile pe zidurile Timişoarei. Oraș în care în decembrie 1989 mureau oameni care strigau Libertate, urbe care în ianuarie primea, prin decret, titulatura de oraș-martir.

 

În fapt, expoziția organizată într-un pasaj din Timișoara este o aşezare în oglindă, spun cei de la TypopassageTM, a celor două arhive de scriere, un pasaj care devine astfel o punte simbolică peste timp şi spaţiu. Sau, şi mai simplu, un loc al reflecţiei şi al dialogului.

Concret, este vorba despre un dialog care uneşte două perioade istorice situate de o parte şi de alta a anului 1989: textele scrise cu cretă de Mugur Călinescu pe ziduri, în Botoşanii anilor 80, reflectate în oglindă în mesajele României aşa-zis libere de comunism, cea de după 1989.

 

„Textele scrise în cretă pe peretele pasajului sunt felul în care noi onorăm în 2019 mesajele din 1981 ale lui Mugur Călinescu, un elev de 16 ani din Botoșani care asculta Europa Liberă și credea că gestul lui va contribui la cunoașterea adevărului, „acel adevăr pe care îl înțelegeam eu atunci”. Pe 20 octombrie 1981 Călinescu dădea prima dintr-un lung șir de declarații la Securitate. Îl arestaseră cu o zi înainte, după o mobilizare a 80 de informatori și a mai multor departamente ale Securității și USLA-Antitero, puțin după miezul nopții, în timp ce scria „Vrem dreptate și libertate” pe un panou metalic. ”, spune Ana Kun, curator al evenimentului, alături de TypopassageTM.

 

 

Mugur din Botoșani şi memoria aproape uitată

 

La Botoşani, oraşul în care a trăit şi a făcut istorie Mugur Călinescu, prea puţin se mai vorbeşte despre ce s-a întâmplat în urmă cu aproape 40 de ani. În anii de după 1989, în afara unei plăci comemorative, de dimensiuni modeste şi prea puţin vizibilă, mai nimic nu spune povestea elevului care, la 16 ani, scria pe ziduri lozinci împotriva regimului şi înfrunta fără frică Securitatea lui Ceauşescu.

De altfel, școala botoşăneană a făcut prea puţin pentru a-şi onora elevii. Pentru că Mugur Călinescu nu a fost singurul, dimpotrivă. Nu puţini au fost cei care, chiar dacă erau încă nişte copii, au fost anchetaţi, torturaţi şi băgaţi în închisorile comuniste. Unii s-au întors şi au trăit retraşi până la sfârșitul zilelor, alţii au vorbit spre amurgul vieţii despre ce au văzut şi au trăit atunci. Despre unii nu s-a mai ştiut nimic din ziua în care au fost scoşi din clase şi invitaţi la Securitate.

 

Operaţiunea Panoul şi Dosarul Elevul

 

Născut pe 28 mai 1965, Botoșani, Mugur Călinescu a murit pe 13 februarie 1985, când nici nu împlinise 20 de ani. Era elev în clasa a XI-a la Liceul "A.T. Laurian" când a fost arestat pentru că, după o vizită a lui Nicolae Ceauşescu, scrisese pe clădirile din Botoşani lozinci anticomuniste ("Vrem sindicate libere", "Vrem libertatea cuvântului", "Jos Ceauşescu"). A fost îndelung anchetat de Securitate.

 

Timp de mai multe săptămâni, organele locale ale Ministerului de Interne, susţinute şi de Miliţia şi Securitatea din judeţul vecin (Suceava), au declanşat operaţiunea "Panoul", răscolind Botoşaniul în căutarea "teroristului" care "atentase" la valorile regimului comunist. După o lună de zile de la demararea acţiunii de prindere a făptaşului, Mugurel Călinescu este arestat în timp ce scria un mesaj pe un panou, de către o patrulă compusă dintr-un miliţian şi un securist. 

 

Au urmat sute de ore de anchetă la Securitatea din localitate, deschiderea unui dosar de urmărire informativă – DUI, sub numele de cod "Elevul", şedinţe de prelucrare la şcoală, ameninţări cu exmatricularea şi şcoala de corecţie. 

 

La doi ani de la debutul anchetei, în noiembrie 1983, adolescentul rebel al Botoşaniului este diagnosticat cu leucemie, iar după alţi doi, la data de 13 februarie 1985, moare într-un spital din Iaşi.

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store

Urmărește-ne și pe Google News

Florentina TONIȚĂ
Capii PSD, luați la rost de o botoșăneancă la intrarea în cimitir: Generalii o să vă scoată din rahat VIDEO
Săptămâna trecută, de Ziua Eroilor, social-democrații s-au așteptat unii pe alții la intrarea în Cimitirul Pacea mai bine de o jumătate de oră, timp în care nu s-au întâlnit doar cu liberalii veniți la manifestare, ci și cu o mulțime de simpli botoșăneni.
Un tânăr s-a izbit cu mașina într-un copac, a fost transportat de urgență la spital – FOTO & VIDEO
Șoferul a fost transportat la spital pentru îngrijiri medicale.
S-a aprins Ipoteștiul! Festival ca la ”municipiu”: artiști de la București și Chișinău și un foc impresionant de artificii la ”Floare albastră”– VIDEO & GALERIE FOTO
Tineri și mai puțin tineri din comună și-au dat întâlnire sâmbătă pe stadionul ”Luceafărul” din Ipotești, acolo unde spre seară s-a deschis a XIV – a ediție a festivalului ”Floare Albastră” organizat de Primăria și Consiliul Local Mihai Eminescu.
Concursul ”Sfinții Închisorilor” și-a desemnat câștigătorii: Au lăsat o mărturie puternică pentru generația noastră, am ajuns să înțeleg mai bine comunismulGALERIE FOTO
Seminarul Teologic Liceal Ortodox ”Sfântul Gheorghe”, Inspectoratul Școlar Județean Botoșani, Palatul Copiilor Botoșani și Asociația ”Scut botoșănean” au organizat Concursul Județean Interliceal, gimnazial de Arte Plastice, Eseu și Poezie cu tema ”Sfinții Închisorilor”, ediția 2023.
FOTO & VIDEO Prefectul Cornilă în mijlocul protestatarilor, flancat de jandarmi: A fost huiduit și redus la tăcere  
Sute de profesori au protestat astăzi în Piața Revoluției. Printre protestatari, a ajuns și reprezentantul Guvernului în teritoriu.
Eroii sărbătoriți la Botoșani pe găști politice: Pleiadă de oficialități la cimitir, unii cu pozele, alții cu pomana – FOTO & VIDEO
Politicieni, militari, preoți și simpli botoșăneni au putut fi văzuți joi la Cimitirul Pacea acolo unde a fost marcată Ziua Eroilor.
Conducătorul Filarmonicii Botoșani, omagiu plin de amar la cavoul lui George Enescu din Paris: Mormântul celebrului compozitor român se poate confunda cu al oricărui anonim VIDEO & FOTOGALERIE
Spre finalul stagiunii numărul 70, aniversată cu o serie de concerte grandioase, Filarmonica ”George Enescu” din Botoșani a marcat șapte decenii de existență și printr-un omagiu adus marelui muzician căruia instituția îi poartă și numele.
Protestul romilor rupt în două: Politicienii de la Botoșani lăsați în pace, „grosul” a plecat la București: Vrem condiții! FOTO & VIDEO
 Organizatorii anunțau o prezență de peste 400 de romi. În realitate s-au strâns în jur de 200 de persoane.
Retroparada la Botoșani: Mașini unicat expuse pe Pietonalul Unirii, a apărut și Miliția – GALERIE FOTO&VIDEO
Vremea frumoasă de duminică i-a făcut pe mulți botoșăneni să prelungească plimbarea pe Pietonalul Unirii, acolo unde în special copiii au avut parte de o adevărată distracție.
Percheziții de amploare în nordul județului, s-au ridicat arme, cartușe și țigări – VIDEO & GALERIE FOTO
Poliția orașului Darabani, cu sprijinul Serviciului Investigații Criminale, Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, Serviciului Arme Explozivi și Substanțe Periculoase, Biroului pentru Protecția Animalelor, Secției  7 Poliție Rurală Darabani și Poliției municipiului Dorohoi au pus astăzi în executare 18 mandate de percheziție domiciliară la locuințele unor persoane bănuite de comiterea infracțiunii de contrabandă.
REVOLTĂ cu peste 400 de romi la Botoșani: Asalt pe străzi, se vor picheta sedii de partide
Acțiunea de protest a fost anunțată de liderii comunității minoritarilor de la Botoșani.
Holograf a încins doamnele și domnișoarele într-un show cu muzică, motociclete, rochii de mireasă și... ”puțin venin” – VIDEO & GALERIE FOTO
18 ianuarie 2020... Sala Polivalentă din Botoșani se umple până la refuz la concertul ”Holograf Simfonic” conceput de impresarul artistic Liviu Sorinel. După numai două luni țara se închide din cauza pandemiei, spectacolele se anulează, viața se mută pe internet.
Artiști optzeciști în Galeriile botoșănene, un demers de recuperare a culturii – GALERIE FOTO
Muzeul Județean Botoșani găzduiește până pe 19 mai, pe simezele Galeriilor de Artă ”Ștefan Luchian”, expoziția ”Artiști 8-zeciști… în Galeriile botoșănene”.
Lidera romilor de la Prefectură, înmormântare cu polițiști și jandarmi în Centrul Vechi, după un priveghi nocturn cu lăutari - VIDEO & GALERIE FOTO
Semiramida Bălan, fost funcționar în cadrul Prefecturii Botoșani și lider al comunității rome a fost condusă astăzi pe ultimul său drum.
Oamenii Academiei la Botoșani: ”Cortina de fier” de pe Prut, granița care a schimbat definitiv destine – GALERIE FOTO
Vineri, 5 mai 2023, în sala de lectură a Bibliotecii Județene ”Mihai Eminescu” din Botoșani a avut loc un eveniment care iese din tiparul celor aflate în agenda obișnuită a unei instituții de cultură.
PREMIERĂ la Botoșani: Primăria animată de proiecții luminoase, spectacol impresionant în fața a zeci de oameni – FOTO & VIDEO
Proiectul artistic a fost inițiat de către profesorii Liceului de Artă „Ștefan Luchian” Botoșani.
Profesor de liceu acuzat de comportament cu tentă sexuală, Poliția infirmă acuzele, prefectul: Vă asigur că voi dispune măsuri imediateVIDEO
De Ziua Internațională a Tineretului, trei liceeni din Botoșani au petrecut o zi în Prefectură iar printre discuțiile purtate s-au atins și subiecte mai... sensibile.
Mult sau puțin? Condamnare cu suspendare pentru un șofer beat turtă care a încercat să mituiască doi agenți chiar în sediul Poliției
În vara anului trecut, Romeo Ștefancu s-a cinstit bine după care a plecat la plimbare cu un Duster. Cu domiciliul în Vârfu Câmpului, a trecut relativ repede granița județului și a ajuns la Zvoriștea.
Popăuți asaltat de mii de botoșăneni, Simion de la AUR a furat startul și l-a sabotat pe Daea – VIDEO & GALERIE FOTO
Stațiunea de Cercetare Popăuți unde se desfășoară Târgul Agroo Zoo în aceste momente, este efectiv blocată de mii de oameni.Drumul național este aglomerat de autoturisme iar polițiștii abia fac față cu dirijarea traficului.
Târgul Agro Zoo deschis de liberali și ceva șefi de pe la centru – GALERIE FOTO
Cea de-a XV-a ediție a Târgului Agro Zoo devenit tradiție în Stațiunea de Cercetare Popăuți și-a deschis sâmbătă porțile, într-o zi cu vreme caldă.
Atat de multi oameni si-au dat viata pentru noi, pentru Romania! Daca nu credeau cu adevarat ca se va schimba ceva nu ar fi facut-o.Din pacate, multi au murit degeaba, aiurea, lasand in urma lor familii indurerate si indoliate pe vecie.Si pentru ce? Ca o mana de oameni sa-si permita orice vor ei iar prostimea pe care o mint odata la patru ani sa se zbata la limita subzistentei? Au murit,dar in tara colcaie hotii,violatorii,criminalii,mizeria,indiferenta,nepasarea,nesimtirea,tupeul de neam prost!Niciodata,dar niciodata noi nu vom avea-vorba cantecului-O TARA CA AFARA! Pacat!
16 august 2019, 08:22
astratex.ro
Sondaj
Este îndreptățită greva cadrelor didactice?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
”Eu am spus foarte clar că, în momentul în care o să ajung să implementez reforma pensiilor sau reforma legii salarizării, nu o să fac ce s-a făcut la momentul scrierii PNRR. Adică nu o să fac o reformă sau reforme pe ascuns. O ...
fashiondays.ro
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.9633 lei
USD
Dolarul SUA
4.6099 lei
CHF
Francul elveţian
5.0913 lei
GBP
Lira sterlină
5.7790 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.3216 lei
XAU
Gramul de aur
293.6078 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2599 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3373 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0571 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4361 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2096 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6664 lei
Vremea
astăzi
Botosani
7.9 o C
Dorohoi
11.7 o C
Bucecea
13.8 o C
Darabani
11.2 o C
Saveni
9.8 o C
Ştefăneşti
16.4 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.