Top News
Depozitul de gunoi al județului, la câteva zile până la suspendarea autorizației, directorul de la Mediu în fața deciziei carierei

Imaginile de la Primăria sectorului 1 cu mormane de gunoaie rămase necolectate pe străzile capitalei ar putea să apară și la Botoșani, unde problema majoră care stă nerezolvată la depozitul de la Stăuceni nu pare să fie conștientizată la adevărata-i dimensiune.

Cu cariera pe masă

 

Deocamdată, situația gravă este reliefată prin articole de presă și demersuri făcute de instituțiile statului pentru evitarea unui dezastru ecologic. Însă odată cu suspendarea Autorizației de Mediu pentru Centrul Integrat de Management al Deșeurilor (CIMD), operatorii de salubrizare nu vor mai avea efectiv unde să transporte deșeurile colectate din localități.

 

Directorul Agenției pentru Protecția Mediului (APM) s-ar putea spune că se află în fața celei mai mari provocări din cariera sa: pe de o parte trebuie să-și asume o decizie extremă prin care colectarea deșeurilor nu s-ar mai putea efectua. Pe de altă parte, în cazul prăbușirii digului de la depozit din cauza cantității de levigat, prin neasumare, s-ar putea face vinovat de dezastrul ecologic care s-ar produce în zonă.

 

„Așteptăm un răspuns și de la Garda Națională de Mediu. Practic, ei au dat acea notificare către noi în urma unor sancțiuni și măsuri nerealizate. Și atunci am cerut încă o dată ca în trei zile, inclusiv mâine (vineri, 17 iunie 2022, n.r.), să ne spună cert, da sau nu, au făcut acea măsură? Era vorba de eliminarea levigatului de la baza depozitului, acea măsură care, potrivit legii, eu trebuie să aplic sancțiunea de suspendare a autorizației”,

Eugen Mateciuc, director executiv APM

 

„Nu pot să stau cu ea în sertar”

 

La începutul săptămânii viitoare urmează să fie luată decizia de suspendare a autorizației de mediu pentru depozitul ecologic de la Stăuceni. Și care ar urma să fie cel mai probabil valabilă de la 1 iulie 2022.

 

Dincolo de efectele acestei măsuri, Eugen Mateciuc susține că se expune unor riscuri majore și nu poate ignora notificarea transmisă de Comisariatul Județean al Gărzii de Mediu (CJGM) Botoșani.

 

„Nu pot să stau cu ea în sertar. Acolo și digul ridică probleme de siguranță și dacă vin niște ploi adevărate se duce, se deversează peste digul de protecție al depozitului. Este ca o groapă, pe o pantă cam de 4% și de acolo era un dren dedesubt pentru corectarea levigatului care să se ducă la epurare. Ei dacă au acolo la bază o cantitate prea mare, peste capacitatea de epurare, poate da peste dig și să se ducă spre acumularea Dracșani și tot mai departe”,

Eugen Mateciuc, director executiv APM

 

Al doilea risc este să se prăbușească și digul: „Răspund de acel accident împreună cu Diasil”, spune Eugen Mateciuc.

 

Pe de altă parte, șeful APM este conștient că închiderea, chiar și temporară a depozitului de la Stăuceni din propriul său pix, poate avea efecte negative uriașe pentru sute de mii de botoșăneni.

 

„Există și acest risc să rămână județul fără depozit. Și atunci e problema Consiliului Județean unde duce gunoiul. Pentru a duce în celelalte județe, trebuie acordul Ministerului Mediului, aceste proiecte sunt făcute cu destinație de județe. Cu costuri, sunt mai multe chestii, e complicat”,

Eugen Mateciuc, director executiv APM

 

„A fost din start plecat greșit, cu stângul”

 

Soluția identificată pentru evacuarea legivatului de către societatea Diasil, care administrează depozitului, cu tehnologia utilizată, nu a fost verificată și autorizată de APM. Pentru că s-ar fi optat pentru o nouă stație de epurare al cărei randament este scăzut.

 

În plus, încă de la inaugurare s-ar fi început umplerea primei celule din depozit cu partea greșită: „A fost din start plecat greșit, cu stângul”. Mai exact, deșeurile s-ar fi depozitat în partea cea mai înaltă a depozitului și nu s-a mai putut prelua apa rezultată, care s-a amestecat cu cea pluvială, pe o perioadă de aproximativ șase ani. Au rezultat astfel zeci de mii de metri cubi de levigat din care 8 – 9.000 mc la bază, producând fisuri în dig.

 

Comisarii de la Garda de Mediu au lansat numeroase semnale de alarmă de-a lungul anilor, concretizate prin amenzi și planuri cu măsuri de remediere.

 

Și care au fost corectate parțial, mai puțin partea cu levigatul. Adică apa rezultată din gunoi care este extrem de toxică pentru mediu.

 

Întrebată despre reconfirmarea notificării către APM, șefa de la Garda de Mediu Botoșani a oferit același răspuns.

 

„O să-i mai dăm încă o dată răspuns în scris. Dl director, când a făcut solicitarea în urmă cu două săptămâni, a transmis-o și către Garda Națională, în urma discuțiilor cu comisarul general Garda Națională va formula un răspuns în acord cu Agenția Națională pentru Protecția Mediului. Exact asta am răspuns, noi singura verificare am făcut-o în aprilie 2022, iar de atunci nu am mai făcut pentru că suntem în afara procedurii. Am făcut atunci verificarea măsurilor, am constatat că nu erau realizate în totalitate și la termen, fapt pentru care am notificat Agenția de Mediu. Noi trebuie să respectăm și procedura, nu putem încălca procedura de control, este un operator care contestă și virgula din nota de constatare”,

Cristina Kashyap, comisar șef CJGM

 

  • Operatorul Diasil a avut un termen de șase luni să rezolve problema cu evacuarea levigatului și nu s-a conformat măsurilor trasate de Garda de Mediu.
  • Ultima verificare a acestora a fost făcută în aprilie 2022.
  • Comisarii de mediu nu pot verifica (din nou) dacă neregulile au fost reparate întrucât o repetare prea deasă a controalelor poate fi catalogată drept un act de abuz.
  • În orice caz, această situație ar urma clar să fie tranșată de judecători, suspendarea autorizației de mediu putând fi contestată în instanța de contencios administrativ. De altfel, Diasil a atacat în instanță o mulțime de sancțiuni aplicate de Garda de Mediu.

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
ALARMĂ: S-a cerut oficial suspendarea autorizației de mediu pentru rampa de deșeuri a județului, Botoșani riscă să fie îngropat în gunoaie
Depozitul de 10 milioane de euro al județului, pe cale să rămână fără autorizație după pierderea unui proces cu o miză extraordinară

 

Șeful Poliției Botoșani despre interzicerea accesului copiilor pe rețele de socializare: Pași vor fi făcuți VIDEO
În încercarea de a proteja copiii și de a promova un mediu online sigur pentru ei, există diverse inițiative și propuneri pentru a restricționa sau controla accesul copiilor la rețelele de socializare.
Verginel Gireadă, negocieri cu social-democrații la sediul PSD Botoșani - Nu ascund că lumea trage de mine
După ce și-a anunțat demisia din funcția de prim vicepreședinte al Partidului Național Liberal (PNL), Verginel Gireadă se reorientează din punct de vedere politic.
Cazul Alexandrei Pușcașu, tânăra moartă după ce a născut la Maternitate: Procurorii „somați” ca în PATRU luni să finalizeze ancheta
La începutul lunii iulie a anului 2021, o tânără de 32 de ani a murit la Maternitatea Botoșani după ce a născut o fetiță.
Iftime și demisia lui Gireadă: Foarte bine! Poate îl demiteam eu / Dacă vrea să plece, să pleceVIDEO
Emisiunea ”Botoșăneanul TV” în care invitat a fost Valeriu Iftime a început la doar câteva minute după ce Verginel Gireadă și-a anunțat demisia din funcția de prim-vicepreședinte al PNL Botoșani. Astfel că subiectul nu a fost ocolit în cele aproximativ 60 de minute de discuții.
Interes uriaș pentru autobuzele electrice din Botoșani, patru companii turcești și una românească la licitație – VIDEO
Anunțul de participare la contractul de achiziții publicat pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) a suscitat interes din partea companiilor naționale și internaționale.
Doctorița Claudia Malancea și asistenta șefă de pe ATI, Marinela Preda se întorc la serviciu
Cele două au depus cerere prin care solicită să-și reia activitatea în cadrul Spitalului Județean de Urgență Mavromati.
DECIZIE de ultimă oră: Doctorița Malancea și încă patru persoane din „Lotul Mavromati” ies din arestul la domiciliu
Hotărârea a fost luată vineri după-amiază de către magistrații de la Curtea de Apel Suceava. 
Ceață la liberali: Șoptică nu mai demisionează, Iftime nu are vreo funcție, dar are ”o putere foarte mare”VIDEO
Astăzi la amiază, liberalii botoșăneni au invitat presa la o conferință în care, teoretic, să explice tot ce se întâmplă la vârful organizației județene, însă acțiunea lor a avut exact efectul invers.
El este inginerul care i-a luat locul lui Eugen Țurcanu pe funcția de director: Vreau să mai schimb ceva aici VIDEO
Primarul municipiului Botoșani, Cosmin Andrei a semnat dispoziția privind numirea unui nou director al Direcției Sport și Agrement (DSA).
Tiberiu Nichiteanu condus pe ultimul drum de o mare de oameni – FOTO & VIDEO
Sute de persoane sunt prezente la înmormântarea lui Tiberiu Nichiteanu.
Întrebarea zilei vine de la Flutur: Câte descinderi DNA au fost la Primărie? Mai ales în ultima vreme –  VIDEO
A început ședința ordinară de Consiliu Local aferentă lunii ianuarie.
Dosarul crimei de la Cornișa ar putea fi CLASAT de procurori
Iar acest lucru ar putea fi posibil imediat după întocmirea unui raport de expertiză medico-legală psiihiatrică definitiv.În dosarul în care este cercetată fapta de omor a Lilianei Băieșu procurorii au solicitat de la judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Botoșani luarea măsurii de siguranță provizorie.
Tinerii „fug” de căsătorie, un preot botoșănean supărat pe lipsa de asumare vine cu o propunere: O să chem după slujbă pe toţi şi pe toate cele care doresc să se căsătorească
Tot mai mulți tineri sunt sceptici atunci când vine vorba de o relaţie. Faţă de generațiile anterioare, care priveau relația și căsătoria ca un demers obișnuit al vieții, tinerii de astăzi nu par să gândească la fel.
Nicușor Curteanu condus pe ultimul drum în sunet de sirene și cu sute de apropiați și colegi – VIDEO & GALERIE FOTO
Medicul Nicușor Curteanu a fost unul dintre cei iubiți în profesie.De oamenii cu care a venit în contact, fie ei pacienți, colegi sau persoane din mediile sociale.
Numărul adopțiilor a crescut la Botoșani: Cuplurile botoșănene își caută alinarea printre orfanii statului
Copiii din centrele care aparţin Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Botoşani (DGASPC) au fost adoptaţi de către oameni cu suflet mare care să le ofere o familie ideală de care ei duc lipsă.
O întreagă organizație PSD, în frunte cu primarul și viceprimarul, cu bagajul la ușa PNL
PSD Botoșani la un pas să piardă o filială locală din teritoriu după ce primarul, viceprimarul și toți consilierii și-au exprimat intenția de la trece la PNL.
Dezbatere istorică la Botoşani cu strănepotul domnitorului Alexandru Ioan Cuza: Greu este să porţi pe umerii tăi un nume pe care mi l-a hărăzit Dumnezeu - FOTO & VIDEO
Sute de persoane au fost prezente la eveniment, multe dintre acestea fiind atrase de invitații anunţați de organizatori. Sala a fost plină.
O unire cum alta n-a fost, cu public numeros, dar cu aceleași metehne politice – VIDEO & GALERIE FOTO
165 de ani de la Unirea Principatelor Române au fost marcați la Botoșani sub un soare blând de iarnă care a scos din case sute de botoșăneni.
Medicul de la Botoșani care strânge semnături pentru introducerea unei materii în curricula școlară: Noi încercăm...
Ministerul Sănătății va fi solicitat cu privire la o mișcare care se îndreaptă către educația elevilor.
Instituția de la Botoșani care păstrează memoria colectivă a comunității și care stochează aproape cinci kilometri de documente
Este una dintre instituțiile publice de la Botoșani cu mai puțină vizibilitate la public și probabil că nu mulți sunt botoșănenii care-i cunosc existența sau specificul. 
Astea sunt mici probleme pe langa altele. A verificat cineva daca DIASIL a reusit sa se achite MACAR de o singura obligatie din contractul de administrare a CIMD?
17 iunie 2022, 15:06
Ceea ce-mi place e ca cel implicat direct si responsabil din partea C.J. da raspunsuri anonime si este tepos ca de fiecare data cand e vorba de DIASIL. Pesemne ca daca aceasta societate isi va pierde contractul si se va organiza licitatie pe bune, domnul respectiv isi va pierde avantajele pe care le are. Nu cred ca-l doare sufletul ca vor castiga cei de la Bucuresti, Cluj, sau altii, cum nu l-a durut nici de firma locala de colectare deseuri care fiind a statului nu putea sa ofere decat onestitate.
17 iunie 2022, 10:23
Astea sunt mici probleme pe langa altele. A verificat cineva daca DIASIL a reusit sa se achite MACAR de o singura obligatie din contractul de administrare a CIMD?
17 iunie 2022, 09:12
pentru ala neinregistrat, nu inteleg relevanta, dar daca tot esti curios si nerabdator, lucrurile stau cam asa: este corect sa se aplice legislatia in vigoare, pe cale de consecinta, Delegatarul sau concedentul, cum va vine mai bine la dex, va inceta contractul, urmand asa precum s-a afirmat in articol un proces, in care pe linga partile contractante vor fi chemate alaturi si institutiile de mediu care au initiat situatia. Depozitul nu va ramine fara administrare, sunt operatori in asteptare, la Bucuresti care de abia asteapta, vezi cazuri din tara, Cluj-Pata Rat, Maramures, Bistrita etc., la urgenta pe incredintare directa, la costurile vremurilor, pina la finalizarea unei noi licitatii. Rog Studiati bine definitia delegarii de gestiune servicii si obligatiile si responsabilitatile in cazul unui astfel de contract, legea trebuie stiuta temeinic si aplicata fara nicio derogare.
17 iunie 2022, 08:52
Ordinul nr.757 din 2004, la 3.3.2 stipuleaza ,,sistemul de colectare a levigatului are rolul de a asigura mentinerea levigatului in corpul depozitului la un nivel minim,, , prevedere aplicata ca masura de gnm comisariatul judetean bucuresti, adica de reducere a cantitatii de levigat din depozit la un minim de siguranta, la aceasta data exista un nivel de minus 2,5m fatacde nivelul de alerta, iar capacitateaxde tratare este de 200mc pe zi
16 iunie 2022, 22:50
Suspendare diasil si trimis la suceava este f. Corect, la 32 de controale in 6 ani si 730000 lei amenzi , cam o medie de un control la 2 luni, cam asta e finalul.
16 iunie 2022, 22:34
Și domnul Micu, acum ce zice!?!
16 iunie 2022, 22:24
Asa domnilor si doamnelor bugetari, aratati ce puteti, dati cei mai bun din voi, sprijiniti botosanenii, e lucrul cel mai bun sa suspendati activitatea cmid stauceni, dar urban serv si gunoaiele de la statiile de transfer in niciun caz nu vor putea pleca in alt judet, asa precum ati zis, le vor cara in fatala cj, prefectura, apm, gnm, etc. Sau in cel mai fericit caz la statiile de stocare temporara botosani si darabani, ca oricum autorizatiile acolo sunt vesnice. E bine ca in gandirea domniilor voastre aplicati principiul drobului de sare
16 iunie 2022, 22:16
Sondaj
Doriți comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale?
Da
Nu
Nu votez
Declaraţia zilei
„Dacă nu se respectă anumite reguli, în general nu doar în bucătărie, se pot întâmpla anumite lucruri care să-ți strice mâncarea, să aibă un gust mai sărat decât trebuie sau să fie arsă sau diferite particularități de ...
answear.ro%20
inpuff.ro
fashiondays.ro
Vremea
astăzi
Botosani
12.8 o C
Dorohoi
12.8 o C
Bucecea
12.0 o C
Darabani
12.3 o C
Saveni
13.2 o C
Ştefăneşti
14.2 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2024 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.