Top News
Depozitul de gunoi al județului, la câteva zile până la suspendarea autorizației, directorul de la Mediu în fața deciziei carierei

Imaginile de la Primăria sectorului 1 cu mormane de gunoaie rămase necolectate pe străzile capitalei ar putea să apară și la Botoșani, unde problema majoră care stă nerezolvată la depozitul de la Stăuceni nu pare să fie conștientizată la adevărata-i dimensiune.

Cu cariera pe masă

 

Deocamdată, situația gravă este reliefată prin articole de presă și demersuri făcute de instituțiile statului pentru evitarea unui dezastru ecologic. Însă odată cu suspendarea Autorizației de Mediu pentru Centrul Integrat de Management al Deșeurilor (CIMD), operatorii de salubrizare nu vor mai avea efectiv unde să transporte deșeurile colectate din localități.

 

Directorul Agenției pentru Protecția Mediului (APM) s-ar putea spune că se află în fața celei mai mari provocări din cariera sa: pe de o parte trebuie să-și asume o decizie extremă prin care colectarea deșeurilor nu s-ar mai putea efectua. Pe de altă parte, în cazul prăbușirii digului de la depozit din cauza cantității de levigat, prin neasumare, s-ar putea face vinovat de dezastrul ecologic care s-ar produce în zonă.

 

„Așteptăm un răspuns și de la Garda Națională de Mediu. Practic, ei au dat acea notificare către noi în urma unor sancțiuni și măsuri nerealizate. Și atunci am cerut încă o dată ca în trei zile, inclusiv mâine (vineri, 17 iunie 2022, n.r.), să ne spună cert, da sau nu, au făcut acea măsură? Era vorba de eliminarea levigatului de la baza depozitului, acea măsură care, potrivit legii, eu trebuie să aplic sancțiunea de suspendare a autorizației”,

Eugen Mateciuc, director executiv APM

 

„Nu pot să stau cu ea în sertar”

 

La începutul săptămânii viitoare urmează să fie luată decizia de suspendare a autorizației de mediu pentru depozitul ecologic de la Stăuceni. Și care ar urma să fie cel mai probabil valabilă de la 1 iulie 2022.

 

Dincolo de efectele acestei măsuri, Eugen Mateciuc susține că se expune unor riscuri majore și nu poate ignora notificarea transmisă de Comisariatul Județean al Gărzii de Mediu (CJGM) Botoșani.

 

„Nu pot să stau cu ea în sertar. Acolo și digul ridică probleme de siguranță și dacă vin niște ploi adevărate se duce, se deversează peste digul de protecție al depozitului. Este ca o groapă, pe o pantă cam de 4% și de acolo era un dren dedesubt pentru corectarea levigatului care să se ducă la epurare. Ei dacă au acolo la bază o cantitate prea mare, peste capacitatea de epurare, poate da peste dig și să se ducă spre acumularea Dracșani și tot mai departe”,

Eugen Mateciuc, director executiv APM

 

Al doilea risc este să se prăbușească și digul: „Răspund de acel accident împreună cu Diasil”, spune Eugen Mateciuc.

 

Pe de altă parte, șeful APM este conștient că închiderea, chiar și temporară a depozitului de la Stăuceni din propriul său pix, poate avea efecte negative uriașe pentru sute de mii de botoșăneni.

 

„Există și acest risc să rămână județul fără depozit. Și atunci e problema Consiliului Județean unde duce gunoiul. Pentru a duce în celelalte județe, trebuie acordul Ministerului Mediului, aceste proiecte sunt făcute cu destinație de județe. Cu costuri, sunt mai multe chestii, e complicat”,

Eugen Mateciuc, director executiv APM

 

„A fost din start plecat greșit, cu stângul”

 

Soluția identificată pentru evacuarea legivatului de către societatea Diasil, care administrează depozitului, cu tehnologia utilizată, nu a fost verificată și autorizată de APM. Pentru că s-ar fi optat pentru o nouă stație de epurare al cărei randament este scăzut.

 

În plus, încă de la inaugurare s-ar fi început umplerea primei celule din depozit cu partea greșită: „A fost din start plecat greșit, cu stângul”. Mai exact, deșeurile s-ar fi depozitat în partea cea mai înaltă a depozitului și nu s-a mai putut prelua apa rezultată, care s-a amestecat cu cea pluvială, pe o perioadă de aproximativ șase ani. Au rezultat astfel zeci de mii de metri cubi de levigat din care 8 – 9.000 mc la bază, producând fisuri în dig.

 

Comisarii de la Garda de Mediu au lansat numeroase semnale de alarmă de-a lungul anilor, concretizate prin amenzi și planuri cu măsuri de remediere.

 

Și care au fost corectate parțial, mai puțin partea cu levigatul. Adică apa rezultată din gunoi care este extrem de toxică pentru mediu.

 

Întrebată despre reconfirmarea notificării către APM, șefa de la Garda de Mediu Botoșani a oferit același răspuns.

 

„O să-i mai dăm încă o dată răspuns în scris. Dl director, când a făcut solicitarea în urmă cu două săptămâni, a transmis-o și către Garda Națională, în urma discuțiilor cu comisarul general Garda Națională va formula un răspuns în acord cu Agenția Națională pentru Protecția Mediului. Exact asta am răspuns, noi singura verificare am făcut-o în aprilie 2022, iar de atunci nu am mai făcut pentru că suntem în afara procedurii. Am făcut atunci verificarea măsurilor, am constatat că nu erau realizate în totalitate și la termen, fapt pentru care am notificat Agenția de Mediu. Noi trebuie să respectăm și procedura, nu putem încălca procedura de control, este un operator care contestă și virgula din nota de constatare”,

Cristina Kashyap, comisar șef CJGM

 

  • Operatorul Diasil a avut un termen de șase luni să rezolve problema cu evacuarea levigatului și nu s-a conformat măsurilor trasate de Garda de Mediu.
  • Ultima verificare a acestora a fost făcută în aprilie 2022.
  • Comisarii de mediu nu pot verifica (din nou) dacă neregulile au fost reparate întrucât o repetare prea deasă a controalelor poate fi catalogată drept un act de abuz.
  • În orice caz, această situație ar urma clar să fie tranșată de judecători, suspendarea autorizației de mediu putând fi contestată în instanța de contencios administrativ. De altfel, Diasil a atacat în instanță o mulțime de sancțiuni aplicate de Garda de Mediu.

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
ALARMĂ: S-a cerut oficial suspendarea autorizației de mediu pentru rampa de deșeuri a județului, Botoșani riscă să fie îngropat în gunoaie
Depozitul de 10 milioane de euro al județului, pe cale să rămână fără autorizație după pierderea unui proces cu o miză extraordinară

 

Femeia din politica de la Botoșani care, deși a candidat NU VREA în Parlamentul României: Nu, nu pot să fiu un bun parlamentar VIDEO
Visul aproape oricărui politician de a fi ales în Parlamentul  României de pe un loc eligibil de pe lista unui partid pare să nu fie împărtășit de toți cei implicați în politică.
Dublă demisie în fruntea Nova Apserv
La numai un an și trei luni după ce a fost votat în plenul Consiliului Județean, consiliul de administrație de la SC Nova Apaserv SA a rămas deja fără un membru. Și nu oricare, ci chiar președintele CA-ului.
Instituția de la Botoșani unde nimeni NU vrea să se angajeze: Miroase a praf, a mucegai/ Nu suntem deloc modernizați
În ciuda concursurilor organizate, posturile la această instituție nu s-au ocupat.
Învățătoare bătută de mama unei eleve la o școală din municipiul Botoșani
Incidentul a avut loc în cursul zilei de miercuri, 25 ianuarie 2023 la o unitate de învățământ din municipiul Botoșani.
Magazinele Lidl de la Botoșani „călcate” de Protecția Consumatorilor, amenzi uriașe aplicate de comisari
Toate cele patru magazine din lanțul german Lidl care sunt funcționale la Botoșani au fost sancționate de Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor.
George Simion a inaugurat sediul AUR din Centrul Vechi: conferință pe scări, o pâine cât o țară, selfie-uri & TikTok – VIDEO & GALERIE FOTO
La doi ani după ce a intrat în Parlament, Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) și-a deschis un sediu în Centrul Vechi. Inaugurarea a fost una cu fast și a avut loc în prezența liderului național al formațiunii.
Mica Unire marcată la Botoșani cu burniță, oficiali, militari, gășculițe politice și ceva cetățeni – GALERIE FOTO & VIDEO
La borna 164 de la Unirea Principatelor Române, manifestațiile de la Botoșani au urmat practic același curs asemenea celorlalte ediții.Doar că în 2023 vorbitorii au mai fost puțin cernuți.
ULTIMĂ ORĂ: Un tânăr s-a izbit cu mașina într-un copac de pe marginea drumului – FOTOGALERIE
 Un tânăr 22 de ani a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce mașina pe care o conducea s-a izbit de un copac de pe marginea drumului.
ULTIMA ORĂ: BMW distrus la Rediu de un șofer aflat la un ”drive test”... Acum nu mai are ce cumpăra – FOTOGALERIE
Un accident cum mai rar se poate vedea a avut loc în urmă cu puține minute la ieșirea din Botoșani spre Stăuceni, acolo unde BMW a fost distrus în circumstanțe ce încă trebuie cercetate.
Alexia, la începutul unui drum anevoios! A început partea de recuperare, o clinică din Botoșani și-a oferit serviciile în mod gratuit – VIDEO & GALERIE FOTO
Alexia este cunoscută deja de comunitate dar și de oameni din întreaga țară care au empatizat cu trauma ei.Este fetița luptătoare care a supraviețuit unui accident rutier nefericit, în urma căruia i-au fost reatașate ambele brațe, după intervenții chirurgicale efectuate în premieră în Europa.
Continuă visul la Filarmonică: De la ”Bonjour, Bonne nuit, Paris!”, ”Zavaidoc Simfonic” și ”Iris Simfonic” la Mozart și Beethoven – PROGRAMUL
Spectacolele extraordinare de Anul Nou puse în scenă săptămâna trecută de Filarmonica ”George Enescu” reprezintă doar începutul unui 2023 pe care managerul îl promite a fi unul de vis. Instituția municipalității botoșănene dorește să sărbătorească în continuare la nivel înalt stagiunea aniversară, a 70 – a, și a stabilit un program ca atare pentru jumătatea care a rămas din iarnă și începutul primăverii.
O tânără a preluat șefia unei instituții de la Botoșani după ce fostul director a plecat în alt județ
O instituție din Botoșani are un nou coordonator de la începutul lunii ianuarie a acestui an.
”La steaua”... AUR-ită! Depuneri de coroane și la bustul poetului din centru, un membru AUR s-a apucat de ținut ”prelegeri” și de recitat peste poeziile difuzate la stație – FOTOGALERIE
Dacă scriitorii au ales în acest an să depună flori la bustul poetului nepereche din parcul Mihai Eminescu, autoritățile și partidele au mers în același loc ca de obicei.
Fermierii s-au distrat cu premii la propriul bal: au primit bidoane, găleți și au plecat cu saci de alimente – VIDEO & GALERIE FOTO
Sute de zootehniști s-au întâlnit sâmbătă seară la a patra ediția a Balului Fermierilor. Asociația Moldoovis și Stațiunea Popăuți, care au organizat acțiunea, și-au propus să premieze, dar și să distreze cei mai performanți crescători de ovine și caprine din Moldova
”Apa” e amenințată cu insolvența, adjunctul a demisionat, stația de epurare a ars, directorul general este în concediu: Habar nu am unde este
Operatorul de apă și canalizare al județului a început noul an cu tot felul de crize. A rămas fără pază, directorul adjunct a demisionat, iar stația de epurare a cartierului Bucovina a ars într-un incendiu.
Fostul primar al orașului VICTORIE în instanță împotriva unui cunoscut jurnalist: După doi ani instanța mi-a dat dreptate
Fostul primar al municipiului Botoșani care ulterior a fost numit în funcția de director al Loteriei Române a obținut câștig de cauză într-un proces intentat împotriva unui jurnalist din capitală.
”Salvatorul” de la ”Apă” demisionează după exact 1 an: Pleacă director la Bacău după ce promitea ”nu ne batem joc” la venirea la ”Nova”
La exact un an după ce a fost numit director adjunct al SC Nova Apaserv SA, Doru Constantin se pregătește deja de plecare. Nu la Râmnicu-Vâlcea, acolo unde a profesat în marea parte a vieții sale, ci la Bacău. Și tot pe un post de director.
Scandal pe Aeroportul Suceava: Botoșăneni ținuți în frig de două zile – FOTO & VIDEO
Mai multe curse aeriene de pe Aeroportul Suceava au fost anulate atât marți cât și miercuri din cauza ceții.
Școlile s-au redeschis la Botoșani! Unii elevi au rămas acasă, alții au venit cu măscuțe: Sperăm că totul va fi bineVIDEO & GALERIE FOTO
După o pauză de aproape trei săptămâni vacanța de iarnă a luat sfârșit iar elevii au revenit la ore.Toate școlile din județul Botoșani s-au redeschis în condiții normale.
Cunoscut pilot de curse din Botoșani în stare gravă la spital după ce i-a explodat o butelie în față
Incidentul a avut loc în cursul zilei de astăzi într-un apartament din zona Împărat Traian a municipiului Botoșani.
Astea sunt mici probleme pe langa altele. A verificat cineva daca DIASIL a reusit sa se achite MACAR de o singura obligatie din contractul de administrare a CIMD?
17 iunie 2022, 15:06
Ceea ce-mi place e ca cel implicat direct si responsabil din partea C.J. da raspunsuri anonime si este tepos ca de fiecare data cand e vorba de DIASIL. Pesemne ca daca aceasta societate isi va pierde contractul si se va organiza licitatie pe bune, domnul respectiv isi va pierde avantajele pe care le are. Nu cred ca-l doare sufletul ca vor castiga cei de la Bucuresti, Cluj, sau altii, cum nu l-a durut nici de firma locala de colectare deseuri care fiind a statului nu putea sa ofere decat onestitate.
17 iunie 2022, 10:23
Astea sunt mici probleme pe langa altele. A verificat cineva daca DIASIL a reusit sa se achite MACAR de o singura obligatie din contractul de administrare a CIMD?
17 iunie 2022, 09:12
pentru ala neinregistrat, nu inteleg relevanta, dar daca tot esti curios si nerabdator, lucrurile stau cam asa: este corect sa se aplice legislatia in vigoare, pe cale de consecinta, Delegatarul sau concedentul, cum va vine mai bine la dex, va inceta contractul, urmand asa precum s-a afirmat in articol un proces, in care pe linga partile contractante vor fi chemate alaturi si institutiile de mediu care au initiat situatia. Depozitul nu va ramine fara administrare, sunt operatori in asteptare, la Bucuresti care de abia asteapta, vezi cazuri din tara, Cluj-Pata Rat, Maramures, Bistrita etc., la urgenta pe incredintare directa, la costurile vremurilor, pina la finalizarea unei noi licitatii. Rog Studiati bine definitia delegarii de gestiune servicii si obligatiile si responsabilitatile in cazul unui astfel de contract, legea trebuie stiuta temeinic si aplicata fara nicio derogare.
17 iunie 2022, 08:52
Ordinul nr.757 din 2004, la 3.3.2 stipuleaza ,,sistemul de colectare a levigatului are rolul de a asigura mentinerea levigatului in corpul depozitului la un nivel minim,, , prevedere aplicata ca masura de gnm comisariatul judetean bucuresti, adica de reducere a cantitatii de levigat din depozit la un minim de siguranta, la aceasta data exista un nivel de minus 2,5m fatacde nivelul de alerta, iar capacitateaxde tratare este de 200mc pe zi
16 iunie 2022, 22:50
Suspendare diasil si trimis la suceava este f. Corect, la 32 de controale in 6 ani si 730000 lei amenzi , cam o medie de un control la 2 luni, cam asta e finalul.
16 iunie 2022, 22:34
Și domnul Micu, acum ce zice!?!
16 iunie 2022, 22:24
Asa domnilor si doamnelor bugetari, aratati ce puteti, dati cei mai bun din voi, sprijiniti botosanenii, e lucrul cel mai bun sa suspendati activitatea cmid stauceni, dar urban serv si gunoaiele de la statiile de transfer in niciun caz nu vor putea pleca in alt judet, asa precum ati zis, le vor cara in fatala cj, prefectura, apm, gnm, etc. Sau in cel mai fericit caz la statiile de stocare temporara botosani si darabani, ca oricum autorizatiile acolo sunt vesnice. E bine ca in gandirea domniilor voastre aplicati principiul drobului de sare
16 iunie 2022, 22:16
Sondaj
Ați dat până acum ”atenții” la doctor?
Da
Nu
Nu am ajuns la doctor
Declaraţia zilei
”Din păcate, discriminarea în școli este prezentă. În sondajul nostru de opinie, realizat acum un și jumătate la nivel național, am cerut părinților și profesorilor copiilor din preuniversitar să identifice motivele de hăr ...
fashiondays.ro
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.9005 lei
USD
Dolarul SUA
4.4823 lei
CHF
Francul elveţian
4.9076 lei
GBP
Lira sterlină
5.4945 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4888 lei
XAU
Gramul de aur
275.3749 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2362 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2712 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1660 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3580 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2062 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6582 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-3.2 o C
Dorohoi
-3.2 o C
Bucecea
-2.8 o C
Darabani
-3.8 o C
Saveni
-2.9 o C
Ştefăneşti
-2.0 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.