Top News
Botoșani și Chișinău, unite muzical în ”Odă bucuriei” cu peste o sută de oameni pe scenă – VIDEO & GALERIE FOTO

În săptămâna în care s-au sărbătorit 105 ani de la unirea Basarabiei cu România, filarmonicile de dincolo și de dincoace de Prut au construit un pod muzical între cele două țări care cândva au fost una singură.

Un concert plin de semnificații


În baza unui acord pe care managerii Mirel Manea și Svetlana Bivol l-au semnat la începutul toamnei precedente, Filarmonica ”George Enescu” Botoșani și Filarmonica Națională ”Serghei Lunchevici” Chișinău au aniversat evenimentul din 27 martie 1918 printr-un dublu concert.


Orchestrele reunite au susținut pe 23 martie un spectacol la Palatul Republicii din capitala Moldovei și pe 31 martie altul, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Botoșani.


Vineri a fost așadar rândul Botoșaniului să fie gazda unui spectacol plin de semnificații, în care sub bagheta maestrului Horia Andreescu s-a cântat Simfonia nr. 9 de Ludwig van Beethoven.

 

”Cu voia lui Dumnezeu ne vom mai vedea”


Frumoasă coincidență, dirijorul a revenit la Botoșani după exact 20 de ani. Acum două decenii a participat la un spectacol care s-a înscris în rândul celor dedicate sărbătoririi a 50 de ani de existență ai Filarmonicii, pentru ca în 2023 să își dea concursul în cadrul celei de-a 70 – a stagiuni a instituției Consiliului Local.


”Când o să fie stagiunea de 100 de ani o să am și eu 106 ani și cu voia lui Dumnezeu ne vom mai vedea. Eram îndoit, să vin, să nu vin... Țineam minte începuturile acestei orchestre, când erau prea puțini absolvenți de Conservator, oameni profesioniști, formați în școli bine puse la punct, dar totuși exista dorința de a face frumos, de a face muzică, de a comunica prin muzică. Și se pare că de doi ani dl Mirel Manea reușește acest lucru. Și a reușit până la urmă cu diplomație să mă determine și pe mine să vin aici și nu îmi pare rău”,


Horia Andreescu, dirijor.

 

Botoșaniul muzical într-o companie selectă


Botoșani se înscris astfel pe lista orașelor privilegiate în care s-a pus în scenă un spectacol sub bagheta unuia dintre cei mai mari dirijori ai României.


A susținut numeroase concerte în peste 20 de țări europene, de la London Symphony Orchestra, Wiener Symphoniker, Royal Philharmonic Orchestra, Filarmonicile din Amsterdam și Stuttgart la orchestrele simfonice din Ierusalim și Nagoya și la Orchestrele Radio din Madrid și Leipzig.


A fost dirijor principal al Filarmonicii „George Enescu” din București și până ce să se pensioneze, timp de aproape două decenii a fost directorul artistic și dirijorul șef al Orchestrelor și Corurilor Radio România.


”Dacă reușim că comunicăm în ziua de astăzi este pentru faptul că cei care au fost la Primăria Botoșani ani de zile, de la bun început, într-o perioadă dificilă prin care am trecut – nu că acum e mai ușor, dar e altcumva - au reușit să păstreze acest corp frumos care este reprezentativ pentru orașul Botoșani”,


Horia Andreescu, dirijor.


Astfel că vineri seară a coordonat o reprezentație în care sutele de melomani prezenți în sală și-au ținut deseori respirația pentru a lăsa muzica să triumfe.

 

Emoții până la Chișinău


Iar finalul a fost unul apoteotic. Capela Corală Academică “Doina” din Chișinău, formată din peste 40 de persoane și-a făcut apariția pe scenă în partea a doua și a întregit un spectacol la care și-au dat concursul peste o sută de muzicieni din Botoșani și Chișinău.


Și care a fost urmărit cu mare emoție din sală inclusiv de conducătoarea Filarmonicii din capitala Republicii Moldova.


A fost acel schimb, acel dialog cultural care s-a produs foarte frumos și Chișinău și la Botoșani și să știți că prețuim foarte mult această colaborare și acest parteneriat. Este un lucru nespus de important și managerul acestei Filarmonici, dl Mirel Manea, știe să pună accentele corect și să scoată în evidență adevăratele valori”,


Svetlana Bivol, director general Filarmonica Națională ”Serghei Lunchevici” Chișinău

 

svetlana bivol

 

O surpriză la final


Spectatorii de la Botoșani au avut parte și de o surpriză. Sfârșitul Simfoniei nr.9 nu a fost și cel al concertului. Fiindcă tot a fost un spectacol al unirii – ”Odă bucuriei” devenind în 1972 imn al Uniunii Europene -  instrumentiștii au ținut să ofere un cadou oamenilor prezenți în sală și au cântat ”Rapsodia Română” de George Enescu.


Ropote de aplauze au însoțit finalul concertului. Cum spectatorii s-au ridicat în picioare și nu dădeau vreun semn că s-ar opri din ovații, la un moment dat dirijorul a început să îi scoată la propriu de pe scenă pe instrumentiști spre amuzamentul melomanilor.

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Filarmonica Botoșani, concert la Palatul Republicii din Republica Moldova alături de Filarmonica Chișinău dedicat Zilei Unirii Basarabiei cu România, ministru și ambasador printre spectatori – GALERIE FOTO
Cristi Minculescu & Felicia Filip, impresionați după spectacolul cu Filarmonica Botoșani, au povestit în direct la Antena 1: La un moment dat parcă eram printre steleVIDEO

 

 

USR-iștii au dat năvală în plen și au cerut demiterea șefilor de la Apă, cu ei de față – VIDEO 
Ședința ordinară de Consiliu Județean s-a desfășurat într-o manieră liniștită, fără prea multe intervenții din partea aleșilor și cu voturi majoritate pozitive. Singurul moment mai „culminant” a fost la unul dintre ultimele puncte aflate în dezbatere. 
Ultimul loc la fotbal, primul în afaceri: Elsaco este cea mai profitabilă companie din Botoșani – CLASAMENT
Dacă în fotbal Valeriu Iftime traversează cea mai neagră perioadă din ultimii 10 ani, în business treburile îi merg strună. Săptămâna trecută, la Gala Excelenței în Afaceri, proprietarul FC Botoșani a premiat cele mai performante companii din județ și a început tocmai cu Elsaco Electronic.
FOTOGALERIE Totul până la... carne: Firma cu cea mai mare cifră de afaceri din Botoșani vinde în hipermarketuri și exportă într-o mulțime de țări – CLASAMENT
”Prelucrarea și conservarea cărnii” este obiectul de activitate al SC Doly-Com Distribuție SRL, companie înființată în 2015 care deține mărci precum ”Kravys”, ”Chef de Grill”, ”Chef de Gătit” și ”Ospăț vânătoresC”.
Comisie cu șefi de la CNAIR București pentru un important drum național de la Botoșani – FOTO & VIDEO
Unul dintre drumurile naționale care traversează județul Botoșani a ajuns la final în procesul de modernizare.O comisie amplă cu reprezentanți ai Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) dar și de la Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) Iași a marcat momentul.
Un fost șef de instituție amenințat după un control că va fi aruncat într-o groapă din cimitir – VIDEO
A condus această instituție cu atribuții de control și în prezent face parte din corpul de salariați care efectuează verificări la operatorii economici.
Bugetarii nemulțumiți de salarii s-au încăierat în fața prefectului: Eu trebuie să mă duc după un pensionar de 49 de ani / Haideți să nu intrăm în polemici VIDEO
Comisia de Dialog Social de miercuri, 22 noiembrie 2023 a fost transformată într-un teatru de răbufniri între categoriile profesionale care amenință cu întreruperea totală a activității, cele mai multe de săptămâna viitoare.
Bandă „Kiss & Ride” amenajată pe strada Octav Onicescu din Botoșani – GALERIE FOTO
Este un proiect pilot care este preluat după modelul unei primării de sector din capitală, unde traficul este extrem de aglomerat.
Marea împăcare și nu prea: Andrei și Iftime s-au îmbrățișat la bal și în câteva minute au început iar să se supere – GALERIE FOTO
A XXX – a ediție a Balului Oamenilor de Afaceri, devenit în 2023 Gala Excelenței în Afaceri, a fost săracă în oameni politici. Singurii lideri botoșăneni de partid, de rang înalt, prezenți la eveniment, au fost prefectul Sorin Cornilă și primarul Cosmin Andrei.
Șefii de la Consiliul Județean alături de conducerea Spitalului Mavromati și părintele protopop au inaugurat o spălătorie – VIDEO&FOTO
Este vorba despre spălătoria de la Maternitate care a fost inaugurată cu mare fast după trei luni de lucrări.
Două instituții, un țel comun: Protestele s-au extins pe treptele „fostei direcții a muncii”, pensiile și alocațiile „în pericol” – VIDEO & GALERIE FOTO
Grupul de protestatari de pe treptele instituției din centrul orașului s-a mărit în cea de-a noua zi de proteste.
Candidații AUR pentru Parlamentul European au găsit la Botoșani cel mai curat aer și s-au lăudat cu personalitățile locale – VIDEO & GALERIE FOTO
A fost un eveniment care s-a desfășurat aproape fără public.Iar asta poate însemna că fie AUR Botoșani și-a pierdut organizatorii, fie în jurul acestui partid nu mai există aceeași simpatie din partea electoratului.
ULTIMATUM de la Județ pentru liberalii de la municipii: În maxim o lună trebuie să vină cu candidații la primăriile Botoșani și Dorohoi, surpriză pe circuit la capitala județului
Biroul Politic Județean (BPJ) a adoptat joi o hotărâre prin care a fixat un termen organizației PNL Botoșani să propună un candidat pentru Primărie. Decizia a fost luată în lipsa președintelui filialei municipale, Cristian Achiței și a prim-vicepreședintelui, Cătălin Flutur, care nu au răspuns convocării.
Femeia din Botoșani care NU trebuie să fie mamă: A născut trei copii cu afecțiuni genetice rare, doi au murit deja
Este vorba despre o familie din județul Botoșani care este monitorizată de serviciile de asistență socială și care trăiește mai ales din donații.
Angajații „exploatați” ai sistemului: 2.200 de lei pe lună, cu muncă peste program dar și în weekend – VIDEO & GALERIE FOTO
O altă formă a Cenușăresei din sistemul public o reprezintă fără doar și poate, angajații acestei instituții.
Medici experți din București în dosarul Alexandra pentru expertiza medico-legală, unul dintre ei solicită examen toxicologic
Dosarul de urmărire penală constituit în urma decesului pacientei Alexandra Ivanov, în vârstă de 25 de ani care a murit în Maternitatea Botoșani intră într-una dintre etapele care ar putea fi decisive pentru anchetatori.
O nouă modă: Sătenii vin până în oraș cu gunoaie de grajd și alte deșeuri și le aruncă prin Botoșani
Montarea unor camere de supraveghere la platformele de colectare, dar și colaborarea cu asociațiile de proprietarii și cu vecinii, au permis companiei de salubrizare a Consiliului Local să descopere un alt fenomen, care se petrece de obicei la periferie.
Tupeu și nesimțire în stare pură: După ce a acceptat demisiile lui Firea și Budăi, Ciolacu îi spală pe amândoi - Nu au avut nicio treabă cu azilele groazei!
La aproape patru luni după ce a demisionat din fruntea Ministerului Muncii și Solidarității Sociale (MMSS) din cauza scandalului din căminele de bătrâni și i-a acceptat-o pe loc, premierul Marcel Ciolacu îi ia apărarea lui Marius Budăi.
O doctoriță stomatolog din Iași a renunțat la aglomerarea urbană ca să trateze copii la Botoșani – VIDEO & GALERIE FOTO
Va activa la cel de-al treilea cabinet stomatologic școlar deschis în municipiul Botoșani.
Foști capi ai județului, actuali oficiali și asistență numeroasă pentru fostul protopop al Botoșaniului – VIDEO & GALERIE FOTO
Evenimentul a fost creat în jurul părintelui Grigore Diaconu care a devenit cetățean de onoare al municipiului Botoșani, la propunerea viceprimarului Liviu Toma.
IMAGINILE surprinse în Lidl de Protecția Consumatorilor făcute publice, amenzi uriașe pentru produse stricate și mizerie – VIDEO&FOTO
La o săptămână distanță de la efectuarea controalelor în cele patru magazine Lidl din Botoșani, reprezentanții Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) au transmis în mod oficial rezultatele verificărilor.
Sondaj
Sunt întemeiate grevele declanșate în noiembrie de salariații mai multor instituții din Botoșani?
Declaraţia zilei
„De la preluarea mandatului, am pus accent pe colectarea datelor de contact de la consumatori, în vederea corespondării cu aceștia, prin diverse metode, e-mail, mesaje, conturi în aplicație. Am reușit să strângem până în ...
answear.ro%20
inpuff.ro
Curs valutar
29 noiembrie 2023
EUR
Euro
4.9726 lei
USD
Dolarul SUA
4.5313 lei
CHF
Francul elveţian
5.1634 lei
GBP
Lira sterlină
5.7463 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.0662 lei
XAU
Gramul de aur
296.8710 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2543 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3150 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0003 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3338 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2047 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6669 lei
Vremea
astăzi
Botosani
3.3 o C
Dorohoi
1.7 o C
Bucecea
3.0 o C
Darabani
1.2 o C
Saveni
3.0 o C
Ştefăneşti
11.4 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.