În săptămâna în care s-au sărbătorit 105 ani de la unirea Basarabiei cu România, filarmonicile de dincolo și de dincoace de Prut au construit un pod muzical între cele două țări care cândva au fost una singură.
În baza unui acord pe care managerii Mirel Manea și Svetlana Bivol l-au semnat la începutul toamnei precedente, Filarmonica ”George Enescu” Botoșani și Filarmonica Națională ”Serghei Lunchevici” Chișinău au aniversat evenimentul din 27 martie 1918 printr-un dublu concert.
Orchestrele reunite au susținut pe 23 martie un spectacol la Palatul Republicii din capitala Moldovei și pe 31 martie altul, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Botoșani.
Vineri a fost așadar rândul Botoșaniului să fie gazda unui spectacol plin de semnificații, în care sub bagheta maestrului Horia Andreescu s-a cântat Simfonia nr. 9 de Ludwig van Beethoven.
Frumoasă coincidență, dirijorul a revenit la Botoșani după exact 20 de ani. Acum două decenii a participat la un spectacol care s-a înscris în rândul celor dedicate sărbătoririi a 50 de ani de existență ai Filarmonicii, pentru ca în 2023 să își dea concursul în cadrul celei de-a 70 – a stagiuni a instituției Consiliului Local.
”Când o să fie stagiunea de 100 de ani o să am și eu 106 ani și cu voia lui Dumnezeu ne vom mai vedea. Eram îndoit, să vin, să nu vin... Țineam minte începuturile acestei orchestre, când erau prea puțini absolvenți de Conservator, oameni profesioniști, formați în școli bine puse la punct, dar totuși exista dorința de a face frumos, de a face muzică, de a comunica prin muzică. Și se pare că de doi ani dl Mirel Manea reușește acest lucru. Și a reușit până la urmă cu diplomație să mă determine și pe mine să vin aici și nu îmi pare rău”,
Horia Andreescu, dirijor.
Botoșani se înscris astfel pe lista orașelor privilegiate în care s-a pus în scenă un spectacol sub bagheta unuia dintre cei mai mari dirijori ai României.
A susținut numeroase concerte în peste 20 de țări europene, de la London Symphony Orchestra, Wiener Symphoniker, Royal Philharmonic Orchestra, Filarmonicile din Amsterdam și Stuttgart la orchestrele simfonice din Ierusalim și Nagoya și la Orchestrele Radio din Madrid și Leipzig.
A fost dirijor principal al Filarmonicii „George Enescu” din București și până ce să se pensioneze, timp de aproape două decenii a fost directorul artistic și dirijorul șef al Orchestrelor și Corurilor Radio România.
”Dacă reușim că comunicăm în ziua de astăzi este pentru faptul că cei care au fost la Primăria Botoșani ani de zile, de la bun început, într-o perioadă dificilă prin care am trecut – nu că acum e mai ușor, dar e altcumva - au reușit să păstreze acest corp frumos care este reprezentativ pentru orașul Botoșani”,
Horia Andreescu, dirijor.
Astfel că vineri seară a coordonat o reprezentație în care sutele de melomani prezenți în sală și-au ținut deseori respirația pentru a lăsa muzica să triumfe.
Iar finalul a fost unul apoteotic. Capela Corală Academică “Doina” din Chișinău, formată din peste 40 de persoane și-a făcut apariția pe scenă în partea a doua și a întregit un spectacol la care și-au dat concursul peste o sută de muzicieni din Botoșani și Chișinău.
Și care a fost urmărit cu mare emoție din sală inclusiv de conducătoarea Filarmonicii din capitala Republicii Moldova.
”A fost acel schimb, acel dialog cultural care s-a produs foarte frumos și Chișinău și la Botoșani și să știți că prețuim foarte mult această colaborare și acest parteneriat. Este un lucru nespus de important și managerul acestei Filarmonici, dl Mirel Manea, știe să pună accentele corect și să scoată în evidență adevăratele valori”,
Svetlana Bivol, director general Filarmonica Națională ”Serghei Lunchevici” Chișinău
Spectatorii de la Botoșani au avut parte și de o surpriză. Sfârșitul Simfoniei nr.9 nu a fost și cel al concertului. Fiindcă tot a fost un spectacol al unirii – ”Odă bucuriei” devenind în 1972 imn al Uniunii Europene - instrumentiștii au ținut să ofere un cadou oamenilor prezenți în sală și au cântat ”Rapsodia Română” de George Enescu.
Ropote de aplauze au însoțit finalul concertului. Cum spectatorii s-au ridicat în picioare și nu dădeau vreun semn că s-ar opri din ovații, la un moment dat dirijorul a început să îi scoată la propriu de pe scenă pe instrumentiști spre amuzamentul melomanilor.
Valeriu Iftime a fost fermier înainte de a deveni milionar – VIDEO
Gabriela Erdic
Oct 05, 2024
Proiect de sprijin pentru elevii din două sate botoșănene: Copiii au primit încălțăminte nouă
Redacția Botoșăneanul
Oct 04, 2024
Revoltă într-o comună din Bacău: Oamenii sunt îngropați în noroaie din cauza unei firme din Botoșani
Redacția Botoșăneanul
Oct 04, 2024
Măsurile luate de polițiștii de frontieră pentru celebrarea religioasă a Sfintei Cuvioase Parascheva
Redacția Botoșăneanul
Oct 04, 2024