Top News
Abandonul școlar al copiilor ”stranierilor” combătut cu un proiect de proporții ajuns la jumătate: limba engleză, drumeții, workshopuri de bune maniere și multe altele – GALERIE FOTO

Proiectul european de aproape un milion de euro accesat de Primăria Flămânzi pentru copiii cu părinți plecați în străinătate a ajuns la jumătate. Pe 23 noiembrie, în sala casei de cultură a orașului, care din 2020 este și sediu provizoriu al administrației publice locale, a avut loc conferința intermediară.

Peste 200 de copii incluși deja în grupul țintă


Câteva zeci de persoane care lucrează la implementarea „EDUsmart - Măsuri integrate pentru stimularea participării la educație a copiilor cu părinți plecați la muncă în străinătate din Orașul Flămânzi, Județul Botoșani, Educație si competențe” - cod SMIS: 139093, au fost prezente la eveniment.


Obiectivul general al proiectului demarat pe 21 mai 2021 este reducerea riscului de sărăcie și excluziune socială și îmbunătățirea calității vieții.


Până la data conferinței de astăzi s-a constituit un grup țintă format din 39 de preșcolari și 189 de școlari de la Liceul Tehnologic ”Nicolae Bălcescu” și Școala Gimnazială ”Ion Bojoi”, peste 10% fiind romi și mai mult de 16% provenind din mediul rural.


Acești copii au beneficiat de o mulțime de programe și activități menite să le ușureze învățarea, integrarea în mediul școlar și în comunitate și, în esență, să îi păstreze în mediul educațional.

 

De la TIC la bune maniere, de la promovarea multiculturalismului la ”Cafeneaua părinților”


Astfel, 45 de copii au participat la instruiri non formale în domeniul TIC și tot atâția la cursuri de comunicare în limba engleză. 99 de copii au luat parte la workshopuri pentru dezvoltarea bunelor maniere, iar 120 la școlile de dezvoltare personală.


Activitățile în aer liber au jucat la rândul lor un rol important în cadrul ”EDUsmart”. Copiii din categoriile menționate au fost cooptați la nouă drumeții și două excursii tematice.


În fine, printre altele, preșcolarii și școlarii au fost incluși în sesiuni de informare în vederea promovării unui mod de viață sănătos, de informare cu privire la efectele nocive ale consumului de droguri și alcool, de promovare a multiculturalismului.


Tot prin ”EduSmart” s-au organizat și ateliere de tipul ”Cafeneaua părinților”, care au reunit 70 de persoane, s-a înființat o linie verde și s-au semnat zece protocoale de parteneriat public – privat.


De asemenea, pe linia informării și conștientizării, s-au organizat nouă evenimente cu teme diverse, precum ”Efectele negative ale plecării părinților”, ”Ziua Mondială a Ciocolatei”, ”Ziua Malala”, ”Ziua Prieteniei”.  

 

Ar fi vrut să participe și copii cu părinții acasă


Conferința de astăzi a fost deschisă chiar de primarul orașului Flămânzi, care a arătat că proiectul s-a bucurat de mare succes în rândul copiilor astfel încât și-au dorit să participe și cei care nu se încadrau în grupul țintă, părinții lor nefiind plecați în străinătate.


”Vreau să mulțumesc și să apreciez implicarea dvs. Știm foarte bine că acești copilași, beneficiari ai proiectului, sunt reveniți în țara noastră după o anumită perioadă și prin ceea ce dvs. faceți încercați să le aduceți o alinare și să își revină după acel șoc de a pleca de acolo. Cred că prin activitățile pe care le faceți copiii se simt destul de bine și se vede implicarea dvs. Am fost și eu la câteva grupe, am văzut copilașii, euforia și forfota de acolo, am văzut și acest aspect poate contradictoriu de la ceilalți copii care ar vrea și ei să fie implicați, dar nu pot beneficia de statutul acesta de copil al părintelui plecat în străinătate”,


Dan Oloieriu, primarul orașului Flămânzi.


A menționat că așteaptă ca proiectul să își facă în timp efectul, adică actualii preșcolari și școlari să se integreze în societate, ”iar rezultatele ulterior să fie pe măsură”.


Secretarul Primăriei Flămânzi, care este și managerul de proiect, a prezentat câteva date referitoare la acest proiect, trecând în revistă ceea ce s-a realizat de la lansare și până la data conferinței intermediare și ce mai rămâne de făcut.


”Vă mulțumesc pentru activitatea pe care ați depus-o până acum și sperăm să continuăm tot așa”,


Mariana Miulescu, manager proiect ”EDUsmart”.


20 decembrie 2023 este data prevăzută pentru finalizarea acestui proiect de 4.738.182 lei finanțat prin Programul Operațional Capital Uman 2014 – 2020,  fostul POSDRU din precedentul ciclu financiar european.

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
ANUNȚ Primăria Orașului Flămânzi: Invitație conferință intermediară
Primăria Flămânzi lansează EDUsmart, un proiect european destinat copiilor cu părinți plecați în străinătate

 

Școala fără manual sau profesorii de Bine de pe malul Prutului: Bucuria pe care o oferi copiilor este molipsitoare! GALERIE FOTO
Îi vezi deseori umblând pe ulițele satelor cu sacoșe pline de cărți sau cu ajutoare pentru sărmani. Un profesor cu doctorat în Teologie și un campion mondial la karate ne predau cea mai frumoasă lecție: înainte de a căuta medici, ingineri sau învăţători străluciţi, o ţară are nevoie de oameni buni.
Bătaie la ghetouri: Tânăr lovit cu pumnii și băgat în spital de doi frați din Parcul Tineretului
Apelul la 112 a fost efectuat sîmbătă seară aproape de ora 23:00.
Femeia din politica de la Botoșani care, deși a candidat NU VREA în Parlamentul României: Nu, nu pot să fiu un bun parlamentar VIDEO
Visul aproape oricărui politician de a fi ales în Parlamentul  României de pe un loc eligibil de pe lista unui partid pare să nu fie împărtășit de toți cei implicați în politică.
Dublă demisie în fruntea Nova Apserv
La numai un an și trei luni după ce a fost votat în plenul Consiliului Județean, consiliul de administrație de la SC Nova Apaserv SA a rămas deja fără un membru. Și nu oricare, ci chiar președintele CA-ului.
Instituția de la Botoșani unde nimeni NU vrea să se angajeze: Miroase a praf, a mucegai/ Nu suntem deloc modernizați
În ciuda concursurilor organizate, posturile la această instituție nu s-au ocupat.
Învățătoare bătută de mama unei eleve la o școală din municipiul Botoșani
Incidentul a avut loc în cursul zilei de miercuri, 25 ianuarie 2023 la o unitate de învățământ din municipiul Botoșani.
Magazinele Lidl de la Botoșani „călcate” de Protecția Consumatorilor, amenzi uriașe aplicate de comisari
Toate cele patru magazine din lanțul german Lidl care sunt funcționale la Botoșani au fost sancționate de Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor.
George Simion a inaugurat sediul AUR din Centrul Vechi: conferință pe scări, o pâine cât o țară, selfie-uri & TikTok – VIDEO & GALERIE FOTO
La doi ani după ce a intrat în Parlament, Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) și-a deschis un sediu în Centrul Vechi. Inaugurarea a fost una cu fast și a avut loc în prezența liderului național al formațiunii.
Mica Unire marcată la Botoșani cu burniță, oficiali, militari, gășculițe politice și ceva cetățeni – GALERIE FOTO & VIDEO
La borna 164 de la Unirea Principatelor Române, manifestațiile de la Botoșani au urmat practic același curs asemenea celorlalte ediții.Doar că în 2023 vorbitorii au mai fost puțin cernuți.
ULTIMĂ ORĂ: Un tânăr s-a izbit cu mașina într-un copac de pe marginea drumului – FOTOGALERIE
 Un tânăr 22 de ani a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce mașina pe care o conducea s-a izbit de un copac de pe marginea drumului.
ULTIMA ORĂ: BMW distrus la Rediu de un șofer aflat la un ”drive test”... Acum nu mai are ce cumpăra – FOTOGALERIE
Un accident cum mai rar se poate vedea a avut loc în urmă cu puține minute la ieșirea din Botoșani spre Stăuceni, acolo unde BMW a fost distrus în circumstanțe ce încă trebuie cercetate.
Alexia, la începutul unui drum anevoios! A început partea de recuperare, o clinică din Botoșani și-a oferit serviciile în mod gratuit – VIDEO & GALERIE FOTO
Alexia este cunoscută deja de comunitate dar și de oameni din întreaga țară care au empatizat cu trauma ei.Este fetița luptătoare care a supraviețuit unui accident rutier nefericit, în urma căruia i-au fost reatașate ambele brațe, după intervenții chirurgicale efectuate în premieră în Europa.
Continuă visul la Filarmonică: De la ”Bonjour, Bonne nuit, Paris!”, ”Zavaidoc Simfonic” și ”Iris Simfonic” la Mozart și Beethoven – PROGRAMUL
Spectacolele extraordinare de Anul Nou puse în scenă săptămâna trecută de Filarmonica ”George Enescu” reprezintă doar începutul unui 2023 pe care managerul îl promite a fi unul de vis. Instituția municipalității botoșănene dorește să sărbătorească în continuare la nivel înalt stagiunea aniversară, a 70 – a, și a stabilit un program ca atare pentru jumătatea care a rămas din iarnă și începutul primăverii.
O tânără a preluat șefia unei instituții de la Botoșani după ce fostul director a plecat în alt județ
O instituție din Botoșani are un nou coordonator de la începutul lunii ianuarie a acestui an.
”La steaua”... AUR-ită! Depuneri de coroane și la bustul poetului din centru, un membru AUR s-a apucat de ținut ”prelegeri” și de recitat peste poeziile difuzate la stație – FOTOGALERIE
Dacă scriitorii au ales în acest an să depună flori la bustul poetului nepereche din parcul Mihai Eminescu, autoritățile și partidele au mers în același loc ca de obicei.
Fermierii s-au distrat cu premii la propriul bal: au primit bidoane, găleți și au plecat cu saci de alimente – VIDEO & GALERIE FOTO
Sute de zootehniști s-au întâlnit sâmbătă seară la a patra ediția a Balului Fermierilor. Asociația Moldoovis și Stațiunea Popăuți, care au organizat acțiunea, și-au propus să premieze, dar și să distreze cei mai performanți crescători de ovine și caprine din Moldova
”Apa” e amenințată cu insolvența, adjunctul a demisionat, stația de epurare a ars, directorul general este în concediu: Habar nu am unde este
Operatorul de apă și canalizare al județului a început noul an cu tot felul de crize. A rămas fără pază, directorul adjunct a demisionat, iar stația de epurare a cartierului Bucovina a ars într-un incendiu.
Fostul primar al orașului VICTORIE în instanță împotriva unui cunoscut jurnalist: După doi ani instanța mi-a dat dreptate
Fostul primar al municipiului Botoșani care ulterior a fost numit în funcția de director al Loteriei Române a obținut câștig de cauză într-un proces intentat împotriva unui jurnalist din capitală.
”Salvatorul” de la ”Apă” demisionează după exact 1 an: Pleacă director la Bacău după ce promitea ”nu ne batem joc” la venirea la ”Nova”
La exact un an după ce a fost numit director adjunct al SC Nova Apaserv SA, Doru Constantin se pregătește deja de plecare. Nu la Râmnicu-Vâlcea, acolo unde a profesat în marea parte a vieții sale, ci la Bacău. Și tot pe un post de director.
Scandal pe Aeroportul Suceava: Botoșăneni ținuți în frig de două zile – FOTO & VIDEO
Mai multe curse aeriene de pe Aeroportul Suceava au fost anulate atât marți cât și miercuri din cauza ceții.
Sondaj
Ați dat până acum ”atenții” la doctor?
Da
Nu
Nu am ajuns la doctor
Declaraţia zilei
„E o anomalie aici, este pus în interior apometrul. A fost fraudat și violat, fizic s-a acționat asupra lui iar consumurile nu au mai fost înregistrate. Așa cum vorbeam și cu alți colegi, o familie consumă în jur de 10 mc pe ...
hainedevis.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.8900 lei
USD
Dolarul SUA
4.5374 lei
CHF
Francul elveţian
4.9461 lei
GBP
Lira sterlină
5.5142 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4694 lei
XAU
Gramul de aur
275.1252 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2419 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2700 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1666 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3863 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2062 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6571 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-1.2 o C
Dorohoi
-1.3 o C
Bucecea
-2.0 o C
Darabani
-3.4 o C
Saveni
-0.7 o C
Ştefăneşti
0.8 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.