Ştiri
Valeriu Iftime: Este de neimaginat faptul că avem dascăli care plâng în demonstrații publice pentru salarii

Peste 15.000 de angajați din învățământ au organizat un protest în cursul zilei de miercuri. Valeriu Iftime a transmis un punct de vedere pe rețelele de socializare referitor la nemulțumirile salariale din rândul acestui sector de activitate.  

Președintele grupului „Elsaco” și-a intitulat postarea „Dacă vrem să avem viitor, trebuie să ne educăm copiii”.

 

Redăm mai jos integral mesajul omului de afaceri:

 

Cred din tot sufletul că un om educat își amplifică cele șapte virtuți, adică este mai smerit, mai darnic, mai curat la suflet, mai răbdător, mai blând, mai modest și mai sârguincios și mai cred că, în același timp, își poate controla mai bine și cele șapte păcate, adică să nu fie lacom, desfrânat, avar, invidios, mânios, leneș sau trufaș.

 

Pentru a obține o educație de calitate trebuie să vedem lucrurile cât mai simplu. Mă voi referi astăzi doar la două aspecte, cât se poate de concrete.

 

Mai întâi de toate, cred că trebuie să avem profesori, dascăli valoroși. Iar asta înseamnă să-i căutăm, să-i formăm și să-i motivăm să rămână la catedră, în sistem, respectându-i și plătindu-i mai mult decât decent.

 

Zilele trecute am văzut un miting al profesorilor. Este de neimaginat faptul că avem dascăli care plâng în demonstrații publice pentru salarii. Putem face orice ca societate, putem reduce din mâncare, din benzină, din transport, din orice, dar nu putem să nu avem grijă de dascăli, plătindu-le salarii motivante.

 

Mai apoi, dacă ajungem să avem profesori buni, motivați, ar trebui să mai abordăm o temă, și anume școala, locul fizic în care învață copiii. Este o chestiune pe care aș vrea s-o spun într-un mod foarte deschis: o bună parte din timpul pierdut în fiecare zi de părinți este cel consumat ca să își ducă copiii la școală, în siguranță. Constatăm că este o aglomerație excesivă în preajma școlilor, la începerea cursurilor și la terminarea acestora.

 

Pentru a rezolva asta, fără îndoială că primul lucru la care trebuie să ne gândim cu toții este un plan de mobilitate urbană. Un astfel de plan e necesar pentru multe alte activități, dar acum vorbesc doar de școli. Iar asta este o chestiune pe care trebuie să o analizăm.

 

Așa cum au fost construite școlile noastre, acum 40 sau 50 de ani, în locațiile în care erau construite și blocurile, copiii aveau cel mai ușor și mai scurt drum către școală. În același timp, pentru părinți erau făcute linii de transport către fabricile lor.

 

Astăzi geografia, dinamica, geometria urbană s-au schimbat. Școlile au rămas în același loc, pe când copiii și părinții lor sunt cel mai adesea în cu totul alte zone decât în preajma școlii. Constat asta în fiecare dimineață, atunci când îmi vine rândul să-mi duc nepoata la școală.

 

Este clar că nu poți să muți școala în altă parte și nici nu poți să muți locuințele tuturor familiilor cu copii, în blocurile din preajma școlilor. Soluția este un plan de mobilitate urbană bine făcut. Și nu e nevoie să inventăm noi roata a doua oară, este suficient să observăm cum au rezolvat alții această problemă.

 

Am văzut personal, de exemplu, că în Germania sau în Finlanda sunt amenajate locuri speciale în orașe, la intrarea în zona aglomerată din apropierea unei școli. Părinții vin cu copiii în acele locuri de așteptare sau de transfer, iar cei mici sunt preluați de reprezentanții școlii și transportați mai departe cu mașini speciale. La finalul orelor, procesul are loc invers. Mi se pare o soluție ce poate fi adaptată și implementată oriunde, în orice oraș aglomerat de la noi.

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Iftime: De ce ar construi cineva o fabrică la Botoșani, unde costul utilităților și toate impozitele sunt la fel ca în toată țara?

 

 

Programul săptămânii la Happy Cinema Botoșani
Happy Cinema a transmis programul pentru săptămâna 1-7 decembrie.
Doliu în familia unui cunoscut medic de la „Mavromati”
Conducerea Spitalului Județean „Mavromati” a transmis un mesaj de condoleanțe.
Românii întrebați dacă vor ca Ziua Națională a României să fie organizată într-un anotimp mai călduros
După efectuarea unui sondaj național mai mulți români au răspuns dacă ar trebui mutată sărbătoarea națională.
CJ-ul a luat fața tuturor la depunerile de coroane cu 105 sau 501 ani de la Marea Unire – VIDEO & GALERIE FOTO
Seria gafelor organizatorice s-a resimțit inclusiv în Centrul Istoric la momentul depunerii de jerbe de flori.
Partea frumoasă a Poliției Botoșani la Ziua Națională a României
Instituțiile din subordinea Ministerului Afacerilor Interne (MAI) au început în ultimul an o campanie de promovare a resursei umane proprii. Au făcut-o prin cele mai arătoase exemple care sunt active în cadrul acestor structuri. 
Ziua Națională marcată la Dorohoi cu horă, defilare și discursuri – GALERIE FOTO
Ziua Națională a României a fost marcată astăzi și la Dorohoi.
TIR imobilizat de polițiști, șoferul trimis la culcare – FOTO
S-a întâmplat astăzi, 1 decembrie 2023, pe un drum județean.
”Îngerul păzitor” al Alexiei a fost decorat de președintele României - FOTOGALERIE
Sidonia Susanu, medicul care i-a salvat viața Alexiei, a fost premiată în urmă cu o zi.
Coadă la fasole cu cârnați în Centrul Istoric, sponsorii „au potolit” foamea botoșănenilor – FOTO & VIDEO
Imediat după încheierea manifestărilor din Centrul Istoric, botoșănenii s-au mutat înspre Pietonalul Transilvaniei.
De ce să ne iubim țara? Primarul, discurs motivațional despre România și frumusețile ei – VIDEO
Primarul municipiului reședință de județ le-a vorbit botoșănenilor despre motivele pentru care ar trebui să ne prețuim țara.
Comandantul Garnizoanei Botoşani, în centrul municipiului: Să fim mândri că suntem româniFOTO&VIDEO
Locotent - colonelul Ovidiu Damian, comandantul Garnizoanei Botoșani a fost cel care a încheiat prima parte a manifestărilor de 1 Decembrie, Ziua Națională a României.
Prefectul Cornilă a venit la Ziua Națională cu mesajul unui PSD-ist: Când ceva tinde să ne dezbine... VIDEO
Prefectul Sorin Cornilă a luat primul cuvântul la manifestările din Centrul Istoric organizate cu prilejul Zilei Naționale a României.
Uniți doar în discursuri, liderii politici au venit separat în Centrul Istoric – VIDEO & GALERIE FOTO
Ora de adunare pentru începerea oficială a manifestației din Centrul Istoric a fost stabilită anul acesta ca fiind 9:30.
Paradă impresionantă pe Cuza Vodă cu militari, tot felul de autospeciale și câinii Jandarmeriei – FOTO & VIDEO
După manifestările din Centrul Istoric, oficialitățile s-au deplasat pe strada Cuza Vodă pentru a urmări defilarea militară cu tehnica de intervenție.
Șefa de la Județ, de Ziua Naţională a României: Să credem cu adevărat că împreună putem schimba viitorulFOTO&VIDEO
Președintele Consiliului Județean, Doina Federovici, a luat cuvântul la manifestările din Centrul Istoric organizate cu prilejul Zilei Naționale a României. 
Cătălin Silegeanu de Ziua Națională a României: Sărbătorim nu doar o țară, ci spiritul inconfundabil al românilor
Pe 1 Decembrie, omul de afaceri Cătălin Silegeanu, director general al SC Hidroplasto SRL, a transmis un mesaj botoșănenilor pe care îl prezentăm integral mai jos.
Iftime gândește din nou o ”schemă” pentru antrenor principal la FC Botoșani: Este în club
Echipa botoșăneană de pe ultimul loc din SuperLigă este obligată să aducă în staff un antrenor cu Licență Pro.
ACUM: Defilarea s-a mutat în centrul orașului, sute de oameni admiră tehnica militată – VIDEO & GALERIE FOTO
La aproximativ un sfert de oră după 10:00, manifestările dedicate Zilei Naționale a României s-au mutat din Centrul Vechi în zona ultracentrală a municipiului Botoșani.
ACUM: Botoșănenii, mai puțini decât anul trecut, sărbătoresc România în Centrul Istoric – VIDEO & GALERIE FOTO
Dacă în unele spitale se protestează, în Centrul Vechi manifestările dedicate Zilei Naționale a României sunt în plină desfășurare. Forfota a început cu mult înainte de 9:35, ora oficială de debut a ceremoniei.
Proteste la spitale și de ziua țării: Ne iubim țara și atragem atenția guvernanțilorVIDEO & GALERIE FOTO
Acțiunile revendicative de la un unitățile medicale din Botoșani au continuat și de Ziua Națională a României. Vineri, în jurul orei 8:00, au avut loc manifestații la unitatea centrală a Spitalului Județean din strada Marchian, la Secția de Pediatrie și la Spitalul de Recuperare ”Sfântul Gheorghe”.
Exista o problema si mai grava decat cea a salariilor, mai concret lipsa oportunitatilor pentru tinerii care chiar isi doresc sa imbratiseze onoranta meserie de profesor. La cele mai importante materii vedem cate un loc scos la concursul de Titularizare o data la cativa ani. Lucrurile se aranjeaza in continuare "behind of scenes", politicul supervizeaza atent fiecare amanunt si in ciuda faptului ca sunt mii de tineri care an de an isi doresc sa inceapa o cariera in sistemul de invatamant, sperantele acestora sunt anulate de birocratie, politic, axioma pile-cunostinte-relatii, dar si de niste mecanisme de evaluare neadaptate la standardele secolului in care traim. Sa nu mai vorbesc de programa scoalara si toate celelalte probleme sistemice.
15 mai 2023, 12:16
În învățământ se lucrează 18 ore pe săptămână, comparativ cu 40 de ore în alte sectoare.Se lucrează puțin cu vacanțe peste vacanțe conform programului cursuri: de luni, 5 septembrie 2022, până vineri, 21 octombrie 2022;vacanță: de sâmbătă, 22 octombrie 2022, până duminică, 30 octombrie 2022;cursuri: de luni, 31 octombrie 2022, până joi, 22 decembrie 2022;vacanță: de vineri, 23 decembrie 2022, până duminică, 8 ianuarie 2023;cursuri: de luni, 9 ianuarie 2023, până vineri, 3 februarie 2023, respectiv vineri, 10 februarie 2023, sau vineri, 17 februarie 2023, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, după caz;vacanță: o săptămână, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, în perioada 6—26 februarie 2023;cursuri: de luni, 13 februarie 2023, respectiv luni, 20 februarie 2023, sau luni, 27 februarie 2023, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, după caz, până joi, 6 aprilie 2023;vacanță: de vineri, 7 aprilie 2023, până marți, 18 aprilie 2023;cursuri: de miercuri, 19 aprilie 2023, până vineri, 16 iunie 2023;vacanță: de sâmbătă, 17 iunie 2023, până duminică, 3 septembrie 2023. Salariul mediu net în învățământ este 4025 adică brut 7035 lei ceea ce mulți români nu pot visa.La salariu se adaugă tichetele de vacanță în valoare de 1450 de lei.Cadrele didactice şi copiii acestora în vârstă de până la 14 ani, care însoţesc preşcolari, elevi sau studenţi în tabere şi excursii, beneficiază de gratuitate privind transportul, cazarea şi masa, în condiţiile legii.Copii cadrelor didactice beneficiază de următoarele gratuități:Scutiri de la plata taxelor de înscriere la concursurile de admitere în învățământul superior.Scutiri de la plata taxelor percepute pentru eliberarea unor acte și documente școlare.Scutiri de la plata sumelor ce sunt solicitate în vederea constituirii unor fonduri ale clasei/școliiGratuitate în internate și cămine studențeștiPrioritate la cazarea în internate cămine studențești,
12 mai 2023, 08:53
Salarii mici au debutantii, in rest se incadreaza in ceea ce inseamna normalitate in Ro. Apropo, nu ei sunt prin sectiile de votare, acolo unde votul cetateanului, se spune ca este falsificat? Mana in mana au fost cu politicul. De aceea tara este prospera si pensia medie este la nivelul a 30%din valoarea cosului minim. Cum se numeste individul care ii plange?
12 mai 2023, 02:17
Nu le-ar fi rusine !!! Au salarii duble, fata de ce aveau acum cativa ani si -mai ales - fata de multi oameni cu studii superioare, din alte domenii !!! Au vacante de se plictisesc de atata timp liber, si sarbatori pe care le petrec in tihna, relaxati, si totusi .... "plang" !!! EXTRAORDINAR !!!
11 mai 2023, 18:58
Sondaj
Sunt întemeiate grevele declanșate în noiembrie de salariații mai multor instituții din Botoșani?
Declaraţia zilei
„De la preluarea mandatului, am pus accent pe colectarea datelor de contact de la consumatori, în vederea corespondării cu aceștia, prin diverse metode, e-mail, mesaje, conturi în aplicație. Am reușit să strângem până în ...
answear.ro%20
inpuff.ro
Curs valutar
29 noiembrie 2023
EUR
Euro
4.9726 lei
USD
Dolarul SUA
4.5313 lei
CHF
Francul elveţian
5.1634 lei
GBP
Lira sterlină
5.7463 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.0662 lei
XAU
Gramul de aur
296.8710 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2543 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3150 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0003 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3338 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2047 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6669 lei
Vremea
astăzi
Botosani
3.3 o C
Dorohoi
1.7 o C
Bucecea
3.0 o C
Darabani
1.2 o C
Saveni
3.0 o C
Ştefăneşti
11.4 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.