Ştiri
Tezaurele de la Stâncești, în cea mai mare expoziţie dedicată civilizaţiei geţilor şi dacilor din ultimii 25 de ani, la Muzeul Naţional de Istorie a României - FOTO

Expoziţia va fi deschisă începând de joi, 27 octombrie 2022, până în luna martie a anului 2023 şi va putea fi vizitată de miercuri până duminică.

Coiful de aur de la Coţofeneşti, tezaurele getice de la Stânceşti, Agighiol, Peretu, tezaurul princiar getic de la Cucuteni-Băiceni, inventarul mormântului unei căpetenii getice de la Popeşti, tezaurele de argint dacice de la Sâncrăieni, Herăstrău, Senereuş, Vedea, două tezaure necunoscute din S-V României, inscripţii menţionând regii daci Tiamarkos, Burebista şi Decebal, portrete imperiale ale lui Traian, Antoninus Pius, Marcus Aurelius, Traianus Decius, tezaure sarmatice din judeţul Buzău şi Smârdan, tezaurele de la Pietroasele, Apahida şi Histria (din epoca migraţiilor), aflate în colecţia Muzeului Naţional de Istorie a României, vor fi prezentate, de joi, în expoziţia ”Dacia. Ultima frontieră a romanităţii”.

 

Vernisajul va avea loc joi, 27 octombrie 2022, începând cu ora 17.00, la sediul Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti.

 

 

 

Expoziţia, organizată cu sprijinul a 45 de instituţii muzeale din România – printre care și Muzeul Județean de Istorie Botoșani - şi Republica Moldova, are la bază conceptul expoziţional materializat într-un proiect de mare succes, „Tezaure arheologice din România. Rădăcini dacice şi romane”, realizat, în anul 2021, la prestigiosul Muzeu Naţional de Arheologie din Madrid.

 

La eveniment vor fi prezenţi consilierul prezidenţial Sergiu Nistor, ministrul Culturii Lucian Romaşcanu, directorul MNIR dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu,  directorul general al Muzeului Naţional de Arheologie din Madrid Andrés Carretero Pérez, directorul general al Muzeului Naţional Roman, Stéphane Verger, şi Carlos Barrot, arhitectul care a proiectat expoziţia.

 

Potrivit MNIR, „aceasta nu este o simplă expoziţie despre geto-daci şi lumea lor, sau doar despre o istorie timpurie a acestui colţ de lume, ci şi despre zorii culturii şi civilizaţiei europene, despre unicitate, dar şi despre contopirea civilizaţiilor, despre aspectul local, despre o lume mult mai interconectată decât ne-o imaginăm astăzi. Nu în ultimul rând, este cea mai mare expoziţie sintetică dedicată civilizaţiei geţilor şi dacilor, a celei romane precum şi a celor ale primilor migratori în acest spaţiu, organizată în ultimii 25 de ani, printr-un efort a 45 de instituţii muzeale din România şi Republica Moldova, proiect coordonat de Muzeul Naţional de Istorie a României”.

 

Firul călăuzitor al expoziţiei este acela al împletirii şi influenţării reciproce a civilizaţiilor, al transformărilor profunde, al frământărilor de creaţie şi adaptare ce au ca finalitate crearea unei identităţi culturale, pe un traseu temporal care durează de la sfârşitul primei epoci a fierului până la zorii actualei civilizaţiei europene, într-un spaţiu perceput de contemporanii frământatului mileniu întunecat al migraţiilor, ca „Ultima frontieră a romanităţii”, locul unde temelia lingvistică pusă de limba latină şi numele romanilor au supravieţuit, în ciuda tuturor vicisitudinilor, până azi.

 

 

Misteriosul tezaur de la Stâncești

 

Tezaurul de la Stâncești, județul Botoșani, a fost descoperit în anul 1961, sub podeaua unei locuințe construite din lemn și izolate cu lut, materiale care, ca urmare a incendierii, deveniseră chirpic.

 

Descoperirea a fost făcută la cetățile getice de la Stâncești, județul Botoșani. Întinse pe o suprafață de peste 60 de hectare, cetățile aflate chiar la marginea pădurii de la Baisa au fost locuite acum 2500 de ani de războinici, plugari și crescători de vite. Săpăturile au durat cu intermitențe până în anii 1970. Din păcate doar 3-4% din suprafața cetății a fost explorata în anii comunismului, cercetările fiind abandonate complet după anii 90.

 

Arheologul Adrian Florescu, descoperitorul, descrie cea mai mare piesă din tezaur astfel:

 

”Lucrată din foaie de aur – foarte subţire – reprezentând o figură zoomorfă fantastică, în linii generale ea apare sub forma unui peşte, cu cap de mistreţ şi coadă de pasăre, realizată în tehnica presiunii. Foaia de aur, destul de subţire pentru a avea o mare maleabilitate, a fost presată pe un tipar din lemn (probabil cu ajutorul unui obiect tot din lemn). Modelată astfel, foaia s-a aplicat peste un suport dintr-un material mai rezistent. N-ar fi exclus să fie vorba de acelaşi tipar de lemn, având însă o grosime de 15 mm, fixarea foii modelate făcându-se prin îndoirea sa de jur împrejur peste suportul respectiv. Maniera stilistică în redarea trăsăturilor specifice acestei reprezentări zoomorfe, sub aspectul anatomic, dovedeşte un nivel artistic superior, fiind vorba de un produs al unui atelier de specialitate. În afară de originalitatea pe care o întruchipează, obiectul în discuţie atrage atenţia prin valoarea dimensiunilor din punct de vedere zoomorf”.

 

 

Piesa este lungă de 478 de mm şi lată de 96 de mm.

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Casa lui Enescu de la Liveni va fi restaurată printr-un proiect transfrontalier
Patrimoniul Muzeului Județean va fi mutat în clădirea CEC – GALERIE FOTO

 

Ziua Națională marcată la Dorohoi cu horă, defilare și discursuri – GALERIE FOTO
Ziua Națională a României a fost marcată astăzi și la Dorohoi.
TIR imobilizat de polițiști, șoferul trimis la culcare – FOTO
S-a întâmplat astăzi, 1 decembrie 2023, pe un drum județean.
”Îngerul păzitor” al Alexiei a fost decorat de președintele României - FOTOGALERIE
Sidonia Susanu, medicul care i-a salvat viața Alexiei, a fost premiată în urmă cu o zi.
Coadă la fasole cu cârnați în Centrul Istoric, sponsorii „au potolit” foamea botoșănenilor – FOTO & VIDEO
Imediat după încheierea manifestărilor din Centrul Istoric, botoșănenii s-au mutat înspre Pietonalul Transilvaniei.
De ce să ne iubim țara? Primarul, discurs motivațional despre România și frumusețile ei – VIDEO
Primarul municipiului reședință de județ le-a vorbit botoșănenilor despre motivele pentru care ar trebui să ne prețuim țara.
Comandantul Garnizoanei Botoşani, în centrul municipiului: Să fim mândri că suntem româniFOTO&VIDEO
Locotent - colonelul Ovidiu Damian, comandantul Garnizoanei Botoșani a fost cel care a încheiat prima parte a manifestărilor de 1 Decembrie, Ziua Națională a României.
Prefectul Cornilă a venit la Ziua Națională cu mesajul unui PSD-ist: Când ceva tinde să ne dezbine... VIDEO
Prefectul Sorin Cornilă a luat primul cuvântul la manifestările din Centrul Istoric organizate cu prilejul Zilei Naționale a României.
Uniți doar în discursuri, liderii politici au venit separat în Centrul Istoric – VIDEO & GALERIE FOTO
Ora de adunare pentru începerea oficială a manifestației din Centrul Istoric a fost stabilită anul acesta ca fiind 9:30.
Paradă impresionantă pe Cuza Vodă cu militari, tot felul de autospeciale și câinii Jandarmeriei – FOTO & VIDEO
După manifestările din Centrul Istoric, oficialitățile s-au deplasat pe strada Cuza Vodă pentru a urmări defilarea militară cu tehnica de intervenție.
Șefa de la Județ, de Ziua Naţională a României: Să credem cu adevărat că împreună putem schimba viitorulFOTO&VIDEO
Președintele Consiliului Județean, Doina Federovici, a luat cuvântul la manifestările din Centrul Istoric organizate cu prilejul Zilei Naționale a României. 
Cătălin Silegeanu de Ziua Națională a României: Sărbătorim nu doar o țară, ci spiritul inconfundabil al românilor
Pe 1 Decembrie, omul de afaceri Cătălin Silegeanu, director general al SC Hidroplasto SRL, a transmis un mesaj botoșănenilor pe care îl prezentăm integral mai jos.
Iftime gândește din nou o ”schemă” pentru antrenor principal la FC Botoșani: Este în club
Echipa botoșăneană de pe ultimul loc din SuperLigă este obligată să aducă în staff un antrenor cu Licență Pro.
ACUM: Defilarea s-a mutat în centrul orașului, sute de oameni admiră tehnica militată – VIDEO & GALERIE FOTO
La aproximativ un sfert de oră după 10:00, manifestările dedicate Zilei Naționale a României s-au mutat din Centrul Vechi în zona ultracentrală a municipiului Botoșani.
ACUM: Botoșănenii, mai puțini decât anul trecut, sărbătoresc România în Centrul Istoric – VIDEO & GALERIE FOTO
Dacă în unele spitale se protestează, în Centrul Vechi manifestările dedicate Zilei Naționale a României sunt în plină desfășurare. Forfota a început cu mult înainte de 9:35, ora oficială de debut a ceremoniei.
Proteste la spitale și de ziua țării: Ne iubim țara și atragem atenția guvernanțilorVIDEO & GALERIE FOTO
Acțiunile revendicative de la un unitățile medicale din Botoșani au continuat și de Ziua Națională a României. Vineri, în jurul orei 8:00, au avut loc manifestații la unitatea centrală a Spitalului Județean din strada Marchian, la Secția de Pediatrie și la Spitalul de Recuperare ”Sfântul Gheorghe”.
Prefectul Sorin Cornilă, de ziua românilor: Împreună suntem mai puternici
 Prefectul județului Botoșani a transmis un mesaj pentru toți cetățenii și nu numai.
”Women, Wine & Wealth - Viața în armonie!” dezvăluie premii excepționale, locuri limitate și oportunități exclusive – VIDEO & FOTOGALERIE
(P) Evenimentul mult așteptat ”Women, Wine & Wealth - Viața în armonie!” este gata să fascineze participanții cu o experiență plină de surprize și rafinament. Planificat pentru 9 decembrie la Casa Lux Botoșani, organizatorii dezvăluie o serie de premii atractive în cadrul tombolei, precum și informații importante privind locurile limitate și modificări de prețuri la bilete.
Senatorul Dorinel Cosma, de la tribuna Senatului: Unirea încă plânge pe malurile Prutului
Printr-o declarație politică prezentată miercuri în Senat, Dorinel Cosma, senator AUR, a cerut tuturor politicienilor ca măcar de Ziua Națională a României să lase demagogia și să facă ceva concret pentru Unirea românilor de pe ambele maluri ale Prutului.
Dispărută de o săptămână de acasă, o vacă a fost găsită în... beciul vecinului – GALERIE FOTO
Dispărută de o aproape o săptămână, o bovină a fost găsită, în această după-amiază, într-un beci din curtea vecinului. Proprietarul își pierduse orice speranță că o va mai găsi în viață.
Doi adolescenți au trecut prin spaima vieții lor după ce casa le-a luat foc – FOTO
Au fost chemați în ajutor pompierii botoșăneni care au intervenit rapid pentru ca flăcările să nu se extindă.
Sondaj
Sunt întemeiate grevele declanșate în noiembrie de salariații mai multor instituții din Botoșani?
Declaraţia zilei
„De la preluarea mandatului, am pus accent pe colectarea datelor de contact de la consumatori, în vederea corespondării cu aceștia, prin diverse metode, e-mail, mesaje, conturi în aplicație. Am reușit să strângem până în ...
answear.ro%20
inpuff.ro
Curs valutar
29 noiembrie 2023
EUR
Euro
4.9726 lei
USD
Dolarul SUA
4.5313 lei
CHF
Francul elveţian
5.1634 lei
GBP
Lira sterlină
5.7463 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.0662 lei
XAU
Gramul de aur
296.8710 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2543 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3150 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0003 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3338 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2047 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6669 lei
Vremea
astăzi
Botosani
2.4 o C
Dorohoi
3.4 o C
Bucecea
2.5 o C
Darabani
1.9 o C
Saveni
2.7 o C
Ştefăneşti
7.5 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.