Ştiri
Prefectul contraatacă în meciul cu primarul pe DSPSA-ul condus de Țurcanu: Să se ocupe de lucrurile pentru care l-au ales cetățenii, nu de declarații spectaculoase

În urma Anchetei Săptămânii publicate luni dimineață de ziarul Botoșăneanul, prefectul Sorin Cornilă a reacționat, considerând informațiile transmise de primarul Cosmin Andrei ca fiind ”eronate”.

Este vorba, potrivit celor transmise de către primul reprezentant al Guvernului în teritoriu, despre ”un presupus conflict politic între Instituția Prefectului – Județul Botoșani și Primăria Municipiului Botoșani”.

 

Drept urmare, Instituția Prefectului a transmis un comunicat de presă pe care îl redăm mai jos:

 

 

Rolul Instituției Prefectului este de garant al respectării legii. Dacă juriștii Instituției Prefectului sesizează că un document emis de o Unitate Administrativ Teritorială nu este conform legii, prefectul are rolul de a dispune măsurile necesare pentru corectarea erorii.

 

- Consiliul local al municipiului Botoșani a aprobat ”în principiu” reorganizarea Direcției Servicii Publice, Sport și Agrement și a două dintre serviciile publice organizate în subordinea consiliului local.

 

Nu există nicio prevedere legală care să susțină posibilitatea adoptării unui act administrativ ”în principiu”, adică fără să se urmărească a se produce efecte juridice, aceasta fiind de natură să creeze confuzie cu privire la producerea efectelor, să îl facă lipsit de eficiență juridică.

 

Pentru acest motiv, juriștii Instituției Prefectului au apreciat că, în forma adoptată, hotărârea nr. 250/15.06.2022 nu poate fi pusă în executare, respectiv să conducă la o reorganizare efectivă a unui serviciu public, hotărârea fiind adoptată fără intenția producerii unor efecte juridice.

 

- Din plângerea prealabilă formulată împotriva HCL nr. 250/2022 nu se poate reține sub nicio formă că Prefectul județului Botoșani a apreciat că reorganizarea unui serviciu public nu este posibilă în niciun caz, ci numai că reorganizarea acestuia trebuie să se întemeieze pe prevederile Codului Civil.

 

Studiul de fundamentare aprobat de Consiliul local este întocmit în vederea reorganizării unui serviciu public, însă întocmirea acestui studiu este prevăzută de OG 71/2002 doar pentru înființarea, organizarea și funcționarea serviciilor publice, nu și pentru reorganizarea acestora, căreia îi sunt aplicabile prevederile Codului civil, fiind astfel încălcate prevederile legale în materie.

 

-  În anul 2020, Prefectul județului Botoșani a solicitat instanței de contencios administrativ anularea unei alte hotărârii a Consiliului local Botoșani, respectiv nr. 339/2019 privind aprobarea reorganizării Direcției Servicii Publice, Sport și Agrement Botoșani, inițiată, cu încălcarea prevederilor Codului administrativ, de Viceprimarul de la acea dată, actualul Primar Cosmin-Ionuț Andrei.

 

Instanța de judecată a admis cererea Prefectului, exercitarea tutelei administrativei de către Prefect conducând astfel la anularea unui act administrativ nelegal și a pronunțat Sentința civilă nr. 178/2020.

 

În considerentele acestei hotărâri judecătorești, instanța de contencios administrativ a reținut – la pagina 11, paragraful 8, următoarele: ”…noțiunea de ”reorganizare” a instituției nu este definită prin codul administrativ sau prin alt act normativ specific raporturilor de drept administrativ, sens în care se aplică prevederile Codului Civil …”.

 

Pe cale de consecință, hotărârea unei instanțe judecătorești, deci jurisprudența în materie, a stat la baza formulării plângerii prealabile împotriva hotărârii nr. 250/2022, acest act administrativ fiind adoptat în principiu, deci fără intenția de a produce efecte juridice și fără aplicarea prevederilor Codului Civil privind reorganizarea.

 

Un argument în plus pentru faptul că actul administrativ pune probleme de legalitate, aspect conștientizat la nivelul Primăriei municipiului Botoșani, este și faptul că la această dată se află în dezbatere publică pe site-ul Primăriei municipiului Botoșani, un alt proiect de hotărâre cu același obiect, respectiv reorganizarea unor servicii publice de interes local (reorganizarea Direcției Servicii publice, Sport și Agrement Botoșani prin divizare parțială; reorganizarea Serviciului Public de Administrare a Piețelor, Oborului și Cimitirelor aflate în proprietatea municipiului Botoșani).

 

Prefectul județului Botoșani, Sorin Cornilă:

 

”Consider că declarațiile domnului primar reprezintă o ieșire neinspirată, eu nu pot să ies public decât cu prudență și decență în toate manifestările și declarațiile mele, nu mă pretez la o astfel de atitudine.

I-am întins mâna de fiecare dată când ne-am întâlnit și i-am spus că va găsi sprijin în Instituția Prefectului ori de câte ori va solicita acest lucru. Asta trebuia să facă acum, să pună mâna pe telefon, să mă sune, să sune la Instituția Prefectului, să pună întrebări dacă are neclarități, pentru că nu are studii în domeniu (primarul are studii superioare în administrația publică, pe lângă facultatea de informatică -n.r.) Când serviciul juridic din cadrul Instituției Prefectului mi-a adus la cunoștință că hotărârea respectivă nu se încadrează în cadrul legal în baza căruia a fost adoptată, le-am spus să invite secretarul primăriei, dumnealui a venit, au discutat pe marginea hotărârii, s-au tras concluziile.

Astăzi dimineață am fost surprins când am văzut atitudinea domnului primar din presă, bineînțeles că l-am sunat, dar nu mi-a răspuns. Îi transmit pe această cale să se ocupe de lucrurile pentru care l-au ales cetățenii, nu de declarații spectaculoase în care își spune frustrările, a vrut să facă treabă, dar nu l-au lăsat Cătălin Flutur, Eugen Țurcanu, Sorin Cornilă. Eu nu am nici o dispută cu dumnealui, eu nu am nici un conflict cu nimeni. Pentru că fiecare declarație publică a unui decident impactează, creează așteptări, aduce dezamăgiri, funcție de speța respectiva. Când vii cu diferite supoziții, trebuie să le argumentezi sau sa le combați, clar, concret.

Am încredere foarte mare în profesioniștii din Prefectură și vreau să-i asigur pe locuitorii județului că ei sunt în centrul preocupărilor Instituției Prefectului. Prin buna credință, printr-o abordare corecta, lucrurile se pot mișcă într-o direcție bună”.

 

 

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Luptă până la Tribunal și Parchet pe direcția ”unicului șef” de la municipiu, primarul îi face prefectului plângere penală: S-a făcut sluj
Liberalii de la municipiu forțează schimbarea viceprimarului Liviu Toma ca să-și salveze directorii, ședință cu scântei provocată de foștii PDL-iști

 

Inspectorii ANAF intră puternic în piața mașinilor de lux: ŢEAPA prin care românii sunt lăsați fără bani
Cei de la ANAF atrag atenţia asupra firmelor ”fantomă” din Bulgaria sau Slovacia, oamenii riscând să-și piardă banii dați pentru achiziționarea mașinii.
Aproape 700 de botoșăneni angajați prin AJOFM în două luni
În perioada ianuarie-februarie 2023, urmare a serviciilor și măsurilor de stimulare a ocupării forței de muncă oferite de  AJOFM Botosani, 674 persoane au fost încadrate în muncă, dintre care 285 femei.
Zeci de intervenții ale polițiștilor în ultimele 24 de ore, AMENZI de peste 45.000 de lei
Nu mai puțin de 140 de sancțiuni au fost aplicate în timpul intervențiilor.
Botoșănean ridicat de acasă și dus direct după gratii: CE fapte i-au adus condamnarea
Un an și șapte luni va sta tânărul de 26 de ani în Penitenciarul Botoșani.
Mii de kilograme de îngrăşământ depozitat aiurea, au fost chemați urgent polițiștii
Cercetări efectuate de polițiști pentru nerespectarea legislației privind protecția mediului.
Violator de 74 de ani prins de polițiștii botoșăneni și băgat după gratii
Va sta după gratii aproape șapte ani. 
Plimbare ”penală” la Cornișa cu mașina unei rude
Polițiștii au întocmit dosar penal pe numele tânărului aflat la volan, dar nu a scăpat de răspundere nici proprietarul autoturismului.
Nou pachet de vouchere și ajutoare pentru pensionarii și persoanele vulnerabile, Marcel Boloș: Este pentru prima dată!
Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a anunțat că Guvernul României pregătește un nou pachet pentru pensionarii și persoanele vulnerabile.
Mașină la un pas să fie ridicată din parcarea de la „Mavromati', șoferul amendat de polițiști – GALERIE FOTO
S-a întâmplat în prima parte a zilei de marți, 21 martie 2023.
Zece hectare de vegetație uscată au ars seara trecută – FOTO&VIDEO
Vegetația uscată de pe aproximativ zece hectare a ars în urma a două incendii produse pe raza localităților Hudești și Adășeni, seara trecută.
Miracolul înfăptuit de educatoarea cu 30 de copii, într-un sat din Botoșani: Nici o greșeală nu e pedepsită, ci e un pas în învățare! - FOTOGALERIE
Faptul că școala se află în mediul rural este văzut de educatoare ca un mare avantaj, fiind ”mai aproape de natură, mai aproape de tradiții și mai aproape de comunitatea mică din jur”.
ACUM: Premieră, primul președinte de Tribunal în direct la o emisiune LIVE – FOTO&VIDEO
Judecătorul Mihaela Ungureanu, primul președinte de Tribunal, la o emisiune LIVE din Botoșani.
Spectacol pentru cei mici la Teatrul ”Vasilache” din Botoșani, în regia unui regretat actor
Cei mai mici spectatori sunt invitați la Teatrul pentru Copii şi Tineret „Vasilache”, pentru a viziona  „Soacra cu trei nurori”, după Ion Creangă.
SCANDALUL cu medicul din Botoșani ajunge la un nou nivel: Acuzații de furt și recuperare cu avocatul – DOCUMENT
Unul dintre cei doi medici implicați într-un scandal fără precedent este originar din Botoșani.
Plătești mai mulți bani: Cât costă în 2023 un an de liniște la bătrânețe
Cei care se apropie de vârsta de pensionare și nu au numărul minim de ani pentru a beneficia de o pensie de stat, mai pot cumpăra vechime și în acest an, până la data de 31 august.
Mare atenție, șoferi, Codul Rutier se MODIFICĂ: Cum poți rămâne șase luni fără carnet, restricții și pentru cei care produc accidente mortale
Modificarea va duce la creşterea gradului de siguranţă rutieră, precum şi la conştientizarea conducătorilor auto că viteza poate avea consecinţe grave asupra vieţii, integrităţii şi sănătăţii personale.
Cuplu din Botoșani REȚINUT pentru șantaj și proxenetism, polițiștii au ridicat din casă droguri și o armă - FOTO
În cursul zilei de luni, 20 martie, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore pe numele a două persoane din municipiul Botoșani.
Călugăr căutat de DIICOT într-un dosar de corupere a doi minori din Botoșani
Călugărul i-a spus starețului că pleacă la spital pentru o operație, dar nu mai este de găsit.
Imagini spectaculoase: Carpaţii înzăpeziți văzuți din Botoșani - FOTO
Condițiile care favorizează apariția acestui fenomen sunt, potrivit specialiștilor, aerul rece și cerul senin.
De pe băncile școlii, la mijlocul terenului: Copilul din Botoșani care și-a împlinit un vis! - FOTO
Luca, un elev al Școlii Gimnaziale Nr. 7 din Botoșani, a fost cel care a acordat lovitura de începere a partidei împotriva Chindiei Târgoviște, de sâmbătă după-amiază, contând pentru prima etapă din play-out-ul SuperLigii.
"Prefectul contraatacă în meciul cu primarul pe DSPSA-ul condus de Țurcanu: Să se ocupe de lucrurile pentru care l-au ales cetățenii, nu de declarații spectaculoase" Da pe tine cine te-a ales? Ghe. Dracu?
18 iulie 2022, 16:46
Prefectul a ajuns sa fie omul lui țurcanu, trist.
18 iulie 2022, 16:34
Posturi ocupate pe bani si relatii politice. Ce stie sa faca un prefect de asta? Are habar de administratie? E jale ce tara de rahat am ajuns. Toate coafezele, secretarele, croitoresele ocupa functii publice. E o mizerie cum nu a mai existat nici pe vremea lui Iliescu.
18 iulie 2022, 14:35
Primarul face declaratii spectaculoase pentru ca este un barbat spectaculos (din cascadorii plansului, nevolnicul)...
18 iulie 2022, 12:39
Sondaj
Ar trebui Primăria Botoșani să investească într-un stadion nou?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
”Eu am spus foarte, foarte clar de la început, încă de când erau zvonuri de cum se scria PNRR. Acest PNRR a fost scris pe ascuns, secretizat, nedezbătut cu partenerii sociali, cu societatea civilă. Nu au vrut să dezbată cu ...
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9209 lei
USD
Dolarul SUA
4.5755 lei
CHF
Francul elveţian
4.9434 lei
GBP
Lira sterlină
5.6037 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4595 lei
XAU
Gramul de aur
289.3735 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2465 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2595 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0548 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3477 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2062 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6609 lei
Vremea
astăzi
Botosani
17.5 o C
Dorohoi
17.2 o C
Bucecea
16.9 o C
Darabani
16.8 o C
Saveni
17.7 o C
Ştefăneşti
15.1 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.