Ştiri
Miruna, Șteff și Ramona: Fetele de diamant ale Botoşaniului la Diploma Show, festivalul noii generaţii - GALERIE FOTO

Eveniment de anvergură organizat între 7 și 16 octombrie, la București, Diploma Show este festivalul dedicat noii generații de artiști, arhitecți și designeri români.

Diploma Show se desfășoară la Combinatul Fondului Plastic din București. Ediția a IX-a a festivalului este și una dintre edițiile cu cel mai mare număr de lucrări și artiști prezentați publicului larg până acum.

 

Organizată de The Institute, această ediție grupează un mix de lucrări ce oferă o experiență completă de artă contemporană pentru publicul larg.

 

 

Show cu... lucrarea de diplomă

 

Anul acesta, expoziția face cunoștință comunităților creative și publicului general cu 128 de artiști, arhitecți și designeri și cu cel mai elaborat proiect realizat în anii de studiu: lucrarea de diplomă.

 

Creații a căror inspirație s-a născut din experiențe personale, teme sociale sau provocări globale, pe care tânăra generație le explorează și translatează prin tehnici și metode de lucru tradiționale și noi. Fiecare lucrare spune o poveste personalizată, comunică într-un limbaj accesibil cu publicul și oferă o experiență de vizitare intimă și interactivă în circuitul celor 5 spații expoziționale.

 

Diploma Show devine astfel nu doar locul de întâlnire, ci și punctul de lansare și promovare a noilor talente, într-un eveniment unic în care aceștia își pot prezenta lucrările publicului larg și profesioniștilor din lumea artistică din România, transmit organizatorii evenimentului.

 

 

Diploma Show: Miruna Buză - Centru alternativ de performanță în artă în vechiul port din Amsterdam

 

 

 

 

Pentru foarte mulți dintre botoșăneni, Miruna Buză înseamnă mai ales muzică și X Factor. 2014 a fost anul în care a triumfat în marea competiție de talente, vocea ei a fost aplaudată, apreciată, a stârnit chiar dispute. Și nu gratuit. Pentru că, orice s-ar spune, Miruna Buză este un fenomen. O voce excepțională care a atras atenția de la început prin amplitudine, tehnicitate, acute greu de atins pentru orice artist. Și, pe lângă toate, o elevă de 10, olimpică, strălucitoare în ale matematicii și nu numai. Plus un copil foarte disciplinat în tot ce înseamnă program, termene, concursuri etc. Dar și foarte talentată în culoare, lucrările sale excelând prin finețea detaliilor, o creativitate specifică.

 

Cu toate acestea, Miruna Buză nu a urmat o carieră artistică, deși se întoarce la muzică ori de câte ori i se face dor. A ales arhitectura. A studiat în București și în străinătate (Amsterdam). Iar acum se află la un pas de a trece într-o nouă etapă a vieții sale: cea a arhitectului profesionist.

 

Miruna este proaspăt absolventă a Facultății de Arhitectură din București. Încă din primii ani de facultate, și-a afirmat latura artistică în numeroase proiecte, prin intermediul cărora a încercat să îmbine inovația conceptelor artistice cu pragmatismul meseriei de arhitect.

 

Lucrarea selectată la Diploma 2022: Centru alternativ de performanță în artă în vechiul port din Amsterdam

 

 

 

Potrivit organizatorilor evenimentului, proiectul își îndreaptă atenția către o fostă zonă puternic industrializată, un sit abandonat la începutul anilor 70, care a devenit casă pentru comunitățile de squatteri, ce ulterior au intrat în conflict cu autoritățile. Situl proiectului a fost salvat de la dezvoltările capitaliste în urma numeroaselor proteste organizate de localnici. Terenul este momentan unul controversat, iar proiectul propune RE-cuperarea sa.

 

Răspunsuri responsabile față de mediu stau la baza propunerii. Materiale locale, cu o amprentă de carbon scăzută, au fost folosite cu orice ocazie. Mii de containere ruginite sunt aruncate anual în gropile de gunoi din jurul orașului port. Proiectul propune RE-folosirea acestora.

 

Fiind cel mai mare spațiu verde pe o suprafață de câteva mile, situl va deveni un punct de atracție pentru artiști, vizitatori, turiști, ajutând astfel comunitatea artistică să înflorească. Amprenta la sol a clădirii este redusă la minimum iar vegetația este lăsată să crească incontrolabil. Acesta este procesul RE-sălbăticirii.

 

Miruna Buză a absolvit Universitatea de Arhitectură și Urbanism "Ion Mincu", Facultatea de Arhitectură (Coordonator: Prof.dr.arh. Dorin Ștefan)

 

 

 

Diploma Show: Șteff Chelaru - Lecții despre iubire și creier (de Alina Grigore)

 

 

 

 

Născută în Botoșani, Șteff Chelaru, după ce a absolvit Moda la Facultatea de Arta Decorativă și Design, UNArte, București, atât licență, cât și master, a ales un drum ușor diferit decât cel pe care îl făcuse timp de 5 ani, acela de scenograf. Astfel că a terminat și scenografia la UNATC.

 

Șteff Chelaru a absolvit Liceul de Artă "Ștefan Luchian" din Botoșani. A fost bursieră şi voluntar (Centrul Comunitar Generaţii) în cadrul Fundaţiei Principesa Margareta a României (Tinere Talente 2016 şi Tinere Talente 2017). Despre Șteff Chelaru se spune "a căpătat o experienţă consistentă care a contribuit la formarea ei profesională şi artistică, rezultând un stil personal şi distinctiv". A câștigat Marele Premiu al concursului #fashionFANatic2017 cu cea de a doua colecţie personală „REGENCY” şi, precum și la concursul “Artele spetacolului şi arte vizuale” cu proiectul „Tradiţie”, Proiect UE 2017.

 

Ne amintim de colecția Regency, semnată de Șteff Chelaru, care reflectă în totalitate tema "regi", oameni care şi-au păstrat valorile de-a lungul timpului.

 

Lucrare selectată la Diploma 2022: Lecții despre iubire și creier (de Alina Grigore)

 

 

 

În conceptul ei scenografic, Șteff Chelaru s-a inspirat de la Bill Viola, un artist contemporan american a cărui expresie artistică depinde de tehnologia actuală, a sunetului și a imaginii din noile media. Un al doilea artist care a inspirat-o este Josef Svoboda, scenografia spectacolului “Faust”, de la Teatru Piccolo, montat de Giorgio Strehler în anul 1990. Șteff Chelaru propune confecționarea unui tavan care are dimensiunile unei terase clasice, dar care îți dă un sentiment de plutire. Și-a dorit ca o suprafață din decor să-i transmită ritm, armonie și echilibru. Pentru ca acest tavan să prindă viață, să aibă un dinamism controlat a folosit ventilatoare clasice pe care le-a poziționat între tavan și ștangă, la un unghi de 45 de grade și prin diferite situații de lumini, pentru a evidenția ideea dorită, ne spun organizatorii.

 

Șteff Chelaru a absolvit Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică "I.L. Caragiale", Facultatea de Teatru – Scenografie (Coordonatori: Prof. Univ. Dr. Ana-Maria Nistor & Prof. Univ. Dr. Imelda Manu)

 

Citește și Șteff Chelaru şi povestea costumului elisabetan de la Festivalul Internațional Shakespeare: A fost o experiență foarte bogată în emoții

 

 

Ramona Bizbac: O poveste personală autentică

 

 

 

 

Ramona Bizbac are 21 de ani și s-a născut în județul Botoșani. Ea experimentează permanent diferite domenii artistice precum teatrul, muzica și dansul.

 

Linia creată de Ramona Bizbac intrigă și fascinează deopotrivă, este provocatoare și totodată ”cuminte”, într-o cumințenie artistică ce își are rădăcinile acasă, în Botoșaniul copilăriei.

 

A absolvit Colegiul Național ”A. T. Laurian” din Botoșani, unde a activat și în trupa de teatru Drama Club. După liceu a urmat Facultatea de Arte Decorative și Design, secția Modă (Fashion Design), în cadrul Universității Naționale de Arte București. Facultate care i-a deschis alte drumuri: în septembrie a reprezentat România la Mittelmoda – Milano, unul dintre cele mai mari concursuri de modă internaționale.

 

Pe parcursul anilor de studiu la Departamentul Modă UNArte a dezvoltat un proiect de modă bazat pe reciclare și sustenabilitate.

 

“Mă aflu în mijlocul unui câmp copt, auriu, aud sunetul care trece de la o notă la alta, acum suspină, imediat urlă. Simt fiecare mic dezastru, de la un mușuroi de furnici dărâmat până la spicele care se usucă, toate au o cadență, fiecare arpegiu care stă în bătaia vântului surprinde un haos unic.”

 

 

Lucrare selectată la Diploma 2022: RAM

 

 

 

RAM este o colecție autobiografică, care face trimitere la imagini din memoria autoarei, la legătura ei cu natura și cu locul din care provine. Transpunerea pieselor și accesoriilor colecției se concentrează pe abordarea slow-fashion și include țesături realizate la războiul tradițional , intervenții asupra țesăturilor, suprafețe croșetate hand-made cu fire naturale, organice și accesorii sculptate în lemn.

 

Ramona își dorește să transmită privitorului o poveste personală autentică, o experiență alternativă viabilă la fast-fashion.

 

Ramona Bizbac a absolvit Universitatea Națională de Arte din București, Facultatea de Arte Decorative și Design (Coordonatori: Lect. univ. dr. Alina-Maria Griga)

 

Citește și Ramona Bizbac, tânăra din Botoșani invitată la cel mai mare concurs de modă din lume: Sunt personajul principal în propria poveste

 

 

Urmărește-ne și pe Google News

Florentina TONIȚĂ
Copil de un anișor internat în spital cu gripă – SITUAȚIA îmbolnăvirilor
Reprezentanții Spitalului Județean „Mavromati” au transmis situația infecțiilor respiratorii din ultima săptămână.
Primăria a început dezafectarea scuarurilor de tramvai, o trecere de pietoni va fi desființată – GALERIE FOTO
Lucrările care sunt efectuate pe contractul de întreținere a străzilor din municipiu au demarat de luni, 26 februarie 2024, așa cum anunțase primarul Cosmin Andrei.
Cornel Șfaițer după ce Poli Iași a bătut Rapid: Ne-am răzbunat într-un fel după ce-am pierdut cu FC Botoșani și cu Petrolul
Conducătorul ieșenilor este de părere că echipa poate continua în Liga 1.
Amendă de 20.000 de lei dată de jandarmi, marfă confiscată dintr-un bar
În total, jandarmii au dat amenzi în weekend în valoare totală de 41.000 de lei.
Scandal în zona Cornișa: Doi bărbați veniți la grătar într-un loc interzis, amendați de jandarmi - VIDEO
Jandarmii au ajuns la fața locului și i-au amendat pe respectivii doi tineri. 
Necaz într-o familie din Botoșani, bărbat de 50 de ani preluat de elicopterul SMURD
Aeronava sanitară a fost solicitată astăzi, 26 februarie 2024 la Botoșani.
Măsuri de prevenire pe înțelesul tuturor: Pompierii s-au întâlnit cu sute de copii - GALERIE FOTO
Acțiunea a avut ca scop informarea preventivă cu tematică de protecție civilă.
FILTRE ale polițiștilor botoșăneni: Fără șoferi băuți, dar cu vitezomani
Polițiștii au dat amenzi în urma acțiunii de 35.000 de lei.
BLOCADA de weekend: Aproape 50 de permise reținute de polițiști
Polițiștii botoșăneni au aplicat sute de amenzi în weekend. 
„Afacere” la bătrânețe: Șofer de 67 de ani „scos din circuit” după un control al polițiștilor
Polițiștii l-au amendat și i-au interzis să mai folosească mașina.
Polițiști mituiți cu 200 de lei de un șofer din Botoșani oprit la control  – VIDEO cum s-a terminat totul
Întregul moment a fost înregistrat cu aparatura de tip bodycam.
Bărbat imobilizat de polițiști după ce a amenințat un șofer cu pistolul
Asupra tânărului s-au găsit și substanțe psihoactive.
Iftime, scos din sărite de arbitraj: Mi se pare jenant / Noroc că a fost fata aceea la VAR
Patronul FC Botoșani a răbufnit după meciul cu FCSB din cauza arbitrajului. 
Muzeu transfrontalier închinat lui Mihai Eminescu
Proiectul a fost depus în parteneriat de Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți și Memorialul Ipotești.
Bătăușii de pe strada Primăverii lăsați să plece acasă: Toți au fost plasați sub control judiciar
Membrii celor două clanuri au fost eliberați din arest după 24 de ore.
Restaurante, cofetării, parcuri și alte locuri verificate de polițiștii locali: S-au dat câteva amenzi
Zeci de agenți economici au fost supuși controalelor.
Antrenorul FCSB, bucuros după victoria chinuită cu Botoșaniul: Sunt sigur că s-a simțit prost
Tehnicianul s-a declarat mulțumit după meci.
MARȚI: Se oprește apa pe mai multe străzi din municipiu
Consumatorii sunt rugați să își constituie rezervele de apă necesare.
Șase suporteri ai FCSB imobilizați de jandarmi după ce au aruncat cu sticle de plastic în autospeciale
Incidentul a avut loc înainte de meciul cu FC Botoșani.
COD Galben de ceață prelungit – PROGNOZA meteo actualizată
Meteorologii au actualizat prognoza care cuprinde mai multe localități din județ.
Frumos și interesant. Bravo lor, fetelor!
27 septembrie 2022, 09:15
Sondaj
Doriți comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale?
Da
Nu
Nu votez
Declaraţia zilei
„Dacă nu se respectă anumite reguli, în general nu doar în bucătărie, se pot întâmpla anumite lucruri care să-ți strice mâncarea, să aibă un gust mai sărat decât trebuie sau să fie arsă sau diferite particularități de ...
answear.ro%20
inpuff.ro
fashiondays.ro
Vremea
astăzi
Botosani
12.8 o C
Dorohoi
12.8 o C
Bucecea
12.0 o C
Darabani
12.3 o C
Saveni
13.2 o C
Ştefăneşti
14.2 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2024 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.