Ştiri
Miracolul înfăptuit de educatoarea cu 30 de copii, într-un sat din Botoșani: Nici o greșeală nu e pedepsită, ci e un pas în învățare! - FOTOGALERIE

Faptul că școala se află în mediul rural este văzut de educatoare ca un mare avantaj, fiind ”mai aproape de natură, mai aproape de tradiții și mai aproape de comunitatea mică din jur”.

Dana Busuioc este educatoare în satul Orășeni-Deal, județul Botoșani. Are 30 de copii în grupă, de la 3 la 6 ani, și caută tot timpul soluții pentru ca ei să învețe în cele mai bune condiții.

 

Recent, sala de grupă a celor mici, aflată în incinta școlii, a fost reamenajată cu ajutorul unei fundații și a colegilor din Teach for Romania, fiind organizată pe centre tematice și având o zonă de lectură.

 

Anul trecut, educatoarea a aplicat pentru proiectul ”Școala din curtea școlii” și a reușit să obțină crearea unui spațiu de învățare în aer liber, cu mese și bănci, pe care îl folosesc atât copiii de grădiniță, cât și elevii. O idee pe care acum vrea să o pună în practică este construirea unei sere în curtea școlii, un loc în care copiii, și mici, și mari, să crească plante, să experimenteze, să învețe și, de ce nu, să-i atragă în vizită pe elevii de la oraș.

 

Educatoarea din satul botoșănean consideră că spațiul în care învață cei mici este ca un al doilea profesor.

 

 

 

 

”Copiii de grădiniță învață de la educatoare, de la colegi și de la spațiu”, spune Dana Busuioc, care a căutat întotdeauna să creeze un spațiu prietenos, în care cei mici să fie stimulați să învețe și să se simtă în siguranță, scrie sparknews.ro.

 

Un proiect desfășurat în acest sens a avut loc luna trecută, când sala de grupă în care învață cei 30 de copii a fost reamenajată, cu susținerea Asociației OvidiuRO, Teach for Romania și a părinților. Dulapurile înalte, prinse de pereți, au fost date jos, transformate și adaptate unei săli de grădiniță, iar centrele tematice au fost rearanjate. Totul într-o sală cu pete de culoare, spațioasă, luminoasă, fără perdele la geam, pentru a le permite copiilor să se conecteze la ceea ce se întâmplă afară.

 

”Am reușit să amenajăm spațiul foarte frumos. Copiii au fost încântați când au văzut sala de grupă. La grădiniță, spațiul este foarte important, mai important decât oriunde. Copiii trebuie să pună mâna, să simtă înainte de a auzi, de a vedea, de aceea este nevoie de un spațiu specific”, explică Dana Busuioc.

 

Spațiu de învățare outdoor

 

Educatoarea pune accent pe activitățile în aer liber, ceea ce a determinat-o să caute soluții pentru crearea unui spațiu de învățare în curtea școlii. A aplicat, anul trecut, pentru proiectul ”Școala din curtea școlii”, derulat de organizația ”Life Education for All”, condusă de Oana Mîndruț, și a obținut sprijinul pentru amenajare.

 

 

 

 

”Noi avem o curte imensă și nu era nimic în ea, doar iarbă și copaci. Am realizat un filmuleț împreună cu copiii, l-am trimis și m-am bucurat foarte tare când am aflat că am fost acceptați. S-au bucurat și copiii, iar părinții au fost extrem de încântați, pentru că noi tot încercam să creăm un spațiu de joacă. Copiii sunt mici, au nevoie să iasă afară”, spune Dana Busuioc.

 

Așa se face că, din toamnă, copiii au în curtea școlii un spațiu în care pot desfășura activități, dotat cu mese, bănci, taburete și colorat cu anvelopele reciclate, vopsite de părinți.

 

”Este un loc în care copiii pot lucra, se pot juca, pot ieși în natură. Spațiul este folosit de toți copiii, și de cei de la grădiniță, și de elevi. Toți ies acolo”, precizează educatoarea.

 

O nouă idee

 

Tot pentru întreaga școală, educatoarea își dorește și amenajarea unei sere, unde copiii să crească și să îngrijească plante.

 

”Eu vreau să fac multe. Am vorbit cu domnul primar, nu mi-a dat încă un răspuns. Vă dați seama ce activități ar putea face acolo cei din clasele VII-a și a VIII-a, la ora de Biologie! Să pună ei semințe, să crească plantele lor…. Indiferent cum, sunt hotărâtă să fac această seră și voi căuta soluții. Produsele de acolo – de exemplu, ceapa – le putem dona casei de bătrâni, unde noi facem deja activități de voluntariat. Ar fi foarte fain, pentru că la noi în județ, nicio școală nu are seră. Pentru cei de la țară nu este ceva nou, dar cei de la oraș ar veni în vizită, ar fi un schimb de experiență și pentru ei, și pentru noi”, explică educatoarea.

 

 

 

 

Atât de mult își dorește Dana Busuioc ca în școala din sat să existe condiții bune de învățare și copiii să vină cu drag, încât caută peste tot oameni, organizații care să dea o mână de ajutor. A găsit până acum sprijin la organizații precum Teach for Romania, Fundația Noi Orizonturi, Asociația OvidiuRO și ”Ateliere fără Frontiere”.

 

De exemplu, aceasta din urmă a dotat cu câte un calculator, în urma unui concurs la care educatoarea a participat cu cei mici, fiecare sală de clasă din toate școlile comunei (atât școala gimnazială din Orășeni-Deal, cât și școlile primare din satele care formează comuna Curtești), iar în iarnă a donat o tablă interactivă, cu videoproiector.

 

Asociația Maria Holtzhauser – adaugă educatoarea – i-a ajutat pe copiii de grădiniță la începutul anului școlar, trimițând ghiozdane și rechizite.

 

”Nu a trebuit să scoată părinții niciun ban din buzunar și nici până acum ei nu au pus un leu pentru ceea ce le trebuie copiilor. Cei de la asociație ne-au dat și o imprimantă color, topuri de hârtie, ne-au trimis niște măsuțe luminoase, foarte utile copiilor, iar după sărbători, ne-au oferit produse de igienă”, relatează educatoarea.

 

Deși admite că ”nu este normal ca un profesor, ca un cadru didactic să se ocupe de dotări”, Dana Busuioc mărturisește că ea face lucrurile acestea cu plăcere.

 

”Simt că e nevoie, simt că aceste lucruri sunt bine primite, simt că totul funcționează și că este un pas înainte”, declară educatoarea, care așteaptă cu nerăbdare și răspunsul pentru proiectul Erasmus Plus depus și pentru cel de dotare a școlii (renovate în urmă cu trei ani) prin PNRR.

 

”Licuricii din Deal”

 

Cu o experiență de 25 de ani ca educatoare, Dana Busuioc a intrat anul trecut în comunitatea Teach for Romania. Și-a dorit în acest fel să meargă într-un loc cu oameni care ”se implică”, cu care poate colabora și se pot inspira unii de la alții, convinsă fiind că ”dacă stai izolat, tinzi să te duci în jos și să te plafonezi.”

 

 

 

 

Este singura educatoare din sat, cei 30 de copii fiind de la grupa mică până la grupa mare.

 

”Grupa noastră se numește Licuricii din Deal pentru că ne place să ne jucăm în iarbă, pentru că putem aduce puțină lumină și în cea mai complicată situație și pentru că grădinița noastră se află pe un deal”, povestește Dana Busuioc.

 

Sala de grupă în care învață cei mici este un loc în care pare să fi fost adusă natura, educatoarea folosind în activități foarte multe materiale de afară. De pildă, copiii desenează literele cu frunze, pietre sau scoici și își folosesc imaginația pentru a crea tot felul de desene pe podea.

 

”De cele mai multe ori se spune că, la grădiniță, copiii doar se joacă, iar eu nu voi contrazice ce se spune, pentru că este adevărat 100%. Da, la grădiniță copiii se joacă! Se joacă cu sens, dezvoltându-și aptitudini și construind comportamente, exersând atitudini și stimulând imaginația și curiozitatea. Educația are valoare atunci când este oferită într-un mediu vesel și sigur, în care copiii să conștientizeze emoțional ceea ce învață”, consideră Dana Busuioc.

 

Faptul că școala se află în mediul rural este văzut de educatoare ca un mare avantaj, fiind ”mai aproape de natură, mai aproape de tradiții și mai aproape de comunitatea mică din jur”: ”Avem și avantajul de a avea alături familii implicate și conștiente că grădinița este baza educației. Cu ajutorul acestora, procurăm cele mai multe materiale necesare: pietre, nisip, bețișoare, semințe și bulbi, conuri, ghinde, scoici. Încercăm să devenim cât mai prietenoși cu mediul, renunțând la jucăriile și materialele didactice din material plastic și valorificând materialele refolosibile din natură. În acest fel, respectăm natura și avem grijă și de finanțele familiilor.”

 

Despre activitățile cu cei mici, educatoarea mărturisește că încearcă să le ofere ”experiențe interesante, cât mai apropiate de realitatea care îi înconjoară, experiențe care să le implice toate simțurile și pe care să le poată duce cu ușurință dincolo de ușa grădiniței, în familie și chiar în comunitatea locală”. De multe ori, spune Dana Busuioc, ideile vin chiar de la copii, în timpul întâlnirii de dimineață, când ”povestim întâmplările prin care am trecut sau ideile pe care am vrea să le experimentăm”.

 

”Copiii au înțeles că se pot exprima liber, deoarece nici o greșeală nu e pedepsită, ci e doar un pas în învățare”, punctează educatoarea.

 

(Foto: sparknews.ro)

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Învățătoarea din Botoșani care predă lecțiile prin povești: Să își aducă aminte cu drag de școală, fără sentimente de regret sau traume
Proiect la Liceul de Artă pentru gestionarea stresului la școală: O oportunitate care ne-a deschis noi orizonturi GALERIE FOTO

 

 

ANUNŢ SC Urban Serv SA Botoşani privind ocuparea funcției de Specialist Achiziții Publice
Societatea URBAN SERV SA Botoşani organizează în perioada 30 mai – 15 iunie 2023 concurs pentru ocuparea pe perioadă nedeterminată a funcției vacante de execuție de Specialist Achiziții Publice, în cadrul Biroului Achiziții, Aprovizionare,  cod COR 332301.
Copiii din Săveni și-au sărbătorit ziua alături de pompieri – GALERIE FOTO&VIDEO
De departe, cel mai așteptat moment a fost parcurgerea traseului aplicativ, sub directa coordonare a celui mai renumit salvator, Pompierul Sam.
FAZA ZILEI: USR-iștii supărați că directorul de la „Apă” are consilier personal: Nu este un înalt demnitar
Un alt subiect abordat în cadrul conferinței de la USR Botoșani a fost situația societății Nova Apaserv.
În atenția fermierilor: APIA autorizează plățile aferente schemelor de sprijin cuplat în sectorul vegetal
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Centrul Județean Botoșani informează că a demarat autorizarea la plată a schemelor de sprijin cuplat în sectorul vegetal Campania 2022.
Nova ApaServ schimbă conductele pe o stradă care va fi asfaltată – FOTOGALERIE
Lucrări efectuate de Nova ApaServ pe o stradă din municipiul reședință de județ.
Noi servicii medicale GRATUITE de la 1 iulie: De ce tratamente vor putea beneficia pacienții
În vara acestui an, bolnavii vor beneficia de diferite tipuri de servicii medicale gratuite, decontate de stat.
FILTRE în tot județul, polițiștii au verificat șoferi, pietoni, bicicliști: AMENZI de peste 100.000 de lei
Aproximativ 400 de sancțiuni au fost aplicate de polițiștii botoșăneni.
10.000 de lei pentru apeluri FALSE la 112, într-o singură zi
În aceeași perioadă, mai mulți șoferi au rămas fără permisul de conducere sau certificatul de înmatriculare.
Ministrul Budăi atacat din sediul USR Botoșani: Se tot bate cu pumnul în piept/ Le pasă doar să își hrănească clientela de partid
Uniunea Salvați România – Filiala Botoșani a organizat o conferință la sediul partidului fiind abordate o serie de subiecte locale și naționale.
PROGRAMUL casieriilor Modern Calor în perioada 1-5 iunie
Programul de lucru cu publicul va fi reluat marți, 6 iunie.
O nouă PROPUNERE de la Guvern pentru profesori: Bani acordați în două tranșe
Executivul a actualizat oferta pentru profesori, astfel încât vor fi două tranșe a câte 2.000 de lei pentru fiecare dascăl. 
Fostul director al Muzeului Județean în DOLIU: În aceste momente cuvintele sunt de prisos!
S-a stins din viață, la nici 70 de ani, unul dintre cei mai apreciați ingineri constructori.
Tinerel tras pe dreapta, polițiștii au avut o surpriză când i-au cerut actele
Botoșăneanul în vârstă de 23 de ani s-a ales cu dosar penal în urma aventurii pe drumurile publice.
Anul școlar se va prelungi dacă greva profesorilor continuă: Mesajul ministrului Educației
După negocierile dintre ministrul Muncii, Marius Budăi și sindicaliștii din Educație, Ligia Deca anunță că nu va exista scenariul în care elevii aflați în ani terminali să nu dea examenele.
Şi-a luat la bătaie un consătean, polițiștii l-au ridicat urgent și l-au dus în arest
Bărbatul reținut este cercetat acum pentru lovire sau alte violențe.
Găsit cu doi pasageri în mașină, botoșănean lăsat fără carnet pentru 6 luni
Bărbatul a primit și o amendă de 5.000 de lei.
Greșeala pe care șoferii o consideră ”nevinovată” poate aduce amenzi de aproape 3.000 de lei
Numeroasele prevederi ale Codului Rutier nu sunt cunoscute de majoritatea conducătorilor auto și de aceea, pot avea parte de surprize la întâlnirile cu oamenii legii.
Povestea tulburătoare a botoșănencei care a primit a doua șansă la viață, muncea în Italia când a aflat că este bolnavă: Este o minune
Trei persoane au primit o nouă şansă la viaţă după ce o persoană în vârstă de 67 de ani a murit la Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi.
Aproape 1.400 de botoșăneni și-au găsit un loc de muncă prin AJOFM
Mai bine de jumătate dintre noii angajați au peste 45 de ani.
Intră banii pe carduri: Mămicile primesc câte 2.000 de lei de la stat
10.000 de beneficiari se pot bucura de acest sprijin, anunță Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.
astratex.ro
Sondaj
Este îndreptățită greva cadrelor didactice?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Am avut o durere că nu a fost lângă mine pentru că eu am suferit niște pierderi fizice și emoționale. Și el nu a înțeles pierderea mea fizică. Dar l-am iertat și i-am iertat pe toți din viața mea. Pentru că dacă nu ier ...
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9640 lei
USD
Dolarul SUA
4.6302 lei
CHF
Francul elveţian
5.1284 lei
GBP
Lira sterlină
5.7480 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.3014 lei
XAU
Gramul de aur
290.1652 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2599 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3397 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0306 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4104 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2096 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6665 lei
Vremea
astăzi
Botosani
17.3 o C
Dorohoi
17.8 o C
Bucecea
19.5 o C
Darabani
17.3 o C
Saveni
17.9 o C
Ştefăneşti
14.3 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.