Ştiri
Medicul din Botoșani și rețeta unei vieți împlinite DUPĂ cancer: Am terminat cu orgoliile când am văzut cât de aproape e moartea

Peste câteva zile sărbătorește trei ani de când a devenit stăpână pe propria viață, mai exact trei ani de la diagnosticul de cancer la sân.

Elena Cardaș, doctorița-pacient din Botoșani care a învins o boală necruțătoare, ne dezvăluie acum rețeta unei vieți împlinite după cancer.

 

”Cum?!”, ar întreba unii. „În ce lume trăim”, s-ar mira alții. Ei bine, Elena Cardaș era medic la Spitalul Județean din Botoșani și nu s-a gândit niciodată că i se poate întâmpla ei. Știa ce ravagii face cancerul, dar își imagina că ea va fi ferită pe viață. Lucrul acesta îl facem majoritatea dintre noi, trebuie să recunoaștem, scrie life.ro în cadrul unui amplu interviu cu medicul Elena Cardaș, publicat astăzi.

 

Cum poate fi viața după cancer și care este rețeta pe care Elena Cardaș și-a prescris-o singură?

 

-Câți ani sunt de când ați fost diagnosticată?

-Pe 6 februarie împlinesc trei ani din ziua diagnosticului meu de cancer, diagnostic care a venit foarte dur pentru că nu mă așteptam. De fapt nimeni nu se așteaptă să fie diagnosticat cu cancer. Chiar dacă cineva are niște simptome, speră până în ultima clipă că e vorba de altceva. Eu nu am antecedente de cancer în familie, eu sunt medic și, nu știu de ce, întotdeauna m-am gândit că sunt protejată de boala aceasta. Și cred că așa gândesc foarte mulți: „Cancerul este pentru altcineva, nu este o boală pentru mine”. Iar când am primit diagnosticul de cancer a fost ca și cum m-ar fi aruncat cineva în mijlocul oceanului, eu neștiind să înot. A trebuit să dau singură din mâini și din picioare ca să mă salvez.

 

-Oricare dintre noi putem fi pasibile de cancer la sân. Care este sfatul dumneavoastră pentru femei?

-Cancerul de sân este foarte frecvent și o să vă spun de ce este azi mai des întâlnit decât acum 100 de ani. 90% din cancerul de sân este hormono – dependent, ceea ce înseamnă că se produce din cauza unei hiperstimulări date de hormonii estrogeni. Acești hormoni estrogeni sunt hormoni proprii produși de ovare, din țesutul gras sau din supra renale, dar problema este alta. Și acum 100 de ani femeile aveau ovare, erau grase sau aveau supra renale și nu făceau cancer de sân. Problema noastră este că folosim foarte multă lenjerie sintetică care se pare că are componenta de a induce local hormoni asemănători estrogenilor. Îmbuteliem apă în plastic și toată lumea știe că plasticul, prin expunere la lumină și la căldură, emană niște substanțe numite ftalați, asemănătoare cu estrogenii.

Dar nu numai atât. Majoritatea produselor din magazine au în compoziție insecticide, iar acestea au și ele o componentă estrogenică. Carnea de pasăre are foarte mulți hormoni de creștere și hormoni estrogeni pe care noi îi mâncăm.

 

-Ați spus că acum, la 3 ani de la diagnostic, v-au ieșit foarte bine analizele, iar acesta a fost rezultatul unor măsuri drastice pe care le-ați luat. Ce anume ați făcut?

-În primul rând, imediat după ce am terminat chimio și radio terapia am slăbit aproape 30 de kilograme.

 

-Că ați vrut sau ca urmare a tratamentului?

-Pentru că am vrut. Eram conștientă că un surplus de greutate poate întreține un cancer sau poate crește șansele de recidivă. Timp de aproape 1 an de zile am avut ambiție să țin dietă și să fac gimnastică, am strâns din dinți și am slăbit pentru sănătatea mea.

Apoi mi-am dat seama că trebuie să-mi întăresc propria imunitate ca organismul meu să lupte singur împotriva celulelor canceroase. Eu am rămas șocată când am înțeles că celulele canceroase nu dispar niciodată din corp și pe fondul unei imunități slabe, se pot depune undeva și pot da metastaze. Eu nu vreau să las boala să mă prindă pe picior greșit. Și atunci am spus așa: obligatoriu am nevoie de odihnă. Eu nu mai pierd nici o noapte cu nici o gardă – am renunțat la gărzi definitiv și pentru totdeauna.

Mi-am schimbat radical alimentația. Caut surse de alimente cât mai puțin infestate cu hormoni și cu pesticide. Beau apă îmbuteliată la sticlă, îmi gătesc mâncarea, mănânc carne o dată pe săptămână, nu beau sucuri, citesc etichetele, evit cosmeticele cu parabeni…

Despre zahăr se strigă în gura mare că e cancerigen…

Zahărul oricum face rău. Faci diabet, faci alte boli. Într-adevăr, celula canceroasă este o mare consumatoare de zahăr, dar dacă tu nu mănânci zahăr, ea oricum își trage din sânge zahărul acela. Dacă mănânci sau nu mănânci, nu o să-ți înfometezi celula aceea.

 

-Ce alte schimbări ați făcut?

-Mi-am dat demisia. Aveam o muncă foarte stresantă și solicitantă. Se schimbase și conducerea și din cauza lipsei medicilor, mă forțaseră cumva să muncesc cât trei medici. Am spus: „Nu. Eu nu am trecut prin boala asta ca să muncesc cât pentru trei pentru că nu mănânc cu trei guri. Dacă vreți să mă înțelegeți bine, dacă nu, eu plec din sistem”. Și am plecat.

Boala m-a făcut să am curajul de a nu mai accepta presiunea și munca forțată. Mi-am găsit un alt serviciu, un post la un sanatoriu de neuropsihiatrie, pe bani mai puțini, dar cu o muncă mai ușoară, pentru un om care are 60 de ani și care a trecut prin cancer. Eu zic că fiecare își poate găsi locul dacă și-l caută. Și la sanatoriu e nevoie de mine, chiar dacă unii consideră că e un regres în carieră. Eu am terminat cu orgoliile acestea când am văzut cât de aproape e moartea. Mie îmi trebuie să mănânc, un loc unde să am o satisfacție, să am strictul necesar și să pot să prețuiesc fiecare clipă. De-abia aștept să iau o felie de tort și să pun pe ea lumânarea cu numărul 3. Doamne ce mult prețuiesc azi faptul că trăiesc!

Eu până acum nu prețuiam viața și mă gândeam că suntem într-o lume anormală când îi auzeam pe mulți cu metastaze că pentru ei cancerul a fost o binecuvântare.

Credeți-mă că sunt în stadiul în care spun că mi-a trebuit lecția asta de viață ca să învăț să am grijă de mine. Mă bucur și sunt foarte fericită acum.

 

-V-ați luat viața în propriile mâini…

-Exact. Cât am fost copil am fost sub tutela părinților și tot timpul m-am gândit să nu-i supăr. Apoi m-am măritat, am avut bărbat, copil, tot timpul am fost la dispoziția lor.

 

-Aveți copil?

-Am avut un copil care a murit la vârsta de 12 ani.

 

-Doamne!

-Aceasta a fost una dintre cauzele cancerului. În literatură se descrie că șocul emoțional al pierderii unui copil poate fi cauză de cancer mamar.

Am trecut prin divorț, viața m-a călit, nu am fost vreo femeie ferită.

Ce voiam să spun este că tot timpul am fost sub un statut. La serviciu aveam șeful care mă punea la muncă, acasă aveam bărbatul care urla că nu avea cămașa călcată, curățenie, mâncare, apoi a trebuit să-mi îngrijesc părinții. Tot timpul, până la 60 de ani, viața mea a fost dedicată altora. În sfârșit, de trei ani de zile fac doar ce vreau eu, trăiesc doar pentru mine și nu dau socoteală nimeni. Când mă uit în jurul meu, majoritatea oamenilor sunt sclavii conveniențelor sociale, ai familiei, ai serviciului și așa mai departe.

Eu scriu, mă plimb, trăiesc fiecare zi ca și cum ar fi ultima...

 

Interviul complet și foto AICI

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store

Urmărește-ne și pe Google News

Botoșani în istoria extremelor vremii în luna iunie, cu măsurători de peste 130 de ani
Poate cea mai capricioasă lună a anului, iunie a adus de-a lungul timpului temperaturi de iarnă, dar și vârfuri de caniculă absolută. Iar municipiul Botoșani se înscrie cu una dintre cele mai calde zile în istoricul măsurătorilor pornite încă din secolul 19.
La miezul nopții: Mașină făcută scrum în Centrul Vechi – FOTO
Un autoturism parcat pe strada 1 Decembrie, în apropierea fostului Cinema Luceafărul, a fost cuprins de flăcări noaptea trecută. Alarma a fost dată puțin înainte de miezul nopții.
Mai mulţi prichindei au desluşit tainele eroilor în uniformă: Zâmbete şi voie bună alături de poliţişti - GALERIE FOTO
Peste 20 de copii din judeţul Botoşani au luat parte la o acţiune mai altfel a Poliţiei.
Casieră de la Carrefour condamnată fiindcă s-a înțeles cu un cumpărător să nu îi scaneze toate produsele
O casieră de la magazinul Carrefour din Suceava a fost condamnată de Judecătoria din localitate la un an și șase luni de închisoare pentru că nu i-a scanat unui client toate produsele de pe bandă.
Încă un COD GALBEN: Risc de inundaţii pe Jijia şi pe afluenţi
Codul galben este instituit până astăzi, 2 iunie 2023, la ora 24:00.
Este vizita anuală la ginecolog obligatorie? Tot ce trebuie să știi despre sănătatea ta intimă
Sănătatea ginecologică a fost considerată pentru mult timp un subiect tabu ceea ce înseamnă că accesul la informație era restrâns sau chiar inexistent. Totuși, pentru femei, acest aspect este esențial pentru un corp perfect funcțional, ferit de pericole serioase, așa că este necesar să fii conștientă de riscurile la care poți fi expusă și să iei măsurile necesare pentru a le ține la distanță.
Divizia Oamenilor Tineri a însuflețit Ziua Copilului: o lume de poveste creată la Cornișa - GALERIE FOTO
Voluntarii Asociației Divizia Oamenilor Tineri (DOT), condusă la Botoșani de elevul Mihnea Lăcătușu, au creat pentru prichindei o lume de poveste.
”Suflet de mamă”: S-a dus la un spectacol pentru copii și a furat un telefon
Adolescentul prins cu un cuțit în buzunar nu a fost singurul incident care a avut loc la spectacolul organizat în fața Primăriei Dorohoi cu ocazia Zilei Internaționale a Copilului.
La un pas de tragedie: Un adolescent a mers să se distreze cu un cuțit la spectacolul organizat la Dorohoi de Ziua Copilului
Joi seară, jandarmii care au asigurat ordinea și siguranța publică la spectacolul organizat la Dorohoi cu prilejul Zilei Internaționale a Copilului au intervenit într-un caz care ar fi putut genera o tragedie.
Razie la Flămânzi: Unii au vrut să prevină, alții s-au străduit să scape și s-a lăsat cu amenzi
17 persoane a fost amendate într-o singură zi de poliţiştii din Flămânzi.
FC Botoșani a primit licența pentru Liga 1, însă tot pe vechiul club – FRF a dat ”undă verde” și retrogradatelor – LISTA cluburilor ”apte” de Liga 1
Administrația de Licențiere a Federației Române de Fotbal a făcut publică lista cluburilor care au primit licență pentru participarea la Campionatul Național Liga 1, sezonul 2023 – 2024, ca urmare a constatării îndeplinirii cerințelor minime stabilite în Regulamentul național de licențiere a cluburilor și de sustenabilitate financiară.
Una în mașină, alta în acte: Cum a rămas un șofer fără întreaga marfă și s-a ales și cu amendă
În cursul zilei de miercuri, agenții Poliției Orașului Flămânzi au oprit pentru control, pe drumul european, D.E. 58, în comuna Copălău, o autoutilitară condusă de un bărbat, de 54 de ani, care transporta material lemnos.
Ca la 20 de ani... După ce s-a cherchelit, a urcat la volanul maşinii şi a gonit pe Calea Națională
Poliţiştii l-au descoperit şi au evitat astfel să se întâmple o tragedie.
3 oameni în mașină, 6 luni fără... mașină – șofer lecuit de ”piratierie auto”
Un echipaj al Poliției Municipiului Dorohoi a depistat pe strada C.D. Gherea, un autoturism condus de un bărbat, de 43 de ani, din orașul Darabani.
COD GALBEN de ploi torențiale și vijelii, intră în vigoare în mai puțin de două ore
Administrația Națională de Meteorologie a transmis, în urmă cu puțin timp, o atenționare meteorologică de tip cod galben care intră în vigoare astăzi la ora 12:00 și este valabilă până la ora 23:00.
Rareș Prisacariu a mers într-un mall din București și a cheltuit primii bani de la ”Românii au Talent”: Acestea sunt preferatele mele
Copilul-minune care a plecat acasă în urmă cu trei săptămâni cu marele premiu al emisiunii „Românii au Talent”, de la Pro TV, spune că pentru el Ziua Copilului e una specială.
După ce şi-a făcut propriile legi de la începutul războiului şi a încasat ”taxă de protecţie” de la ucraineni, a venit momentul să dea explicaţii
Un sucevean a fost arestat pentru că a profitat de situaţia de criză a mai multor vecini de graniţă. În dosarul instrumentat de DIICOT, despre care Botoșăneanul a relata luna trecută, unul din cei patru membri ai grupării care șantaja transportatorii din Ucraina a fost arestat.
Concursuri organizate cu sprijinul ATOP, tablete și alte premii acordate – GALERIE FOTO
Autoritatea Teritorială de Ordine Publică (ATOP) a fost, astăzi, partenerul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ), Inspectoratului Județean de Jandarmi (IJJ) și Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU), într-un demers unic.
Sute de copii și-au petrecut ziua alături de pompierii botoșăneni – GALERIE FOTO
Sute de copii au fost, astăzi, alături de pompieri. Organizate în Piața Revoluției și în Parcul Mihai Eminescu din municipiul Botoșani, activitățile dedicate Zilei Internaționale a Copilului au fost un bun prilej pentru ca cei prezenți să afle mai multe informații despre misiunile Inspectoratului pentru Situații de Urgență.
PSD Botoșani: Ziua de 1 Iunie a adus bucurie pentru câteva sute de copii din Bălușeni – GALERIE FOTO
Activitățile dedicate celor mici organizate de PSD Botoșani au continuat și la Bălușeni, Ziua Internațională a Copilului fiind sărbătorită în avans.
Poate citesc si colegii dv aceste randuri si poate pricep ca misiunea lor in viata este una nobila- sunt medici salvatori de vieti, nicidecum mediocritati cu tupeu si aroganta/.Va doresc sanatate, este tot ceea ce prezinta cu adevarat importanta.
28 ianuarie 2020, 09:10
felicitari pentru atitudine si intelepciune, insa v-ati permis acest lucru, noi, celelalte cu copii la facultate, cu dari de achitat si cu un serviciu superstresant, ne vine greu acum sa facem la fel, insa in perspectiva ne-am putea gandi.....
27 ianuarie 2020, 13:06
astratex.ro
Sondaj
Este îndreptățită greva cadrelor didactice?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
”Eu am spus foarte clar că, în momentul în care o să ajung să implementez reforma pensiilor sau reforma legii salarizării, nu o să fac ce s-a făcut la momentul scrierii PNRR. Adică nu o să fac o reformă sau reforme pe ascuns. O ...
fashiondays.ro
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.9633 lei
USD
Dolarul SUA
4.6099 lei
CHF
Francul elveţian
5.0913 lei
GBP
Lira sterlină
5.7790 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.3216 lei
XAU
Gramul de aur
293.6078 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2599 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3373 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0571 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4361 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2096 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6664 lei
Vremea
astăzi
Botosani
7.9 o C
Dorohoi
11.7 o C
Bucecea
13.8 o C
Darabani
11.2 o C
Saveni
9.8 o C
Ştefăneşti
16.4 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.