Ştiri
Mărturisirea tulburătoare a unui fost dependent de ”păcănele” și grupul „Minune“ din Botoşani: O condiţie ca să reuşeşti este să îţi doreşti cu toată fiinţa

5 ani, 4 luni şi 2 zile de abstinenţă şi numărătoarea lui Andrei continuă. Atât a trecut de când tânărul din Botoșani a acceptat că sunt lucruri pe care nu le poate schimba de unul singur.

5 ani, 4 luni şi 2 zile de când luptă cu o boală care se întinde ca o pelagră în rândul tinerilor, adulţilor şi chiar al copiilor: dependenţa de jocurile de noroc. Andrei mulţumeşte lui Dumnezeu pentru fiecare răsărit de soare, fiecare zâmbet al copilului şi al soţiei, iar prin mărturisirea sa doreşte să-i inspire pe cei care încă nu au găsit puterea interioară de a lupta.

 

Firme luminoase, atrăgătoare, te ademenesc la câştiguri rapide şi fabuloase, iar aceste locuri ale pierzaniei au un nume generic: „păcănele”. Sunt la tot pasul, apărute ca ciupercile după ploaie şi oferă multora iluzia că vor deveni bogaţi peste noapte. În fapt, nu fac decât să declanşeze o boală care avansează pe nesimţite şi îi aruncă în braţele neputinţei - îşi pierd salariul, economiile, maşina, casa, prietenii şi, în final, sfârşesc prin a-şi pierde familia şi chiar viaţa. Există însă şi dependenți care, într-un moment de luciditate, spun „stop!” şi doresc să se salveze căutând şi cerând ajutor.

 

Unul dintre cei pe care această boală aproape că i-a sugrumat este Andrei, un inginer de 34 de ani din Botoşani.

 

„Sunt Andrei, dependent de jocuri de noroc, însă sunt în abstinenţă de 5 ani, 4 luni şi 2 zile”, astfel şi-a început el mărturisirea.

 

A acceptat să vorbească pentru a-și face cunoscută povestea cititorilor Ziarului Lumina după ce s-a sfătuit cu părintele duhovnic, cu soţia şi cu sine; a acceptat în ideea că poate fi un exemplu de reabilitare. Pentru că ştie că sunt mulţi, mult prea mulţi, care efectiv se pierd în faţa aparatelor, a ruletei sau a formulei „1X2” din pariurile sportive.

 

„Jocurile de noroc sunt şi aşa-numitele #păcănele», dar şi pariurile sportive, toate jocurile pe bani de pe internet, cele din cazinouri, jocurile de cărţi, de rummy... Tot ce se joacă pe bani sunt jocuri de noroc şi creează dependenţă”, explică tânărul, care continuă mărturisirea-fluviu: „Prima dată am jucat în 2009, mă trimisese bunica unui coleg să-l caut pentru că nu dădea de el... L-am găsit într-o sală de jocuri cu aparate de tip slot, era într-un moment de euforie, deoarece câştigase nişte bani. Şi am zis să încerc şi eu. Am băgat 5 lei şi am câştigat 100 de lei. În acel moment mi-am zis: gata, nu mai trebuie să-mi bat capul, e uşor să faci bani, voi duce o viaţă normală fără să mai am vreo problemă cu banii. Aşa a început povestea jocurilor de noroc la mine”.

 

Au urmat nenumărate nopţi pierdute în săli de jocuri şi cazinouri din Botoşani, Iaşi şi Suceava, „de vineri după-amiază şi până luni dimineaţă nu ieşeam din cazinou”, iar banii pierduţi au fost tot fără număr: „Nu ştiu exact o sumă, însă dacă la început au fost banii primiţi de la părinţi ca să mă întreţin la facultate, au urmat apoi banii de salariu, banii de la nuntă şi din împrumuturi bancare, bani împrumutaţi de la prieteni, cunoştinţe etc. Ca să vă daţi seama de amploarea pe care o luase această boală, după ce se instalase dependenţa nu mai mergeam la cazinou fără 10-20 de mii de lei. Nu avea nici un farmec să intru cu 100 de lei în buzunar ca să câştig 500”.

 

 

„Sunt recunoscător lui Dumnezeu, părintelui Iulian şi familiei“

 

În 2016 s-a căsătorit, iar soţia lui Andrei a aflat de boala acestuia abia după nuntă. Reuşise să ascundă adevărul; de altfel, dependenţii de jocuri de noroc găsesc tot felul de scuze, de subterfugii, de minciuni prin care reuşesc ­să-i înşele pe cei dragi. În tot zbuciumul adicţiei, tânărul s-a ţinut de facultate, a finalizat-o şi a devenit inginer: „Dumnezeu mi-a fost alături, pentru că altfel nu-mi explic cum am reuşit, totuşi, ca în timpul săptămânii să merg la cursuri”.

 

De multe ori a încercat să se oprească, însă nu ştia cum; pe măsură ce timpul trecea şi boala avansa, Andrei devenea tot mai vulnerabil şi nu mai deţinea controlul asupra propriei vieţi: „Stăteam deoparte o lună, apoi o luam de la capăt. Şi de fiecare dată era tot mai rău, împrumutam şi jucam tot mai mulţi bani. La o săptămână după nuntă, am făcut ­praf toţi banii, s-a făcut consiliu de familie, am promis, am dat chiar în scris că nu mai joc, însă după câteva luni am recăzut. Și da, recăderile erau din ce în ce mai grave pentru mine”.

 

În 2017, după ultima recădere, Andrei a avut şi mai multe tentative de sinucidere. Iar mama lui căuta disperată ajutor. De data aceasta şi el voia cu adevărat să se însănătoşească. În cele din urmă au găsit un centru la Cluj-Napoca, iar la telefon o doamnă căreia tânărul îi va rămâne veşnic recunoscător: „Eram vai de capul meu, în afara faptului că mergeam la serviciu, gândeam că şi oamenii străzii sunt mai fericiţi decât mine. Asta ca să vă puteţi imagina în ce hal eram. Ea mi-a spus de părintele Iulian Negru, de la Parohia «Sfântul Vasile cel Mare» din Tătăraşi, mi-a dat numărul de telefon şi l-am sunat. M-a chemat a doua zi, mi-a dat un chestionar pentru a afla cât de gravă e problema mea; dacă bifai 6 din 20 de răspunsuri, era grav. Eu am bifat toate cele 20”.

 

Într-o zi de 13 martie, Andrei a intrat în grupul de terapie al părintelui Iulian, consilier în adicții, formator, terapeut și coordonator al mai multor programe de terapie, prevenție și recuperare a persoanelor dependente și co-dependente, şi timp de doi ani a făcut naveta Botoşani-Iaşi şi retur. Din cauza datoriilor pe care trebuia să le înapoieze, uneori nu avea bani nici de autobuz, stătea la ocazie şi se ruga de şoferi să-l ia până la Iaşi fără bani. Alteori, „părintele Negru îmi dădea la finalul şedinţei câte un teanc de bancnote de 1 leu ca să am pentru microbuz, să pot ajunge la următoarea şedinţă”. După terapia unu la unu au urmat şedinţele în grupurile-suport ale alcoolicilor anonimi: „Ei spuneau de alcool, eu ziceam de jocurile de noroc. Programul aplicat în 12 paşi e acelaşi”.

 

Andrei şi-a dorit foarte mult să scape, mai ales după ce a început să i se ridice un văl de pe ochi şi să vadă că se poate şi fără păcănele: „Încet, încet, am înaintat în abstinenţă, iar acum sunt recunoscător lui Dumnezeu, părintelui Iulian şi familiei pentru că am reuşit. O condiţie ca să reuşeşti este să îţi doreşti cu toată fiinţa”. Ajutorul lui Dumnezeu l-a simţit încă de la primele şedinţe de terapie, când a descoperit o rugăciune care i-a deschis mintea şi, de atunci, zilnic îl ajută să înlăture multe bariere: „Doamne, dă-mi seninătatea să accept ce nu pot schimba, curaj să schimb ceea ce pot și înțelepciune să le deosebesc, fie voia Ta și nu a mea”.

 

 

Grupuri ale jucătorilor anonimi

 

Ceea ce a primit „la timpul lui“, Andrei vrea să dăruiască altor semeni aflaţi în dificultate, astfel că a înfiinţat la Botoşani un grup al jucătorilor anonimi. Aici, fiecare este ascultat, „nimeni nu conduce, ci se pune în slujba celuilalt“.

 

„Să ştiţi că programul celor 12 paşi îl putem aplica şi pentru a corecta comportamente sau anumite defecte; în fiecare zi avem nevoie să progresăm, să devenim cea mai bună versiune a noastră spre slava lui Dumnezeu”, subliniază tânărul din Botoşani.

 

Grupul „Minune“ din Botoşani îşi dă întâlnire în fiecare miercuri, de la ora 18:00, la Seminarul Teologic „Sfântul Gheorghe“, din str. Prieteniei nr. 2, iar Andrei poate fi găsit la numărul de telefon: 0741 686.869.

 

 Alte grupuri ale jucătorilor anonimi mai sunt în Bucureşti şi Cluj-Napoca, iar online, duminica, de la ora 11:00, se întâlnesc pe Zoom jucătorii anonimi din diasporă. Mai multe informaţii referitoare la programul de recuperare în 12 paşi pot fi obţinute de pe site-ul: https://jucatorianonimi.ro.

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Hoți prinși de polițiști după ce au jucat prea mulți bani la păcănele
Sătul de izolare un bărbat din municipiu s-a dus la păcănele însă a avut ghinion

 

Preot botoșănean la moartea unui instructor auto: Linia continuă e un zid, te-ai atins de el, te afli în pericol de moarte!
Există oameni de lângă noi care dispar discret, dar care continuă să trăiască prin ceea ce au semănat în semenii lor.
Mijlocașul din Argentina, plecat de la FC Botoșani: La Botoșani, dacă aveam 2-3 zile libere, nu aveam unde să ne ducem
La vară va împlini patru ani de când a venit în țara noastră, în tot acest interval fiind plecat câteva luni, în primăvara 2022, în Bolivia, acolo unde a activat pentru The Strongest în Copa Libertadores.
ANM: Urmează o săptămână cu temperaturi negative și vânt
Administrația Națională de Meteorologie a emis o atenționare valabilă pentru toată țara, care vizează perioada 5 - 10 februarie.
Jandarmii i-au golit mașina de lemne, șofer amendat și cu 1.000 de lei
Autoutilitara era încărcată cu lemne de foc, însă șoferul nu a putut prezenta niciun document privind legalitatea transportului.
50 de ani de cinema la Botoșani: Cine își mai aduce aminte? - FOTO
La deschiderea oficială a cinematografului botoșănean, la Botoșani ajungea actorul Colea Răutu, dar și regizorul filmului ales pentru inaugurarea edificiului cultural.
Scrisoare din Paris pentru copilul Rareș din Botoșani: Tot ce este bine pentru Țara noastră mă interesează! - FOTO
Aplaudat sau nu, adulat sau criticat, ”fenomenul Rareș” stârnește în continuare reacții de tot soiul, reacții care vin din partea oamenilor de vârste diferite, de profesii diverse.
SITUAȚIA drumurilor din zona Moldovei, unde poți obține informații dacă pleci la drum
A nins abundent în Moldova, iar echipele de deszăpezire au fost solicitate la maximum.
Nu scăpăm de ger nici zilele următoare: Aer polar și ninsori până marți
Până pe 7 februarie, la nivelul regiunii de Nord a Moldovei, vremea se află într-un proces de răcire, cu ninsori și viscol.
Pentru tânăra care suferă de Boala cu o mie de fețe, FC Botoșani vinde la licitație semnătura lui Mailat: Să o ajutăm pe Sara să mai facă un pas! - FOTO
FC Botoșani scoate la licitație afișul meciului cu FC Argeș, purtând semnătura lui Sebastian Mailat.
REVOLTA medicului care a replantat braţele Alexiei: Nu aveți dreptul să îmi adresați peiorative de genul ”un fel de eroină în branșă”
Medicul Sidonia Susanu, de la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii ”Sfânta Maria” din Iaşi, care a coordonat intervențiile chirurgicale realizate în cazul Alexiei, a răbufnit față de unele reacții din spațiul public.
În loc de 57 de ani, două luni de când a plecat ”doamna Daniela”, mama care ”l-a împrumutat pe Dumnezeu”
Acum două zile ar fi trebuit să sărbătorească 57 de ani, însă astăzi se împlinesc deja două luni de când a plecat dintre noi. Doar 60 de zile pentru unii, o eternitate pentru cei care, nu puțini, îi duc dorul.
Femeie rămasă fără casă în mijlocul iernii după ce a făcut focul și a plecat să-și vadă fiul – FOTOGALERIE
O botoșăneancă de 80 de ani, din orașul Flămânzi, a rămas fără acoperiș deasupra capului, în plină iarnă, în urma unui incendiu. S-a întâmplat în această seară.
Polițiștii botoșăneni, recomandări pentru șoferi și pietoni după prima ninsoare din 2023: Utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie
Având în vedere condițiile meteorologice, polițiștii botoșăneni reamintesc conducătorilor auto necesitatea de a respecta regulile de circulație și de a adapta permanent viteza de deplasare la condițiile de drum și la cele de trafic.
Licean arestat după ce lua telefoanele colegilor și le dădea la amanet
Un elev de la Liceul Tehnologic ”Alexandru Vlahuţă” din Şendriceni a fost arestat preventiv după ce i-a agresat şi şantajat pe mai mulţi colegi, anunță HotNews.ro.
FAZA ZILEI: FC Botoșani, ”batalion disciplinar” pentru un fost jucător al lui Dinamo - Nu a vrut să-și lase nevasta ”singură pe pietonală la Botoșani” – VIDEO
În prezent la CS Păulești, Valentin Lazăr a povestit un episod în care un antrenor de la Dinamo a vrut să scape de serviciile sale. Este vorba despre Mircea Rednic, care ar fi încercat, mai întâi, să-l cedeze la FC Botoșani, însă fotbalistul nu a dorit nici în ruptul capului să accepte.
Probleme cu memoria la numai 24 de ani – Ce ”a uitat” un șofer la miezul nopții
Un tânăr de 24 de ani, din comuna Havârna, a plecat într-o plimbare la ora la care ceilalți săteni obișnuiesc să se întoarcă pe cealaltă parte.
Polițiștii i-au golit mașina unui sucevean venit la Răchiți
Un conducător auto de 21 de ani, din județul Suceava, a fost oprit pentru un control de cadrele Postului de Poliție Răchiți.
Făcea curbe pe șoseaua dreaptă – CUM a fost prins un șofer de către polițiști
Oamenii legii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 3 Hlipiceni au oprit pentru control pe un drumul public din localitate un autoturism, condus de un bărbat, de 50 de ani, din municipiul Botoșani.
Mașina iaz: Cantitate impresionantă de pește găsită într-un autoturism
Un echipaj al Poliției Orașului Darabani a oprit vineri pentru control, pe strada Muncitorului, un autoturism condus de un bărbat, de 52 de ani, din comuna Mileanca.
Antrenorul de la UTA NU vrea să joace pe propriul stadion meciul cu FC Botoșani: Vin la Arad echipe ce speculează o superficialitate de-a noastră în apărare
Ca și Universitatea Cluj, UTA încearcă să scape de gazonul prost de pe propriul stadion. „Șepcile roșii” au anunțat deja că părăsesc „Cluj Arena” și intenționează să joace la Mediaș următoarele partide de campionat.
Nu ai nevoie nici de popa nici de drac pentru a constientiza ca jucand la pacanele, esti de fapt victima unor softuri create special pentru a aduce profit proprietarilor acestora.
23 noiembrie 2022, 08:11
Sondaj
Ați dat până acum ”atenții” la doctor?
Da
Nu
Nu am ajuns la doctor
Declaraţia zilei
”Din păcate, discriminarea în școli este prezentă. În sondajul nostru de opinie, realizat acum un și jumătate la nivel național, am cerut părinților și profesorilor copiilor din preuniversitar să identifice motivele de hăr ...
fashiondays.ro
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.9005 lei
USD
Dolarul SUA
4.4823 lei
CHF
Francul elveţian
4.9076 lei
GBP
Lira sterlină
5.4945 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4888 lei
XAU
Gramul de aur
275.3749 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2362 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2712 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1660 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3580 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2062 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6582 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-3.2 o C
Dorohoi
-3.2 o C
Bucecea
-2.9 o C
Darabani
-3.8 o C
Saveni
-2.9 o C
Ştefăneşti
-0.9 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.