Ştiri
La Botoșani viețuiește cea mai longevivă stareță din Patriarhia Română: Îi văd pe cei de la județ stând lângă noi, că înainte erau tare potrivnici și acum îi văd lângă noi

Ajunsă la peste jumătate de secol de stăreție, fiind cea mai longevivă stareță din Patriarhia Română, maica mărturisește blând că toate le-a făcut din dragoste.

Așezată în sudul județului Botoșani, între codrii bogați ai Moldovei, dincolo de Siret, după drumul ce șerpuiește prin pădure, Mănăstirea Vorona reprezintă o vatră a vieții monahale românești.

 

Este cunoscută sub denumirea de Mănăstirea Vorona, dată fiind și comuna unde se află, ansamblul mănăstiresc datând din secolul al XVI-lea, când pe aceste meleaguri monahi din părțile Moldovei, dar și ale Rusiei sau chiar Greciei au căutat o zonă retrasă ce urma să le devină loc de rugăciune, astfel încât au ctitorit o mică biserică de lemn având ca hram Nașterea Maicii Domnului.

 

După cel de-Al Doilea Război Mondial, viața monahală și biserica au fost afectate de instaurarea noului regim ateu, care, în anii de puternică represiune, își propusese să Îl elimine pe Dumnezeu din inimile oamenilor. Astfel, și ceea ce era una dintre cele mai mari și importante mănăstiri din Moldova va cunoaște începând cu anul 1959 o perioadă de regres odată cu Decretul 410/1959. Decretul prevedea ca mii de călugări să părăsească mănăstirile, bărbații până în 55 de ani și femeile până în 50 de ani. Acest lucru a făcut ca mănăstirea să fie închisă. Obiectele cu valoare de patrimoniu de la schit au fost confiscate de către stat. Bisericile au fost încuiate, iar chiliile transformate în depozite de cereale ale CAP-ului.

 

Printre monahiile alungate din viața de mănăstire odată cu Decretul nr. 410 se număra și maica Teofana Scântei. Aceasta avea să contribuie la recondiționarea Mănăstirii Vorona și la refacerea vieții monahale de aici, deoarece nouă ani mai târziu de la cumplitul decret lăcașul de cult a fost redeschis, ca mănăstire de maici, sfinția sa fiind numită stareță, scrie Ziarul Lumina.

 

 

De la opt ani în mănăstire

 

Maica Teofana Scântei s-a născut pe 30 iunie 1934, în satul Chișcăreni din Săveni, județul Botoșani. A fost al șaptelea copil al părinților Costache și Maria Scântei și a primit la Botez numele Fevronia. Maica Teofana a ales calea monahismului la vârsta de 8 ani, când, mânată fiind de dragostea pentru Dumnezeu și pentru Sfânta Biserică, a plecat la Mănăstirea Agafton. După o perioadă petrecută acolo, a urmat să facă ascultare la Mănăstirea Râșca, unde funcționa un atelier de covoare. A crescut sub îndrumarea duhovnicului său, părintele Paisie Olaru, iar tunderea în monahism a avut loc în 1954. Unul dintre cele mai dureroase momente pentru aceasta a fost atunci când a trebuit să părăsească mănăstirea din cauza decretului comunist, fiind nevoită să plece chiar în ziua de Sfânta Filoteea de la Argeș, pe 7 decembrie.

 

 

 

 

Maica nu și-a pierdut niciodată nădejdea că se va întoarce într-o zi în mănăstire, astfel încât a mers în audiență chiar la Mitropolitul Moldovei, viitorul Patriarh Iustin Moisescu, alături de alte patru maici, cerând reîntoarcerea în mănăstire. Atunci când maica Teofana a cerut să revină în mănăstire, Mitropolitul a spus că nu îi stă în putință să facă acest lucru chiar atunci, însă nu avea să uite stăruința maicii. Când acesta decide să redeschidă Mănăstirea Vorona în anul 1968, își amintește de râvna maicii Teofana și, voind să transforme Vorona în mănăstire de maici, decide să o pună stareță pe aceasta. Tot în același an se redeschide și Mănăstirea Sihăstria Voronei, ca mănăstire de călugări.

 

Maica Teofana primește ascultarea de stareță și are misiunea să refacă viața monahală din mănăstire, dar totodată să readucă la frumusețea de altădată ansamblul, deoarece cât timp a fost închis, acesta a servit ca anexă a CAP-ului, dar și ca staul pentru animale, iar Biserica Adormirii Maicii Domnului ca depozit pentru cereale. Au urmat ample lucrări de restaurare pe care maica le-a dus la bun sfârșit prin multă muncă și rugăciune, după cum ea însăși rezumă smerit.

 

Ajunsă la 53 de ani de stăreție, fiind cea mai longevivă stareță din Patriarhia Română, maica  mărturisește blând că toate le-a făcut din dragoste:

 

„Am muncit, prin muncă le-am dus pe toate. Nu mi s-a părut greu, că le-am făcut cu dragoste. Pentru mine toate au fost frumoase. Și dacă ar fi să mă întorc înapoi la 30 de ani, tot așa aș face”.

 

Patriarhul Teoctist mărturisea despre maica stareță că de nu ar fi găsit-o pe maica Teofana aici, nu și-ar fi împlinit visul de a vedea Mănăstirea Vorona în straie noi și transformată într-un colț de Rai. De altfel, maica prin munca sa a reușit să facă din acest loc o minunată vatră monahală, prosperă și trainică, dar și deosebit de frumoasă.

 

În 50 de ani, în timpul stăreției aceleiași vrednice maici, Mănăstirea Vorona a cunoscut o perioadă de înflorire prin restaurarea celor trei biserici, prin construirea a trei case monahale şi amenajarea unei noi gospodării anexe, dar și prin sporirea vieții duhovnicești și prin organizarea a numeroase acţiuni filantropice. În prezent, pe lângă cele trei biserici, în ansamblul mănăstiresc sunt numeroase corpuri de chilii, o livadă bogată și sute de flori colorate. În imediata apropiere a bisericilor este un frumos lac împrejmuit de bătrânele sălcii pletoase, astfel fiind completat peisajul idilic al Raiului de la Vorona.

 

Una dintre cele mai frumoase remarci făcute de către sfinția sa, odată cu sărbătorirea hramului de anul acesta, a fost următoarea:

 

„Nu-mi vine a crede că acum îi văd pe cei de la județ stând lângă noi, că înainte erau tare potrivnici și acum îi văd lângă noi”.

 

 

80 de ani de călugărie

 

Astfel, în cei aproape 80 de ani de călugărie, maica Teofana a văzut cum un regim aspru și sumbru a vrut să scoată biserica și monahismul din viața țării noastre și a văzut și cum totul se întoarce, asemenea cuvintelor psalmistului: „Cei ce urâți Sionul, rușinați veți fi de Domnul”.

 

Singurul sfat al maicii pentru credincioși este să fie smeriți.

 

„Dintre toate cuvintele de folos pe care le-am întâlnit de-a lungul vieții, cel mai de preț este smerenia. Ce este smerenia? Este ridicarea sufletului. Cu cât te smerești mai mult, cu atât te apropii mai mult de Dumnezeu. Dacă ești îngâmfat, ai pierdut. Iar pentru a dobândi smerenia, luptă!”

 

Cât despre faptul că acum tot mai puțini tineri aleg calea monahismului și cu atât mai mult fetele nu mai vin la mănăstire, maica spune că situația aceasta e cauzată de lipsa de îndrumare a tineretului.

 

„Acum fetele nu mai vin la mănăstire. Se duc după câștig. S-a slăbit credința, nu mai are cine educa copiii, căci înainte se învăța din familie și școală, dar acum, dacă tineretul nu e îndrumat, rămâne așa. Dar cine vrea să urmeze calea aceasta să știe că trebuie să respecte rânduielile”.

 

Hramul principal al mănăstirii a fost sărbătorit pe 8 septembrie, de Nașterea Maicii Domnului, fiind unul dintre cele mai mari și mai frumoase din Moldova.

 

 

Citește și: Sute de oameni la Mănăstirea Vorona, ceremonial religios impresionant săvârșit de Nichifor Botoșăneanul: De acum Dumnezeu ne-a rămas și Maica Sfântă – VIDEO & GALERIE FOTO

 

 

loading...
loading...
Mitropolitul Moldovei a venit la Vorona pentru a înmâna cea mai înaltă distincție Maicii Teofana – GALERIE FOTO
Maica Voronei împlinește astăzi 88 de ani: Spiritual, Botoșaniul este cel mai bogat județ - FOTO

 

Tâlhari la drumul mare: Au imobilizat victima, apoi i-au furat ceasul și telefonul
Doi tineri, de 18 și 19 ani, au fost reținuți pentru tâlhărie.
Voluntari pe secțiile de la „Mavromati”: Zeci de botoșăneni ajută personalul medical
Zeci de persoane fac voluntariat în cadrul celei mai mari unități medicale din județul Botoșani.
Serviciul de Pașapoarte luat cu asalt de suceveni, băcăuani sau nemțeni! MOTIVUL pentru care aleg Botoșaniul
Nu doar Serviciul de Permise se confruntă cu un val de solicitări din partea cetățenilor din alte județe ale Moldovei.
A plătit 2.000 de lei pe un permis de conducere FALS
Bărbatul a declarat că a obţinut permisul de conducere de la un concetăţean.
Cu viteză peste limita legală, șofer amendat cu 870 de lei pentru altă neregulă
Potrivit polițiștilor botoșăneni, mașina avea o viteză de 36 km/h peste limita legală.
ACCIDENT la beție, polițiștii chemați la fața locului
Din fericire, accidentul rutier s-a soldat doar cu pagube materiale.
Prins la volan cu alcoolemie 1,45, i-a tratat cu tupeu pe polițiști
Bărbatul s-a ales cu dosar penal.
Violată în propria casă, botoșăneanul de 24 de ani a intrat printr-o ușă lăsată descuiată
Botoșăneanul este cercetat sub aspectul comiterii infracțiunilor de viol și violarea de domiciliu.
Produse expirate și cu mucegai în magazinele din Botoșani, val de nereguli găsite de comisarii de la Protecția Consumatorilor
Comisarii din cadrul Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Botoșani au efectuat mai multe controale de la începutul anului 2022 și până la finalul lunii august.
Botoșănean amenințat cu SABIA, agresor reținut după o lună și jumătate
Bărbatul a avut grijă să se așeze în fața camerelor de supraveghere, pentru a nu fi văzut.
S-a stins un mare dascăl și om de cultură al Botoșanilor: Încă un suflet s-a întors în necuprinsul Cerului!
Generații întregi de elevi îi poartă veșnică recunoștință, fie că vorbim despre cei de la Liceul Pedagogic, Liceul de Artă sau de la Școala Populară de Artă din Botoșani.
Prichindei așteptați în sala de spectacol, trei zile cu ”Tom Degețel”
Accesul în sala de spectacole se face cu o jumătate de oră înainte de începerea spectacolului.
Un apreciat preot din Moldova o pune la punct pe Anamaria Prodan după bătaia cu Reghe: Nu-i stă frumos unei femei să se comporte ca un bărbat
Scandalul dintre Anamaria Prodan și Laurențiu Reghecampf a ajuns și în atenția marelui duhovnic.
Post scos la concurs de Teatrul ”Vasilache” – Condițiile și data limită de înscriere
Probele de concurs se desfășoară la sediul instituției de cultură.
Marius Budăi: Nu m-am certat cu domnul premier, probabil a fost…
Ministrul Muncii a infirmat zvonurile privind o presupusă neînţelegere cu Nicolae Ciucă, asta după ce premierul i-ar fi cerut lui Marius Budăi să-și vadă de fișa postului.
Specialiștii Antidrog din Botoșani i-au învățat pe liceeni cum să ”acționeze just” - FOTOGALERIE
Cu această ocazie, elevii au aflat ce presupune noțiunea de răspundere juridică, distincția între infracțiune și contravenție.
Miruna, Șteff și Ramona: Fetele de diamant ale Botoşaniului la Diploma Show, festivalul noii generaţii - GALERIE FOTO
Eveniment de anvergură organizat între 7 și 16 octombrie, la București, Diploma Show este festivalul dedicat noii generații de artiști, arhitecți și designeri români.
Dan Șlincu, PSD Botoșani: ”Odată cu intrarea PSD la guvernare, Autostrada Moldovei-A7, începe să prindă contur”
Deputatul social-democrat botoșănean, Dan Șlincu a anunțat astăzi că Ministerul Transporturilor a reușit să mențină cadența finalizării procedurilor, astfel încât să se deschidă cât mai rapid șantierele de lucru pe Autostrada Moldovei.
CUM vor arăta salariile aleșilor locali după majorare, Coaliția are grijă și de angajații din administrație
Coaliția de guvernare a decis să modifice la Camera Deputaților amendamentul adoptat de Senat care prevede majorarea salariilor demnitarilor și a celor din administrația locală.
Legea da, practica ba! CUM poți recupera banii plătiți pe medicamente în perioada internării
Deși legea permite acest lucru, procedura nu-i clară, iar banii nu-s ușor de obținut.
Sondaj
Ce alegeți între o deplasare cu un taxi și una cu un automobil Bolt?
Taxi
Bolt
Prefer altceva
Declaraţia zilei
„Astăzi am încheiat ultimul document și avem firma câștigătoare pentru lucrările de reabilitare a Teatrului Mihai Eminescu, după ce anterior am făcut consolidarea. Valoarea licitației a fost diminuată în urma competiției ...
starshiners.ro%20
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9437 lei
USD
Dolarul SUA
5.1379 lei
CHF
Francul elveţian
5.1954 lei
GBP
Lira sterlină
5.5513 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.5573 lei
XAU
Gramul de aur
269.8751 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2631 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2118 lei
AUD
Dolarul Australian
3.3312 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.7496 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2005 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6648 lei
Vremea
astăzi
Botosani
21.6 o C
Dorohoi
20.1 o C
Bucecea
20.7 o C
Darabani
19.6 o C
Saveni
20.4 o C
Ştefăneşti
19.2 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.