Ştiri
INCREDIBIL: Doctorița șpăgară din Botoșani scapă basma curată după 12 ani de procese / Sechestru ridicat, primește și banii înapoi

Pensii pe caz de boală contra şpagă la doctor. Botoșănenii au mers la ușa ei cu caş, găini sau recamiere. Statul a plătit, iar acum „şpăgăriţa” dovedită scapă basma curată cu Marea Prescripţie a CCR.

După ani îndelungaţi de procese, ultimele la Iaşi, Liliana Teodoriu, doctoriţa din cadrul Casei de Pensii Botoşani a fost absolvită de păcate de justiţie. Ca medic al Cabinetului de expertiză şi recuperare a capacităţii de muncă, Liliana Teodoriu decidea cine va beneficia de pensie de invaliditate şi în ce condiţii. Pixul şi ştampila i-au permis să-şi tranzacţioneze deciziile favorabile contra şpagă.

 

Procurorii au menţionat în rechizitoriu că femeia lua drept şpagă, pe lângă bani, orice îi putea aduce petentul: caş, băutură, cafea, un miel, o găină, ba până şi un pat tip recamier. În momentul descinderii la locuinţa doctoriţei, anchetatorii au găsit teancuri de bani peste tot în casă. În timp, doctoriţa a devenit expertă în tergiversarea procedurilor de judecată. Pe parcursul procesului, unul dintre avocaţii care au reprezentat-o, dar şi 7 dintre oamenii de la care luase mită, au decedat. Până la urmă, femeia s-a ales cu o condamnare, dar a scăpat de al doilea proces, desfăşurat la Iaşi, iar sumele recuperate au fost infime.

 

Liliana Teodoriu a fost acuzată că luase şpagă de la sute de pacienţi pentru a le elibera documentele medicale necesare pentru pensii. Cine nu se conforma, era purtat pe drumuri luni de zile, reîncadrat în alte grade de handicap sau chiar lăsat fără pensie, scrie Ziarul de Iași.

 

Conform rechizitoriului, activitatea infracţională a Lilianei Teodoriu s-a desfăşurat în perioada 1997-2011. La percheziţiile efectuate în 2011, în casa doctoriţei au fost găsite teancuri de lei, dolari, euro, franci elveţieni şi lire sterline în pungi de plastic ascunse prin dulapuri, în saltea sau în anvelopele din garaj. În total, echivalentul a aproape 420.000 lei. A fost trimisă în judecată şi condamnată, fiind obligată să restituie 11.850 de lei şi 100 de euro către victimele sale. A fost liberată în 2014, după trei ani de detenţie, şi s-a pensionat imediat. Cercetările însă au continuat, pe măsură ce noi reclamaţii ajungeau la anchetatori.

 

În 2016, femeia a fost trimisă în judecată din nou, pentru 38 de fapte de luare de mită în formă continuată, 93 de fapte de luare de mită şi 20 de infracţiuni de abuz în serviciu.

 

„Inculpata a pretins şi primit bani şi alte foloase materiale, atât direct, cât şi indirect, de la pacienţii pe care i-a expertizat medical, în vederea îndeplinirii actului de serviciu la care era obligată în virtutea funcţiei, respectiv eliberarea deciziei asupra capacităţii de muncă privind acordarea sau menţinerea într-un grad de invaliditate. În calitate de medic primar, fiind în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a soluţionat în mod abuziv dosarele de pensionare ale unui număr de 18 pacienţi cărora fie le-a tăiat în mod nejustificat dreptul la pensie stabilit anterior, în baza afecţiunilor de care aceştia sufereau în realitate, fie le-a schimbat gradul de invaliditate în defavoarea lor, deşi diagnosticul rămânea acelaşi, ori a tergiversat emiterea deciziei, prin aceea că i-a purtat pe drumuri, trimiţându-i să facă analize suplimentare, care nu se impuneau, fie a refuzat să îi examineze şi să le emită decizii medicale asupra capacităţii de muncă şi încadrare în grad de invaliditate”, au precizat procurorii în rechizitoriu.

 

Acest al doilea proces a scos peri albi judecătorilor din două judeţe. Întâi, celor din Botoşani. Practic la fiecare termen, inculpata contesta ceva, până la faptul că numele său era dactilografiat greşit în încheierile şedinţelor de judecată, ceea ce ducea la noi şi noi amânări. După cinci ani de proces tărăgănat, magistraţii Tribunalului Botoşani au cedat, abţinându-se in corpore de la judecarea cazului.

 

În cele din urmă, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus ca dosarul să fie mutat la Iaşi.

 

Aici, procesul a reînceput practic de la zero, în ianuarie anul trecut. Primul termen a echivalat cu o nouă amânare. Femeia nu avea avocat. Cel care o reprezentase la arestare şi în prima fază a procedurilor desfăşurate la Botoşani decedase. Nu-şi permitea angajarea altui avocat, pentru că toate veniturile îi erau puse sub sechestru. La următorul termen de judecată, a reclamat faptul că în încheierea de la şedinţa precedentă, numele îi fusese dactilografiat greşit de două ori. Reclamaţia era o simplă şicană, pentru că greşeala nu schimba nimic. La alt termen, a reclamat că DVD-urile cu înregistrările efectuate de SRI depuse la dosar sunt doar copii, or ea voia să consulte originalele. A cerut şi ca factorul poştal să-i înmâneze personal citaţia, nu să i-o pună în cutia poştală, pentru că nu o verifica niciodată. Judecătorii nu au putut decât să constate că nu se putea spune dacă DVD-urile erau originale sau copii. De asemenea, nu era treaba instanţei să-i ceară poştaşului să dea citaţia direct în mâna inculpatei.

 

La următorul termen, inculpata nu a mai fost prezentă. A venit fostul ei soţ, care a precizat că femeia se află la sanatoriul balnear din Mangalia. În septembrie, avocata din oficiu nu s-a prezentat la proces şi şi-a închis telefonul. În lipsa unui apărător pentru inculpată, şedinţa nu s-a putut desfăşura. În octombrie, Teodoriu era bolnavă. Fostul soţ a explicat că avea gripă. În plus, ea însăşi era acum încadrată în gradul II de handicap. Apărătoarea doctoriţei nu era la curent cu acest lucru, ea ştiind că urma să-şi vadă clienta în sala de judecată. De altfel, Teodoriu depusese la dosar un teanc de cereri, pe care nu le dăduse şi avocatei. Aceasta nu reuşise să le citească încă. Judecătorii au reuşit, pe parcursul şedinţei, doar să audieze două dintre părţile civile. La termenul de judecată din noiembrie, Teodoriu şi-a reclamat propria avocată şi a cerut înlocuirea acesteia.

 

În ianuarie, deja procesul nu-şi mai avea rostul. Teodoriu mai depusese un teanc de 38 de file cu excepţii procedurale, procesuale sau de neconstituţionalitate. Una singură însă era complet nouă pentru judecători: excepţia privind prescripţia răspunderii penale. Ultima faptă de care era acuzată Teodoriu fusese comisă în 2011, iar termenul limită până la care putea fi condamnată se împlinise. Nici procuroarea de şedinţă nu a avut ce comenta.

 

Ea a cerut totuşi ca măcar partea civilă a procesului, care privea cererea victimelor Lilianei Teodoriu de a li se înapoia banii sau a li se acorda despăgubiri, să fie soluţionată.

 

Scapă basma curată. Banii vor fi restituiţi

 

După încă patru amânări, magistraţii Tribunalului s-au pronunţat marţi. Ei au constatat precrierea răspunderii penale pentru luarea de mită şi abuzul în serviciu. Jumătate din cele peste 40 de acţiuni civile au fost respinse. În alte 7 cazuri, părţile civile decedaseră. Pentru celelalte, a fost dispusă disjungerea cauzei şi constituirea unui nou dosar, care urmează să fie discutat la jumătatea lunii viitoare.

 

Banii reţinuţi de procurori în 2011 vor fi restituiţi inculpatei, iar sechestrele, ridicate. Sentinţa mai poate fi contestată în următoarele 10 zile, dar posibilitatea de a se constata altceva decât prescrierea este practic exclusă, încheie sursa citată.

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Teodoriu: Plângeri penale în bloc la martorii din proces sau asistenţi
Medicul cu mita de la pensii, Liliana Teodoriu le-a pus ”căluș” avocaților săi

 

 

Programul săptămânii la Happy Cinema Botoșani
Happy Cinema a transmis programul pentru săptămâna 1-7 decembrie.
Doliu în familia unui cunoscut medic de la „Mavromati”
Conducerea Spitalului Județean „Mavromati” a transmis un mesaj de condoleanțe.
Românii întrebați dacă vor ca Ziua Națională a României să fie organizată într-un anotimp mai călduros
După efectuarea unui sondaj național mai mulți români au răspuns dacă ar trebui mutată sărbătoarea națională.
CJ-ul a luat fața tuturor la depunerile de coroane cu 105 sau 501 ani de la Marea Unire – VIDEO & GALERIE FOTO
Seria gafelor organizatorice s-a resimțit inclusiv în Centrul Istoric la momentul depunerii de jerbe de flori.
Partea frumoasă a Poliției Botoșani la Ziua Națională a României
Instituțiile din subordinea Ministerului Afacerilor Interne (MAI) au început în ultimul an o campanie de promovare a resursei umane proprii. Au făcut-o prin cele mai arătoase exemple care sunt active în cadrul acestor structuri. 
Ziua Națională marcată la Dorohoi cu horă, defilare și discursuri – GALERIE FOTO
Ziua Națională a României a fost marcată astăzi și la Dorohoi.
TIR imobilizat de polițiști, șoferul trimis la culcare – FOTO
S-a întâmplat astăzi, 1 decembrie 2023, pe un drum județean.
”Îngerul păzitor” al Alexiei a fost decorat de președintele României - FOTOGALERIE
Sidonia Susanu, medicul care i-a salvat viața Alexiei, a fost premiată în urmă cu o zi.
Coadă la fasole cu cârnați în Centrul Istoric, sponsorii „au potolit” foamea botoșănenilor – FOTO & VIDEO
Imediat după încheierea manifestărilor din Centrul Istoric, botoșănenii s-au mutat înspre Pietonalul Transilvaniei.
De ce să ne iubim țara? Primarul, discurs motivațional despre România și frumusețile ei – VIDEO
Primarul municipiului reședință de județ le-a vorbit botoșănenilor despre motivele pentru care ar trebui să ne prețuim țara.
Comandantul Garnizoanei Botoşani, în centrul municipiului: Să fim mândri că suntem româniFOTO&VIDEO
Locotent - colonelul Ovidiu Damian, comandantul Garnizoanei Botoșani a fost cel care a încheiat prima parte a manifestărilor de 1 Decembrie, Ziua Națională a României.
Prefectul Cornilă a venit la Ziua Națională cu mesajul unui PSD-ist: Când ceva tinde să ne dezbine... VIDEO
Prefectul Sorin Cornilă a luat primul cuvântul la manifestările din Centrul Istoric organizate cu prilejul Zilei Naționale a României.
Uniți doar în discursuri, liderii politici au venit separat în Centrul Istoric – VIDEO & GALERIE FOTO
Ora de adunare pentru începerea oficială a manifestației din Centrul Istoric a fost stabilită anul acesta ca fiind 9:30.
Paradă impresionantă pe Cuza Vodă cu militari, tot felul de autospeciale și câinii Jandarmeriei – FOTO & VIDEO
După manifestările din Centrul Istoric, oficialitățile s-au deplasat pe strada Cuza Vodă pentru a urmări defilarea militară cu tehnica de intervenție.
Șefa de la Județ, de Ziua Naţională a României: Să credem cu adevărat că împreună putem schimba viitorulFOTO&VIDEO
Președintele Consiliului Județean, Doina Federovici, a luat cuvântul la manifestările din Centrul Istoric organizate cu prilejul Zilei Naționale a României. 
Cătălin Silegeanu de Ziua Națională a României: Sărbătorim nu doar o țară, ci spiritul inconfundabil al românilor
Pe 1 Decembrie, omul de afaceri Cătălin Silegeanu, director general al SC Hidroplasto SRL, a transmis un mesaj botoșănenilor pe care îl prezentăm integral mai jos.
Iftime gândește din nou o ”schemă” pentru antrenor principal la FC Botoșani: Este în club
Echipa botoșăneană de pe ultimul loc din SuperLigă este obligată să aducă în staff un antrenor cu Licență Pro.
ACUM: Defilarea s-a mutat în centrul orașului, sute de oameni admiră tehnica militată – VIDEO & GALERIE FOTO
La aproximativ un sfert de oră după 10:00, manifestările dedicate Zilei Naționale a României s-au mutat din Centrul Vechi în zona ultracentrală a municipiului Botoșani.
ACUM: Botoșănenii, mai puțini decât anul trecut, sărbătoresc România în Centrul Istoric – VIDEO & GALERIE FOTO
Dacă în unele spitale se protestează, în Centrul Vechi manifestările dedicate Zilei Naționale a României sunt în plină desfășurare. Forfota a început cu mult înainte de 9:35, ora oficială de debut a ceremoniei.
Proteste la spitale și de ziua țării: Ne iubim țara și atragem atenția guvernanțilorVIDEO & GALERIE FOTO
Acțiunile revendicative de la un unitățile medicale din Botoșani au continuat și de Ziua Națională a României. Vineri, în jurul orei 8:00, au avut loc manifestații la unitatea centrală a Spitalului Județean din strada Marchian, la Secția de Pediatrie și la Spitalul de Recuperare ”Sfântul Gheorghe”.
Asta se va intampla cu toti medicii ce iau spaga.
11 mai 2023, 10:57
Sondaj
Sunt întemeiate grevele declanșate în noiembrie de salariații mai multor instituții din Botoșani?
Declaraţia zilei
„De la preluarea mandatului, am pus accent pe colectarea datelor de contact de la consumatori, în vederea corespondării cu aceștia, prin diverse metode, e-mail, mesaje, conturi în aplicație. Am reușit să strângem până în ...
answear.ro%20
inpuff.ro
Curs valutar
29 noiembrie 2023
EUR
Euro
4.9726 lei
USD
Dolarul SUA
4.5313 lei
CHF
Francul elveţian
5.1634 lei
GBP
Lira sterlină
5.7463 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.0662 lei
XAU
Gramul de aur
296.8710 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2543 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3150 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0003 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3338 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2047 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6669 lei
Vremea
astăzi
Botosani
3.3 o C
Dorohoi
1.7 o C
Bucecea
3.0 o C
Darabani
1.2 o C
Saveni
3.0 o C
Ştefăneşti
11.4 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.