Ştiri
Gellu Dorian: Complexul Eminescu

Complexul Eminescu este o stare de repulsie faţă de zona geografică din care a venit pe lume poetul. Repulsie pe care o au doar unii oameni de cultură şi în special din domeniul literaturii.

Nu neapărat faţă de poetul în sine sau faţă de opera lui – deşi dovezile celor care l-au detractat nu de mult, dar şi din timpul vieţii lui, ne contrazic şi fac vizibilă evidenţa urii funciare faţă de el şi opera lui –, ci faţă de cei ce trăiesc acum în această parte de ţară.

 

Eminescu s-a născut la Botoşani. Unii istorici literari spun că la Ipoteşti. Alţii, mai impulsivi şi reformatori, zic că la Dumbrăveni, ori pe la nu ştiu ce moşie pe care o administra Gheorghe Eminovici. De ce nu şi la Joldeşti, locul de naştere al mamei?

 

Naşterea unui om într-un loc anume nu-i dă valoare omului respectiv, ci acel om dă valoare locului, numai dacă el, omul, este cu adevărat o valoare inestimabilă. De aici şi disputa. Această nesiguranţă, reieşită din situaţia dezastruoasă a administraţiilor de atunci în ce priveşte evidenţa populaţiei, nu ar constitui motivul instalării „complexului Eminescu” în mintea celor ce-şi insuflă/asumă aproape inconştient această atitudine faţă de ceea ce reprezintă, în mod cultural, zona din care a venit poetul –  fie ca născut, fie ca format matur, la Iaşi, de exemplu –, ci o repulsie de instinct primar faţă de valorile de azi, iscată din complexul de inferioritate faţă de nemurirea lui Eminescu, înlocuit instantaneu cu cel de superioritate faţă de tot ce vine de acolo, din ţinutul moldav în cazul nostru.                 

 

Cînd Eminescu sosea în Iaşi, oraşul era dominat de un soi de cosmopolitism boieresc întîrziat, atît de bine ridiculizat de Vasile Alecsandri, dar şi contrapunctat de intelectuali de ţinută, care scoseseră nu de mult o primă revistă – Dacia literară –, cu un program care a devenit în perioada învăţămîntului de tip Spiru Haret, obiect de studiu, revistă cu trai scurt, dar importantă prin programul pe care i l-a proiectat Mihail Kogălniceanu, la care s-au adăugat personalităţile din jurul casei lui Vasile Pogor, cum ar fi Iacob Negruzzi şi Titu Maiorescu, loc al naşterii „Junimii”, în care s-a format Ion Creangă, şi a revistei Convorbiri literare. De asemenea, România literară, a lui Alecsandri, tot la Iaşi s-a născut, ori mai tîrziu, Viaţa Românească, a lui Constantin Stere sau Contemporanul lui Garabet Ibrăileanu... Şi nu putem încheia lista de fond a creării „complexului moldav Eminescu”, fără a spune că George Călinescu şi-a scris aici monumentala lui Istorie. La care se adaugă faptele istorice memorabile, prezente peste tot în Iaşul de azi. Şi atunci, ce mai rămîne pentru restul provinciilor româneşti, în care efectul „complexului Eminescu” se simte azi în detrimentul zonei moldave, leagăn de naştere a României moderne şi a culturii de mare calitate, perenă?

 

Rămîn, desigur, destul de multe, ar spune cu recunoaştere mai toţi moldavii, în speţă ieşenii, care fac şi azi gesturi importante în ceea ce înseamnă cultura vie. Însă dacă n-ar fi acest efect pervers, care, în mentalitatea evidentă a celor ce-l aplică, elimină din orice calcul valorile existente aici, folosindu-le doar atunci cînd interesul îi mînă spre intrarea în marea tradiţie a culturii româneşti, cu rădăcinile aici, în această provincie din ce în ce mai năpăstuită, fie de vreme şi vremaşi, fie de secetă şi sărăcie, de orice o face să fie mereu la coadă, uitată, lucrurile poate că ar căpăta o normalitate care să echilibreze situaţia, să schimbe mentalitatea.

 

Dacă tragem o privire prin toate Istoriile literaturii române, cele scrise în ultima vreme, vom observa urmele acestui complex definit sumar aici, dar evident în modul de acţiune atunci cînd este vorba de prezenţe în astfel de opuri. Dar nu numai în astfel de lucrări, care vor rămîne în timp cu cariile de rigoare, asumate de cei care le-au scris, dar şi în modul de formare a unor jurii vremelnice, care scot la iveală tocmai acest complex prin listele, aceleaşi, întocmite repetitiv, liste din care lipsesc cu ostentaţie numele importante ale zonei, care contează, orice ar spune un critic literar sau altul din acel anturaj. Scriitorii moldavi evidenţiaţi în astfel de lucrări sunt Mihai Ursachi şi Cezar Ivănescu, vag sau deloc Ioanid Romanescu şi Dan Laurenţiu, Cristian Simionescu sau Ovidiu Hotinceanu (cine mai ştie azi de acest important poet şaptezecist?). Cît despre optzecişti, încă în plină activitate, ce să spunem? Parcă nici n-ar exista. Lista lor este destul de lungă, însă măcar cei şase-şapte care chiar vor conta pe viitor să apară din cînd în cînd în atenţia celor ce învîrt morişca valorilor literare prezente. Comparativ, oricine cunoaşte situaţia poate constata dezechilibrul creat, dus mai departe de o inerţie menţinută de cei ce cred în gloria momentului, şi se conduc după dictonul latin carpe diem, ignorîndu-l pe cel italian, lansat de Mircea Eliade, care spune că valorile se aşază in illo tempore.

               

Ceea ce e mai trist este faptul că acest complex Eminescu nu este recunoscut şi asumat de cei ce-l practică. Şi nici nu au cum. Ca orice boală, însă, şi acest sindrom ar putea fi tratat. Dar cum nu este pe lista de boli a OMS-ului, nici vaccinul nu va fi creat prea curînd. Chestiunea e că epidemia există şi a afectat cam două treimi din România.

 

 

 

Urmărește-ne și pe Google News

Preot botoșănean la moartea unui instructor auto: Linia continuă e un zid, te-ai atins de el, te afli în pericol de moarte!
Există oameni de lângă noi care dispar discret, dar care continuă să trăiască prin ceea ce au semănat în semenii lor.
Mijlocașul din Argentina, plecat de la FC Botoșani: La Botoșani, dacă aveam 2-3 zile libere, nu aveam unde să ne ducem
La vară va împlini patru ani de când a venit în țara noastră, în tot acest interval fiind plecat câteva luni, în primăvara 2022, în Bolivia, acolo unde a activat pentru The Strongest în Copa Libertadores.
ANM: Urmează o săptămână cu temperaturi negative și vânt
Administrația Națională de Meteorologie a emis o atenționare valabilă pentru toată țara, care vizează perioada 5 - 10 februarie.
Jandarmii i-au golit mașina de lemne, șofer amendat și cu 1.000 de lei
Autoutilitara era încărcată cu lemne de foc, însă șoferul nu a putut prezenta niciun document privind legalitatea transportului.
50 de ani de cinema la Botoșani: Cine își mai aduce aminte? - FOTO
La deschiderea oficială a cinematografului botoșănean, la Botoșani ajungea actorul Colea Răutu, dar și regizorul filmului ales pentru inaugurarea edificiului cultural.
Scrisoare din Paris pentru copilul Rareș din Botoșani: Tot ce este bine pentru Țara noastră mă interesează! - FOTO
Aplaudat sau nu, adulat sau criticat, ”fenomenul Rareș” stârnește în continuare reacții de tot soiul, reacții care vin din partea oamenilor de vârste diferite, de profesii diverse.
SITUAȚIA drumurilor din zona Moldovei, unde poți obține informații dacă pleci la drum
A nins abundent în Moldova, iar echipele de deszăpezire au fost solicitate la maximum.
Nu scăpăm de ger nici zilele următoare: Aer polar și ninsori până marți
Până pe 7 februarie, la nivelul regiunii de Nord a Moldovei, vremea se află într-un proces de răcire, cu ninsori și viscol.
Pentru tânăra care suferă de Boala cu o mie de fețe, FC Botoșani vinde la licitație semnătura lui Mailat: Să o ajutăm pe Sara să mai facă un pas! - FOTO
FC Botoșani scoate la licitație afișul meciului cu FC Argeș, purtând semnătura lui Sebastian Mailat.
REVOLTA medicului care a replantat braţele Alexiei: Nu aveți dreptul să îmi adresați peiorative de genul ”un fel de eroină în branșă”
Medicul Sidonia Susanu, de la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii ”Sfânta Maria” din Iaşi, care a coordonat intervențiile chirurgicale realizate în cazul Alexiei, a răbufnit față de unele reacții din spațiul public.
În loc de 57 de ani, două luni de când a plecat ”doamna Daniela”, mama care ”l-a împrumutat pe Dumnezeu”
Acum două zile ar fi trebuit să sărbătorească 57 de ani, însă astăzi se împlinesc deja două luni de când a plecat dintre noi. Doar 60 de zile pentru unii, o eternitate pentru cei care, nu puțini, îi duc dorul.
Femeie rămasă fără casă în mijlocul iernii după ce a făcut focul și a plecat să-și vadă fiul – FOTOGALERIE
O botoșăneancă de 80 de ani, din orașul Flămânzi, a rămas fără acoperiș deasupra capului, în plină iarnă, în urma unui incendiu. S-a întâmplat în această seară.
Polițiștii botoșăneni, recomandări pentru șoferi și pietoni după prima ninsoare din 2023: Utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie
Având în vedere condițiile meteorologice, polițiștii botoșăneni reamintesc conducătorilor auto necesitatea de a respecta regulile de circulație și de a adapta permanent viteza de deplasare la condițiile de drum și la cele de trafic.
Licean arestat după ce lua telefoanele colegilor și le dădea la amanet
Un elev de la Liceul Tehnologic ”Alexandru Vlahuţă” din Şendriceni a fost arestat preventiv după ce i-a agresat şi şantajat pe mai mulţi colegi, anunță HotNews.ro.
FAZA ZILEI: FC Botoșani, ”batalion disciplinar” pentru un fost jucător al lui Dinamo - Nu a vrut să-și lase nevasta ”singură pe pietonală la Botoșani” – VIDEO
În prezent la CS Păulești, Valentin Lazăr a povestit un episod în care un antrenor de la Dinamo a vrut să scape de serviciile sale. Este vorba despre Mircea Rednic, care ar fi încercat, mai întâi, să-l cedeze la FC Botoșani, însă fotbalistul nu a dorit nici în ruptul capului să accepte.
Probleme cu memoria la numai 24 de ani – Ce ”a uitat” un șofer la miezul nopții
Un tânăr de 24 de ani, din comuna Havârna, a plecat într-o plimbare la ora la care ceilalți săteni obișnuiesc să se întoarcă pe cealaltă parte.
Polițiștii i-au golit mașina unui sucevean venit la Răchiți
Un conducător auto de 21 de ani, din județul Suceava, a fost oprit pentru un control de cadrele Postului de Poliție Răchiți.
Făcea curbe pe șoseaua dreaptă – CUM a fost prins un șofer de către polițiști
Oamenii legii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 3 Hlipiceni au oprit pentru control pe un drumul public din localitate un autoturism, condus de un bărbat, de 50 de ani, din municipiul Botoșani.
Mașina iaz: Cantitate impresionantă de pește găsită într-un autoturism
Un echipaj al Poliției Orașului Darabani a oprit vineri pentru control, pe strada Muncitorului, un autoturism condus de un bărbat, de 52 de ani, din comuna Mileanca.
Antrenorul de la UTA NU vrea să joace pe propriul stadion meciul cu FC Botoșani: Vin la Arad echipe ce speculează o superficialitate de-a noastră în apărare
Ca și Universitatea Cluj, UTA încearcă să scape de gazonul prost de pe propriul stadion. „Șepcile roșii” au anunțat deja că părăsesc „Cluj Arena” și intenționează să joace la Mediaș următoarele partide de campionat.
Problema este ca poezia romana de astazi este in cautare de forme noi si nu stim ce va ramane din ea peste timp. Daca ar fi sa comparam versurile lui Eminescu cu versurile poetilor de azi am compara pietrele scumpe cu pietrele concasate care se pun la drumuri. Dintre castigatorii Premiului de poezie Eminescu din ultimii 30 de ani cati au dat poezii atat de frumoase incat sa ajunga sa fie studiate la scoala?
13 iunie 2022, 17:09
Câtă vreme Hyperionul-bibliotecar a avut acces la borcanul cu miere(parale) de la Primărie, care borcan i-a asigurat probabil(că nu e de ici de colo), finanțarea celor 24 de cărți,nu am auzit mârâieli.Acum, că Primăria a închis pușculița, sunt curios, câte volume vor mai fi editate!După mârâieli, sigur vor urma lătrături, pe care le va asculta doar Luna!
13 iunie 2022, 10:07
Sondaj
Ați dat până acum ”atenții” la doctor?
Da
Nu
Nu am ajuns la doctor
Declaraţia zilei
”Din păcate, discriminarea în școli este prezentă. În sondajul nostru de opinie, realizat acum un și jumătate la nivel național, am cerut părinților și profesorilor copiilor din preuniversitar să identifice motivele de hăr ...
fashiondays.ro
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.9005 lei
USD
Dolarul SUA
4.4823 lei
CHF
Francul elveţian
4.9076 lei
GBP
Lira sterlină
5.4945 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4888 lei
XAU
Gramul de aur
275.3749 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2362 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2712 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1660 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3580 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2062 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6582 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-3.2 o C
Dorohoi
-3.2 o C
Bucecea
-2.9 o C
Darabani
-3.8 o C
Saveni
-2.9 o C
Ştefăneşti
-0.9 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.