Ştiri
Destinul tragic al elevului-erou de la Botoșani, mort de leucemie după ce a fost anchetat de Securitate: Dosarul a fost CLASAT

”S-a ales calea convenabilă pentru toată lumea. Dacă se descoperea că acel copilul a fost ucis, dădeai de lucru şi deranjai oamenii de o anumită vârstă, care mai trăiau şi pe o pensie mare...”

Procurorii militari au stabilit că moartea Iulian Mugurel Călinescu, care a decedat la 13 februarie 1985 de leucemie, după ce fusese anchetat pentru că a scris pe clădiri din Botoşani lozinci anticomuniste, nu s-a produs prin otrăvire sau iradiere, astfel că dosarul a fost clasat.

 

 

Oseminte deshumate

 

La 17 mai 2017, după un demers de câţiva ani al istoricului Gheorghe Petrov, care la acea dată era angajat la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, s-a reuşit obţinerea acordului pentru deshumarea lui Mugurel, din cimitirul „Pacea“ din Botoşani, fiind indicii că a fost otrăvit şi iradiat de Securitate pe timpul anchetei.

 

„Toţi cei cu care am vorbit, inclusiv tatăl lui Mugurel, au povestit că băiatul, atunci când era chemat la Securitate, era ţinut într-o cameră fără geamuri, asupra lui era pusă o lumină puternică şi era obligat să bea o cafea, deşi el nu consuma aşa ceva. Ştiind practica fostei Securităţi, Mugurel nefiind un caz singular, am început să caut martori, să vorbesc cu ei, să caut cadrele de Securitate care au fost implicate în anchetarea sa, să vedem ce probe putem administra în acest caz“, spune Gheorghe Petrov.

 

După această muncă de Sisif, s-a făcut o plângere penală la Parchet de demarare a investigaţiilor, scrie Adevărul.

 

 

Dosar clasat: nu sunt urme de iradiere sau otrăvire

 

Cauza a ajuns la Parchetul de pe lângă Tribunalul Militar Iaşi. Doar că dosarul a fost clasat la 20 iunie 2018.

 

Într-un răspuns trimis cotidianului Adevărul, purtătorul de cuvânt al instanţei militare a spus că, în urma probatoriului administrat, s-a demonstrat că decesul elevului nu a fost cauzat de iradiere sau otrăvire în contextul în care a fost cercetat de fosta Securitate pentru acţiuni considerate ostile la adresa regimului comunist, iar „concluziile expertizelor efectuate la Institutul Naţional de Cercetare, Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară «Horia Hulubei» Bucureşti, I.M.L. Iaşi asupra fragmentelor osoase ale victimei exhumate coroborate şi cu celelalte mijloace de probă au demonstrat faptul că decesul lui Călinescu Iulian Mugurel nu au fost rezultatul unei iradieri sau otrăviri“.

 

 

Dus la groapă cu Securitatea pe urme

 

Cercetătorul Gheorghe Petrov, care a înaintat sesizarea penală, este dezamăgit şi nedumerit de soluţia procurorilor.

 

Istoricul spune că drama elevului ar fi putut să deschidă o nouă linie de cercetare pentru Parchet.

 

„În sesizarea penală înaintată de institut, erau acolo 23 de cadre de Securitate care se ocupau cu problemele de învăţământ şi cultură din Botoşani, care erau în viaţă în 2017. Câţiva puteau să fie audiaţi măcar în calitate de martori. Nu era de aşteptat să se acuze unul pe altul, dar puteau să dea vreo informaţie subtilă care să ajute anchetatorul să meargă mai departe, însă s-a ales calea convenabilă pentru toată lumea. Dacă se descoperea că acel copilul a fost ucis, dădeai de lucru şi deranjai oamenii de o anumită vârstă, care mai trăiau şi pe o pensie mare“, spune cercetătorul mâhnit.

 

Cel care a vrut să se facă dreptate în acest caz spune că poate ar fi fost bine ca probele să fie verificate şi la un al doilea laborator, din străinătate.

 

„Nu zic că aparatura de la institut nu era modernă, dar având în vedere importanţa cazului ar fi putut să facă o a doua verificare“, crede el.

 

Apoi, el mai spune că teroarea la care a fost supus Mugurel în timp ce era anchetat de Securitate ar fi putut să declanşeze boala de leucemie de care băiatul a murit după nici doi ani de când a fost anchetat.

 

Nu înţelege de ce ancheta a pornit greu şi s-a sfârşit atât de repede.

 

„Mi s-a părut curios şi cât au stat anchetatorii să demonstreze că băiatul înmormântat este Mugurel şi că este fiul tatălui său. Au fost necesare probe de ADN, deşi înmormântarea s-a făcut cu public numeros, flancat din toate părţile de securişti. Tatăl lui Mugurel a povestit că a fost o înmormântare publică, că securiştii au făcut parte din alai şi că au fotografiat totul, la vedere, fără să se ascundă, că s-au retras doar după ce groapa a fost acoperită“, povesteşte cel care a organizat şi deshumarea.

 

Părinţii lui Mugurel au rămas toată viaţa cu durerea în suflet şi cu convingerea că singurul lor copil a murit în urma tratamentelor la care băiatul lor a fost supus în spatele zidurilor Securităţii, acolo unde băiatul lor era ţinut ore în şir într-o lumină orbitoare şi obligat să bea cafea. Mama sa a luptat până în ultima clipă pentru ca fiul său să aibă recunoscut statutul de opozant al regimului comunist. A reuşit, dar după mult timp şi multe demersuri.

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Botoșăneanul care l-a interpretat pe elevul-erou în filmul lui Radu Jude: ”Cred că ar trebui să fie un portret al lui Mugur Călinescu în Laurian” - GALERIE FOTO & VIDEO
Dosarul PANOUL: Inscripțiile elevului-erou regăsite peste decenii la celălalt capăt al țării - GALERIE FOTO

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Andrei și-a sărbătorit ziua alături de pompierii din Botoșani: Te așteptăm în echipa noastră! GALERIE FOTO
Andrei împlinește  5 ani și, cel mai mult, și-a dorit să petreacă o zi alături de pompieri.
Oaspeți din Franța și Spania au ajuns în școlile botoșănene – GALERIE FOTO
În perioada 13-17 martie 2023, Inspectoratul Școlar Județean Botoșani a fost gazda unei delegații formată din 3 inspectori școlari ai Academiei din Grenoble, Franța, participanți la un stagiu de observare.
Inspectorii ANAF intră puternic în piața mașinilor de lux: ŢEAPA prin care românii sunt lăsați fără bani
Cei de la ANAF atrag atenţia asupra firmelor ”fantomă” din Bulgaria sau Slovacia, oamenii riscând să-și piardă banii dați pentru achiziționarea mașinii.
Aproape 700 de botoșăneni angajați prin AJOFM în două luni
În perioada ianuarie-februarie 2023, urmare a serviciilor și măsurilor de stimulare a ocupării forței de muncă oferite de  AJOFM Botosani, 674 persoane au fost încadrate în muncă, dintre care 285 femei.
Zeci de intervenții ale polițiștilor în ultimele 24 de ore, AMENZI de peste 45.000 de lei
Nu mai puțin de 140 de sancțiuni au fost aplicate în timpul intervențiilor.
Botoșănean ridicat de acasă și dus direct după gratii: CE fapte i-au adus condamnarea
Un an și șapte luni va sta tânărul de 26 de ani în Penitenciarul Botoșani.
Mii de kilograme de îngrăşământ depozitat aiurea, au fost chemați urgent polițiștii
Cercetări efectuate de polițiști pentru nerespectarea legislației privind protecția mediului.
Violator de 74 de ani prins de polițiștii botoșăneni și băgat după gratii
Va sta după gratii aproape șapte ani. 
Plimbare ”penală” la Cornișa cu mașina unei rude
Polițiștii au întocmit dosar penal pe numele tânărului aflat la volan, dar nu a scăpat de răspundere nici proprietarul autoturismului.
Nou pachet de vouchere și ajutoare pentru pensionarii și persoanele vulnerabile, Marcel Boloș: Este pentru prima dată!
Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a anunțat că Guvernul României pregătește un nou pachet pentru pensionarii și persoanele vulnerabile.
Mașină la un pas să fie ridicată din parcarea de la „Mavromati', șoferul amendat de polițiști – GALERIE FOTO
S-a întâmplat în prima parte a zilei de marți, 21 martie 2023.
Zece hectare de vegetație uscată au ars seara trecută – FOTO&VIDEO
Vegetația uscată de pe aproximativ zece hectare a ars în urma a două incendii produse pe raza localităților Hudești și Adășeni, seara trecută.
Miracolul înfăptuit de educatoarea cu 30 de copii, într-un sat din Botoșani: Nici o greșeală nu e pedepsită, ci e un pas în învățare! - FOTOGALERIE
Faptul că școala se află în mediul rural este văzut de educatoare ca un mare avantaj, fiind ”mai aproape de natură, mai aproape de tradiții și mai aproape de comunitatea mică din jur”.
ACUM: Premieră, primul președinte de Tribunal în direct la o emisiune LIVE – FOTO&VIDEO
Judecătorul Mihaela Ungureanu, primul președinte de Tribunal, la o emisiune LIVE din Botoșani.
Spectacol pentru cei mici la Teatrul ”Vasilache” din Botoșani, în regia unui regretat actor
Cei mai mici spectatori sunt invitați la Teatrul pentru Copii şi Tineret „Vasilache”, pentru a viziona  „Soacra cu trei nurori”, după Ion Creangă.
SCANDALUL cu medicul din Botoșani ajunge la un nou nivel: Acuzații de furt și recuperare cu avocatul – DOCUMENT
Unul dintre cei doi medici implicați într-un scandal fără precedent este originar din Botoșani.
Plătești mai mulți bani: Cât costă în 2023 un an de liniște la bătrânețe
Cei care se apropie de vârsta de pensionare și nu au numărul minim de ani pentru a beneficia de o pensie de stat, mai pot cumpăra vechime și în acest an, până la data de 31 august.
Mare atenție, șoferi, Codul Rutier se MODIFICĂ: Cum poți rămâne șase luni fără carnet, restricții și pentru cei care produc accidente mortale
Modificarea va duce la creşterea gradului de siguranţă rutieră, precum şi la conştientizarea conducătorilor auto că viteza poate avea consecinţe grave asupra vieţii, integrităţii şi sănătăţii personale.
Cuplu din Botoșani REȚINUT pentru șantaj și proxenetism, polițiștii au ridicat din casă droguri și o armă - FOTO
În cursul zilei de luni, 20 martie, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore pe numele a două persoane din municipiul Botoșani.
Călugăr căutat de DIICOT într-un dosar de corupere a doi minori din Botoșani
Călugărul i-a spus starețului că pleacă la spital pentru o operație, dar nu mai este de găsit.
Sondaj
Ar trebui Primăria Botoșani să investească într-un stadion nou?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
”Eu am spus foarte, foarte clar de la început, încă de când erau zvonuri de cum se scria PNRR. Acest PNRR a fost scris pe ascuns, secretizat, nedezbătut cu partenerii sociali, cu societatea civilă. Nu au vrut să dezbată cu ...
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9209 lei
USD
Dolarul SUA
4.5755 lei
CHF
Francul elveţian
4.9434 lei
GBP
Lira sterlină
5.6037 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4595 lei
XAU
Gramul de aur
289.3735 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2465 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2595 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0548 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3477 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2062 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6609 lei
Vremea
astăzi
Botosani
17.5 o C
Dorohoi
17.2 o C
Bucecea
16.5 o C
Darabani
16.8 o C
Saveni
17.7 o C
Ştefăneşti
16.9 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.