Ştiri
„Amenda” pentru moartea Alexandrei, praful în ochi aruncat pentru mulțime: Sancțiunile trebuie să fie pentru cei care greșesc

Spitalul din Botoşani unde a murit tânăra mamă, Alexandra Ivanov, pentru că niciun medic nu a ajutat-o în cele mai grele momente ale vieţii ei pe pământ, a fost amendat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) cu 42.000 de lei (8.400 de euro).

Spitalul susţine că va contesta sancţiunea.

Și Alexandra a contribuit la salariul medicului de gardă

 

Alexandra Ivanov, ca toţi ceilalţi oameni din Romania care au un job, contribuia la Fondul Naţional de Asigurări de Sănătate, cel gestionat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. La fondul de asigurări de sănătate vor fi strânşi, în acest an, 42 de miliarde de lei (8,4 mld. euro), adică undeva la 8% din toate veniturile bugetului consolidat, scrie Ziarul Financiar.

 

Nimeni din spitalul din Botoşani nu s-a gândit că şi Alexandra Ivanov contribuia la acest fond, deci era dreptul ei sa beneficieze de cea mai atentă îngrijire, pentru că ea a plătit ani de zile pentru acest serviciu. Dar aceşti zei făcuţi din scânduri lipite cu scoci au gândit altfel.

 

Salariile medicilor – ajunse la nivelul celor din UE - sunt plătite din contribuţiile tuturor. Salariul medicului de gardă din noaptea în care a murit Alexandra Ivanov a fost plătit şi din banii acesteia din urmă. Iar medicul de gardă nu a făcut nimic ca să o salveze pe cea care contribuia la salariul ei.

 

Noi obişnuim să credem că ce primim aşa, din când în când şi fără şpagă, “e de la stat”. Dar statul cine e? Statul nu este altceva decât suma impozitelor plătite, nimic altminteri.

 

Cine plătește acești bani?

 

Casa de Asigurări de Sănătate a amendat spitalul în care a murit Alexandra Ivanov cu 42.000 de lei. Breaking News peste tot.

 

Sa ne oprim şi să judecam, totuşi. Cine plăteşte aceşti bani? Contribuabilul, sănătos sau bolnav, plăteşte 10% din venitul lui brut la Sănătate. Ministerul Finanţelor îi ia banii. Ministerul Sănătăţii sau Casa de Asigurări dau bani spitalului, apoi Casa de Asigurări amendează spitalul. Ca să vezi! Din banii cui plăteşte spitalul amenda, dacă nu din banii pe care şi-i primeşte chiar de la casa de asigurări? Tai din banii spitalului, care e vai de mama lui, dar, dacă spitalul rămâne fără bani, pacienţii – adică cei care plătesc acest serviciu - ce fac? Ei plătesc şi, pentru plata lor, e obligatoriu să beneficieze de un serviciu decent. Dar ar putea să nu mai fie aşa pentru că spitalul a fost “amendat”.

 

Banii mutați dintr-un cont în altul

 

 

În urmă cu mulţi ani, o fostă şefa de la agenţia care supraveghea achiziţiile publice îmi spunea că a amendat, cu un milion de euro, o primărie de sector din Bucureşti pentru nişte nereguli privind achiziţiile publice. Primăria a plătit amenda – spunea ea – a doua zi. Pentru că, în aceeaşi zi, banii s-au întors în contul primăriei. Pentru că amenzile date se fac buget în sectorul în care sunt date. Adica se muta banii dintr-un cont în altul, atât. Nimeni nu plateşte, doar banii se muta. Nicio acţiune în regres.

 

Aşa şi în cazul Botoşani. Spitalul este “amendat” de ce cel care, prin lege, este obligat să-l finanţeze. Cei penalizaţi sunt cei care contribuie, nu cei care greşesc. În loc să vadă unde este greşeala, Casa de asigurări îi penalizează tocmai pe cei care contribue, deşi există un fond pentru malpraxis medical. De ce Colegiul medicilor nu a constatat până acum că avem de-a face cu un malpraxis? Cu o neglijenţă ce a dus la moartea unui om? Sau poate nu avem nimic aici şi e firesc ca un pacient în mare suferinţă să fie lăsat să moară pe un pat de spital, în vreme ce medicul de gardă doarme?

 

Pacienţii din spitalul din Botoşani nu trebuie sa platească pentru greşelile altora. Nu am văzut, în Romania, vreo acţiune în regres care să facă vâlvă. Pentru că statul, atotputernic, plăteşte, pentru că are bani. Să “amendezi” un spital public, pe care chiar tu îl finanţezi nu e ca şi cum i-ai spune fetiţei tale ca nu mai mergem în parc până nu-şi faci temele.

 

Când tai finanţarea unui spital, chiar şi cu “amendă”, tai dreptul celor care plătesc la ceea ce li se cuvine.

Or, sancţiunile trebuie să fie pentru cei care greşesc, nu pentru cei care plătesc.

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Spitalul Județean a primit o amendă uriașă după moartea Alexandrei în Maternitate

 

Programul săptămânii la Happy Cinema Botoșani
Happy Cinema a transmis programul pentru săptămâna 1-7 decembrie.
Doliu în familia unui cunoscut medic de la „Mavromati”
Conducerea Spitalului Județean „Mavromati” a transmis un mesaj de condoleanțe.
Românii întrebați dacă vor ca Ziua Națională a României să fie organizată într-un anotimp mai călduros
După efectuarea unui sondaj național mai mulți români au răspuns dacă ar trebui mutată sărbătoarea națională.
CJ-ul a luat fața tuturor la depunerile de coroane cu 105 sau 501 ani de la Marea Unire – VIDEO & GALERIE FOTO
Seria gafelor organizatorice s-a resimțit inclusiv în Centrul Istoric la momentul depunerii de jerbe de flori.
Partea frumoasă a Poliției Botoșani la Ziua Națională a României
Instituțiile din subordinea Ministerului Afacerilor Interne (MAI) au început în ultimul an o campanie de promovare a resursei umane proprii. Au făcut-o prin cele mai arătoase exemple care sunt active în cadrul acestor structuri. 
Ziua Națională marcată la Dorohoi cu horă, defilare și discursuri – GALERIE FOTO
Ziua Națională a României a fost marcată astăzi și la Dorohoi.
TIR imobilizat de polițiști, șoferul trimis la culcare – FOTO
S-a întâmplat astăzi, 1 decembrie 2023, pe un drum județean.
”Îngerul păzitor” al Alexiei a fost decorat de președintele României - FOTOGALERIE
Sidonia Susanu, medicul care i-a salvat viața Alexiei, a fost premiată în urmă cu o zi.
Coadă la fasole cu cârnați în Centrul Istoric, sponsorii „au potolit” foamea botoșănenilor – FOTO & VIDEO
Imediat după încheierea manifestărilor din Centrul Istoric, botoșănenii s-au mutat înspre Pietonalul Transilvaniei.
De ce să ne iubim țara? Primarul, discurs motivațional despre România și frumusețile ei – VIDEO
Primarul municipiului reședință de județ le-a vorbit botoșănenilor despre motivele pentru care ar trebui să ne prețuim țara.
Comandantul Garnizoanei Botoşani, în centrul municipiului: Să fim mândri că suntem româniFOTO&VIDEO
Locotent - colonelul Ovidiu Damian, comandantul Garnizoanei Botoșani a fost cel care a încheiat prima parte a manifestărilor de 1 Decembrie, Ziua Națională a României.
Prefectul Cornilă a venit la Ziua Națională cu mesajul unui PSD-ist: Când ceva tinde să ne dezbine... VIDEO
Prefectul Sorin Cornilă a luat primul cuvântul la manifestările din Centrul Istoric organizate cu prilejul Zilei Naționale a României.
Uniți doar în discursuri, liderii politici au venit separat în Centrul Istoric – VIDEO & GALERIE FOTO
Ora de adunare pentru începerea oficială a manifestației din Centrul Istoric a fost stabilită anul acesta ca fiind 9:30.
Paradă impresionantă pe Cuza Vodă cu militari, tot felul de autospeciale și câinii Jandarmeriei – FOTO & VIDEO
După manifestările din Centrul Istoric, oficialitățile s-au deplasat pe strada Cuza Vodă pentru a urmări defilarea militară cu tehnica de intervenție.
Șefa de la Județ, de Ziua Naţională a României: Să credem cu adevărat că împreună putem schimba viitorulFOTO&VIDEO
Președintele Consiliului Județean, Doina Federovici, a luat cuvântul la manifestările din Centrul Istoric organizate cu prilejul Zilei Naționale a României. 
Cătălin Silegeanu de Ziua Națională a României: Sărbătorim nu doar o țară, ci spiritul inconfundabil al românilor
Pe 1 Decembrie, omul de afaceri Cătălin Silegeanu, director general al SC Hidroplasto SRL, a transmis un mesaj botoșănenilor pe care îl prezentăm integral mai jos.
Iftime gândește din nou o ”schemă” pentru antrenor principal la FC Botoșani: Este în club
Echipa botoșăneană de pe ultimul loc din SuperLigă este obligată să aducă în staff un antrenor cu Licență Pro.
ACUM: Defilarea s-a mutat în centrul orașului, sute de oameni admiră tehnica militată – VIDEO & GALERIE FOTO
La aproximativ un sfert de oră după 10:00, manifestările dedicate Zilei Naționale a României s-au mutat din Centrul Vechi în zona ultracentrală a municipiului Botoșani.
ACUM: Botoșănenii, mai puțini decât anul trecut, sărbătoresc România în Centrul Istoric – VIDEO & GALERIE FOTO
Dacă în unele spitale se protestează, în Centrul Vechi manifestările dedicate Zilei Naționale a României sunt în plină desfășurare. Forfota a început cu mult înainte de 9:35, ora oficială de debut a ceremoniei.
Proteste la spitale și de ziua țării: Ne iubim țara și atragem atenția guvernanțilorVIDEO & GALERIE FOTO
Acțiunile revendicative de la un unitățile medicale din Botoșani au continuat și de Ziua Națională a României. Vineri, în jurul orei 8:00, au avut loc manifestații la unitatea centrală a Spitalului Județean din strada Marchian, la Secția de Pediatrie și la Spitalul de Recuperare ”Sfântul Gheorghe”.
Pentru Daaa.... Sa inteleg ca raspundeti doar la ce va convine. Pentru mine e clar: din momentul in care un bolnav a intrat pe poarta spitalului, cadrele medicale raspund de viata lui. In acest caz, trebuie sa raspunda cu cariera, cel putin...
17 septembrie 2023, 12:37
Draga Cetățene ,dacat trimitea sms uri ,alerta spitalul !!! Medicii nu stau pe tel !!!! Probabil ,maica sa stătea pe tel in garda …
16 septembrie 2023, 15:47
Casa de asigurări de sănătate nu se află în relații contractuale cu medicul respectiv, are încheiat un contract civil doar cu spitalul, așa că se află în imposibilitatea de a sancționa medicul, pentru că nu are pârghiile necesare să facă acest lucru, nu permite legislația. Ar fi bine să vă documentați înainte de a face unele afirmații, domnule reporter! Am pretenții de la dumneavoastră!Iar spitalul se poate îndrepta împotriva medicului pentru a recupera banii din sancțiune, așa cum se procedează de fiecare dată când sunt imputați bani spitalului din cauza greșelilor unor medici. Prin urmare, nu plătește nimic contribuabilul, cum se tot vehiculează în toată presa.Și nimeni din presă nu sesizează faptul că acțiunea spitalului de a contesta sancțiunea casei de sănătate reprezintă de fapt o contestație asupra propriului raport de analiză întocmit de către o comisie internă a spitalului, care a constatat exact aceleași nereguli ca și casa. Cu alte cuvinte, își dau cu stângul în dreptul.Dar pentru a fi spuse public toate lucrurile acestea, trebuie mai întâi să existe profesionalism.P.S. Nu mă aștept să-mi publicați postarea. E suficient ca măcar voi să o citiți.
16 septembrie 2023, 12:55
Nu conteaza ce studii avea. Conteaza ce lucra o mama a 3 copii la varsta de 25 ani? Poate era in concediu de crestere a copilului... poate ca visele ei erau sa-si faca datoria existentiala pana la o varsta, apoi sa-si faca si cariera... Sau poate Bunul Dumnezeu i-a daruit cariera de mama. Cu multi copii... cu familie numeroasa... cu responsabilitati... Poate c-ar fi ajuns in amfiteatrele universitare doar peste mult timp, o data cu copiii ei....cand vor termina acestia facultatea. O mama traieste din bucuriile copiilor ei.Dar ce conteaza, este faptul ca unii, cu studii multe, cu programe de pregatire si perfectionare permanenta, cu experienta profesionala nu si-au facut treaba. Si nu era o treaba voluntara ci... una platita... Si de ce nu si-au facut treaba? Din ignoranta, nepasare si lipsa de empatie fata de semenul de care trebuie sa aiba grija. Vreti sa va mai spun lucruri... Domnule..... Nicu.... Mai bine mai cititi o data SMS.urile transmise de un om in ultima clipa de viata...
16 septembrie 2023, 09:34
Nu aveți ce da .. și tot Alexandra ,Alexandra !!! Unde lucra aceasta doamna ?! Ce studii avea ?! ! Aveți vreun interes ?! Pana la vârsta de 25 de ani ..
16 septembrie 2023, 00:40
Sondaj
Sunt întemeiate grevele declanșate în noiembrie de salariații mai multor instituții din Botoșani?
Declaraţia zilei
„De la preluarea mandatului, am pus accent pe colectarea datelor de contact de la consumatori, în vederea corespondării cu aceștia, prin diverse metode, e-mail, mesaje, conturi în aplicație. Am reușit să strângem până în ...
answear.ro%20
inpuff.ro
Curs valutar
29 noiembrie 2023
EUR
Euro
4.9726 lei
USD
Dolarul SUA
4.5313 lei
CHF
Francul elveţian
5.1634 lei
GBP
Lira sterlină
5.7463 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.0662 lei
XAU
Gramul de aur
296.8710 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2543 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3150 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0003 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3338 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2047 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6669 lei
Vremea
astăzi
Botosani
3.3 o C
Dorohoi
1.7 o C
Bucecea
3.0 o C
Darabani
1.2 o C
Saveni
3.0 o C
Ştefăneşti
11.4 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.