Știrea zilei
Compania de apă a județului cheltuiește lunar aproape 20.000 de lei cu paza unei stații care nu a funcționat niciodată – FOTO&VIDEO

Compania cu drept exclusiv de furnizare a serviciilor de apă și canalizare în întreg județul continuă să înregistreze cheltuieli cel puțin ciudate. Iar contractul cu paza bunurilor și obiectivelor ar putea fi un exemplu, mai ales când sunt cheltuite sume consistente pentru obiective care nu aduc niciun beneficiu.

Pază sau un alt mod de a te plictisi la serviciu?

 

În total, firma din București care asigură paza obiectivelor pentru SC Nova Apaserv SA are relocați la Botoșani câteva zeci de salariați.

 

Iar într-o singură lună, factura se ridică la suma de 174.000 de lei sau echivalentul a 35.000 de euro.

 

Sau 420.000 de euro într-un an.

 

În luna martie a acestui an factura plătită pentru pază a fost de 174.076 lei, în aprilie a scăzut la 168.975 de lei pentru ca în iulie să crească din nou la 174.449 de lei.

 

Sunt păzite de angajații operatorului privat obiective precum stații de epurare sau tratare, rezervoare, garajul, precum și cele două sedii din bulevardul Mihai Eminescu și de la Tratoria.

 

Sume calculate în funcție de importanța obiectivelor

 

Sumele pentru fiecare obiectiv sunt diferite și calculate în funcție de tariful stipulat în contract, înmulțit cu numărul orelor de pază efectuate.

 

La sediul Tratoria, spre exemplu, pentru pază se plătesc în fiecare lună sume de 4.400, 3.300 sau 3.800 de lei.

 

Acestea cresc semnificativ pentru punctul de lucru din bulevardul Mihai Eminescu, unde costurile lunare ajung și la 19.389 lei (lunile martie, mai, iulie) sau 18.763 în lunile aprilie și iunie.

 

Cam aceleași cheltuieli sunt și pentru un obiectiv care este finalizat ca investiție, însă imposibil de utilizat. Este vorba despre Stația de Epurare din localitatea Joldești, comuna Vorona care a fost construită cu fonduri europene printr-o finanțare atrasă prin Programul Operațional Sectorial de Mediu (POS).

 

 

Povestea acestei investiții este una „marcă înregistrată Nova Apaserv”, în sensul în care stația de epurare a fost realizată fără ca în comună să existe încă rețea de apă și canalizare. Odată finalizată a fost pusă în conservare până la vremuri mai bune.

 

Și are asigurată și pază, în mod evident, fiind considerată obiectiv strategic, conform directorului general de la Nova Apaserv.

 

Pentru care costurile pentru prezența unei singure persoane care se plictisește în interior zi și noapte sunt justificate.

 

„Noi dacă am aduce oamenii noștri ar trebui să plătim mult mai mult, pentru că ar trebui să dăm sporuri, de noapte, de sâmbătă și duminică. Dar pe ăsta îl plătesc la salariul minim pe economie. Dacă plătesc un om ajungem probabil la 30.000 de lei, pentru că acolo paza este non-stop. Avantajul este că la pază plătesc tarif unic, cât au ei în contract și care este cred cu un leu mai mult față de cât este salariul minim”,

Liviu Ștefan, director general SC Nova Apaserv SA

 

19.389 de lei

au fost facturile pentru stația de epurare de la Vorona în fiecare din lunile martie, mai și iulie.

 

18.763 de lei,

au fost deconturile pentru lunile aprilie și iunie.

 

Pentru alte stații de tratare sau epurare (majoritatea funcționale) costurile se înjumătățesc. Pentru stațiile de tratare de la Ștefănești, Darabani, Săveni, Dealu Mare și Răchiți, factura lunară este de 9.694 de lei fiecare.

 

Se ridică la nivelul costurilor celei de la Vorona, stațiile Cătămărăști și Bucecea, care spre deosebire de cea de la Vorona este funcțională.

 

O stație de epurare, un paznic și doi câini

 

În dimineața zilei de luni, 18 septembrie 2023, la stația de epurare de la Vorona se afla o singură persoană, care a ieșit imediat din clădire imediat ce a auzit lătratul celor doi câini din curte.

 

Neobișnuit să primească vizite, respectivul bărbat a arătat că păzește stația care va fi folosită imediat ce este gata și rețeaua de canalizare.

 

Obiectivul era împrejumuit cu un gard metalic, iar accesul pe drum era restricționat de câțiva stâlpi anemici prinși între ei cu sfoară.

 

„Totul este nou acolo, urmează să punem acest obiectiv în funcțiune. Trebuie să punem în funcțiune canalizarea de pe Vorona care se recepționează acum, la sfârșitul anului. Trebuie pusă și apa în funcțiune, dar apa se pune treptat. Apă este, dar nu sunt făcute branșamentele, de aceea se ocupă Primăria. Primăria Vorona și Primăria Tudora, acolo proiectul de apă este comun, s-a derulat de-a lungul anilor, dar a fost făcut fără branșamente”,

Liviu Ștefan, director general SC Nova Apaserv SA

 

Alimentarea cu apă de la Vorona, un proiect cu damf de faliment

 

De altfel, SC Nova Apaserv SA s-a aflat în prag de faliment în urma litigiului cu societatea Aquaterm tocmai pe contractul privitor la „extinderea și modernizarea sistemelor de alimentare cu apă și canalizare – epurarea apelor uzate în județul Botoșani”.

 

Constructorul a realizat 30% din lucrare după care a depistat o serie de neconcordanțe între datele din proiectul tehnic și cele din teren. Eventualele modificări obligatoriu a fi realizate, nu mai corespundeau cu documentația, astfel că s-a ajuns la imposibilitatea onorării contractului de lucrări și intrarea în insolvență a firmei care a câștigat licitația.

 

După un litigiu tranșat de instanță, Nova Apaserv a fost considerată răspunzătoare de neregulile din proiect și obligată să plătească daune de 7,6 milioane de lei, care au împins Nova Apaserv în pragul falimentului.

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Albert Tănasă DEZMINTE că Nova Apaserv ar fi în pragul falimentului
S-a aflat și în Parlamentul European de ”cumetria” de la ”Apă”: Până și pentru postul de portar sunt dispute între PSD și PNLVIDEO

 

Condamnări la pachet cu patronul, pentru comisarii de la Protecția Consumatorilor cu șpaga de 400 de lei
Procesul pentru infracțiuni de corupție care-i viza pe cei doi comisari de la Protecția Consumatorilor Botoșani s-a terminat la Tribunalul Botoșani.
”3 Sud Est” și Filarmonica Botoșani, spectacol magic cu 4.000 de oameni la București: Un vis care se împlineșteVIDEO & GALERIE FOTO
Trupa care în anii 90 a pus practic bazele muzicii dance în România, și-a încheiat apoteotic turneul început în urmă cu aproape două luni. După concerte în 16 orașe din România și două reprezentații la Chișinău, ”3 Sud Est” a organizat pe 28 noiembrie un spectacol grandios la Sala Palatului.
Nova Apaserv începe să dea semne de viață: Plătim apa ca la Netflix, compania a trimis și peste 22.000 de SMS-uri abonaților
Compania de apă și canalizare a județului a devenit o țintă permanentă atât a cetățenilor cât și a unor instituții sau chiar partide politice.Iar reacția nu a întârziat să apară în acest proces complicat de resuscitare a imaginii publice pe care o are acum Nova Apaserv.
O zi națională cum alta n-a fost la Botoșani: Paradă aeriană, defilare militară, dar și canină, autospeciale de intervenție
Ziua Națională a României care se organizează anul acesta la Botoșani va avea un farmec aparte.Botoșănenii care vor ieși în stradă pentru a sărbători ziua tuturor românilor vor avea parte de un spectacol de neuitat.
Eveniment de poveste: Concert la o vioară ”Stradivarius” de 10 milioane de euro, botoșăneni fermecați la ”Baroque tour” – VIDEO & GALERIE FOTO
Pentru majoritatea violoniștilor din lume să cânte la o vioară ”Stradivarius” reprezintă o încununare a carierei. Românul Răzvan Stoica își trăiește de 14 ani visul și concertează la unul dintre celebrele instrumente create de Antonio Stradivari.
Bugetarii de la Botoșani care NU au mai protestat vreodată: Nu de plăcere stăm în fața instituțieiGALERIE FOTO
În aproape trei decenii de activitate acești lucrători dintr-o unitate de stat nu au întrerupt niciodată activitatea.
Două seri acasă la... Filarmonică! Concert magic pregătit pentru Crăciun cu Ozana Barabancea, patru tineri talentați de peste Prut și un prezentator celebru 
Filarmonica „George Enescu” Botoșani a început pregătirile pentru ce se anunță a fi „cel mai spectaculos concert al finalului de an”.
Lucrările la McDonald's aproape de finalizare, restaurantul începe să prindă contur la Botoșani – VIDEO & GALERIE FOTO
Clădirea în care va funcționa restaurantul la Botoșani este finalizată în proporție de 70%Obiectivul din municipiul reședință va fi restaurantul cu numărul 101 deschis în România de către lanțul american.
Un proprietar de clădiri obligat să plătească 160.000 de euro impozit de neglijență: Va fi executat, ca orice contribuabil
Este probabil unul dintre cele mai mari impozite calculate în municipiu pentru un proprietar de clădire.În lei, suma totală se ridică la 800.000 de lei, echivalentul a 160.000 de euro.
Un fost director de la „Apă” schimbă tabăra și intră în rândul muncitorilor ca lider sindical: Am fost și în canal și în Consiliul de Administrație
Premieră la Botoșani într-o societate comercială cu capital de stat, unde un fost director general încearcă să devină reprezentant legal al muncitorilor și nu numai.
Unul dintre directorii de la Casa de Pensii a părăsit instituția
Este vorba despre unul dintre cei doi adjuncți ai unității de stat, care din această toamnă nu mai ocupă funcția de conducere din fruntea Casei Județene de Pensii (CJP).
Balul Oamenilor de Afaceri s-a transformat în gală cu dress code black & white: businessmeni surpriză, absențe neașteptate și premiere pe sărite – VIDEO & GALERIE FOTO
Cei mai performanți antreprenori s-au întâlnit vineri seară la salonul ”Luceafărul” de la Cucorăni la a XXX – a ediție a Balului Oamenilor de Afaceri. În anul aniversar manifestarea s-a transformat, cel puțin declarativ, în Gala Excelenței în Afaceri, la care organizatorul, Camera de Comerț Industrie și Agricultură (CCIA) Botoșani, a lansat Topul Județean al Firmelor.
Povestea gemenilor învingători care au cântărit 1.000 de grame și au stat TREI luni în incubator: Au avut foarte multe complicațiiVIDEO
S-au spus și s-au ascultat povești de învingători vineri, 17 noiembrie 2023, la Maternitatea Botoșani.
Anul acesta: Revelion „pe avarii” organizat în centrul municipiului Botoșani, Primăria caută artiști cu pretenții mai puține
Consiliul Județean a ajuns să organizeze parada obiceiurilor de iarnă cu sprijin financiar din mediul privat.Primăria ține pasul și încearcă să creioneze un spectacol cât de cât satisfăcător pentru noaptea de Revelion, deși fondurile sunt limitate.
Instituția la care a ajuns să muncească doar directoarea: Stătea singură la ghișeu și primea cereri – VIDEO & GALERIE FOTO
Valul de proteste lovește în tot mai multe instituții ale statului, iar mai nou întrerup activitatea salariații din structurile Ministerului Muncii și Solidarității Sociale (MMSS).Se ajunge astfel la situații în care la aceste instituții lucrează doar șefii.
Caravana AUR pe interzis! Alianța și-a prezentat candidații de la europarlamentare cu un autocar parcat în centrul orașului, în zonă interzisă – GALERIE FOTO
Pentru această încălcare a Codului Rutier șoferii din Botoșani riscă amenzi din partea polițiștilor.Cei de la AUR, în schimb, și-au văzut nestingheriți de activitatea politică fără ca cineva să observe „elefantul” galben din centrul orașului.
Irina Rimes și muzicienii Filarmonicii au purtat peste 700 de botoșăneni pe tărâmul viselor: Mulțumim că ne-ați primit la voi acasăVIDEO & GALERIE FOTO
De aproximativ o lună cel mai așteptat concert al acestui final de an a fost fără doar și poate cel în care artista Irina Rimes a cântat la Botoșani alături de orchestra simfonică a Filarmonicii de Stat George Enescu dirijată de maestrul Alexandru Ilie.
Pasiune de-o viață: Cățelul din Botoșani desemnat de 10 ori campion național și internațional într-un singur an – VIDEO & GALERIE FOTO
Un botoșănean îndrăgostit iremediabil de câinii cu pedigree dărâmă un record cu un exemplar pe care l-a crescut de mic.Într-un singur an patrupedul a obținut zece titluri de campion național și internațional.
Când două consiliere se bat, câștigă... vicele – Lider nou de grup pregătit de liberali pentru CJ
Plecarea lui Viorel Iliuță din PNL a provocat unele dispute în cadrul filialei județene pe seama funcției de lider al grupului de consilieri județeni pe care fostul viceprimar o ocupa.
Secția de psihiatrie dintr-o fostă creșă care amintea de Auschwitz: Nici nu vreau să-mi aduc aminte cum arăta VIDEO & GALERIE FOTO
Condițiile din saloanele în care sunt îngrijiți bolnavii cei mai dificili de la Botoșani erau unele de nivel redus.Clădirea per ansamblu, în care a funcționat prima creșă a orașului, se apropia de imaginea unui fost lagăr.
Sondaj
Sunt întemeiate grevele declanșate în noiembrie de salariații mai multor instituții din Botoșani?
Declaraţia zilei
„Sinucigașii dau niște semnale de alarmă, pe care oamenii din jur le pot decodifica și trebuie să se ia măsuri imediat. Eu pe șefii lor i-aș trage la răspundere: nu își cunosc oamenii? Nu le știu problemele? Trebuie să aibă ...
answear.ro%20
inpuff.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9681 lei
USD
Dolarul SUA
4.6029 lei
CHF
Francul elveţian
5.2648 lei
GBP
Lira sterlină
5.8001 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.1236 lei
XAU
Gramul de aur
299.3672 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2586 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3052 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0248 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3895 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2043 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6663 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-0.9 o C
Dorohoi
0.2 o C
Bucecea
-0.7 o C
Darabani
-1.1 o C
Saveni
-0.7 o C
Ştefăneşti
3.0 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.