Știrea zilei
”Tragedia de la Huțani” – mărturii cutremurătoare - Prima carte despre cel mai mare accident din istoria României: Scriam și plângeamVIDEO & FOTOGALERIE

”Până a venit Armata am văzut o femeie, îmi aduc aminte și acum, se zbătea ca peștele, o femeie voinică, chiar în partea aia înspre Huțani. Eu nu am știut că un om poate să se zbată ca peștele pe uscat, mi-a rămas înscris în memorie”.

Martor ocular


Aceasta este scena care i-a rămas întipărită în minte lui Dumitru Ciobanu, unul dintre martorii dezastrului din data de 29 iunie 1980. Avea pe atunci 12 ani și din întâmplare se afla în apropierea podului de pe care se răsturnase un autobuz care, deși cu o capacitate de numai 33 de locuri, transporta peste 80 de persoane.


De ziua Sfinților Apostoli Petru și Pavel o mulțime de oameni de prin Fălticeni, Suceava, Dumbrăveni au dorit să meargă la Botoșani.


Mulți dintre ei erau chiar botoșăneni care se întorceau acasă, unii din vacanțe, alții de la serviciu întrucât făceau naveta.


Și care și-au găsit sfârșitul la intrarea în Huțani, când anvelopa din dreapta față a autobuzului a explodat chiar pe un pod, iar mijlocul de transport s-a răsturnat într-o mlaștină.


Mărturia lui Dumitru Ciobanu nu a fost făcută publică vreodată...

 

 

Singurele documente despre accident, ținute sub cheie de ITM

 


Până în 2022, când, la împlinirea a 42 de ani, a apărut ”Tragedia de la Huțani – Cel mai mare accident din istoria României”, prima carte scrisă despre teribilul eveniment rutier și care cuprinde inclusiv povestea accidentului văzută prin ochii copilului de atunci, Dumitru Ciobanu, ajuns astăzi la 54 de ani.


Inițiatoarea investigației jurnalistice, căreia pe parcurs i s-a alăturat și autorul acestor rânduri, a fost invitata ediției ”Botoșăneanul TV” de joi.


Gabriela Erdic a spus povestea din spatele acestei cărți, dificultățile pe care le-a întâmpinat, dar și satisfacțiile pe care le-a avut pe parcursul a opt luni de documentare a cazului.


Printre altele, a dezvăluit că unul dintre supraviețuitori, ajuns consilier local la Botoșani după revoluție, a pretins să fie recompensat ca să relateze cum a trăit acest eveniment.


Apoi, a arătat cum Inspectoratul Teritorial de Muncă, singura instituție care mai deține documente despre nefericitul caz (și aceasta pentru că a fost anchetat ca accident de muncă al șoferului autobuzului), a îngrădit accesul autorilor cărții la dosar, refuzând să elibereze o copie deși dosarul NU este secret.

 

”M-am lovit, inexplicabil, de anumite ziduri”


Doar că modul în care s-au comportat șefii ITM nu a provocat decât și mai multă îndârjire în încercarea de găsire a adevărului.


”M-am lovit, inexplicabil, de anumite ziduri. Nici acum nu pot să îmi dau seama de ce ni s-a interzis accesul. După 42 de ani, când nici răniții și nici familiile celor care au murit nu mai pot cere măsuri reparatorii de la cineva... Și atunci nu am înțeles. Dar au fost acele întâlniri cu supraviețuitorii, au fost momente în care efectiv scriam și plângeam”,


Gabriela Erdic, coautor.

 

 

gabriela erdic botosaneanul TV

 


A explicat că a dorit să transmită cititorilor exact emoția receptată de la oamenii care au ieșit vii din bulboana de la Huțani și care după peste patru decenii au rememorat pentru Botoșăneanul cele întâmplate în 1980 ca și cum totul ar fi avut loc ieri.


”La fiecare a fost ceva răvășitor, care ta zdruncina lăuntric. Și au fost momente în care vizualizam exact ce povestea. Părul care se vedea deasupra apei, fetițele care au murit cu garoafele în mâini, imaginându-mi nenorocirea care a avut loc acolo, invariabil îmi venea și mie să plâng. Acest accident pentru autorități a fost până la urmă un eveniment rutier. Dar luând punctual, familie cu familie, dramă cu dramă, îmi dau seama câtă suferință a lăsat în urmă”,


Gabriela Erdic, coautor.


Încă din start și-a propus ca în memoria oamenilor care și-au găsit sfârșitul în acea baltă rece și neașteptat de adâncă să se ridice un monument. Iar Consiliul Județean, prin vocea președintelui Doina Federovici, a promis că va face acest lucru astfel încât dorința coautoarei cărții ca acolo să se oficieze an de an, pe 29 iunie, o slujbă de pomenire, să devină realitate.

 

Cartea, lansată oficial chiar în ziua în care se vor împlini 42 de ani de la accident


Cartea ”Tragedia de la Huțani – Cel mai mare accident din istoria României” va fi lansată miercuri, 29 iunie 2022, de la ora 17:00, în sala Eminescu a Hotelului Rapsodia, intrarea fiind deschisă pentru orice persoană care își dorește să participe.


Poate fi deja cumpărată de la Librăria Luceafărul.


Și la începutul lunii iulie va putea fi achiziționată și prin comenzi online pe Botosaneanul.ro.


Coautorii mulțumesc și pe această cale tuturor celor care s-au alăturat demersului lor prin mărturii și prin informații care au ajutat la scrierea acestei cărți.

 

carte accidentul de la hutani

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
S-a votat: Monument ridicat de CJ și Primăria Vlădeni în locul unde au murit aproape 50 de botoșăneni - VIDEO
Anchetă eveniment: Accidentul de la Huțani, cea mai mare tragedie rutieră din istoria României – VIDEO

 

 

USR-iștii de la Botoșani anunță „dezvăluiri incendiare” cu angajări făcute la Primăria Botoșani – VIDEO
Anunțul a fost făcut în cadrul unei conferințe de presă convocată de membrii USR Botoșani și în contextul solicitărilor tot mai numeroase de transparentizare a concursurilor publice.
Căldura se ieftinește și nu prea: Populația plătește la fel, firmele trebuie să dea chiar mai mult - S-a schimbat... filozofia
Propunerile sunt înaintate dezbaterii consilierilor locali care se întrunesc astăzi în ședință ordinară.
PREGĂTIRI pentru Ziua României: De la măsuri pentru prevenirea atacurilor teroriste până la schimbarea zonei de împărțit fasole – VIDEO & GALERIE FOTO
Prefectul Sorin Cornilă a convocat șefii structurilor polițienești și militare pentru pregătirea manifestațiilor care vor avea loc pe 1 Decembrie, de Ziua Națională a României. A cerut o atenție deosebită la accesul botoșănenilor în zona Centrului Vechi, cu restricții la un nivel cât mai scăzut.
PREMIERĂ în administrație: Un viceprimar și-a dat DEMISIA pentru că și-a dezamăgit electoratul: Nu am venit în politică pentru indemnizațieGALERIE FOTO
Este probabil un caz unic în administrația publică locală.Un ales și-a depus demisia și a explicat că a făcut asta pentru că nu era lăsat să muncească pentru comunitate.
Primarul, vizită neanunțată la instituția condusă de directorul fără birou: Am avut altă abordare în acest mandat VIDEO & GALERIE FOTO
În mai anul acesta erau publicate o serie de fotografii din care reieșeau condițiile infecte în care erau nevoiți să lucreze artiștii.
Biserica și oamenii ei: Preotul din Botoșani care slujește de 50 de ani în Sfântul Altar
Rugăciune, milostenie, bucurie creștină și recunoștință. Începând din această seară, o importantă biserică din municipiul Botoșani își cinstește hramul. Iar creștinii sunt așteptați, astăzi, și la pelerinajul cu sfinte moaște. 
Direcția 5 a scris ”Povestea Noastră” cu Filarmonica Botoșani în valuri de lumină: Fiți binecuvântați!VIDEO & GALERIE FOTO
O nouă seară de vineri, un nou concert magic organizat de Filarmonica ”George Enescu” Botoșani. După ”Carmina Burana” și ”Gheorghe Zamfir și prietenii”, pe 18 noiembrie a venit rândul trupei conduse de Marian Ionescu să ofere un spectacol de zile mari alături de muzicienii instituției municipalității botoșănene.
Primarul a mutat audiențele în Centrul Istoric și a primit un noian de probleme: de la pericol de explozii la ANL-uri până la înființare de sere cu mușcate – VIDEO
Pentru prima dată în ultimii zece ani cel puțin, audiențele cu cetățenii din municipiul Botoșani au avut loc în alt spațiu decât sediul Primăriei.
Din culisele pregătirii super spectacolului ”Simfonia Direcția 5”, biletele s-au epuizat de două săptămâni – VIDEO & GALERIE FOTO
Seria concertelor memorabile organizate de Filarmonica ”George Enescu” Botoșani în această toamnă continuă astăzi cu ”Simfonia Direcția 5”. De la ora 18:30, la Casa de Cultură a Sindicatelor rockul alternativ se întâlnește cu simfonia.
Lumea bună a orașului adunată la concertul fraților care sunt considerați genii în muzică – VIDEO & GALERIE FOTO
Un eveniment select care s-a adresat unei categorii de public restrânsă. Turneul internațional „Stradivarius Opera” a ajuns la Botoșani într-o zi mohorâtă de toamnă, un 17 noiembrie care a încălzit cel puțin, sufletele celor care i-au ascultat pe artiști.
A început demolarea panourilor publicitare ilegale din centrul orașului: Patronii care le dețin vor plăti dezafectarea din propriul buzunar – VIDEO & GALERIE FOTO
Hotărârea de Consiliu Local prin care au fost stabilite zonele în care este permis afișajul publicitar a fost adoptată în 2017. Operatorii economici au mai fost ulterior păsuiți un an, cu condiția să și le dezafecteze. Au trecut încă patru, iar panourile publicitare care au devenit între timp ilegale, au rămas tot acolo.
REVOLTĂ la căminul Textila, oamenii dârdâie în locuințe: Pun două plăpumi pe mine seara și tot e frig VIDEO & GALERIE FOTO
Sunt aproximativ 100 de familii în căminul de locuințe sociale cunoscut ca „Textila” care nu au nicio sursă de căldură cu două săptămâni înainte de venirea iernii. Revoltați, oamenii dau vina pe asociație și administratorul spațiului locativ.
New York, Paris, Sidney... Botoșani: Gheorghe Zamfir și prietenii săi, concert ca un miracol la Botoșani: Sunt momente istorice pentru cultura botoșăneanăVIDEO & GALERIE FOTO
Sunt momente în care simți că trebuie să lași muzica să vorbească și în care cuvintele nu își mai au rostul. Nici la ora spectacolului și nici la o zi sau două după ce luminile scenei s-au stins întrucât artiștii au avut o prestație care pur și simplu nu mai lasă loc de comentarii.
Meciuri grele la vizita ministrului: Județul nu este al d-nei Federovici; Pretext halucinant al oficialului guvernamental – VIDEO
Vizita pe care ministrul Culturii a efectuat-o vineri la Botoșani a încins spiritele în coaliția de guvernare la nivel de județ. Venit teoretic pentru un spectacol al Filarmonicii ”George Enescu”, Lucian Romașcanu și-a transformat ziua petrecută la Botoșani într-una cu un pronunțat caracter politic social-democrat.
Proiect imobiliar unicat la Botoșani: blocuri construite în jurul unei clădiri istorice salvată de la prăbușire – GALERIE FOTO
Documentația pentru această investiție se află în dezbatere publică din data de 10 octombrie a acestui an.
Șeful educației botoșănene a mers neanunțat în internat la Pedagogic să verifice condițiile pentru copii: După cum s-a putut vedea...VIDEO & FOTOGALERIE
Liceul Pedagogic „Nicolae Iorga” este unitatea de învățământ din municipiu înființată oficial în 1968, doar că educația pedagogică la Botoșani are ceva mai mult de un secol. În prezent, liceul are cea mai mare populație școlară din întreg județul, cu copii de la grădiniță până la clasa a XII - a. Deține și un internat unde sunt cazați aproape 100 de elevi. Fete în special, pentru că băieții au fost relocați într-un alt spațiu, din incinta Liceului Tehnologic ”Elie Radu”.
Directoarea uneia dintre cele mai mari fabrici a izbucnit: Am ajuns de râsul curcilor, să vină din Bangladesh să muncească în România și ai noștri să fugă
La întâlnirea care a avut loc p 26 octombrie la Camera de Comerț Industrie și Agricultură (CCIA) privind prețul la energie s-au abordat și alte teme. Managerii câtorva dintre cele mai mari companii din Botoșani au reclamat fiscalitatea excesivă pe care o practică Statul Român.
Ștabii târgului cer limită de 30 km/h și covoare antiderapante la Lebăda: Nu le convine partea pe care este pista de biciclete, nici linia continuă de pe mijloc nu-i bună – GALERIE FOTO & DOCUMENT
O adresă asumată de aproximativ 70 de persoane a fost transmisă către Prefectură, Consiliul Județean și Primăria Botoșani. Vine din partea locuitorilor vilelor din cartierul rezidențial construit pe Șoseaua Iașului după revoluție.
Fostul director de la „Apă” demisie din companie după o carieră de 26 de ani: A fost primul meu loc de muncă
Demisia și-a produs efectele de la data de 1 noiembrie 2022.
Lidera femeilor liberale a dezvăluit în direct cea mai mare decepție politică trăită: Noi chiar am iubit... VIDEO
Mirela Saucă, președintele Organizației Județene a Femeilor Liberale (OFL) a avut o serie de dezvăluiri în direct, la Botoșăneanul TV.
Am avut si eu o colega care era in autobus cu doi copii si numai ea si baiatul s a salvat dar fata a murit ,si ce sa vezi dupa o perioada de timp sotul a aruncat o de la etaj si tot a murit.
24 iunie 2022, 09:29
Sondaj
Credeți că trebuie limitată la 30 km/h viteza pe șoseaua de la Lebăda?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
"Am trimis opt jucători la echipa a doua. Ei toți, cei opt jucători, vor evolua în Cupa României, acum, cu Botoșani. Niciun jucător de bază nu va face deplasarea. Îi dăm posibilitatea lui Iftime, poate câștigă și el un meci ...
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9126 lei
USD
Dolarul SUA
4.6804 lei
CHF
Francul elveţian
4.9667 lei
GBP
Lira sterlină
5.6911 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4228 lei
XAU
Gramul de aur
266.7598 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2374 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.1838 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1421 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4338 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2019 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6605 lei
Vremea
astăzi
Botosani
1.0 o C
Dorohoi
0.8 o C
Bucecea
1.9 o C
Darabani
0.1 o C
Saveni
1.0 o C
Ştefăneşti
5.3 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.