Știrea zilei
”Tragedia de la Huțani” – mărturii cutremurătoare - Prima carte despre cel mai mare accident din istoria României: Scriam și plângeamVIDEO & FOTOGALERIE

”Până a venit Armata am văzut o femeie, îmi aduc aminte și acum, se zbătea ca peștele, o femeie voinică, chiar în partea aia înspre Huțani. Eu nu am știut că un om poate să se zbată ca peștele pe uscat, mi-a rămas înscris în memorie”.

Martor ocular


Aceasta este scena care i-a rămas întipărită în minte lui Dumitru Ciobanu, unul dintre martorii dezastrului din data de 29 iunie 1980. Avea pe atunci 12 ani și din întâmplare se afla în apropierea podului de pe care se răsturnase un autobuz care, deși cu o capacitate de numai 33 de locuri, transporta peste 80 de persoane.


De ziua Sfinților Apostoli Petru și Pavel o mulțime de oameni de prin Fălticeni, Suceava, Dumbrăveni au dorit să meargă la Botoșani.


Mulți dintre ei erau chiar botoșăneni care se întorceau acasă, unii din vacanțe, alții de la serviciu întrucât făceau naveta.


Și care și-au găsit sfârșitul la intrarea în Huțani, când anvelopa din dreapta față a autobuzului a explodat chiar pe un pod, iar mijlocul de transport s-a răsturnat într-o mlaștină.


Mărturia lui Dumitru Ciobanu nu a fost făcută publică vreodată...

 

 

Singurele documente despre accident, ținute sub cheie de ITM

 


Până în 2022, când, la împlinirea a 42 de ani, a apărut ”Tragedia de la Huțani – Cel mai mare accident din istoria României”, prima carte scrisă despre teribilul eveniment rutier și care cuprinde inclusiv povestea accidentului văzută prin ochii copilului de atunci, Dumitru Ciobanu, ajuns astăzi la 54 de ani.


Inițiatoarea investigației jurnalistice, căreia pe parcurs i s-a alăturat și autorul acestor rânduri, a fost invitata ediției ”Botoșăneanul TV” de joi.


Gabriela Erdic a spus povestea din spatele acestei cărți, dificultățile pe care le-a întâmpinat, dar și satisfacțiile pe care le-a avut pe parcursul a opt luni de documentare a cazului.


Printre altele, a dezvăluit că unul dintre supraviețuitori, ajuns consilier local la Botoșani după revoluție, a pretins să fie recompensat ca să relateze cum a trăit acest eveniment.


Apoi, a arătat cum Inspectoratul Teritorial de Muncă, singura instituție care mai deține documente despre nefericitul caz (și aceasta pentru că a fost anchetat ca accident de muncă al șoferului autobuzului), a îngrădit accesul autorilor cărții la dosar, refuzând să elibereze o copie deși dosarul NU este secret.

 

”M-am lovit, inexplicabil, de anumite ziduri”


Doar că modul în care s-au comportat șefii ITM nu a provocat decât și mai multă îndârjire în încercarea de găsire a adevărului.


”M-am lovit, inexplicabil, de anumite ziduri. Nici acum nu pot să îmi dau seama de ce ni s-a interzis accesul. După 42 de ani, când nici răniții și nici familiile celor care au murit nu mai pot cere măsuri reparatorii de la cineva... Și atunci nu am înțeles. Dar au fost acele întâlniri cu supraviețuitorii, au fost momente în care efectiv scriam și plângeam”,


Gabriela Erdic, coautor.

 

 

gabriela erdic botosaneanul TV

 


A explicat că a dorit să transmită cititorilor exact emoția receptată de la oamenii care au ieșit vii din bulboana de la Huțani și care după peste patru decenii au rememorat pentru Botoșăneanul cele întâmplate în 1980 ca și cum totul ar fi avut loc ieri.


”La fiecare a fost ceva răvășitor, care ta zdruncina lăuntric. Și au fost momente în care vizualizam exact ce povestea. Părul care se vedea deasupra apei, fetițele care au murit cu garoafele în mâini, imaginându-mi nenorocirea care a avut loc acolo, invariabil îmi venea și mie să plâng. Acest accident pentru autorități a fost până la urmă un eveniment rutier. Dar luând punctual, familie cu familie, dramă cu dramă, îmi dau seama câtă suferință a lăsat în urmă”,


Gabriela Erdic, coautor.


Încă din start și-a propus ca în memoria oamenilor care și-au găsit sfârșitul în acea baltă rece și neașteptat de adâncă să se ridice un monument. Iar Consiliul Județean, prin vocea președintelui Doina Federovici, a promis că va face acest lucru astfel încât dorința coautoarei cărții ca acolo să se oficieze an de an, pe 29 iunie, o slujbă de pomenire, să devină realitate.

 

Cartea, lansată oficial chiar în ziua în care se vor împlini 42 de ani de la accident


Cartea ”Tragedia de la Huțani – Cel mai mare accident din istoria României” va fi lansată miercuri, 29 iunie 2022, de la ora 17:00, în sala Eminescu a Hotelului Rapsodia, intrarea fiind deschisă pentru orice persoană care își dorește să participe.


Poate fi deja cumpărată de la Librăria Luceafărul.


Și la începutul lunii iulie va putea fi achiziționată și prin comenzi online pe Botosaneanul.ro.


Coautorii mulțumesc și pe această cale tuturor celor care s-au alăturat demersului lor prin mărturii și prin informații care au ajutat la scrierea acestei cărți.

 

carte accidentul de la hutani

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
S-a votat: Monument ridicat de CJ și Primăria Vlădeni în locul unde au murit aproape 50 de botoșăneni - VIDEO
Anchetă eveniment: Accidentul de la Huțani, cea mai mare tragedie rutieră din istoria României – VIDEO

 

 

Șoferiță de 28 de ani cu două dosare penale după ce Poliția i-a returnat permisul „din greșeală”
Tânăra botoșăneancă susține că este victima unui abuz din partea polițiștilor din orașul în care trăiește.
Iris Simfonic & Felicia Filip au umplut cerul cu stele la Filarmonică: valuri de lumini și sute de oameni în picioare – VIDEO & GALERIE FOTO
După ceva peste cinci ani, Cristi Minculescu a revenit sâmbătă seară pe scena de la Botoșani. Împreună cu chitariștii Valter Popa și Doru Borobeică, dar și alături de soprana Felicia Filip și de orchestra simfonică a Filarmonicii au electrizat publicul care a reacționat pe măsură, creând o atmosferă de vis.  
Peste 70 de botoșăneni ABANDONAȚI pe patul de spital, familia nu-i mai vrea acasă: Este dureros! VIDEO
Este un fenomen care și-a făcut loc la Botoșani, în liniște fără să fie atins de lupa societății.Sunt oameni cărora le-a fost răpit dreptul de a se bucura de cei dragi, chiar de membrii propriilor familii.
Se demolează în Primăverii, minoritarii s-au apucat de cărat fier vechi: În loc de mașini, din fostele garaje au răsărit fotolii, haine, scaune și chiar un pom de Crăciun – VIDEO & GALERIE FOTO
Botoșaniul începe în sfârșit să intre în rândul orașelor civilizate din România care renunță la garajele construite pe domeniul public. Realizând că nu au încotro, cetățenii care locuiesc în strada Primăverii au început să și le dărâme singuri pentru a profita de oferta Primăriei și a obține un loc de parcare.
DEZVĂLUIRI din interior: Respect din partea medicilor doar în cabinetele private, mai puțin și în Spitalul Județean – VIDEO
Căror pacienți nu li s-a întâmplat oare să dea în spitalul de stat peste un medic morocănos, nervos, ursuz și care a devenit brusc amabil, binevoitor și ”cu vorbele la el” atunci când s-a apelat la serviciile sale, dar la o clinică privată?
Centrul pentru tineri cu cele mai moderne garsoniere, cu lacătul pe ușă de mai bine de jumătate de an – FOTOGALERIE
A fost inaugurat pe data de 17 august 2022 cu mare fast și cu O asistență atent aleasă. După încheierea festivismului, centrul a fost încuiat și așa a rămas până în prezent.
După 43 de ani, la Botoșani! Monument comemorativ pentru victimele celui mai tragic accident rutier din România inaugurat anul acesta – FOTOGALERIE
Totul a pornit de la un demers jurnalistic și de la o serie de contradicții cu privire la ce s-a petrecut cu adevărat în fatidica zi de 29 iunie 1980. Un articol a fost începutul pentru singura carte document despre această tragedie și ulterior a venit reacția autorităților pentru memoria zecilor de morți.
Întâlnire cu ușile închise într-un pub! Partidul care atrage politicienii „trădați” ia naștere (și) la Botoșani - FOTOGALERIE
În an preelectoral deja se fac planurile pentru cele patru runde de alegeri care se vor desfășura în provocatorul 2024.
Cetățenii de la marginea orașului au intrat peste primar, în birou: Mărești impozitul, dar ce-mi faci tu mie în curtea mea?! VIDEO&FOTO
Aproximativ 20 de persoane s-au deplasat joi dimineață la clădirea administrației publice locale pentru a cere explicații cu privire la condițiile din localitate.
Medicii și asistenții de la Spitalul Județean Mavromati învățați să vorbească frumos cu pacienții: Avem încă mult de lucruVIDEO
Una dintre principalele probleme pe care le întâmpină pacienții botoșăneni în cel mai mare spital al județului se referă la modul în care comunică personalul medical. Și care, de cele mai multe ori este unul în care nu se regăsește și respectul care ar trebui să existe între medici și pacienți.
ȘANTIER anunțat peste două luni pe maidanul de la marginea orașului: Foișoare, paintball, tiroliană, tubing, bănci smart și terenuri de sport – GALERIE FOTO
Ideea acestui proiect a fost pornită în mandatul 2012 – 2016 de fostul primar al municipiului Botoșani, Ovidiu Portariuc, și ar putea fi concretizată abia în 2023.A fost continuată de succesorii săi în funcție și a ajuns la stadiul în care, în primăvara aceasta la marginea orașului am putea avea un șantier de anvergură.
DRAMĂ socială transformată în acuzații de abuz fizic și sexual! Trei surori care trăiau la lumina lumânării luate de stat – GALERIE FOTO
Trei surori cuminți și cu rezultate bune la învățătură au impresionat numeroși oameni din Botoșani care au sărit în ajutorul familiei în care s-au născut. Odată cazul adus în atenția publică au apărut și alte acuzații care adâncesc drama fetelor.
”Innamorato di te” – un bariton, un tenor și „Regele jazzului la acordeon” cu fiicele sale, seară romantică italiană cu Filarmonica din Botoșani – VIDEO & GALERIE FOTO
După o excursie în romanticul Paris și o alta în răscolitorul Buenos Aires, Filarmonica George Enescu și-a purtat publicul în Cetatea Eternă. Data aceasta, călătoria muzicală nu a mai fost făcută într-o vineri, ci în sâmbăta de după Dragobete.
Managerul Spitalului Județean, APEL public la botoșăneni să îi sesizeze orice neregulă din spital: Sunt deschisă la orice discuție / Mă rușinez când se vorbește urâtVIDEO
Conduce cea mai mare unitate medicală a județului de mai bine de doi ani și spune că este managerul care a arătat deschidere totală față de pacienți, aparținători și personal medical deopotrivă.
Hoție la un nou nivel: La Ipotești, de la Nova Apaserv nu se mai fură doar apă, mai nou se fură și curent – VIDEO & GALERIE FOTO
Un șantier deschis lângă o stație de pompare care aparține de SC Nova Apaserv SA a atras atenția angajaților companiei din cauza facturilor nejustificat de mari. Serviciul Control și Antifraudă din cadrul societății a ajuns în zonă și a descoperit un cablu conectat ilegal la stația de pompare a apei.
Afaceri bănoase cu cazarea ucrainenilor! Aproape 32.000 de euro făcuți de un botoșănean în doar două luni
Cazarea refugiaților ucraineni a devenit o afacere bănoasă pentru botoșănenii care au simțit această oportunitate de a obține sume frumoase de la stat. Și nu o fac cei din clasa de mijloc, ci tot cei avuți care-și permit să pună la dispoziție imobilele pe care le dețin și în care nu locuiesc.
POVESTEA femeii care conduce o unitate de top la Botoșani, după o carieră de peste 40 de ani în care a văzut tot ceea ce se vrea a fi UITAT – VIDEO
Un om dedicat profesiei care a știut imediat după ce și-a scos buletinul care-i va fi calea în viață după o analiză a propriilor aptitudini. La 14 ani a luat decizia, la 18 ani a intrat în sistem și a rămas. Astfel s-a creionat o carieră profesională de 42 de ani în același domeniu de activitate.
Casă acoperită de gunoaie, focar de infecție pe Calea Națională! Proprietarul și-a rupt hainele de pe el când a văzut Poliția – GALERIE FOTO
Imobilul se află la stradă, pe Calea Națională din municipiul Botoșani și prezintă imaginea unei rampe de gunoi la dimensiuni mai mici.
Foc mocnit la Pediatrie: Laboratorul rămâne fără personal, șefii de la „Mavromati” iau în calcul inclusiv relocarea lui
Situație tensionată în cadrul Laboratorului de Analize Medicale din cadrul Secției de Pediatrie a Spitalului Județean „Mavromati”.
Cimitirul cu mii de locuri de veci, capelă și camere video de lângă Eternitatea prinde contur: Rezolvă problema orașului pe următorii 10 aniVIDEO & GALERIE FOTO
Lucrările sunt în plină desfășurare și deja au fost înhumate în jur de 10 persoane pe una dintre parcelele cimitirului.
Am avut si eu o colega care era in autobus cu doi copii si numai ea si baiatul s a salvat dar fata a murit ,si ce sa vezi dupa o perioada de timp sotul a aruncat o de la etaj si tot a murit.
24 iunie 2022, 09:29
Sondaj
Ar trebui Primăria Botoșani să investească într-un stadion nou?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
”Eu am spus foarte, foarte clar de la început, încă de când erau zvonuri de cum se scria PNRR. Acest PNRR a fost scris pe ascuns, secretizat, nedezbătut cu partenerii sociali, cu societatea civilă. Nu au vrut să dezbată cu ...
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9209 lei
USD
Dolarul SUA
4.5755 lei
CHF
Francul elveţian
4.9434 lei
GBP
Lira sterlină
5.6037 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4595 lei
XAU
Gramul de aur
289.3735 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2465 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2595 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0548 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3477 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2062 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6609 lei
Vremea
astăzi
Botosani
17.5 o C
Dorohoi
17.2 o C
Bucecea
16.9 o C
Darabani
16.8 o C
Saveni
17.7 o C
Ştefăneşti
15.1 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.