Știrea zilei
”Tatăl Nostru” în două limbi la o sărbătoare plină de emoție care a adunat la Botoșani armeni din Constanța și până la Suceava – VIDEO & GALERIE FOTO

Au fost momente emoționante sâmbătă la sucursala Botoșani a Uniunii Armenilor din România (UAR). Tot mai puțini de la un an la altul, oamenii care se trag din neamul de la Erevan au ținut însă ca, în a doua zi de Crăciun a comunității lor, să sărbătorească împreună.

Masă de Crăciun începută cu rugăciuni în română și armeană


Au făcut-o la sediul UAR de pe – se putea altfel? – strada Armeană a orașului, străjuit de cele două biserici ale etniei, una în conservare pentru că a început să se dezintegreze, Sfânta Treime, cealaltă în care se oficiază slujbe, Sfânta Maria.


Și nu au fost doar membri ai comunității din Botoșani, ci și din Suceava și Neamț și chiar din Constanța, de unde s-a deplasat Jean Hacic Garabet, secretarul general al UAR.


”Vă mulțumesc că ați răspuns invitației noastre de a participa la masa tradițională de Crăciun. Mulțumesc colegilor din filialele care s-au deplasat la Botoșani. Și așa cum ne stă bine nouă, începem toată activitatea cu binecuvântarea părintelui nostru”,


Cristian Lazarovici, președinte UAR Botoșani.


Ca atare, înainte de a lua masa, într-un decor din care nu a lipsit tradiționalul brad de Crăciun, au rostit ”Tatăl Nostru” în limba română și apoi în cea armeană, alături de un preot venit de la Suceava.

 

cristian lazarovici

 

Pasturma și aganciabur aduse de la maeștri armeni din Transilvania


După care s-au delectat cu preparate specifice acestui popor, de la pasturma, o pastramă de vită foarte condimentată, la aganciabur, o supă cu urechiușe și hurut.


Iar de la desert nu au lipsit baclavaua armenească și sugiucul.


Cum armenii sunt tot mai puțini la Botoșani, sub 100, UAR Botoșani a trebuit să apeleze la etnici din Gherla și Cluj pentru a prepara masa tradițională, miezul nopții dinaintea Crăciunului găsindu-l plecat după ingrediente pe președintele Cristian Lazarovici.

 

Constănțean, mândru de armenii de la Botoșani


Delegatul conducerii centrale a UAR s-a arătat emoționat de evenimentele de la Botoșani, mai ales că au avut loc într-o zonă a orașului în care a remarcat că, ”se simte amprenta armenească” și ”pot să spun că sunt armean pentru că, chiar s-au făcut lucruri deosebite aici”.


”Vin destul de des datorită prieteniei care mă leagă de dl Cristian Lazarovici. E mai tânăr, dar este unul dintre președinții de sucursale care este foarte-foarte activ. Are foarte multe inițiative. Nu exista până la venirea dumnealui nici sediu, nici acest muzeu încropit, nici aceste tablouri. Într-un fel se vede spirirul armenesc, că a știut să profite de ocazie”,


Jean Hacic Garabet, secretar general UAR.

 

jean garabet


Cunoscut mai ales în lumea fotbalulului, unde a condus din postura de președinte două cluburi de tradiție, Farul Constanța și Ceahlăul Piatra Neamț, a arătat că îi face plăcere să se deplaseze din Dobrogea, unde locuiește, în Moldova, pentru că este primit alături de ai săi ca într-o mare familie.


”Aici cunosc oameni, într-adevăr cum se spune că în partea Moldovei și Bucovinei lumea este foarte ospitalieră. Am venit cu 100 de kilograme, cred că am 125. Mă bucur că plec mâine dimineață și sper să trec la un regim”,


Jean Hacic Garabet, secretar general UAR.

 

Primarii armeni și casele lor


La final, armenii s-au strâns în camera muzeu amenajată la sediul UAR Botoșani, acolo unde pe pereți pot fi descoperiți membri ai comunității care și-au pus amprenta pe istoria orașului. Printre ei se regăsesc Ioan Missir, fost primar al orașului în trei rânduri (1919, 1932 și 1941 – 1944) și Christian Ciomac, fost primar la rândul său, care îi aducea la Botoșani pe George Enescu și discipolul său, Yehudi Menuhin să concerteze în casa Garabet Ciomac, care găzduiește de câțiva ani Serviciul de Evaluare Complexă a Copiilor cu Dizabilități și a Persoanelor Adulte cu Handicap.


Și pentru că veni vorba de imobile, trebuie spus că armenii au lăsat posterității câteva clădiri reprezentative, de la casa Jean Goilav din strada Mihail Kogălniceanu, care va fi integrată într-un ansamblu rezidențial, la Casa Ferhat, actual sediu al Oficiului Registrului Comerțului. Imobilul a aparținut lui Anton Ferhat, unul dintre cei mai bogați armeni din Botoșani, director al Băncii românești din județ, proprietar a 300 de hectare de pământ, mort în închisorile comuniste.

 

Din tată în fiu


Pentru el și pentru alții asemenea lui, Cristian Lazarovici, președintele UAR Botoșani din 2016, ține în continuare să adune armenii la un loc măcar de câteva ori pe an. Mai ales că are de dus mai departe moștenirea tatălui său, Gheorghe Lazarovici, fost președinte al uniunii până în 1990, administratorul Parohiei Bisericii Armene din Botoșani, care și la Crăciunul armenesc din 2023 s-a implicat în organizare.


Iar mândria lor, că armenii sărbătoresc Crăciunul în aceeași zi cu Boboteaza, ”ca primii creștini”, este fără de egal.

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
REPORTAJ: Armenii de la Botoșani sărbătoresc Crăciunul în același timp cu Boboteaza, un copil a scos crucea din apa sfințită – VIDEO & GALERIE FOTO
Mănunchi de etnii în Centrul Istoric cu proiecție de film, muzică fină și fete faine – FOTO & VIDEO

 

DUREROS: Șoferiță judecată la Botoșani pentru moartea în accident a fiicei de 9 ani
 Dosarul se află pe rolul instanței de la Judecătoria Botoșani, primul termen fiind stabilit pentru luna aprilie.
Prefectul a sesizat MAI-ul, sute de oameni stau în aceeași casă, primarul nu mai știe câți cetățeni are în acte: Nimeni nu-mi spune
Suspiciunea că în unele comunități populația a crescut în mod artificial a atras atenția autorităților. Prefectul Sorin Cornilă a solicitat o analiză amănunțită a acestor localități.
Blocurile sociale de la ANL Cișmea aproape gata, cetățenii din Centrul Istoric au prioritate: Nu putem risca viețile chiriașilorGALERIE FOTO
Ansamblul de locuințe sociale nou ridicate în zona ANL Cișmea este aproape de finalizare. Constructorul a reușit să realizeze finisajele exterioare, urmând ca în ultima etapă să se ocupe de intervențiile la interior.
”Cretinii de la Nova Apaserv”! Angajați de la ”Apă” dați pe mâna Poliției: încasau bani de la oameni „pe plicuri” și taxe care nu există
Serviciul de Control și Antifraudă din cadrul SC Nova Apaserv SA continuă să scoată la iveală cazuri în care compania este prejudiciată. Alte două situații au fost depistate în două comunități botoșănene, implicați fiind foști sau actuali angajați.
Scandal de weekend între vechii PNL-iști și foștii PDL-iști cu amenințări cu tribunalul: Blocați toată organizația / Vreți să ne dizolvați
Imensul scandal care avut la alegerile din cadrul organizației municipale a PNL Botoșani în vara anului 2021, soldat cu desemnarea unei noi conduceri, nu a liniștit deloc apele între liberali. Ba dimpotrivă, cum șefia filialei a fost câștigată de foștii PDL-iști, iar cea județeană de vechii PNL-iști, conflictul a continuat mocnit timp de aproape doi ani.
Adolescent de 17 ani violat toată noaptea în pădurea Rediu de un bărbat din Suceava
Un băiat din Botoșani a fost victima unei agresiuni sexuale care s-a petrecut în noaptea de luni spre marți, 21 martie 2023.
Noul stadion va fi construit pe patru nivele, cu tribune acoperite, loje VIP, parcare subterană și supraterană și spații comerciale – DETALIILE făcute publice de primar – VIDEO
După schimbul dur de replici între Valeriu Iftime, președintele grupului ”Elsaco”, proprietarul FC Botoșani și primarul Cosmin Andrei, edilul șef a dorit să explice public ce demersuri a întreprins pentru ca Stadionul Municipal din Botoșani să aibă parte de lucrările de modernizare care au tot fost promise de-a lungul anilor.
Se pregătește un nou sens giratoriu într-o zonă extrem de aglomerată: Este o intersecție foarte complicată VIDEO & FOTOGALERIE
Primăria Botoșani are în plan anul acesta reînființarea sensului giratoriu de la Botoșani Shopping Center, în zona showroom-ului Darex Auto. Amenajarea acestuia face parte dintr-un proiect mai larg de refacere a străzii Sucevei.
Vicepreședintele Camerei Deputaților a venit special până la Botoșani pentru un spectacol al Filarmonicii – VIDEO & GALERIE FOTO
S-a întâmplat la spectacolul ”Zavaidoc simfonic” care a avut loc pe data de 3 martie la Botoșani. Între Ziua Îndrăgostiților, Dragobete, Mărțișor și Ziua Femeii, Filarmonica ”George Enescu” a organizat un concert dedicat cu precădere muzicii românești interbelice.
Fără surprize la concurs: Soția unui șef de la PSD, manager pe un salariu de aproape 14.000 de lei   
Susținerea proiectului de management a avut loc miercuri, iar comisia de concurs a făcut public rezultatul.
Șoferiță de 28 de ani cu două dosare penale după ce Poliția i-a returnat permisul „din greșeală”
Tânăra botoșăneancă susține că este victima unui abuz din partea polițiștilor din orașul în care trăiește.
Iris Simfonic & Felicia Filip au umplut cerul cu stele la Filarmonică: valuri de lumini și sute de oameni în picioare – VIDEO & GALERIE FOTO
După ceva peste cinci ani, Cristi Minculescu a revenit sâmbătă seară pe scena de la Botoșani. Împreună cu chitariștii Valter Popa și Doru Borobeică, dar și alături de soprana Felicia Filip și de orchestra simfonică a Filarmonicii au electrizat publicul care a reacționat pe măsură, creând o atmosferă de vis.  
Peste 70 de botoșăneni ABANDONAȚI pe patul de spital, familia nu-i mai vrea acasă: Este dureros! VIDEO
Este un fenomen care și-a făcut loc la Botoșani, în liniște fără să fie atins de lupa societății.Sunt oameni cărora le-a fost răpit dreptul de a se bucura de cei dragi, chiar de membrii propriilor familii.
Se demolează în Primăverii, minoritarii s-au apucat de cărat fier vechi: În loc de mașini, din fostele garaje au răsărit fotolii, haine, scaune și chiar un pom de Crăciun – VIDEO & GALERIE FOTO
Botoșaniul începe în sfârșit să intre în rândul orașelor civilizate din România care renunță la garajele construite pe domeniul public. Realizând că nu au încotro, cetățenii care locuiesc în strada Primăverii au început să și le dărâme singuri pentru a profita de oferta Primăriei și a obține un loc de parcare.
DEZVĂLUIRI din interior: Respect din partea medicilor doar în cabinetele private, mai puțin și în Spitalul Județean – VIDEO
Căror pacienți nu li s-a întâmplat oare să dea în spitalul de stat peste un medic morocănos, nervos, ursuz și care a devenit brusc amabil, binevoitor și ”cu vorbele la el” atunci când s-a apelat la serviciile sale, dar la o clinică privată?
Centrul pentru tineri cu cele mai moderne garsoniere, cu lacătul pe ușă de mai bine de jumătate de an – FOTOGALERIE
A fost inaugurat pe data de 17 august 2022 cu mare fast și cu O asistență atent aleasă. După încheierea festivismului, centrul a fost încuiat și așa a rămas până în prezent.
După 43 de ani, la Botoșani! Monument comemorativ pentru victimele celui mai tragic accident rutier din România inaugurat anul acesta – FOTOGALERIE
Totul a pornit de la un demers jurnalistic și de la o serie de contradicții cu privire la ce s-a petrecut cu adevărat în fatidica zi de 29 iunie 1980. Un articol a fost începutul pentru singura carte document despre această tragedie și ulterior a venit reacția autorităților pentru memoria zecilor de morți.
Întâlnire cu ușile închise într-un pub! Partidul care atrage politicienii „trădați” ia naștere (și) la Botoșani - FOTOGALERIE
În an preelectoral deja se fac planurile pentru cele patru runde de alegeri care se vor desfășura în provocatorul 2024.
Cetățenii de la marginea orașului au intrat peste primar, în birou: Mărești impozitul, dar ce-mi faci tu mie în curtea mea?! VIDEO&FOTO
Aproximativ 20 de persoane s-au deplasat joi dimineață la clădirea administrației publice locale pentru a cere explicații cu privire la condițiile din localitate.
Medicii și asistenții de la Spitalul Județean Mavromati învățați să vorbească frumos cu pacienții: Avem încă mult de lucruVIDEO
Una dintre principalele probleme pe care le întâmpină pacienții botoșăneni în cel mai mare spital al județului se referă la modul în care comunică personalul medical. Și care, de cele mai multe ori este unul în care nu se regăsește și respectul care ar trebui să existe între medici și pacienți.
Sondaj
Ar trebui Primăria Botoșani să demoleze garajele?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Din aceste situații reiese clar următorul aspect: și în 2022 Consiliul Județean Botoșani a fost de departe cel mai departe investitor din județ cu o sumă de 60 de milioane de euro. Vom continua pe aceeași cale și în acest an ...
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9485 lei
USD
Dolarul SUA
4.5545 lei
CHF
Francul elveţian
4.9726 lei
GBP
Lira sterlină
5.6239 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4315 lei
XAU
Gramul de aur
288.1415 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2473 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2992 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0513 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3636 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2104 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6644 lei
Vremea
astăzi
Botosani
8.4 o C
Dorohoi
6.7 o C
Bucecea
9.6 o C
Darabani
6.2 o C
Saveni
8.0 o C
Ştefăneşti
13.6 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.