Știrea zilei
Situație REVOLTĂTOARE în Vama Stânca, aproape 200 de tiruri ținute blocate de zile întregi, un mire aproape că nu ajunge la propria nuntă – VIDEO & GALERIE FOTO

Sunt șoferi de tiruri care transportă cereale din Ucraina care stau blocați și de la începutul săptămânii, fără apă și mâncare. Printre ei un botoșănean care mâine are nuntă dar probabil că nu va putea ajunge.

Zile întregi fără apă și mâncare

 

Transportatorii susțin că merg în Ucraina pe propriul risc având în vedere că este zonă de conflict și niciun asigurator nu încheie poliță pentru plata unor eventuale despăgubiri, în caz de bombardament.

 

Totuși, zeci de tiruri merg pentru a aduce cereale, o parte fiind direcționate către alte județe, altele pentru Botoșani, fiind destinate unui depozit din Avrămeni. Iar asta într-un acut context de secetă și zeci de mii de culturi calamitate în România.

 

Și pe aceste considerente, întrebările firești sunt îndreptate spre autoritățille române din vina cărora se produc blocajele care sunt în prezent la Punctul de Trecere al Frontierei de la Stânca Costești.

 

Acuzații grave împotriva vameșilor

 

Unii șoferi acuză vameșii că le pretind anumite sume de bani pentru a-i lăsa să treacă, și chiar indică nume însă în lipsa unor probe certe, totul rămâne la stadiul de acuzații.

 

În prezent, pe partea moldoveană așteaptă să intre în județul Botoșani prin Vama Stânca aproape 200 de tiruri. Oamenii stau blocați fără apă și hrană și fără condiții minimale pentru igienă. Și sunt disperați.

 

Prefectul Sorin Cornilă a aflat de această situație revoltătoare în cursul dimineții. L-a primit pe președintele Administrației Fondului de Mediu care s-a aflat într-o vizită oficială la Botoșani după care s-a deplasat de urgență în Vamă. Între timp a discutat la Botoșani cu toți cei implicați.

 

Vina aruncată dintr-o parte, în alta

 

La o primă vedere, fiecare structură în parte implicată în procesul de intrare / ieșire din țară a aruncat vina către ceilalți. Pentru camioanele cu cereale, după verificarea documentelor de către Poliția de Frontieră, este nevoie de aviz și din partea medicilor de la Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA). Ulterior își intră în atribuții Biroul Vamal pentru propriile verificări și în ultimă fază un broker pentru asigurarea mărfurilor. În cazul în care nu există probleme deosebite, întreaga procedură ar trebui finalizată în maximum 30 – 40 de minute.

 

Doar că în realitate, mecanismul nu funcționează, indiferent care ar fi motivele. Unul face trimitere la medicul DSVSA care nu asigură permanență pe timpul nopții ci doar în intervalul orar 8:00 – 20:00.

Sau că există nereguli la documentele de însoțire a mărfurilor și atunci vameșii trebuie să aștepte corectarea lor. În tot acest timp, de ordinul orelor, tirurile cu probleme ar bloca fluxul de intrare în România, nefiind locuri special amenajate pentru staționarea lor și procesarea celor care stau la coadă.

 

Prefectul, vizită urgentă la Stânca

 

În dimineața zilei de astăzi când prefectul a ajuns la Stânca, de la 8:00 dimineața până în jurul orei 13:00 erau procesate doar cinci tiruri, dintre care trei erau cu probleme la documente.

În cursul zilei de ieri au intrat 40 de tiruri, noaptea trecută niciunul.

Iar problema apare la verificările pe partea botoșăneană a frontierei, moldovenii efectuând verificările proprii în timp rapid.

 

„Eu în fiecare zi am fost în Moldova ca să fluidizez traficul, mai mult de atât nu am ce face...Ei procesează mai bine ca noi și lasă să treacă camioanele, da problema este la noi. Să nu stea pe baraj, se strică barajul”, a încercat să explice situația Diana Șerbescu, șefa Biroului Vamal Stânca Costești.

 

„În ceea ce ne privește pe noi merge foarte bine, adică în momentul în care vin cu documentele noi în maximum un sfert de oră procesăm”,

Medicul veterinar din PTF

 

La Poliția de Frontieră verificările ar dura doar în cinci minute. Și totuși oamenii stau blocați de zile întregi: „De marți după amiază stăm blocați. La moldoveni ne-au scanat, ne-au cântărit și am așteptat la barieră de ieri dimineață, de la ora 10:00, până astăzi la ora 11:00. Acolo se procesează repede, dar nu avem voie să staționăm pe pod”, povestea unul dintre șoferii de tir care a explicat că a așteptat 13 ore la bariera română, după ce moldovenii l-au lăsat să treacă.

 

Aproape 200 de tiruri blocate

 

Prefectul Sorin Cornilă a petrecut două ore aproximativ în punctul de trecere și a făcut o analiză a activității tuturor pentru a identifica blocajul.

 

„La punctul de trecere al moldovenilor sunt aproximativ 200 de camioane în mare parte cu cereale, care fac tranzit din Ucraina, prin Moldova și o parte din ei sunt chiar fermieri și comercianți din Botoșani care au tiruri la punctele de trecere. Bineînțeles aceste tiruri sunt de luni, marți, am primit foarte multe sesizări de la șoferi, de la transportatori, de la patronii care dețin aceste tiruri”,

Sorin Cornilă, prefect

 

Avalanșa de tiruri cu cereale din Ucraina reprezintă o noutate pentru Vama Stânca unde infrastructura nu face față aglomerației, deoarece nu există terminal pentru mărfuri. Care, în mod paradoxal există la partea moldoveană, această situație fiind explicată de Ion Șalari, șeful Punctului de Trecere din Republica Moldova care a ajuns la discuții cu prefectul. A explicat că procesarea din partea moldovenilor decurge rapid iar cele aproape 200 de tiruri sunt blocate din cauza românilor.

 

„Au fost și ei puțin depășiți pentru că logistica de aici nu permite un flux rapid. Partea cealaltă la moldoveni, există un terminal pentru mărfuri care procesează foarte repede. Acolo tirurile respective trec de aceste terminale și stau într-un punct de așteptare într-o sincronizare cu Poliția de Frontieră și vama de aici, trec regulat”,

Sorin Cornilă, prefect

 

Prefectul cere fluiduzare la vamă

 

În momentul în care sunt finalizate verificările la un număr de cinci, șase tiruri, autoritățile române le contactează pe cele moldovene pentru a trimite un alt lot. Nu este permisă formarea de cozi de staționare pe podul de la Baraj care este un obiectiv strategic național.

 

Prefectul a identificat o parcare nefolosită și o altă zonă unde pot staționa tirurile cu probleme la documente, până la soluționarea lor. A sunat inclusiv la șeful de la Iași pentru găsirea unei soluții pentru aceste transporturi staționare, în paralel fluxul să fie continuat pentru eliminarea blocajului.

 

Cine nu-și face treaba, pleacă acasă

 

De asemenea, a solicitat de la DSVSA prezență inclusiv pe timpul nopții, măcar pe următoarele 10 zile până când lucrurile se vor liniști.  

 

„Multe lucruri pot fi îmbunătățite, partea de organizare a Vămii lasă puțin de dorit pentru că este nevoie de implicare pentru pregătirea unui nou terminal de mărfuri. Solicitare, am înțeles că sunt niște discuții pornite de un an, doi, pe un nou terminal lipit de cele două de intrare actuale, discuții care nu se știe unde s-au blocat. Mă voi interesa de acest lucru și vom vedea care este necesitatea și cum putem rezolva această problemă. În calitate de prefect voi efectua câte o vizită în fiecare zi, voi monitoriza situația ca să reglăm aceste probleme care sunt aici, de logistică și de administrare a spațiilor de aici, că de fapt despre asta este vorba”,

Sorin Cornilă, prefect

 

Și nu în ultimul rând, prefectul a dat asigurări că va merge în controale neanunțate inclusiv pe timpul nopții pentru a verifica modul în care fiecare structură își face treaba. Iar acolo unde va fi depistată ineficiență, toți cei implicați vor răspunde cu funcțiile.

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
A plătit o mie de euro pentru un permis de conducere fals

 

Reorganizare la Nova Apaserv: S-a mai inventat o funcție de șef, partidul coace și un nou director
Spre finele anului trecut membrii Consiliului de Administrație au dezbătut o nouă propunere de organigramă. Prin această modificare s-au mai suplimentat pe alocuri o serie de posturi. Și s-a mai înființat o funcție de șef.
Președintele PNL Bacău a pus mâna pe telefon când a aflat că-i vine în oraș director de la ”Apa” Botoșani: A feștelit-o de tot, a pus-o pe burtă
Plecarea neașteptată a directorului adjunct de la SC Nova Apaserv SA după numai un an a luat pe neașteptate atât mediul politic din Botoșani, cât și cel din Bacău. Aceasta pentru că Doru Constantin a câștigat concursul de director pentru Compania Regională de Apă Bacău (CRAB).
Un polițist local de la Botoșani a scris 13 cărți în 4 ani: Vreau să ajung să scriu poezii cu adevărat / Mi s-a spus că plagiezVIDEO&FOTO
Povestește că și-a descoperit pasiunea din tinerețe, însă abia prin 2018 și-a găsit timpul sau curajul pentru a o aprofunda.
Școală spartă în toiul nopții, hoții au distrus mai multe bunuri și au plecat cu tabletele elevilor – FOTOGALERIE
Incidentul s-a petrecut în noaptea de luni spre marți, la o unitate de învățământ gimnazial. Deocamdată nu se știe dacă autorii au fost identificați sau măcar există un cerc de suspecți.
Blocuri inundate din decembrie în cartierul Primăverii, adăposturi antiaeriene pline cu apă, gunoaie și excremente – VIDEO & GALERIE FOTO
Sute de botoșăneni care locuiesc în cartierul Primăverii, la blocurile de pe Aleea Elie Radu, au de mai bine de două săptămâni subsolurile inundate. Oamenii se plâng că, deși au sesizat încă din decembrie problema, nu sunt băgați în seamă.
Basm de Anul Nou la Filarmonică: Spectacolul a început pe esplanadă, a continuat în foaier și s-a desăvârșit pe scenă – VIDEO & GALERIE FOTO
Într-un decor desprins parcă dintr-o poveste de iarnă, Filarmonica George Enescu a pășit în 2023. A făcut-o vineri și sâmbătă cu tradiționalele concerte dedicate Anului Nou.
Povestea (ne)spusă a plecării numărului 2 de la ”Apă”: Nu am știut / Am aflat din presă! I s-ar fi cerut demisia din toate funcțiile - VIDEO
În seara zilei de miercuri, 11 ianuarie 2023, un link din presa băcăuană circula intens în anumite cercuri social-democrate botoșănene. Încă directorul adjunct al SC Nova Apaserv SA era anunțat în structura de conducere a companiei similare din Bacău.
Nova Apaserv în risc de insolvență pentru o datorie de 1 milion de lei către o firmă cu angajați staționari
 2023 a început pentru SC Nova Apaserv SA cu risc de insolvență, după un contract denunțat de o firmă din București.
55.000 de lei pentru un salariat plătit de Primărie să stea acasă aproape un an – DOCUMENT
Un fost angajat al unei direcții din cadrul Primăriei municipiului Botoșani, dat afară în urmă cu 11 luni, are de primit o sumă uriașă care reprezintă echivalentul salariilor din această perioadă.
Fiecare cu premiul lui: Primăria și Hyperion-ul fac gale ”Eminescu” separate cu laureați diferiți – DOCUMENT
Manifestările prilejuite de „Zilele Eminescu” din acest an vor fi profund diferite față de precedentele. Pentru prima dată după 31 de ani, Primăria Botoșani este unic organizator al acestui eveniment.
Construim școli, dar n-avem elevi! Comuna care a rămas cu o singură unitate de învățământ: Măcar să ne menținem...VIDEO & FOTO
Depopularea României este resimțită inclusiv în sistemul educațional românesc. Eforturile pentru realizarea de investiții în infrastructura școlară, în foarte multe dintre cazuri, nu se justifică din punctul de vedere al beneficiarilor finali. Elevii.
”Tatăl Nostru” în două limbi la o sărbătoare plină de emoție care a adunat la Botoșani armeni din Constanța și până la Suceava – VIDEO & GALERIE FOTO
Au fost momente emoționante sâmbătă la sucursala Botoșani a Uniunii Armenilor din România (UAR). Tot mai puțini de la un an la altul, oamenii care se trag din neamul de la Erevan au ținut însă ca, în a doua zi de Crăciun a comunității lor, să sărbătorească împreună.
Un om de afaceri din Săveni ar vrea să „sufle” Consiliului Județean fosta Uzină Electrică a orașului
Deși are peste 100 de ani vechime, clădirea respectivă rămâne una emblematică pentru Botoșani și cu o încărcătură istorică aparte.
Prefectul Sorin Cornilă își caută birou prin clădirile din Botoșani – FOTOGALERIE
Întregul aparat de specialitate din cadrul Instituției Prefectului, inclusiv echipa de conducere urmează să se mute în alt sediu. Iar asta pentru că Palatul Administrativ se închide.
Criminalul copilei de 14 ani a încercat să se sinucidă în arest, măsuri suplimentare luate de polițiști
Cătălin Rățușcă, tânărul de 20 de ani care a înjunghiat mortal o adolescentă care abia și-a scos buletinul, se află în custodia Poliției.
ULTIMELE clipe din viața fetei de 14 ani, criminalul i-a cerut să-l ure și a răsplătit-o cu bani
Nimic din ce s-a petrecut pe podul din Trușești înaintea crimei nu anunța cruzimea care urma să aibă loc, în mijlocul zilei.Cătălin Rățușcă a fost urat de copila de 14 ani și fratele ei.
ARTIFICIILE, distracție pentru oameni, coșmar pentru necuvântătoare! Animale moarte sau rănite în noaptea dintre ani la Botoșani
Explozia de lumini cu întreg zgomotul specific sau petardele aruncate în noaptea dintre ani pentru a produce distracție oamenilor au efecte devastatoare asupra animalelor.
LA MULȚI ANI 2023! Noaptea dintre ani la Botoşani în stradă şi în biserică – GALERIE FOTO&VIDEO
Muzică, foc de artificii, șampanie și entuziasm în noaptea de Revelion! Mii de botoșăneni au ieșit în stradă pentru a marca încheierea anului 2022 şi trecerea în 2023. Şi bisericile au fost pline în noaptea dintre ani.
Candelă pentru cei plecați în 2022: Botoșaniul este mai sărac fără ei – GALERIE FOTO
Anul 2022 a fost anul războiului la granițe, al pribegiei, dar și anul durerii după cei pierduți în pandemie. În 2022 au plecat de lângă noi prieteni, oameni dragi. Ne-am despărțit de oameni ai Cetății – artiști, preoți, profesori, actori – pe care nimeni nu îi va putea înlocui vreodată. Putem, însă, să le păstrăm aprinsă candela memoriei.
Românul care a înființat o școală în Chicago, impresionat de un director botoșănean: V-a schimbat orașul VIDEO
Invitat să cânte la concertul de Crăciun organizat de Filarmonica George Enescu, Nicolae Voiculeț, pe lângă interpretarea la nai a unor piese precum ”Ave Maria” și ”Ciobanul singuratic”, s-a adresat în câteva rânduri și celor aproximativ 700 de spectatori.
Vamile sunt un cancer in tara noastra. La toate vamile se asteapta foarte mult daca intr-o tura sunt 10 vamesi, lucreaza in acelasi timp doar 2 -3, restul beau cafele, discuta intre ei, fac altceva. Despre spagi sa nu mai vorbim sunt cei mai corupti din tara. Le-ai da si bani si tot te lasa sa astepti zeci de ore. In Bulgaria au adus vamesi nemti.
19 august 2022, 19:33
.....sa treaca fara control??? asta vrea ?
19 august 2022, 17:10
Sondaj
Cine ar trebui să organizeze Premiul Național de Poezie Mihai Eminescu?
Primăria Botoșani pentru că este principalul finanțator al evenimentului și l-a înregistrat la OSIM
Fundația Culturală Hyperion împreună cu Uniunea Scriitorilor din România pentru că au inițiat manifestarea în urmă cu 32 de ani
Primăria alături de Fundația Culturală Hyperion și Uniunea Scriitorilor din România, așa cum a avut loc timp de 31 de ani
Declaraţia zilei
„Nu mi-a căzut bine, dar pe mine mă interesează ce zice lumea? M-a deranjat la început. M-am gândit chiar că ar fi trebuit să reacționez imediat în fața Anei, dar acum mă felicit că n-am făcut-o. Mă atacau toți, ‘Băi, ...
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9221 lei
USD
Dolarul SUA
4.5466 lei
CHF
Francul elveţian
4.8998 lei
GBP
Lira sterlină
5.6028 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4868 lei
XAU
Gramul de aur
278.5779 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2408 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2639 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1795 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3781 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2066 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6617 lei
Vremea
astăzi
Botosani
2.9 o C
Dorohoi
2.9 o C
Bucecea
3.6 o C
Darabani
2.3 o C
Saveni
3.2 o C
Ştefăneşti
-1.3 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.