Știrea zilei
Centrul „invizibil” al orașului preluat de o tânără din sistem cu viziuni îndrăznețe! Soție de politician, noua șefă are propria carieră – VIDEO&FOTO

Este un centru care, deși deschis de un deceniu în municipiul Botoșani, a „strălucit” mai puțin în spațiul public prin activități dedicate beneficiarilor, de-a lungul anilor fiind mai degrabă motiv de ceartă între șefi.

10 ani de activitate 

 

A fost construit din fonduri europene și dat în folosință în anul 2013. Centrul Social pentru copii aflați în situații de risc a devenit funcțional fiind subordonat pe atunci Serviciului Public Local de Asistență Socială (SPLAS) care ulterior a devenit Direcția de Asistență Socială (DAS) de astăzi, din care aparține Primăriei municipiului Botoșani.

 

Încă de la înființarea a fost condus de Andy Murariu, fost angajat în cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC). Andy Murariu a fost implicat în mai multe scandaluri în cei 10 ani cât a condus centrul și care au dus unitatea într-un con de umbră.

 

Din luna aprilie a acestui an, după susținerea unui concurs de promovare pe funcție publică, conducerea centrului social a fost preluată de Alina Maxim (foto jos). Asistent social la bază, noua șefă lucrează în centrul din Parcul Tineretului încă de la înființare. Cunoaște aproape toate familiile din zonă după numărul de membri dar și după domiciliu, pentru că activitatea sa se bazează extrem de mult și pe munca de teren.

 

 

Și-a propus să îmbunătățească activitatea centrului, dar mai ales să facă cunoscută multitudinea de acțiuni în care sunt implicați copiii care se bucură de serviciile sociale oferite.

 

Pentru că, beneficiarii provin preponderent din familii cu venituri reduse și în general, cu nivel de educație scăzut. Centrul poate fi privit drept o șansă pentru ca acești copii să aibă capacitatea de a păși în viață prin forțe proprii și cu acces la educația care deschide numeroase oportunități în viața ulterioară de adult.

 

31 de copii,

sunt în prezent beneficiari ai centrului social din Parcul Tineretului care are o capacitate de 40 de locuri.

 

Unii îl frecventează ani la rând, alții renunță pe parcurs mai ales din cauza părinților care nu conștientizează beneficiile enorme aduse în educația copiilor, care pornesc de la nivel primar (efectuarea corectă a igienei) până la un stadiu mai avansat (ajutor la teme din partea personalului).

 

„Copiii vin și pleacă, pentru că nu toți se adaptează condițiilor de aici, de a respecta în primul rând regulamentul centrului. Prezența la școală obligatoriu, vine la centru, nu merge la școală, nu mai vine la centru, decât dacă are motive bine întemeiate, motive medicale”, ne explică Alina Maxim, șefa centrului, primele reguli de bază.

 

În centrul social, ca acasă

 

În general, contractele cu centrul se încheie pentru o perioadă de un an, cu posibilitate de prelungire. Mai ales pentru părinții care nu au posibilitatea angajării unei bone și, în cele mai multe dintre cazuri, nu au capacitatea de a face teme cu copiii lor. Sau chiar să le ofere hrana de bază, lucru pe care-l face acest centru care poate fi considerat a doua casă pentru copiii din familiile sărace ale orașului.

 

„Copilul vine de la școală, intră în centru, are o perioadă de socializare până la servirea mesei. Se joacă, vorbesc între ei, pot fi și altfel de activități din care să mai învețe ceva din activitatea formală sau nonformală. La ora 13:00 se servește o masă caldă, undeva la 13:30 termină de servit masa și ei fiind mulțișori încep să iasă pe rând la spălat pe mâini, spălat pe dinți, învață anumite deprinderi independente minimale cu care nu prea sunt obișnuiți, mai ales aici la zona de ghetouri. Pentru că ei totuși în locuința lor, nu au baie”,

Alina Maxim, șeful centrului social

 

Ulterior, copiii merg la clase, împărțiți pe trei grupe, în funcție de vârstă și încep activitățile didactice cu personalul educativ. Cei mici, printre care și copii cu cerințe educaționale speciale, învață alfabetul sau să socotească. Cei mari fac își temele pentru școală. În timpul rămas sunt familiarizați cu alte activități de interes, de la protecția mediului până la sănătate.

 

Angajații din centru le dau copiilor și o serie de chestionare de satisfacție pentru a afla care sunt activitățile care le-ar capta atenția și din care să învețe lucruri noi. Au fost organizate inclusiv o paradă a modei cu costume reciclate și concursuri de talent, cu tot felul de premii atractive, specifice vârstei.

 

Alina Maxim a promovat concursul de șef centru pe perioadă nedeterminată. Este soția consilierului local Maricel Maxim, ales pe listele PNL, la alegerile locale din 2020.

 

Întregul material realizat în centrul din Parcul Tineretului poate fi vizionat în materialul video de mai jos.

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Centrul social din Parcul Tineretului, a doua casă pentru zeci de copii din municipiul Botoșani
Botoșaniul a depășit 3.000 de asistați sociali, primăvara le aduce și ceva bani în plus: UNDE locuiesc cei fără chef de muncă

 

”Un film așa, oarecum bășcălios, la adresa unui sfânt al Ardealului” - O premieră la Unirea cum n-a mai fost alta: Unii spectatori au părăsit sala, alții s-au enervat, regizorul luat la rost VIDEO & GALERIE FOTO
Câteva aplauze răzlețe, alte câteva zeci de secunde de tăcere, foarte puține felicitări și apoi un val de întrebări acuzatoare la adresa regizorului, venit în fața spectatorilor botoșăneni pentru a discuta pe seama filmului ”Arsenie. Viața de apoi”, a cărei proiecție specială a avut loc marți seară la Cinema Unirea.
Este OFICIAL! Daune de peste 7 milioane de euro solicitate de familie în cazul Alexandra
Solicitările de daune morale urmează a fi depuse de reprezentanții legali ai familiei Alexandrei Ivanov.
Alexandra ar fi împlinit 26 de ani! Comemorare la mormânt cu peste 100 de botoșăneni, slujbă oficiată de nouă preoți – VIDEO&FOTO
Alexandra Ivanov, născută pe data de 11 septembrie 1997.Decedată pe data de 18 august 2023, în Maternitatea Botoșani.
Povestea ”made in PNL” a numirii de către Doina Federovici a unui manager liberal: Să nu se facă de rușine, îi ajutăm și cu Monica Adăscăliței la Botoșani
Decizia președintelui social-democrat al Consiliului Județean Botoșani de a numi un manager liberal la conducerea celui mai mare spital a fost una surprinzătoare, cel puțin din punct de vedere politic.
An nou, probleme vechi: Zeci de școli din Botoșani tot FĂRĂ autorizație sanitară
Și în anul de învățământ care va începe luni vor exista școli din județul Botoșani care nu dețin autorizație sanitară de funcționare.
Momente emoționante: Prima generație de la ”Electro” s-a întâlnit după 45 de ani, alături de directorul care a înființat liceul – VIDEO&FOTO
Majoritatea foștilor elevi au împlinit de ceva vreme vârsta pensionării. Au făcut parte din prima generație a actualului Colegiu Tehnic ”Gheorghe Asachi”, fostul ”Liceu Electrocontact”.
Daune de peste 1 milion de euro pentru Alexandra: Să le luăm bunurile și casele / Viața nu poate costa trei paraleVIDEO
Specializată în dreptul asigurărilor, avocata din Iași care a preluat cazul Alexandrei Ivanov are deja două sentințe cu daune care depășesc pragul de 1 milion de euro. Se gândește ca și în acest proces nivelul daunelor ce vor fi solicitate să fie ridicat.
Președintele tinerilor liberali a plecat din partid la câteva luni după ce a fost ales. Cu tot cu soție... – GALERIE FOTO
La sfârșitul lunii iunie a anului trecut Andi Buchi (foto cu ochelari) a fost ales cu o largă majoritate președinte județean al Tineretului Național Liberal. La începutul lunii septembrie a acestui an, a fost anunțat oficial drept membru al Forței Dreptei, formațiune înființată de fostul președinte PNL, Ludovic Orban și condusă la Botoșani de un alt ex-liberal, Viorel Iliuță.
Se cere OFICIAL arestarea preventivă a unor angajați ai Maternității în dosarul decesului Alexandrei Ivanov: Pot în numele dreptății să fac aceste solicităriVIDEO
Ancheta în cazul morții Alexandrei Ivanov este încă în plină desfășurare și departe de a se finaliza. Se anunță un nou maraton de audieri programate cel mai probabil săptămâna viitoare, cu țintă către personalul medical.
Patronul din Suceava care era să ne lase fără depozit de deșeuri mai prosperă patru ani la Botoșani
În 2021 și 2022, depozitul a fost la un mic pas să rămână fără autorizație de mediu, din cauza unui management defectuos care a atras amenzi de la Garda de Mediu. Anul acesta, administratorul depozitului a primit „undă verde” pentru a se ocupa de depozit încă patru ani. Liberalii de la Județ nu au scos un sunet.
Percheziții la doctorițele Oprișanu și Pitrop, medicul de gardă în noaptea morții, audiere maraton la Parchetul din Suceava
Medicul Mariana Pitrop, care se afla de gardă în noaptea în care Alexandra Ivanov a încetat din viață la Maternitatea Botoșani fără ca timp de șapte ore să i se acorde vreun ajutor medical, a fost audiată timp de șase ore în cursul zilei de vineri.
PRIMELE declarații publice ale președintelui Colegiului Medicilor Botoșani, în cazul Alexandrei Ivanov – VIDEO
La nivelul Colegiului Medicilor Botoșani a fost declanșată o anchetă disciplinară privitoare la situația ivitată la Secția de Obstetrică și Ginecologie din cadrul Spitalului Județean Mavromati în cazul „Alexandra Ivanov” unul cu un puternic impact mediatic și comunitar.
Drumuri distruse de coloane de tiruri cu cereale, șefii județului anunță controale surpriză, amenzile pot ajunge și la 5.000 de euro de șofer – VIDEO
Mai multe porțiuni de drumuri județene au fost afectate de coloanele de camioane încărcate cu cereale mai ales.Cea mai afectată este zona de nord a județului unde astfel de coloane ar fi mai frecvente.
VIDEO cu imaginile înfiorătoare de la Maternitate - PRIMELE măsuri luate de noul manager: Este într-adevăr o problemă
Moartea Alexandrei Ivanov a declanșat o serie de schimbări în sistemul medical botoșănean. Nereguli grave care înainte erau trecute cu vederea sunt acum reparate.
Încep audierile familiei la Poliție în cazul Alexandra, avocata din Iași: Vă rog să aveți încredere în funcționarea justiției!
Ancheta privitoare la decesul Alexandrei Ivanov a fost preluată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava. Procurorii i-au delegat pe polițiștii de la Inspectoratul de Poliție Județean pentru audierea martorilor cu implicare directă.
Faimoasă în Moldova, supranumită și „avocata diavolului”, a preluat cazul Alexandra, se anunță proces de răsunet: Vom vorbi de daune uriașe / S-au rătăcit în sistemul medical astfel de psihopațiVIDEO
Gianina Vera Poroșnicu a acceptat să reprezinte familia Alexandrei Ivanov în toate etapele legale pe care le va urma dosarul care vizează moartea tinerei, de la faza de cercetare penală până la reprezentarea ca apărător legal, după ce va fi făcută trimiterea în judecată a autorilor, aceasta dacă în probatoriul administrat de anchetatori vor apărea și persoane cu calitatea de inculpați.
Șefii de la Consiliul Județean, deplasare de urgență în comuna fără apă de la Botoșani: SOLUȚIA găsită la Primărie – VIDEO& GALERIE FOTO
Conducerea Consiliului Județean a reacționat prompt la problemele pe care le întâmpină botoșănenii din comuna Blândești cu lipsa apei.Vicepreședinții instituției au preluat această misiune de a găsi o soluție de orice fel pentru rezolvarea acestei situații și pentru ca oamenii să nu mai sufere.
„Criminalii!” Durere și val de furie la protestul pentru moartea Alexandrei, s-a chemat paza la Maternitate, au fost și polițiști în civil – FOTO & VIDEO
Credincioasă, sensibilă, devotată și mamă iubitoare, așa este descrisă Alexandra de către apropiați și nu numai. Iar întreaga comunitate este alături în aceste zile de familia îndurerată.
România, pe primul loc în Europa centrală la olimpiada de informatică, elevii coordonați de un profesor din Botoșani: Este foarte important pentru noi ca țară
Locul 1 pe națiuni pentru România, la Olimpiada de Informatică a Țărilor din Europa Centrală 2023.Elevii români participanți au fost coordonați de un profesor din Botoșani care a avut calitatea de team-leader.
Primăria Botoșani construiește un bloc de locuințe într-o parcare dintr-un cartier al orașului – VIDEO
În noul imobil care urmează să fie construit în municipiul Botoșani, cu fonduri europene, ar urma să fie amenajate20 de garsoniere.
Sondaj
La clasa copiilor dvs. s-au cerut bani pentru fondul clasei?
Declaraţia zilei
”Eu cred în continuare că putem ieși din subsol. De la locul 8 în jos clasamentul este strâns. Va fi un campionat echilibrat de la locul 8 în jos, vor fi rezultate strânse. Mai sunt destule etape și trebuie să luăm puncte, ...
answear.ro%20
flanco.ro/
inpuff.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9707 lei
USD
Dolarul SUA
4.6638 lei
CHF
Francul elveţian
5.1566 lei
GBP
Lira sterlină
5.7329 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.1483 lei
XAU
Gramul de aur
288.5847 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2573 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2847 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9882 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4561 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2034 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6668 lei
Vremea
astăzi
Botosani
26.1 o C
Dorohoi
26.6 o C
Bucecea
25.6 o C
Darabani
23.5 o C
Saveni
24.3 o C
Ştefăneşti
21.1 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.