Știrea zilei
Primarul Gireadă se gândește să facă oraș din comuna Mihai Eminescu: Are mai mult asfalt decât municipiul Botoșani dacă pun cap la cap străzile asfaltate - VIDEO & GALERIE FOTO

Recensământul desfășurat anul trecut și ale cărui rezultate în detaliu au fost făcute publice în acest an plasează Mihai Eminescu pe primul loc în clasamentul comunelor din județul Botoșani în ceea ce privește populația.

Deja e mai mare decât unele orașe


Potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS), în comuna limitrofă municipiului reședință trăiesc 8.638 de persoane. Aici s-a înregistrat una dintre cele mai mari creșteri de populație din întreg județul, în condițiile în care majoritatea localităților au cunoscut o scădere vertiginoasă.


Mai exact, la recensământul din 2011, comuna Mihai Eminescu număra doar 6.954 de locuitori.


În 2022 a ajuns însă în situația de a avea mai mulți oameni decât localități care dețin deja de ani buni statutul de oraș: Bucecea, Săveni și Ștefănești.


Astfel că, la ”Botoșăneanul TV”, primarul a declarat se gândește să transforme și comuna pe care o conduce în oraș. Mai ales că, în realitate susține el, în comună ar fi și mai mulți locuitori.


”Comuna Mihai Eminescu are astăzi peste 10.000 de locuitori. Normal, la Statistică sunt cei care strict și-au făcut mutația în buletin, dar cei care locuiesc și au case sunt mult mai mulți. Cred că sunt peste 1.000 de persoane care au aici domiciliul efectiv, dar ținând cont că au mai multe proprietăți, au buletin pe altă proprietate și nu în zona în care locuiesc”,


Verginel Gireadă, primarul comunei Mihai Eminescu.

 

”Comuna Mihai Eminescu are mai mult asfalt decât municipiul Botoșani”


Dincolo de locuitori, șeful administrației de la Ipotești crede că nivelul de dezvoltare și răspândirea utilităților îl îndrituiesc să demareze procedurile pentru ridicarea rangului localității.


Primăria Mihai Eminescu derulează un proiect de asfaltare a 22 de kilometri de drumuri comunale și sătești, în valoare de 4,2 milioane de euro și conform primarului, la finalizarea lucrărilor, în luna septembrie a acestui an, circa 80 de kilometri de drumuri din totalul celor 143 vor avea asfalt, apă și analizare.


”Deci 80 de kilometri puși cap la cap, cred că, comuna Mihai Eminescu are mai mult asfalt decât municipiul Botoșani. Dacă pun cap la cap străzile asfaltate!”,


Verginel Gireadă, primarul comunei Mihai Eminescu.


Printre altele, în comună există și o rețea de gaz, nealimentată încă, și un dispensar medical în construcție. Totodată, Agenția Națională de Locuințe va construi un bloc la Cervicești și altul la Cucorăni.


În luna decembrie a anului trecut s-a inaugurat și o sală a sporturilor cu 180 de locuri și coșuri de baschet automate, probabil cea mai mare din mediul rural românesc.

 

Trebuie referendum


Pentru ca o localitate să capete statutul de oraș este necesară organizarea de către Guvern a unui referendum local la care populația să se pronunțe prin vot asupra propunerii.


”Sper să fac o consultare a populației pe lege. Dacă populația va dori să trecem la un rang de oraș, dacă se va impune, o voi face pentru că am mai avut ideea. Sincer, îmi doresc acest lucru pentru că nu schimbă cu nimic actuala conformare, rămân cartiere Cătămărăști, Ipotești și celelalte cu denumirea pentru că și la orașe și la municipii sunt multe străzi neasfaltate. Eu mi-aș dori sincer, dacă viitoarele fonduri europene vin pentru orașe, pentru a trage câți mai mulți bani în comunitate”,


Verginel Gireadă, primarul comunei Mihai Eminescu.


Prin această procedură au devenit după revoluție orașe Bucecea, Flămânzi și Ștefănești și tot în același mod cetățenii din Trușești au respins inițiativa de a deveni orășeni.


8 sate


are comuna Mihai Eminescu în componență: Baisa, Manolești, Stâncești, Cătămărăști Vale, Ipotești, Cucorăni, Cervicești, Cătămărăști Deal

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Câte orașe și comune ar dispărea din Botoșani dacă reorganizarea administrativă ar deveni o realitate
Și totuși... Botoșani prinde ”Top 25 cele mai mari orașe din România” și este al treilea din regiunea nord-est - CLASAMENT

 

VEZI VIDEO DE LA 53:57

 

”Un film așa, oarecum bășcălios, la adresa unui sfânt al Ardealului” - O premieră la Unirea cum n-a mai fost alta: Unii spectatori au părăsit sala, alții s-au enervat, regizorul luat la rost VIDEO & GALERIE FOTO
Câteva aplauze răzlețe, alte câteva zeci de secunde de tăcere, foarte puține felicitări și apoi un val de întrebări acuzatoare la adresa regizorului, venit în fața spectatorilor botoșăneni pentru a discuta pe seama filmului ”Arsenie. Viața de apoi”, a cărei proiecție specială a avut loc marți seară la Cinema Unirea.
Este OFICIAL! Daune de peste 7 milioane de euro solicitate de familie în cazul Alexandra
Solicitările de daune morale urmează a fi depuse de reprezentanții legali ai familiei Alexandrei Ivanov.
Alexandra ar fi împlinit 26 de ani! Comemorare la mormânt cu peste 100 de botoșăneni, slujbă oficiată de nouă preoți – VIDEO&FOTO
Alexandra Ivanov, născută pe data de 11 septembrie 1997.Decedată pe data de 18 august 2023, în Maternitatea Botoșani.
Povestea ”made in PNL” a numirii de către Doina Federovici a unui manager liberal: Să nu se facă de rușine, îi ajutăm și cu Monica Adăscăliței la Botoșani
Decizia președintelui social-democrat al Consiliului Județean Botoșani de a numi un manager liberal la conducerea celui mai mare spital a fost una surprinzătoare, cel puțin din punct de vedere politic.
An nou, probleme vechi: Zeci de școli din Botoșani tot FĂRĂ autorizație sanitară
Și în anul de învățământ care va începe luni vor exista școli din județul Botoșani care nu dețin autorizație sanitară de funcționare.
Momente emoționante: Prima generație de la ”Electro” s-a întâlnit după 45 de ani, alături de directorul care a înființat liceul – VIDEO&FOTO
Majoritatea foștilor elevi au împlinit de ceva vreme vârsta pensionării. Au făcut parte din prima generație a actualului Colegiu Tehnic ”Gheorghe Asachi”, fostul ”Liceu Electrocontact”.
Daune de peste 1 milion de euro pentru Alexandra: Să le luăm bunurile și casele / Viața nu poate costa trei paraleVIDEO
Specializată în dreptul asigurărilor, avocata din Iași care a preluat cazul Alexandrei Ivanov are deja două sentințe cu daune care depășesc pragul de 1 milion de euro. Se gândește ca și în acest proces nivelul daunelor ce vor fi solicitate să fie ridicat.
Președintele tinerilor liberali a plecat din partid la câteva luni după ce a fost ales. Cu tot cu soție... – GALERIE FOTO
La sfârșitul lunii iunie a anului trecut Andi Buchi (foto cu ochelari) a fost ales cu o largă majoritate președinte județean al Tineretului Național Liberal. La începutul lunii septembrie a acestui an, a fost anunțat oficial drept membru al Forței Dreptei, formațiune înființată de fostul președinte PNL, Ludovic Orban și condusă la Botoșani de un alt ex-liberal, Viorel Iliuță.
Se cere OFICIAL arestarea preventivă a unor angajați ai Maternității în dosarul decesului Alexandrei Ivanov: Pot în numele dreptății să fac aceste solicităriVIDEO
Ancheta în cazul morții Alexandrei Ivanov este încă în plină desfășurare și departe de a se finaliza. Se anunță un nou maraton de audieri programate cel mai probabil săptămâna viitoare, cu țintă către personalul medical.
Patronul din Suceava care era să ne lase fără depozit de deșeuri mai prosperă patru ani la Botoșani
În 2021 și 2022, depozitul a fost la un mic pas să rămână fără autorizație de mediu, din cauza unui management defectuos care a atras amenzi de la Garda de Mediu. Anul acesta, administratorul depozitului a primit „undă verde” pentru a se ocupa de depozit încă patru ani. Liberalii de la Județ nu au scos un sunet.
Percheziții la doctorițele Oprișanu și Pitrop, medicul de gardă în noaptea morții, audiere maraton la Parchetul din Suceava
Medicul Mariana Pitrop, care se afla de gardă în noaptea în care Alexandra Ivanov a încetat din viață la Maternitatea Botoșani fără ca timp de șapte ore să i se acorde vreun ajutor medical, a fost audiată timp de șase ore în cursul zilei de vineri.
PRIMELE declarații publice ale președintelui Colegiului Medicilor Botoșani, în cazul Alexandrei Ivanov – VIDEO
La nivelul Colegiului Medicilor Botoșani a fost declanșată o anchetă disciplinară privitoare la situația ivitată la Secția de Obstetrică și Ginecologie din cadrul Spitalului Județean Mavromati în cazul „Alexandra Ivanov” unul cu un puternic impact mediatic și comunitar.
Drumuri distruse de coloane de tiruri cu cereale, șefii județului anunță controale surpriză, amenzile pot ajunge și la 5.000 de euro de șofer – VIDEO
Mai multe porțiuni de drumuri județene au fost afectate de coloanele de camioane încărcate cu cereale mai ales.Cea mai afectată este zona de nord a județului unde astfel de coloane ar fi mai frecvente.
VIDEO cu imaginile înfiorătoare de la Maternitate - PRIMELE măsuri luate de noul manager: Este într-adevăr o problemă
Moartea Alexandrei Ivanov a declanșat o serie de schimbări în sistemul medical botoșănean. Nereguli grave care înainte erau trecute cu vederea sunt acum reparate.
Încep audierile familiei la Poliție în cazul Alexandra, avocata din Iași: Vă rog să aveți încredere în funcționarea justiției!
Ancheta privitoare la decesul Alexandrei Ivanov a fost preluată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava. Procurorii i-au delegat pe polițiștii de la Inspectoratul de Poliție Județean pentru audierea martorilor cu implicare directă.
Faimoasă în Moldova, supranumită și „avocata diavolului”, a preluat cazul Alexandra, se anunță proces de răsunet: Vom vorbi de daune uriașe / S-au rătăcit în sistemul medical astfel de psihopațiVIDEO
Gianina Vera Poroșnicu a acceptat să reprezinte familia Alexandrei Ivanov în toate etapele legale pe care le va urma dosarul care vizează moartea tinerei, de la faza de cercetare penală până la reprezentarea ca apărător legal, după ce va fi făcută trimiterea în judecată a autorilor, aceasta dacă în probatoriul administrat de anchetatori vor apărea și persoane cu calitatea de inculpați.
Șefii de la Consiliul Județean, deplasare de urgență în comuna fără apă de la Botoșani: SOLUȚIA găsită la Primărie – VIDEO& GALERIE FOTO
Conducerea Consiliului Județean a reacționat prompt la problemele pe care le întâmpină botoșănenii din comuna Blândești cu lipsa apei.Vicepreședinții instituției au preluat această misiune de a găsi o soluție de orice fel pentru rezolvarea acestei situații și pentru ca oamenii să nu mai sufere.
„Criminalii!” Durere și val de furie la protestul pentru moartea Alexandrei, s-a chemat paza la Maternitate, au fost și polițiști în civil – FOTO & VIDEO
Credincioasă, sensibilă, devotată și mamă iubitoare, așa este descrisă Alexandra de către apropiați și nu numai. Iar întreaga comunitate este alături în aceste zile de familia îndurerată.
România, pe primul loc în Europa centrală la olimpiada de informatică, elevii coordonați de un profesor din Botoșani: Este foarte important pentru noi ca țară
Locul 1 pe națiuni pentru România, la Olimpiada de Informatică a Țărilor din Europa Centrală 2023.Elevii români participanți au fost coordonați de un profesor din Botoșani care a avut calitatea de team-leader.
Primăria Botoșani construiește un bloc de locuințe într-o parcare dintr-un cartier al orașului – VIDEO
În noul imobil care urmează să fie construit în municipiul Botoșani, cu fonduri europene, ar urma să fie amenajate20 de garsoniere.
Girerada bate campii , la cate magari a facut ar fi in star so faca si pe asta cu orasul .
2 mai 2023, 19:09
Apa apa apa.......
2 mai 2023, 18:11
Mai bn sa te ocupi de gunoiul din com.
2 mai 2023, 16:28
Bani din piatra seaca la lucrari de drumuri. Piatra sparta de cariera de munte inlocuita cu pietris de rau, straturi turnate mai subtiri ca decat in proiect, bitum si filer inproportie redusa in reteta de preparare a mixturilor asfaltice. Economiile se impart la toti constructori, prim, diri, ins etc. Durabilitatea drumurilor este mai redusa. Fondurile publice sufera.
2 mai 2023, 14:04
Domnule primar, daca ramanem la statutul actual, cu ce ne deranjeaza? In afara de taxe mai mari, ce beneficii am avea? Si cum adica, satele, asa imprastiate cum sunt, sa devina cartiere?
2 mai 2023, 13:47
Botosaniul nici canalizare nu are peste tot cu toate ca in ziarul Adevarul 23 04 2019 scrie ca UE ne a dat 300 mil euro etapizat pt canalizare . Nimeni nu verifica ce s a facut cu acei bani .
2 mai 2023, 09:14
Sondaj
La clasa copiilor dvs. s-au cerut bani pentru fondul clasei?
Declaraţia zilei
”Eu cred în continuare că putem ieși din subsol. De la locul 8 în jos clasamentul este strâns. Va fi un campionat echilibrat de la locul 8 în jos, vor fi rezultate strânse. Mai sunt destule etape și trebuie să luăm puncte, ...
answear.ro%20
flanco.ro/
inpuff.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9707 lei
USD
Dolarul SUA
4.6638 lei
CHF
Francul elveţian
5.1566 lei
GBP
Lira sterlină
5.7329 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.1483 lei
XAU
Gramul de aur
288.5847 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2573 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2847 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9882 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4561 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2034 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6668 lei
Vremea
astăzi
Botosani
26.1 o C
Dorohoi
26.6 o C
Bucecea
25.6 o C
Darabani
23.5 o C
Saveni
24.3 o C
Ştefăneşti
21.1 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.