Știrea zilei
POVESTEA femeii care conduce o unitate de top la Botoșani, după o carieră de peste 40 de ani în care a văzut tot ceea ce se vrea a fi UITAT – VIDEO

Un om dedicat profesiei care a știut imediat după ce și-a scos buletinul care-i va fi calea în viață după o analiză a propriilor aptitudini. La 14 ani a luat decizia, la 18 ani a intrat în sistem și a rămas. Astfel s-a creionat o carieră profesională de 42 de ani în același domeniu de activitate.

Profesionistul care a pornit de jos

 

Doina Caba este economist de profesie și din noiembrie 2020 conduce cea mai mare unitate spitalicească din Botoșani, Spitalul Județean de Urgență ”Mavromati”. Prezentă în studioul Botoșănenul TV, Doina Caba a făcut o serie de dezvăluiri, mai puțin cunoscute publicului larg.

 

Și-a amintit de perioada adolescenței când, extrem de talentată la matematică și cu sfatul unuia dintre profesori și-a dat seama că va deveni economist. Când a împlinit vârsta majoratului s-a angajat la Spitalul Orășenesc Darabani pe o funcție de execuție. În paralel, a urmat studii superioare în acest domeniu.

 

„Spun cu mândrie că sunt un om al sistemului sanitar pentru că de la vârsta de 18 ani am activat în sistemul sanitar. Acum nu știu dacă la dvs. în emisiune se spun și glume, eu spun că cineva mi-a făcut vrăji și am rămas în sistemul sanitar. Am pornit în sistemul sanitar pe funcții mici, de execuție, primul meu serviciu a fost la Spitalul Orășenesc Darabani pe funcția de registrator medical. Eram absolvent al Liceului Economic, m-am încadrat pe un post vacant din sistemul sanitar și atunci evoluția mea a fost treptată luând aproape cea mai de jos funcție. Apoi am fost contabil, am făcut facultatea la «fără frecvență» am devenit economist și treptat am ajuns director economic”,

Doina Caba, manager Spitalul Județean Mavromati

 

 

„Când s-a închis spitalul mi s-a părut o tragedie”

 

În noiembrie 2012 a venit un veritabil șoc în cariera profesională a Doinei Caba. Guvernul României și apoi Consiliul Județean au hotărât atunci desfiinţarea Spitalului Orăşenesc Darabani şi reorganizarea Spitalului Judeţean de Urgenţă Mavromati Botoşani.

 

„Trebuie să spun cu emoție că am suferit foarte mult atunci după 29 de ani și 6 luni lucrați la Spitalul Darabani. Când s-a închis mi s-a părut atunci o tragedie și mi-am dat seama că evoluția în sistemul sanitar a avut o parte bună. Am plecat din Darabani, probabil că dacă rămâneam în Darabani nu aveam o evoluție pe funcție sau pe experiențe sau pe văzut mult mai multă lume și mai multe spitale pe specialități. Așa că spun și la tineret că orice obstacol în viață poate fi un pas înainte cu realizări mai mari decât le-ai avut într-o anumită perioadă”,

Doina Caba, manager Spitalul Județean Mavromati

 

În prezent ocupă cea mai mare funcție din sistemul sanitar botoșănean. Doina Caba susține că nu uită niciodată locul de unde a pornit, mai ales că fost martor direct al schimbărilor care au fost în domeniu, din perioadă în perioadă, din toate punctele de vedere.

 

„Am momente de satisfacție atunci când văd că sistemul sanitar se dezvoltă dar am și momente de tristețe sau dezamăgire atunci când văd că, comunicarea, empatia, respectul între spitale, între secții, între categorii profesionale, se diminuează. Și atunci spun eu, că dacă aș avea un rol mai important în afară de strategii de dezvoltare ar fi să reușesc să transmit personalului că respectul, încrederea și comunicarea între noi este baza și la Spitalul Județean Mavromati și în întreaga societate”,

Doina Caba, manager Spitalul Județean Mavromati

 

Diagnostic cu stetoscopul

 

A lucrat în spitale cu dotări rudimentare, așa cum erau în perioada comunistă. Condițiile pentru pacienți erau de nivel extrem de scăzut, iar medicii erau nevoiți să pună diagnostice folosindu-se aproape 100% de propriile cunoștințe dobândite în procesul de profesionalizare.

 

Schimbările și evoluția din sistemul sanitar sunt colosale în ultimele patru decenii, mai spune managerul de la „Mavromati”. Atât din punctul de vedere al diversificării specialităților medicale cât și prin prisma dotării cu echipamente medicale astfel încât diagnosticarea să fie rapidă,  iar tratamentul adaptat corespunzător cu starea clinică a pacientului.

 

„Altfel se diagnostica în tinerețea mea, doar cu stetoscopul și altfel diagnosticăm acum cu aparatură de înaltă performanță care poate fi, un avantaj pe de-o parte sau un dezavantaj”, își amintește Doina Caba.

 

„Recunosc mobilier din 1981 și mă întristez”

 

În trecut, responsabilitatea cădea în sarcina medicului care stăpânea extrem de bine medicina și anatomia.

 

„Erau spitale cum mai sunt și acum anumite secții. Rudimentare și mă întristez când merg pe secțiile spitalului și recunosc mobilier din 1981. Și mă întristez că nu am reușit”, mai spune Doina Caba.

 

În respectiva perioadă inclusiv spitalele erau afectate de lipsurile comunismului, printre care și lipsa energiei electrice: „Nu aș vrea să fiu nostalgică să spun că n-am încadrat eu curentul electric care era pentru toată lumea limitat și se făcea tratament la lampa cu petrol. Eu mai povestesc și acum la colegii mei. Sau că sterilizarea nu să făcea prin echipamente tip de sterilizare și să făceau doar prin fierbere, pe plita electrică. Nu știu dacă riscurile erau mai mari sau oamenii erau mai conștiincioși. Îmi pun această întrebare în fiecare zi, pentru că noi deși avem mai multă aparatură, mai multe echipamente medicale, încercăm să dăm vina pe tehnologii și să ne implicăm noi mai puțin, ca oameni, în toate domeniile nu numai în sistemul sanitar. De la omul de rând, până la cel de vârf”.

 

Ca o concluzie după o carieră de peste patru decenii, Doina Caba este de părere că populația ar trebui să aibă mai multă încredere în sistemul sanitar. Iar acolo unde sunt derapaje, lansează un apel către botoșăneni să i le semnaleze. Doina Caba mai spune că este managerul care răspunde tuturor mesajelor care-i sunt transmise pe orice canal și chiar încearcă să găsească soluții pentru problemele care-i sunt aduse în atenție.

 

Emisiunea integrală o puteți urmări în materialul video de mai jos, tema articolului fiind abordată în partea de început.

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
ACUM la Botoșăneanul TV, Doina Caba, managerul Spitalului Județean: Sănătate la stat sau la privat?VIDEO
Director financiar nou – vechi la Spitalul „Mavromati: NOTA obținută la concurs

 

Tragedie învăluită în mister: Botoșănean de 43 de ani mort fulgerător în Italia
Forțele de ordine continuă investigațiile.
Milionar botoșănean mort la New York, un fost manechin a făcut anunțul - GALERIE FOTO
Născut la Rediu, în județul Botoșani, Nelu Bălan a fost o vreme ospătar în Iași și pe timpul comuniștilor a fugit din România în Israel. De acolo a plecat în Elveția, după care a emigrat în Statele Unite ale Americii, devenind o celebritate în industria ospitalității din New York.
Spitalul în care medicii își amenință pacienții că îi dau pe mâna procurorilor dacă îndrăznesc să vină cu plicul: Sun la DNA, lasă-mă în pace VIDEO & GALERIE FOTO
Într-o unitate sanitară din Botoșani atențiile acordate cadrelor medicale sunt cel mult sub forma unui buchet de flori, eventual a unei ciocolate. Aceasta pentru că doctorii de aici refuză ferm cadourile la plic.
Șef nou pregătit la „instituția șoferilor” de la Botoșani, decizie finală așteptată din capitală
Schimbare de conducere la una dintre cele mai aglomerate instituții de la Botoșani.
Bate vântul în cel mai modern internat școlar din județ, doar OPT copii cazați: Preferă să stea în sânul familiei
Respectivul liceu este considerat un etalon al învățământului din mediul rural având în vedere condițiile pe care le oferă elevilor și deopotrivă profesorilor. Unitatea dispune de clase moderne, laboratoare, cantină, internat, teren de sport și multe altele.
S-a făcut dreptate sub privirile unei mame de 96 de ani: Înalt ierarh și sobor impresionant de preoți la Monumentul dedicat foștilor deținuți politici din Botoșani – GALERIE FOTO
Cei care mai sunt în viață sunt astăzi bătrâni și bolnavi. Nu cer nimic. Au îndurat iadul pușcăriilor sau domiciliile forțate. Acolo li s-au născut copiii, acolo au învățat din nou să iubească, să rabde, să se roage. Poveștile lor sunt dureroase, sunt tulburătoare.
Întrebarea zilei: pe ce loc a terminat FC Botoșani sezonul? MIZA este de vreo 100.000 de euro
Ultima etapă a play-out – ului SuperLigii a produs o situație fără precedent de când se practică sistemul cu campionatul regulat urmat de turneele pentru desemnarea campioanei, respectiv a formațiilor retrogradate.
Un om de afaceri de calibru, o consilieră a prefectului, un director, un inspector și un fost viceprimar, pe LISTA PNL pentru a intra în Consiliul Județean
Plecarea din PNL a foștilor directori ai Spitalului Județean, Viorel Iliuță și Radu Malancea, va aduce doi noi aleși locali la rampă. Cei doi demisionari au renunțat și la mandatele de consilieri județeni, pe care oricum le-ar fi pierdut după părăsirea partidului.
Următoarele garaje care vor fi DEMOLATE în municipiul Botoșani, deținătorii au primit notificări de la Primărie – GALERIE FOTO
După cele peste 80 de garaje care au fost înlăturate din zona aflată în imediata apropiere a Colegiului Național Mihai Eminescu, urmează o nouă serie. De această este vorba despre 17 baterii.
ALARMĂ în zorii zilei la sediul Poliției: Razii în mai multe zone, minoritarii panicați „că li se fură copiii” – FOTOGALERIE
Apelul de prezență la Inspectoratul de Poliție Județean a fost dat la ora 6:00, în dimineața zilei de miercuri, 17 mai 2023.
Se cer salarii mai mari, orele de școală cu semnul întrebării! Sindicaliștii anunță că jumătate din profesorii botoșăneni nu mai intră la cursuri
Greva generală anunțată în sistemul educațional românesc va avea efecte și la Botoșani. Trei sferturi dintre profesorii botoșăneni au anunțat deja că de luni, 22 mai 2023, întrerup activitatea.
SINGURUL cuvânt care i-a salvat funcțiile unei șefe de la Botoșani, demisia aruncată la coșul de gunoi
Celebra ordonanță prin care au fost reduse o serie de cheltuieli bugetare și chiar posturi, deși în măsură mai mică, a tot suferit modificări până la forma finală. În primă fază s-a vorbit de interzicerea cumulului pensie – salariu.
Direcția de Drumuri a județului angajează cantonieri, candidații trebuie să aibă cunoștințe culinare și pasiune pentru... gătit: Mă pufnește și pe mine râsul
Anunțul a fost postat pe pagina instituției aflată în subordinea Consiliului Județean (CJ) Botoșani, pe data de 8 mai 2023.
Spargere la o asociație de proprietari plină de VIP-uri, la câteva ore după o ședință cu scântei - FOTOGALERIE
Sediul Asociației de Proprietari nr. 2 din municipiul Botoșani, situat în zona ultracentrală a orașului, a fost spart la câteva ore după o discuție privind convocarea Adunării Generale și situația financiară.
Șefimea de la Botoșani „menținută” din pix pe posturi călduțe de Guvernul Ciucă – LISTA directorilor
„Ordonanța austerității” așa cum a ajuns să fie cunoscută a fost publicată în seara zilei de luni, 8 mai 2023. Limitarea cheltuielilor de către Guvernul Nicolae Ciucă s-a rezumat la o serie de interdicții de ordin financiar însă are și un rol de protecție asupra unor persoane cu funcții de conducere, obținute în cele mai multe dintre cazuri, pe criterii politice.
Președinte nou la FC Botoșani, reorganizare din temelii a clubului: Nu este un viitor așa de roz, dar nici nu-i catastrofalVIDEO
Schimbările profunde pe care Botoșăneanul le anunța la primul club de fotbal al județului s-au produs deja în mare parte. Cei patru acționari de la grupul ”Elsaco” au constituit o nouă companie, pe care se va transfera întreaga activitate din sezonul 2023-2024.
”Tenorii liberi”, stand-up comedy muzical la Filarmonică ”tamponat” de Cozmiță Lascarache care venise la o nuntă: Această fuziune între note și bancnote naște muzicaVIDEO & GALERIE FOTO
Premierele stagiunii aniversare a Filarmonicii ”George Enescu” au continuat vineri seară cu un spectacol cum nu s-a mai văzut la Botoșani și s-a văzut rareori prin România. De la început și până la sfârșit, muzica clasică a fost însoțită de umor și uneori, într-un ton ironic, de acorduri populare și chiar manele.
Centrul „invizibil” al orașului preluat de o tânără din sistem cu viziuni îndrăznețe! Soție de politician, noua șefă are propria carieră – VIDEO&FOTO
Este un centru care, deși deschis de un deceniu în municipiul Botoșani, a „strălucit” mai puțin în spațiul public prin activități dedicate beneficiarilor, de-a lungul anilor fiind mai degrabă motiv de ceartă între șefi.
Bonele sau femeile chemate la curățenie vor fi plătite cu vouchere, șefa de la ”Șomaj”: Pur și simplu are loc un raport de muncă care nu este oficializat – VIDEO
Familiile care apelează la bone fără a avea un raport de muncă sau se folosesc de anumite persoane pentru curățenia în locuințe vor fi obligate, mai mult indirect, să le remunereze sub forma unor vouchere sociale. Acestea ar urma să fie eliberate de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Botoșani.
Primarul Gireadă se gândește să facă oraș din comuna Mihai Eminescu: Are mai mult asfalt decât municipiul Botoșani dacă pun cap la cap străzile asfaltate - VIDEO & GALERIE FOTO
Recensământul desfășurat anul trecut și ale cărui rezultate în detaliu au fost făcute publice în acest an plasează Mihai Eminescu pe primul loc în clasamentul comunelor din județul Botoșani în ceea ce privește populația.
"Asa ca spun si la tineret!" Mai bine se perfectiona, doamna, si in materie de exprimare corecta in limba romana! Pentru un manager la unitate de top, e un pic cam nepotrivit!
23 februarie 2023, 06:15
Un om deosebit tot respectul , jos palaria.
22 februarie 2023, 21:31
astratex.ro
Sondaj
Este îndreptățită greva cadrelor didactice?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
”Eu am spus foarte clar că, în momentul în care o să ajung să implementez reforma pensiilor sau reforma legii salarizării, nu o să fac ce s-a făcut la momentul scrierii PNRR. Adică nu o să fac o reformă sau reforme pe ascuns. O ...
fashiondays.ro
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.9633 lei
USD
Dolarul SUA
4.6099 lei
CHF
Francul elveţian
5.0913 lei
GBP
Lira sterlină
5.7790 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.3216 lei
XAU
Gramul de aur
293.6078 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2599 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3373 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0571 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4361 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2096 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6664 lei
Vremea
astăzi
Botosani
6.9 o C
Dorohoi
10.7 o C
Bucecea
10.9 o C
Darabani
10.1 o C
Saveni
8.7 o C
Ştefăneşti
14.4 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.