Știrea zilei
PNL și PSD, negocieri la sânge pentru împărțirea posturilor de directori: cereri grele de la social-democrați, unii liberali se îmbolnăvesc sau își pregătesc alte posturi

Pe data de 20 ianuarie, Ada Macovei a susținut concurs pentru ocuparea unui post de metodist la Casa Corpului Didactic (CCD). Botoșăneanul a anunțat în premieră acest lucru, care a ridicat mai multe semne de întrebare deoarece liberala deține funcția de inspector școlar general.

Federovici și Șoptică s-au întâlnit deja de două ori


Privită într-un context mai larg, al noii configurații politice din România și Botoșani, participarea consilierului local PNL la amintitul examen nu mai este însă atât de surprinzătoare.


PNL și PSD, cele două partide de guvernământ cu reprezentare la Botoșani, au demarat negocierile pentru împărțirea posturilor de conducere la instituțiile cu subordonare guvernamentală.


Matematica formării Cabinetului Ciucă, în care liberalii și social-democrații și-au împărțit în mod aproape egal conducerile ministerelor, trebuie aplicată și în teritoriu.


Așa că președinții PSD și PNL de la Botoșani, Doina Federovici, respectiv Costel Șoptică, până la declanșarea procedurilor de fuziune PNL – ALDE s-au întâlnit deja de două ori pentru împărțirea posturilor.

 

Ce vor social-democrații


Cei doi lideri politici au numărat aproximativ 30 de instituții care pot fi considerate servicii publice deconcentrate și la care se pot derula negocieri.


Celelalte unități de stat care fac parte din Colegiul Prefectural sunt militarizate sau asimilate acestora și nu pot fi luate în calcul pentru schimbări de ordin politic.


Social-democrații ar fi solicitat instituții precum Registrul Auto Român (RAR), Direcția de Sănătate Publică (DSP), Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA), Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) și Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM).


Cea din urmă a și fost cedată de liberali, aceștia acceptând chiar în interiorul partidului că este vorba de o instituție subordonată Ministerului Muncii condus de botoșăneanul Marius Budăi de la PSD și că, dacă liberalii ar fi avut un reprezentant într-un astfel de post, nu ar fi acceptat să aibă un șef interimar de la o altă formațiune.

 

Ce (nu) dau liberalii


În ceea ce privește IȘJ-ul, peneliștii nu vor să renunțe la funcția de inspector școlar general, în schimb fiind dispuși la negocieri în privința celor două posturi de inspector școlar general adjunct.


La DSVSA situația s-ar putea clarifica dacă liberalii botoșăneni reușesc să îl impună pe Mihai Țurcanu în funcția de președinte al Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, care ar elibera astfel postul de director de la DSVSA Botoșani.


La RAR, unde ar fi cele mai mari presiuni dinspre PSD pentru o schimbare cât mai rapidă și la DSP, liberalii îi au în frunte pe Cătălin Boboc și Monica Adăscăliței, ambii consilieri locali, o eventuală înlocuire a acestora putând crea probleme cu votul în deliberativul municipal.


Cererile pesediștilor pentru aceste posturi nu sunt însă întâmplătoare. Toate sunt conduse de liberali numiți cu titlu de interimat, adică persoane care pot fi înlocuite foarte ușor, schimbarea lui Leo Kohut cu Daniela Lozneanu la ITM fiind grăitoare în acest sens.

 

Doamnele nimănui


Discuțiile pentru împărțirea posturilor au căpătat și aspecte amuzante. Și aceasta pentru că sunt instituții pe care partidele și le pasează între ele.

 

De exemplu, Garda de Mediu și Casa Județeană de Pensii, sunt conduse de Cristian Kashyap, respectiv Cristina Anton, care la data dobândiri funcțiilor erau social-democrate. Doar că unii lideri ai PSD Botoșani se plâng că după destituirea Guvernului Dăncilă, cele două nu prea ar mai fi fost văzute pe la partid și nu vor să le mai considere ca ocupând posturile cu sprijinul PSD. Mai exact, social-democrații susțin că ar trebui trecute în contul liberalilor fiindcă aceștia le-ar fi menținut în funcție în ultimii mai bine de doi ani.


Liberali care după demararea fuziunii cu ALDE ar trebui să își mai numere încă două posturi la ei, cele de la Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor și Direcția Județeană de Statistică, instituții conduse de Mirel Rogalschi, respectiv Valentin Popa, persoane asumate public de ALDE încă de pe vremea în care președintele acestui partid era la Botoșani Liliana Mincă.

 

Scorul era 22 la 8, s-a schimbat apoi la 21 – 9


În aceste condiții, la ”recensământul politic” al funcțiilor de directori ar fi reieșit că PNL are 22 de posturi, iar PSD doar 8, ceea ce ar însemna că pentru o repartizare frățească liberalii ar fi trebuit să cedeze 7 funcții de șefi de instituții către social-democrați. Una s-ar fi rezolvat deja prin schimbarea de la ITM Botoșani.


”În 70% dintre situații am căzut de acord și pe altele încă nu am căzut de acord. Vor fi argumente pro și contra, vom vedea. Dar nu cred că nu funcționează vreo instituție deconcentrată și trebuie să se întâmple ceva foarte repede. Nici pe departe n-am ajuns la final și pe de altă parte un acord între noi nici nu se pune problema deocamdată”,


Costel Șoptică, președinte PNL Botoșani.


Deputatul a evitat să vorbească la modul concret despre anumite instituții, arătând că, atât timp cât negocierile încă sunt în derulare, nu este corect să se facă publice informații.


Oricum, negocierile s-ar putea accelera după desemnarea noului prefect.

 

Liberalii au mai negociat degeaba și cu USR-ul


Pe de altă parte, aceste negocieri au și o doză de incertitudine. Iar dovada cea mai elocventă este ceea ce s-a întâmplat anul trecut între PNL și USR-PLUS la Botoșani, când la fel s-au purtat discuții, s-a convenit asupra repartizării posturilor, însă planul nu a mai fost pus în practică. Liberalii au tot tras de timp până ce useriștii au ieșit de la guvernare și nu au mai fost nevoiți să le cedeze ceva.


Din altă perspectivă, liberalii și social-democrații s-au înțeles fără scandal asupra împărțirii posturilor de conducere la Prefectură, dar și a distribuirii banilor de la Consiliul Județean pentru primării astfel încât este posibil ca negocierile pentru directori să ajungă la un rezultat concret.


Chiar dacă oficial există un refuz de divulgare a informațiilor, neoficial s-au creat deja nemulțumiri în interiorul partidelor.


Unii șefi de instituții au început subit să se îmbolnăvească, alții să își caute posturi mai bune pe care să se mute dacă sunt destituiți.

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
PNL mai la putere decât PSD-ul la Botoșani, politicienii de la guvernare s-au purtat ca niște fecioare de Ziua Națională a României – FOTO&VIDEO
PNL și USR și-au împărțit cu scântei șefia instituțiilor, ”Salvați România” pune mâna pe câteva unități de stat cheie – LISTA

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

Reorganizare la Nova Apaserv: S-a mai inventat o funcție de șef, partidul coace și un nou director
Spre finele anului trecut membrii Consiliului de Administrație au dezbătut o nouă propunere de organigramă. Prin această modificare s-au mai suplimentat pe alocuri o serie de posturi. Și s-a mai înființat o funcție de șef.
Președintele PNL Bacău a pus mâna pe telefon când a aflat că-i vine în oraș director de la ”Apa” Botoșani: A feștelit-o de tot, a pus-o pe burtă
Plecarea neașteptată a directorului adjunct de la SC Nova Apaserv SA după numai un an a luat pe neașteptate atât mediul politic din Botoșani, cât și cel din Bacău. Aceasta pentru că Doru Constantin a câștigat concursul de director pentru Compania Regională de Apă Bacău (CRAB).
Un polițist local de la Botoșani a scris 13 cărți în 4 ani: Vreau să ajung să scriu poezii cu adevărat / Mi s-a spus că plagiezVIDEO&FOTO
Povestește că și-a descoperit pasiunea din tinerețe, însă abia prin 2018 și-a găsit timpul sau curajul pentru a o aprofunda.
Școală spartă în toiul nopții, hoții au distrus mai multe bunuri și au plecat cu tabletele elevilor – FOTOGALERIE
Incidentul s-a petrecut în noaptea de luni spre marți, la o unitate de învățământ gimnazial. Deocamdată nu se știe dacă autorii au fost identificați sau măcar există un cerc de suspecți.
Blocuri inundate din decembrie în cartierul Primăverii, adăposturi antiaeriene pline cu apă, gunoaie și excremente – VIDEO & GALERIE FOTO
Sute de botoșăneni care locuiesc în cartierul Primăverii, la blocurile de pe Aleea Elie Radu, au de mai bine de două săptămâni subsolurile inundate. Oamenii se plâng că, deși au sesizat încă din decembrie problema, nu sunt băgați în seamă.
Basm de Anul Nou la Filarmonică: Spectacolul a început pe esplanadă, a continuat în foaier și s-a desăvârșit pe scenă – VIDEO & GALERIE FOTO
Într-un decor desprins parcă dintr-o poveste de iarnă, Filarmonica George Enescu a pășit în 2023. A făcut-o vineri și sâmbătă cu tradiționalele concerte dedicate Anului Nou.
Povestea (ne)spusă a plecării numărului 2 de la ”Apă”: Nu am știut / Am aflat din presă! I s-ar fi cerut demisia din toate funcțiile - VIDEO
În seara zilei de miercuri, 11 ianuarie 2023, un link din presa băcăuană circula intens în anumite cercuri social-democrate botoșănene. Încă directorul adjunct al SC Nova Apaserv SA era anunțat în structura de conducere a companiei similare din Bacău.
Nova Apaserv în risc de insolvență pentru o datorie de 1 milion de lei către o firmă cu angajați staționari
 2023 a început pentru SC Nova Apaserv SA cu risc de insolvență, după un contract denunțat de o firmă din București.
55.000 de lei pentru un salariat plătit de Primărie să stea acasă aproape un an – DOCUMENT
Un fost angajat al unei direcții din cadrul Primăriei municipiului Botoșani, dat afară în urmă cu 11 luni, are de primit o sumă uriașă care reprezintă echivalentul salariilor din această perioadă.
Fiecare cu premiul lui: Primăria și Hyperion-ul fac gale ”Eminescu” separate cu laureați diferiți – DOCUMENT
Manifestările prilejuite de „Zilele Eminescu” din acest an vor fi profund diferite față de precedentele. Pentru prima dată după 31 de ani, Primăria Botoșani este unic organizator al acestui eveniment.
Construim școli, dar n-avem elevi! Comuna care a rămas cu o singură unitate de învățământ: Măcar să ne menținem...VIDEO & FOTO
Depopularea României este resimțită inclusiv în sistemul educațional românesc. Eforturile pentru realizarea de investiții în infrastructura școlară, în foarte multe dintre cazuri, nu se justifică din punctul de vedere al beneficiarilor finali. Elevii.
”Tatăl Nostru” în două limbi la o sărbătoare plină de emoție care a adunat la Botoșani armeni din Constanța și până la Suceava – VIDEO & GALERIE FOTO
Au fost momente emoționante sâmbătă la sucursala Botoșani a Uniunii Armenilor din România (UAR). Tot mai puțini de la un an la altul, oamenii care se trag din neamul de la Erevan au ținut însă ca, în a doua zi de Crăciun a comunității lor, să sărbătorească împreună.
Un om de afaceri din Săveni ar vrea să „sufle” Consiliului Județean fosta Uzină Electrică a orașului
Deși are peste 100 de ani vechime, clădirea respectivă rămâne una emblematică pentru Botoșani și cu o încărcătură istorică aparte.
Prefectul Sorin Cornilă își caută birou prin clădirile din Botoșani – FOTOGALERIE
Întregul aparat de specialitate din cadrul Instituției Prefectului, inclusiv echipa de conducere urmează să se mute în alt sediu. Iar asta pentru că Palatul Administrativ se închide.
Criminalul copilei de 14 ani a încercat să se sinucidă în arest, măsuri suplimentare luate de polițiști
Cătălin Rățușcă, tânărul de 20 de ani care a înjunghiat mortal o adolescentă care abia și-a scos buletinul, se află în custodia Poliției.
ULTIMELE clipe din viața fetei de 14 ani, criminalul i-a cerut să-l ure și a răsplătit-o cu bani
Nimic din ce s-a petrecut pe podul din Trușești înaintea crimei nu anunța cruzimea care urma să aibă loc, în mijlocul zilei.Cătălin Rățușcă a fost urat de copila de 14 ani și fratele ei.
ARTIFICIILE, distracție pentru oameni, coșmar pentru necuvântătoare! Animale moarte sau rănite în noaptea dintre ani la Botoșani
Explozia de lumini cu întreg zgomotul specific sau petardele aruncate în noaptea dintre ani pentru a produce distracție oamenilor au efecte devastatoare asupra animalelor.
LA MULȚI ANI 2023! Noaptea dintre ani la Botoşani în stradă şi în biserică – GALERIE FOTO&VIDEO
Muzică, foc de artificii, șampanie și entuziasm în noaptea de Revelion! Mii de botoșăneni au ieșit în stradă pentru a marca încheierea anului 2022 şi trecerea în 2023. Şi bisericile au fost pline în noaptea dintre ani.
Candelă pentru cei plecați în 2022: Botoșaniul este mai sărac fără ei – GALERIE FOTO
Anul 2022 a fost anul războiului la granițe, al pribegiei, dar și anul durerii după cei pierduți în pandemie. În 2022 au plecat de lângă noi prieteni, oameni dragi. Ne-am despărțit de oameni ai Cetății – artiști, preoți, profesori, actori – pe care nimeni nu îi va putea înlocui vreodată. Putem, însă, să le păstrăm aprinsă candela memoriei.
Românul care a înființat o școală în Chicago, impresionat de un director botoșănean: V-a schimbat orașul VIDEO
Invitat să cânte la concertul de Crăciun organizat de Filarmonica George Enescu, Nicolae Voiculeț, pe lângă interpretarea la nai a unor piese precum ”Ave Maria” și ”Ciobanul singuratic”, s-a adresat în câteva rânduri și celor aproximativ 700 de spectatori.
Oare cu cât s-a cotizat pentru posturile ocupate prin transfer la ITM, de catre tovarășii din anturajul politic ai domnului Kohuț?
29 ianuarie 2022, 08:22
Functiile publice sunt scoase la mezat ca la Poarta otomana. Probabil ca unii mai dau si bani pe care ulterior ii vor recupera si tripla. Astfel ne trezim cu niste institutii publice care nu functioneaza bine si societatea noastra merge spre dezorganizare treptata. Una din cauzele plecarii in masa in strainatate. Ar trebui ca numirea in functii de conducere a institutiilor publice a persoanelor fara legatura cu domeniul respectiv sa fie pedepsita ca infractiune.
27 ianuarie 2022, 16:42
Gigi Simion e singura noastra sansa in fata acestor hapcai.
27 ianuarie 2022, 12:12
Pentru orice post în sistemul de stat se organizează concurs(infirmier, femeie de serviciu, paznic, contabil, referent, economist, actor) in vederea evaluării competențelor candidatului. De ce în posturile-cheie de conducere a unor instituții „esențiale” acest concurs lipsește (în forma lui clasică)?
27 ianuarie 2022, 11:36
Te duci cu emoție la vot, aștepți cu emoție sa vezi ce partid câștigă, apoi ei își împart funcțiile după ,, cotizație,, afinitate, rudenie.Si când mai vezi și niște fețe, care trebuie să conducă instituția respectivă!!! ???
27 ianuarie 2022, 11:04
Daca voi stati toata ziua si va impartiti banii pe care ni-i furati cu legile si taxele voastre nesimtite, cand naiba mai aveti timp sa slujiti alegatorul asa cum a-ti jurat la inceperea mandatelor?
27 ianuarie 2022, 09:43
Câte povești sau minciuni am înghițit noi, botoșănenii, cu privire la ,,depolitizarea” instituțiilor statului !! Ce ,,sforâituri” ne comunicau peneliștii pentru abandonarea practicilor ,,toxice” ale PSD?Vă mai amintiți ce spuneau Turcan și Șoptică ?Iată că astăzi se negociază ,,la sânge” aceleași posturi de conducere pe criterii politice prin aceleași practici ,,nocive”, la care PNL-ul este vioara întâi sau ar vrea să fie. Ce să înțelegem noi?
27 ianuarie 2022, 08:47
Sondaj
Cine ar trebui să organizeze Premiul Național de Poezie Mihai Eminescu?
Primăria Botoșani pentru că este principalul finanțator al evenimentului și l-a înregistrat la OSIM
Fundația Culturală Hyperion împreună cu Uniunea Scriitorilor din România pentru că au inițiat manifestarea în urmă cu 32 de ani
Primăria alături de Fundația Culturală Hyperion și Uniunea Scriitorilor din România, așa cum a avut loc timp de 31 de ani
Declaraţia zilei
„Nu mi-a căzut bine, dar pe mine mă interesează ce zice lumea? M-a deranjat la început. M-am gândit chiar că ar fi trebuit să reacționez imediat în fața Anei, dar acum mă felicit că n-am făcut-o. Mă atacau toți, ‘Băi, ...
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9221 lei
USD
Dolarul SUA
4.5466 lei
CHF
Francul elveţian
4.8998 lei
GBP
Lira sterlină
5.6028 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4868 lei
XAU
Gramul de aur
278.5779 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2408 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2639 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1795 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3781 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2066 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6617 lei
Vremea
astăzi
Botosani
2.3 o C
Dorohoi
2.3 o C
Bucecea
3.5 o C
Darabani
1.8 o C
Saveni
2.7 o C
Ştefăneşti
-1.7 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.