Știrea zilei
Peste 1.000 de botoșăneni de lângă oraș imploră pentru program la robinet! O dispeceră de la „Apă” îi păcălește că primarul e vinovat: Oameni buni, cui trebuie să fac eu plângere?VIDEO

De aproximativ două luni prefectul primește pe birou o avalanșă de sesizări din partea unor botoșăneni care deși sunt abonați ai Nova Apaserv nu beneficiază de apă decât sporadic.

În cazul în care problema nu-și găsește rezolvare oamenii susțin că vin să protesteze în oraș, în fața Prefecturii, Consiliului Județean sau companiei de apă și canalizare.

Nova Apaserv NU poate asigura apă tuturor abonaților

 

Pentru că sesizările nu au rezolvat problema care persistă de vreo cinci ani în comuna Răchiți, prefectul Sorin Cornilă a intermediat o ședință între toți cei implicați.

 

Primarul a venit cu viceprimarul și câțiva cetățeni din comună.

De cealaltă parte a mesei s-au regăsit prefectul Sorin Cornilă și șefii de la Nova Apaserv, Direcția de Sănătate Publică (DSP) și Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor.

 

Primarul a fost cel care a fost rugat să redea nemulțumirile oamenilor.

 

 

„Lipsa apei în satul Răchiți. Am probleme și în celelalte sate, dar satul Răchiți... am aici o famile tânără cu copii care stă în partea de sus a satului și unde nu avem apă de aproximativ patru, cinci ani. Dacă vine, e pe perioadă scurtă și nu știm când. Nu ni se spune un program, dle aveți de la ora 1:00 noaptea la 3:00 dimineața”,

Florin Bulgaru, primar comuna Răchiți

 

 

Oamenii din Răchiți cer program la apă

 

Cetățenii din comuna Răchiți mutați recent după ce și-au construit case aproape de municipiu povestesc că vara trecută prin robinete nu le-a curs apă deloc. S-au descurcat cu bazine proprii, fântâni, apă cărată cu mașinile. Electrocasnice schimbate deja în două rânduri după ce s-au defectat din cauza lispei apei: mașini de spălat, mașini de spălat vase, centrale termice sau boilere.

 

În patru zile într-unul din bazinele unei locuinșe se strânseseră abia 300 de litri, într-o familie cu doi adulți și patru copii.

 

Doar Europa ne mai salvează

 

Liviu Ștefan, directorul SC Nova Apaserv SA s-a arătat empatic față de situația oamenilor.

Doar că...

 

„Sunt aceleași rețele de 50 de ani. E aceeași rețea de zeci de ani, iar consumul a crescut. Imaginați-vă, ar trebui să decuplăm o mare parte din oraș, noi încercăm să facem un balans acolo”, a intervenit Liviu Ștefan.

 

Există și o luminiță la capătul tunelului însă s-ar aprinde peste 3 – 5 ani. Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) prin care Nova Apaserv poate accesa câteva zeci de milioane de euro necesare pentru trei aducțiuni vitale în județul Botoșani:

 

  • Cătămărăști – Flămânzi
  • Cătămărăști – Răchiți
  • Cătămătăști – Trușești

 

Aceste investiții ar rezolva mare parte dintre problemele din județ legate de furnizarea apei.

 

 

 

„Este prinsă pe un program mare care, din păcate a încercat foarte târziu, dar noi suntem optimiști că îl ducem la capăt. Dar în principiu mai devreme de trei ani nu se poate implementa”, a continuat să explice directorul de la Apă.

 

 

”Avem săptămâni la rând când nu vine măcar un gram de apă”

 

 

Prezentarea scuzelor și a modului precar în care se află rețeaua de apă nu i-a mișcat de oamenii din Răchiți: „acestea sunt probleme de organizare, nu ne privesc pe noi”, i-au replicat directorului.

Au insistat în schimb ca măcar câteva ore pe zi să primească apă la robinete:

 

„Ce trebuie să facem noi ca să putem obține de la dv. o promisiune, vine iarna și nu avem apă, măcar să ne bazăm pe ceva. Să ni se spună: la iarnă, veți avea program de apă de la...la. Ceva de genul acesta. Am văzut că la Stăuceni s-a făcut un program de apă, măcar câteva ore pe zi să avem și noi. Avem săptămâni la rând când nu vine măcar un gram de apă”.

 

„Găsiți o soluție!”

 

În anul 2022, lângă un municipiu reședință, să existe sute de familii care să fie nevoite să trăiască fără apă, este inadmisibil, susține primarul de la Răchiți. Mai ales în aceste vremuri în care există sumedenii de soluții tehnice prin care se pot rezolva astfel de probleme.

 

„Vreau să vă spun ceva, satul Răchiți are 1.200 de locuitori. Găsiți o soluție, nu putem să lăsăm peste 1.200 de locuitori la o aruncătură de băț de oraș, pentru că avem o problemă internă sau tehnică. Trebuie găsită o soluție. Suntem la masă, am venit, înțelegem problemele, dar trebuie să găsim o soluție”,

Florin Bulgaru, primar comuna Răchiți

 

Dispecera care păcălește oamenii

 

Mai mult, primarul i-a cerut directorului de la Nova Apaserv să ia măsuri cu privire la un operator feminin de la dispecerat care le-ar transmite oamenilor care sună că „primarul le închide apa”.

Peste 100 de cetățeni din comună ar fi luat cu asalt Primăria ca să-i ceară socoteală lui Florin Bulgaru pentru că îi privează de acest serviciu vital.

 

„Aveți un operator la Nova Apaserv, în momentul în care cineva face o reclamație, este o doamnă care spune în felul următor: primarul v-a închis apa. Primarul nu știu ce a făcut. Oameni buni, cui trebuie să fac eu plângere pentru că mi se aduc niște acuze și eu par vinovat și vine lumea și-mi spune: mi-ai închis apa. – Când ți-am închis eu apa? Stai oleacă că nu știu despre ce este vorba”,

Florin Bulgaru, primar comuna Răchiți

 

Prezent la ședință, vicepreședintele Consiliului Județean a cerut detalii pentru a putea fi identificată respectiva angajată: „Ar trebui o dată și o oră când ați sunat”, a cerut Bogdan Dăscălescu.

 

„Ca să plătiți pe cineva ca să dezinformeze populația, mi se pare urât. Chiar urât. Spune dle: avem avarie, nu știm, am notat, o să aducem la cunoștință dar nu că primarul e vinovat. Dacă plouă afară primarul e vinovat, dacă nu, nu”,

Florin Bulgaru, primar comuna Răchiți

 

Probleme și cu refacerile

 

Și nu în ultimul rând, primarul de la Răchiți a cerut să se rezolve găurile din carosabil cauzate de intervențiile echipajelor Nova Apaserv la avarii.

Și care ar fi rămas nerezolvate de 2 ani.

 

„Noi am moștenit aici un sistem de reparații cu terți la Nova Apaserv. Acum, ca o constatare a mea, ne costă foarte mult sistemul acesta de lucru. Noi o să încercăm să schimbăm un pic procedura asta de lucru. O să încercăm să preluăm și noi cu o echipă să facem reparațiile, dar vorbim de anul viitor pentru că e complicat cu terții, prețurile sunt foarte mari”,

Liviu Ștefan, director Nova Apaserv

 

*Răchiți, 26 septembrie 2022

 

Prefectul merge la Răchiți

 

Prefectul Sorin Cornilă a cerut la finalul întâlnirii să fie găsite soluții pentru cetățenii din comuna Răchiți.

 

„Haideți dle director, vedeți ce sesizări sunt la Nova Apaserv la dv., și să găsim o soluție pentru zona aia. Sunt deja patru luni de când eu tot i-am trimis la dv., acum v-am spus ce intenții aveau”,

Sorin Cornilă, prefect

 

Și a declarat că se va deplasa personal la Răchiți în viitorul apropiat pentru a verifica dacă oamenii beneficiază de apă, chiar și după un anumit program stabilit.

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Comune lăsate fără apă, acuzații lansate de un primar către Nova ApaServ: O doamnă de acolo minte cu nerușinare
AMENDĂ de 40.000 de lei pentru Nova Apaserv, imagini cu dezastrul găsit de comisarii de la Mediu – GALERIE FOTO&VIDEO

 

Angajată a unui spital din Botoșani, discurs cu lacrimi: La mulți ani, România, te iubim! Dar e suficient, oare? VIDEO
Primele ore ale dimineții de 1 Decembrie 2023. În oraș erau făcute ultimele pregătiri pentru marea sărbătoare.Unii locuitori ai orașului erau văzuți la ferestre atârnând Drapelul Național.
Condamnări la pachet cu patronul, pentru comisarii de la Protecția Consumatorilor cu șpaga de 400 de lei
Procesul pentru infracțiuni de corupție care-i viza pe cei doi comisari de la Protecția Consumatorilor Botoșani s-a terminat la Tribunalul Botoșani.
”3 Sud Est” și Filarmonica Botoșani, spectacol magic cu 4.000 de oameni la București: Un vis care se împlineșteVIDEO & GALERIE FOTO
Trupa care în anii 90 a pus practic bazele muzicii dance în România, și-a încheiat apoteotic turneul început în urmă cu aproape două luni. După concerte în 16 orașe din România și două reprezentații la Chișinău, ”3 Sud Est” a organizat pe 28 noiembrie un spectacol grandios la Sala Palatului.
Nova Apaserv începe să dea semne de viață: Plătim apa ca la Netflix, compania a trimis și peste 22.000 de SMS-uri abonaților
Compania de apă și canalizare a județului a devenit o țintă permanentă atât a cetățenilor cât și a unor instituții sau chiar partide politice.Iar reacția nu a întârziat să apară în acest proces complicat de resuscitare a imaginii publice pe care o are acum Nova Apaserv.
O zi națională cum alta n-a fost la Botoșani: Paradă aeriană, defilare militară, dar și canină, autospeciale de intervenție
Ziua Națională a României care se organizează anul acesta la Botoșani va avea un farmec aparte.Botoșănenii care vor ieși în stradă pentru a sărbători ziua tuturor românilor vor avea parte de un spectacol de neuitat.
Eveniment de poveste: Concert la o vioară ”Stradivarius” de 10 milioane de euro, botoșăneni fermecați la ”Baroque tour” – VIDEO & GALERIE FOTO
Pentru majoritatea violoniștilor din lume să cânte la o vioară ”Stradivarius” reprezintă o încununare a carierei. Românul Răzvan Stoica își trăiește de 14 ani visul și concertează la unul dintre celebrele instrumente create de Antonio Stradivari.
Bugetarii de la Botoșani care NU au mai protestat vreodată: Nu de plăcere stăm în fața instituțieiGALERIE FOTO
În aproape trei decenii de activitate acești lucrători dintr-o unitate de stat nu au întrerupt niciodată activitatea.
Două seri acasă la... Filarmonică! Concert magic pregătit pentru Crăciun cu Ozana Barabancea, patru tineri talentați de peste Prut și un prezentator celebru 
Filarmonica „George Enescu” Botoșani a început pregătirile pentru ce se anunță a fi „cel mai spectaculos concert al finalului de an”.
Lucrările la McDonald's aproape de finalizare, restaurantul începe să prindă contur la Botoșani – VIDEO & GALERIE FOTO
Clădirea în care va funcționa restaurantul la Botoșani este finalizată în proporție de 70%Obiectivul din municipiul reședință va fi restaurantul cu numărul 101 deschis în România de către lanțul american.
Un proprietar de clădiri obligat să plătească 160.000 de euro impozit de neglijență: Va fi executat, ca orice contribuabil
Este probabil unul dintre cele mai mari impozite calculate în municipiu pentru un proprietar de clădire.În lei, suma totală se ridică la 800.000 de lei, echivalentul a 160.000 de euro.
Un fost director de la „Apă” schimbă tabăra și intră în rândul muncitorilor ca lider sindical: Am fost și în canal și în Consiliul de Administrație
Premieră la Botoșani într-o societate comercială cu capital de stat, unde un fost director general încearcă să devină reprezentant legal al muncitorilor și nu numai.
Unul dintre directorii de la Casa de Pensii a părăsit instituția
Este vorba despre unul dintre cei doi adjuncți ai unității de stat, care din această toamnă nu mai ocupă funcția de conducere din fruntea Casei Județene de Pensii (CJP).
Balul Oamenilor de Afaceri s-a transformat în gală cu dress code black & white: businessmeni surpriză, absențe neașteptate și premiere pe sărite – VIDEO & GALERIE FOTO
Cei mai performanți antreprenori s-au întâlnit vineri seară la salonul ”Luceafărul” de la Cucorăni la a XXX – a ediție a Balului Oamenilor de Afaceri. În anul aniversar manifestarea s-a transformat, cel puțin declarativ, în Gala Excelenței în Afaceri, la care organizatorul, Camera de Comerț Industrie și Agricultură (CCIA) Botoșani, a lansat Topul Județean al Firmelor.
Povestea gemenilor învingători care au cântărit 1.000 de grame și au stat TREI luni în incubator: Au avut foarte multe complicațiiVIDEO
S-au spus și s-au ascultat povești de învingători vineri, 17 noiembrie 2023, la Maternitatea Botoșani.
Anul acesta: Revelion „pe avarii” organizat în centrul municipiului Botoșani, Primăria caută artiști cu pretenții mai puține
Consiliul Județean a ajuns să organizeze parada obiceiurilor de iarnă cu sprijin financiar din mediul privat.Primăria ține pasul și încearcă să creioneze un spectacol cât de cât satisfăcător pentru noaptea de Revelion, deși fondurile sunt limitate.
Instituția la care a ajuns să muncească doar directoarea: Stătea singură la ghișeu și primea cereri – VIDEO & GALERIE FOTO
Valul de proteste lovește în tot mai multe instituții ale statului, iar mai nou întrerup activitatea salariații din structurile Ministerului Muncii și Solidarității Sociale (MMSS).Se ajunge astfel la situații în care la aceste instituții lucrează doar șefii.
Caravana AUR pe interzis! Alianța și-a prezentat candidații de la europarlamentare cu un autocar parcat în centrul orașului, în zonă interzisă – GALERIE FOTO
Pentru această încălcare a Codului Rutier șoferii din Botoșani riscă amenzi din partea polițiștilor.Cei de la AUR, în schimb, și-au văzut nestingheriți de activitatea politică fără ca cineva să observe „elefantul” galben din centrul orașului.
Irina Rimes și muzicienii Filarmonicii au purtat peste 700 de botoșăneni pe tărâmul viselor: Mulțumim că ne-ați primit la voi acasăVIDEO & GALERIE FOTO
De aproximativ o lună cel mai așteptat concert al acestui final de an a fost fără doar și poate cel în care artista Irina Rimes a cântat la Botoșani alături de orchestra simfonică a Filarmonicii de Stat George Enescu dirijată de maestrul Alexandru Ilie.
Pasiune de-o viață: Cățelul din Botoșani desemnat de 10 ori campion național și internațional într-un singur an – VIDEO & GALERIE FOTO
Un botoșănean îndrăgostit iremediabil de câinii cu pedigree dărâmă un record cu un exemplar pe care l-a crescut de mic.Într-un singur an patrupedul a obținut zece titluri de campion național și internațional.
Când două consiliere se bat, câștigă... vicele – Lider nou de grup pregătit de liberali pentru CJ
Plecarea lui Viorel Iliuță din PNL a provocat unele dispute în cadrul filialei județene pe seama funcției de lider al grupului de consilieri județeni pe care fostul viceprimar o ocupa.
Matei este sluga lui Turcanu care isi ocupta timpul mai mult cu politica decat cu probmele de exploatare .Dispecera se stie cine este dar asa se intampla cand confunzi dispeceratul taxi cu cel de la apa si cand concurezi de unul singur si mai iei si nota maxima.....
27 septembrie 2022, 22:32
Matei , in afara de a fi sluga lui Turcanu , numai gura e de el , marea majoritate a timpului petrecut la munca e ocupat cu politica .Dispecera se știe cine este , dar na …..asta este când faci trecerea de la dispecerat taxi la dispecerat apa , care nu e același lucru plus ca ai candidat singur la concurs și ai luat nota 10 ……
27 septembrie 2022, 19:42
in ziarul Adevarul din 23 04 2019 scrie ca Europa ne a trimis 300 mil euro etapizat pt canalizare dar daca nimeni nu vrea sa faca transparenta sa vada ce s au facut cu banii .
27 septembrie 2022, 18:49
Care director?navetistul ,antrenorul?
27 septembrie 2022, 17:58
Sa stii ca directorul chiar stie cu ce se ocupa operatorul, dar cu inginerul mare dreptate ai.
27 septembrie 2022, 17:11
In afara de incompetenta directorului pus politic fara ca sa inteleaga deloc cu ce se ocupa operatorul de furnizare servicii apa si canal mai este un inginer matei de mana a 7 a , un incompetent care cauta sute de motive sa nu faca nimic. Umbla prin sediu si vorbeste singur la telefon aratand cat de ocupat este!! In schimb daca iese vreun matrapalzac cu ceva bistari este primul la rezolvat. Domnule Prefect poate un audit la acesti trantori pusi politic nu ar strica. Uitati va cate gropi sunt in oras unde scrie ca lucreaza Nova. Dar lucreaza?
27 septembrie 2022, 15:04
Sondaj
Sunt întemeiate grevele declanșate în noiembrie de salariații mai multor instituții din Botoșani?
Declaraţia zilei
„Noi interzicem cu desăvârșire folosirea petardelor de către copii. Sunt situații în țară unde copiii și-au pierdut degetele, și-au pierdut ochii. Deci părinții trebuie să fie atenți. Părinții sunt responsabili și părin ...
answear.ro%20
inpuff.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9677 lei
USD
Dolarul SUA
4.6059 lei
CHF
Francul elveţian
5.2613 lei
GBP
Lira sterlină
5.7949 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.1911 lei
XAU
Gramul de aur
300.4044 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2601 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2995 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0452 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3929 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2040 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6663 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-1.1 o C
Dorohoi
-0.6 o C
Bucecea
-1.4 o C
Darabani
0.8 o C
Saveni
-0.7 o C
Ştefăneşti
2.5 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.