Știrea zilei
Patronul din Suceava care era să ne lase fără depozit de deșeuri mai prosperă patru ani la Botoșani

În 2021 și 2022, depozitul a fost la un mic pas să rămână fără autorizație de mediu, din cauza unui management defectuos care a atras amenzi de la Garda de Mediu. Anul acesta, administratorul depozitului a primit „undă verde” pentru a se ocupa de depozit încă patru ani. Liberalii de la Județ nu au scos un sunet.

Rău cu rău, dar mai rău fără rău (?!)

 

La ședința din 28 august 2023 a Consiliului Județean Botoșani, aleșii au dezbătut proiectul privitor la „Contractul de delegare a gestiunii, prin concesiune, a activității de administrare a stațiilor de transfer, sortare a deșeurilor municipale și administrare a depozitului de deșeuri din județul Botoșani”.

 

S-a cerut vot pentru prelungirea cu încă patru ani a contractului prin care administrarea depozitului de deșeuri de la Stăuceni revine firmei Diasil din Suceava.

 

Administratorul a fost stabilit prin licitația care a avut loc în 29 iulie 2016, contractul având o durată de 8 ani.

 

A fost semnat la 1 septembrie 2016 și se finaliza la 31 august 2024.

 

Doar că în acest caz s-a uzat de una dintre prevederile din contract care permite prelungirea înțelegerii prin act adițional și nu organizarea unei alte licitații care ar fi permis participarea și la societăților locale de profil.  

 

„Potrivit prevederilor art. 3 (alin) 3 din contract, părțile pot conveni asupra prelungirii duratei contractului în condițiile legii în vigoare la data prelungirii, prelungire care va putea fi convenită, prin act adițional la contract, nu mai târziu de 12 luni înainte de data încetării contractului”,

Raport de specialitate

 

Pe 25 iulie Diasil a transmis o adresă către Consiliul Județean Botoșani prin care a cerut o prelungire cu încă patru ani a contractului, până la data de 31 august 2028. Iar CJ-ul s-a executat!

 

De ce s-a optat pentru un administrator care a avut numeroase plângeri și amenzi și care a adus prejudicii de imagine inclusiv șefilor de la Județ?

 

 

”Prelungirea contractului s-a impus pentru că, în acest moment, gradul de umplere a Celulei 1 se apropie de 60%. Actualul operator al Depozitului, conform contractului pe care l-a încheiat cu CJ Botoșani în august 2016 și care expiră anul viitor, va trebui să asigure și închiderea gropii”,

Doina Federovici, președintele CJ Botoșani  

 

Un primar din Botoșani a angajat casă de avocatură ca să-i închidă „afacerea” pe bani publici unui sucevean - VIDEO

 

913.308 tone

ar fi capacitatea totală pentru prima celulă, care trebuie închisă în 2028.

 

Depozitul pentru care Uniunea Europeană a alocat 10 milioane de euro este împărțit în trei celule distincte.

 

În prezent, suntem la mai bine de jumătate din capacitatea de umplere a celei dintâi.

 

Investește sau înflorește?

 

La decizia de prelungire a contractului cu Diasil ar fi cântărit și investițiile pe care acest administrator sucevean și le-a asumat prin contract. Unele realizate, altele nu.

 

Șefii de la CJ Botoșani susțin că acest grafic de realizare a investițiilor este în strânsă legătură cu gradul de umplere al Celulei 1.

 

„În plus, s-au realizat investiții suplimentare contractului, precum stația de osmoză inversă, care nu au fost încă amortizate, iar preluarea lor sau transferul către un alt operator ar fi presupus costuri suplimentare din partea autorității județene, care, implicit, ar fi dus în final la o creștere a tarifelor plătite de populație”,

Doina Federovici, președintele CJ Botoșani

 

Nu s-au putut realiza în schimb „instalația de colectare și ardere a gazului din depozit” și „Instalația tehnologică nouă de tratare a levigatului prin procedeul de membrane de tip osmoză inversă, de capacitate de circa 150 mc/zi”.

 

Aceste instalații ar fi trebuit să fie asumate de noul administrator, dacă s-ar fi optat pentru altă licitație, iar acest lucru ar fi însemnat cheltuieli pe care le-ar fi suportat tot botoșănenii.

 

ASTĂZI: Poluare masivă la Botoșani, trei instituții sunt în teren, afaceristul din Suceava vizat iar de sancțiuni

 

Liberalii au tăcut mâlc și proiectul social-democraților a trecut

 

„De asemenea, schimbarea operatorului pentru o perioadă scurtă de timp, până la închiderea gropii, ar fi transferat răspunderea problemelor din trecut și realizarea investițiilor în curs de la Depozitul Stăuceni către noul operator, ceea ce ar fi putut duce la diferende comerciale și care, în definitiv, s-ar fi răsfrânt tot asupra populației”, a mai spus președintele CJ.

 

Referitor la problemele din trecut, operatorul de la depozitul din Stăuceni și le-ar fi reglat, chiar în această săptămână ridicând autorizația revizuită de mediu, eliberată de Agenția pentru Protecția Mediului.

 

În ședința ordinară de la începutul săptămânii trecute niciun consilier județean de la PNL nu a avut vreun comentariu sau vreo nemulțumire vizavi de această decizie. Proiectul a fost adoptat cu unanimitate de voturi.

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Patronul de la Diasil AMENDAT de trei ori cu amenzi uriașe pentru „iadul” de la depozitul ecologic! A mai avut un incendiu pe care l-a ținut secret – FOTO
Chiul masiv la CJ, proiectul cu tarifele la salubrizare în aer, patronul Diasil amenință cu închiderea - VIDEO
Investiții la depozitul de gunoi al județului votate cu pesimism: Este o adevărată bombă ecologică/ Nu va fi nicio catastrofă

 

”3 Sud Est” și Filarmonica Botoșani, spectacol magic cu 4.000 de oameni la București: Un vis care se împlineșteVIDEO & GALERIE FOTO
Trupa care în anii 90 a pus practic bazele muzicii dance în România, și-a încheiat apoteotic turneul început în urmă cu aproape două luni. După concerte în 16 orașe din România și două reprezentații la Chișinău, ”3 Sud Est” a organizat pe 28 noiembrie un spectacol grandios la Sala Palatului.
Nova Apaserv începe să dea semne de viață: Plătim apa ca la Netflix, compania a trimis și peste 22.000 de SMS-uri abonaților
Compania de apă și canalizare a județului a devenit o țintă permanentă atât a cetățenilor cât și a unor instituții sau chiar partide politice.Iar reacția nu a întârziat să apară în acest proces complicat de resuscitare a imaginii publice pe care o are acum Nova Apaserv.
O zi națională cum alta n-a fost la Botoșani: Paradă aeriană, defilare militară, dar și canină, autospeciale de intervenție
Ziua Națională a României care se organizează anul acesta la Botoșani va avea un farmec aparte.Botoșănenii care vor ieși în stradă pentru a sărbători ziua tuturor românilor vor avea parte de un spectacol de neuitat.
Eveniment de poveste: Concert la o vioară ”Stradivarius” de 10 milioane de euro, botoșăneni fermecați la ”Baroque tour” – VIDEO & GALERIE FOTO
Pentru majoritatea violoniștilor din lume să cânte la o vioară ”Stradivarius” reprezintă o încununare a carierei. Românul Răzvan Stoica își trăiește de 14 ani visul și concertează la unul dintre celebrele instrumente create de Antonio Stradivari.
Bugetarii de la Botoșani care NU au mai protestat vreodată: Nu de plăcere stăm în fața instituțieiGALERIE FOTO
În aproape trei decenii de activitate acești lucrători dintr-o unitate de stat nu au întrerupt niciodată activitatea.
Două seri acasă la... Filarmonică! Concert magic pregătit pentru Crăciun cu Ozana Barabancea, patru tineri talentați de peste Prut și un prezentator celebru 
Filarmonica „George Enescu” Botoșani a început pregătirile pentru ce se anunță a fi „cel mai spectaculos concert al finalului de an”.
Lucrările la McDonald's aproape de finalizare, restaurantul începe să prindă contur la Botoșani – VIDEO & GALERIE FOTO
Clădirea în care va funcționa restaurantul la Botoșani este finalizată în proporție de 70%Obiectivul din municipiul reședință va fi restaurantul cu numărul 101 deschis în România de către lanțul american.
Un proprietar de clădiri obligat să plătească 160.000 de euro impozit de neglijență: Va fi executat, ca orice contribuabil
Este probabil unul dintre cele mai mari impozite calculate în municipiu pentru un proprietar de clădire.În lei, suma totală se ridică la 800.000 de lei, echivalentul a 160.000 de euro.
Un fost director de la „Apă” schimbă tabăra și intră în rândul muncitorilor ca lider sindical: Am fost și în canal și în Consiliul de Administrație
Premieră la Botoșani într-o societate comercială cu capital de stat, unde un fost director general încearcă să devină reprezentant legal al muncitorilor și nu numai.
Unul dintre directorii de la Casa de Pensii a părăsit instituția
Este vorba despre unul dintre cei doi adjuncți ai unității de stat, care din această toamnă nu mai ocupă funcția de conducere din fruntea Casei Județene de Pensii (CJP).
Balul Oamenilor de Afaceri s-a transformat în gală cu dress code black & white: businessmeni surpriză, absențe neașteptate și premiere pe sărite – VIDEO & GALERIE FOTO
Cei mai performanți antreprenori s-au întâlnit vineri seară la salonul ”Luceafărul” de la Cucorăni la a XXX – a ediție a Balului Oamenilor de Afaceri. În anul aniversar manifestarea s-a transformat, cel puțin declarativ, în Gala Excelenței în Afaceri, la care organizatorul, Camera de Comerț Industrie și Agricultură (CCIA) Botoșani, a lansat Topul Județean al Firmelor.
Povestea gemenilor învingători care au cântărit 1.000 de grame și au stat TREI luni în incubator: Au avut foarte multe complicațiiVIDEO
S-au spus și s-au ascultat povești de învingători vineri, 17 noiembrie 2023, la Maternitatea Botoșani.
Anul acesta: Revelion „pe avarii” organizat în centrul municipiului Botoșani, Primăria caută artiști cu pretenții mai puține
Consiliul Județean a ajuns să organizeze parada obiceiurilor de iarnă cu sprijin financiar din mediul privat.Primăria ține pasul și încearcă să creioneze un spectacol cât de cât satisfăcător pentru noaptea de Revelion, deși fondurile sunt limitate.
Instituția la care a ajuns să muncească doar directoarea: Stătea singură la ghișeu și primea cereri – VIDEO & GALERIE FOTO
Valul de proteste lovește în tot mai multe instituții ale statului, iar mai nou întrerup activitatea salariații din structurile Ministerului Muncii și Solidarității Sociale (MMSS).Se ajunge astfel la situații în care la aceste instituții lucrează doar șefii.
Caravana AUR pe interzis! Alianța și-a prezentat candidații de la europarlamentare cu un autocar parcat în centrul orașului, în zonă interzisă – GALERIE FOTO
Pentru această încălcare a Codului Rutier șoferii din Botoșani riscă amenzi din partea polițiștilor.Cei de la AUR, în schimb, și-au văzut nestingheriți de activitatea politică fără ca cineva să observe „elefantul” galben din centrul orașului.
Irina Rimes și muzicienii Filarmonicii au purtat peste 700 de botoșăneni pe tărâmul viselor: Mulțumim că ne-ați primit la voi acasăVIDEO & GALERIE FOTO
De aproximativ o lună cel mai așteptat concert al acestui final de an a fost fără doar și poate cel în care artista Irina Rimes a cântat la Botoșani alături de orchestra simfonică a Filarmonicii de Stat George Enescu dirijată de maestrul Alexandru Ilie.
Pasiune de-o viață: Cățelul din Botoșani desemnat de 10 ori campion național și internațional într-un singur an – VIDEO & GALERIE FOTO
Un botoșănean îndrăgostit iremediabil de câinii cu pedigree dărâmă un record cu un exemplar pe care l-a crescut de mic.Într-un singur an patrupedul a obținut zece titluri de campion național și internațional.
Când două consiliere se bat, câștigă... vicele – Lider nou de grup pregătit de liberali pentru CJ
Plecarea lui Viorel Iliuță din PNL a provocat unele dispute în cadrul filialei județene pe seama funcției de lider al grupului de consilieri județeni pe care fostul viceprimar o ocupa.
Secția de psihiatrie dintr-o fostă creșă care amintea de Auschwitz: Nici nu vreau să-mi aduc aminte cum arăta VIDEO & GALERIE FOTO
Condițiile din saloanele în care sunt îngrijiți bolnavii cei mai dificili de la Botoșani erau unele de nivel redus.Clădirea per ansamblu, în care a funcționat prima creșă a orașului, se apropia de imaginea unui fost lagăr.
Florin Țurcanu, back in business: Campanie în județ împotriva pesediștilor alături de un lider PNL
Fostul președinte al Organizației Județene a PNL Botoșani a revenit în politică.Florin Țurcanu este implicat activ în activitatea de coagulare a liberalilor din teritoriu, înaintea anului electoral 2024.
Sondaj
Sunt întemeiate grevele declanșate în noiembrie de salariații mai multor instituții din Botoșani?
Declaraţia zilei
„Sinucigașii dau niște semnale de alarmă, pe care oamenii din jur le pot decodifica și trebuie să se ia măsuri imediat. Eu pe șefii lor i-aș trage la răspundere: nu își cunosc oamenii? Nu le știu problemele? Trebuie să aibă ...
answear.ro%20
inpuff.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9681 lei
USD
Dolarul SUA
4.6029 lei
CHF
Francul elveţian
5.2648 lei
GBP
Lira sterlină
5.8001 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.1236 lei
XAU
Gramul de aur
299.3672 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2586 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3052 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0248 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3895 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2043 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6663 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-0.9 o C
Dorohoi
0.2 o C
Bucecea
-0.7 o C
Darabani
-0.9 o C
Saveni
-0.7 o C
Ştefăneşti
3.0 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.