Știrea zilei
Sclavagism modern: OPT adolescenți prinși muncind „la negru” la o terasă din municipiu, lucrau și câte 16 ore pe zi

Unii dintre angajatori profită de tinerii care urmăresc să câștige propriii bani de buzunar și îi folosesc într-un soi de „sclavagism modern”, fără să aibă vreo temere că ar putea să răspundă din punct de vedere legal pentru sustragerea de la plata dărilor specifice către stat. 

Patronii profită astfel de adolescenți, pe care-i exploatează la un program de lucru mult peste cel reglementat legal. 

Muncă la negru descoperită la o terasă

 

Iar o astfel de situație a fost depistată la o terasă din municipiu, în urma unui control efectuat de inspectorii muncii.

 

Situația a fost făcută publică de către inspectorul-șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Botoșani, Daniela Lozneanu, în cadrul ședinței de Colegiu Prefectural de joi, 4 august 2022.

 

Inspectorii ITM Botoșani au efectuat în urmă cu două săptămâni o acțiune de control în domeniul HoReCa. Iar la o terasă s-a descoperit că opt tineri munceau fără forme legale.

 

„Am făcut un control pe zona HoReCa care m-a intrigat foarte tare, pentru că la un angajator am găsit opt tineri de 17 ani care desfășurau activitate fără forme legale, aveau un program de lucru de 16 ore în condițiile în care Codul Muncii spune foarte clar că nu au voie să presteze ore suplimentare, nu au voie să presteze activitate pe timp de noapte”,

Daniela Lozneanu, inspector-șef ITM Botoșani. 

 

Șefa ITM Botoșani s-a arătat surprinsă de faptul că respectivii tineri nu cunoșteau drepturile pe care le au atunci când își găsesc un loc de muncă.

 

„M-a frapat faptul că acești copii nu au cunoștință de ce înseamnă un contract individual de muncă, care sunt avantajele încheierii un contract individual de muncă, care sunt repercusiunile neîncheierii unui contract individual de muncă. Și un alt aspect: culpa este comună. Persoanele pe care le găsim fără formele legale pot fi sancționate contravențional pentru că discutăm de o înțelegere tacită între angajat și angajator”,

Daniela Lozneanu, inspector-șef ITM Botoșani.

 

Ulterior, în urma controlului, respectivul patron i-a angajat ca zilieri întrucât legea permite acest lucru.

 

„Dlui respectiv i-am solicitat printre măsuri să ne și transmită în Revisal (n.r. Registrul General de Evidență a Salariaților) contractele individuale de muncă. A preferat să meargă pe zona de zilieri, deci legea le dă posibilitatea să îi angajeze într-un mod: ai contract parțial, ai Legea Zilierilor, deci există posibilitate și să respecți legislația muncii”,

Daniela Lozneanu, inspector-șef ITM Botoșani.

 

Inspectorii ITM Botoșani au beneficiat la acțiunea de control și de sprijinul jandarmilor.

 

Se pregătește o campanie în rândul elevilor

 

Reprezentanții ITM vor derula o campanie de informare în rândul elevilor pentru a cunoaște drepturile pe care le au atunci când vor să se angajeze.

 

Și reprezentantul Guvernului în teritoriu, Sorin Cornilă, a recomandat organizarea unei astfel de acțiuni de informare organizată cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ).

 

„Sunt foarte mulți elevi care își doresc să muncească pe perioada verii și poate ar trebui pregătită o campanie în zona de învățământ pentru ca acești tineri să fie pregătiți, să știe care le sunt drepturile”,

Sorin Cornilă, prefectul județului Botoșani.

 

În primele șase luni ale anului 2022, valoarea amenzilor aplicate pentru muncă nedeclarată la Botoșani este 300.000 de lei.

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Patroni din Botoșani amendați din cauza COVID-ului, sancțiuni și pentru munca la negru

 

OFICIAL: Mită de 400 de lei pentru „a închide ochii” la produsele expirate, comisarii de la Protecția Consumatorilor trimiși în judecată
Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoșani i-au trimis în judecată pe cei doi comisari de la Protecția Consumatorilor cercetați pentru luare de mită.
O nouă funcție de șef apare la Botoșani! Povestea unei unități închisă de 13 ani și resuscitată de zbuciumul războiului
Au fost 13 ani în care am asistat la un concurs al eșecurilor și al neputinței din partea autorităților a două state.Peste un deceniu în care cetățenii și-au pierdut prioritatea în fața unor interese care au rămas în culisele politicului.
Adolescenți din Botoșani distruși de droguri și alcool, val de prezentări la UPU Botoșani: Sunt tineri care au muritVIDEO
Consumul de substanțe psihoactive dar și de alcool sunt mai răspândite printre adolescenții botoșăneni decât ar părea la prima vedere.„Urgențele” sunt practic asaltate de cazuri cu tineri care ajung băuți sau drogați la spital, după ce li s-a făcut rău în urma consumului.
Reorganizare la Nova Apaserv: S-a mai inventat o funcție de șef, partidul coace și un nou director
Spre finele anului trecut membrii Consiliului de Administrație au dezbătut o nouă propunere de organigramă. Prin această modificare s-au mai suplimentat pe alocuri o serie de posturi. Și s-a mai înființat o funcție de șef.
Președintele PNL Bacău a pus mâna pe telefon când a aflat că-i vine în oraș director de la ”Apa” Botoșani: A feștelit-o de tot, a pus-o pe burtă
Plecarea neașteptată a directorului adjunct de la SC Nova Apaserv SA după numai un an a luat pe neașteptate atât mediul politic din Botoșani, cât și cel din Bacău. Aceasta pentru că Doru Constantin a câștigat concursul de director pentru Compania Regională de Apă Bacău (CRAB).
Un polițist local de la Botoșani a scris 13 cărți în 4 ani: Vreau să ajung să scriu poezii cu adevărat / Mi s-a spus că plagiezVIDEO&FOTO
Povestește că și-a descoperit pasiunea din tinerețe, însă abia prin 2018 și-a găsit timpul sau curajul pentru a o aprofunda.
Școală spartă în toiul nopții, hoții au distrus mai multe bunuri și au plecat cu tabletele elevilor – FOTOGALERIE
Incidentul s-a petrecut în noaptea de luni spre marți, la o unitate de învățământ gimnazial. Deocamdată nu se știe dacă autorii au fost identificați sau măcar există un cerc de suspecți.
Blocuri inundate din decembrie în cartierul Primăverii, adăposturi antiaeriene pline cu apă, gunoaie și excremente – VIDEO & GALERIE FOTO
Sute de botoșăneni care locuiesc în cartierul Primăverii, la blocurile de pe Aleea Elie Radu, au de mai bine de două săptămâni subsolurile inundate. Oamenii se plâng că, deși au sesizat încă din decembrie problema, nu sunt băgați în seamă.
Basm de Anul Nou la Filarmonică: Spectacolul a început pe esplanadă, a continuat în foaier și s-a desăvârșit pe scenă – VIDEO & GALERIE FOTO
Într-un decor desprins parcă dintr-o poveste de iarnă, Filarmonica George Enescu a pășit în 2023. A făcut-o vineri și sâmbătă cu tradiționalele concerte dedicate Anului Nou.
Povestea (ne)spusă a plecării numărului 2 de la ”Apă”: Nu am știut / Am aflat din presă! I s-ar fi cerut demisia din toate funcțiile - VIDEO
În seara zilei de miercuri, 11 ianuarie 2023, un link din presa băcăuană circula intens în anumite cercuri social-democrate botoșănene. Încă directorul adjunct al SC Nova Apaserv SA era anunțat în structura de conducere a companiei similare din Bacău.
Nova Apaserv în risc de insolvență pentru o datorie de 1 milion de lei către o firmă cu angajați staționari
 2023 a început pentru SC Nova Apaserv SA cu risc de insolvență, după un contract denunțat de o firmă din București.
55.000 de lei pentru un salariat plătit de Primărie să stea acasă aproape un an – DOCUMENT
Un fost angajat al unei direcții din cadrul Primăriei municipiului Botoșani, dat afară în urmă cu 11 luni, are de primit o sumă uriașă care reprezintă echivalentul salariilor din această perioadă.
Fiecare cu premiul lui: Primăria și Hyperion-ul fac gale ”Eminescu” separate cu laureați diferiți – DOCUMENT
Manifestările prilejuite de „Zilele Eminescu” din acest an vor fi profund diferite față de precedentele. Pentru prima dată după 31 de ani, Primăria Botoșani este unic organizator al acestui eveniment.
Construim școli, dar n-avem elevi! Comuna care a rămas cu o singură unitate de învățământ: Măcar să ne menținem...VIDEO & FOTO
Depopularea României este resimțită inclusiv în sistemul educațional românesc. Eforturile pentru realizarea de investiții în infrastructura școlară, în foarte multe dintre cazuri, nu se justifică din punctul de vedere al beneficiarilor finali. Elevii.
”Tatăl Nostru” în două limbi la o sărbătoare plină de emoție care a adunat la Botoșani armeni din Constanța și până la Suceava – VIDEO & GALERIE FOTO
Au fost momente emoționante sâmbătă la sucursala Botoșani a Uniunii Armenilor din România (UAR). Tot mai puțini de la un an la altul, oamenii care se trag din neamul de la Erevan au ținut însă ca, în a doua zi de Crăciun a comunității lor, să sărbătorească împreună.
Un om de afaceri din Săveni ar vrea să „sufle” Consiliului Județean fosta Uzină Electrică a orașului
Deși are peste 100 de ani vechime, clădirea respectivă rămâne una emblematică pentru Botoșani și cu o încărcătură istorică aparte.
Prefectul Sorin Cornilă își caută birou prin clădirile din Botoșani – FOTOGALERIE
Întregul aparat de specialitate din cadrul Instituției Prefectului, inclusiv echipa de conducere urmează să se mute în alt sediu. Iar asta pentru că Palatul Administrativ se închide.
Criminalul copilei de 14 ani a încercat să se sinucidă în arest, măsuri suplimentare luate de polițiști
Cătălin Rățușcă, tânărul de 20 de ani care a înjunghiat mortal o adolescentă care abia și-a scos buletinul, se află în custodia Poliției.
ULTIMELE clipe din viața fetei de 14 ani, criminalul i-a cerut să-l ure și a răsplătit-o cu bani
Nimic din ce s-a petrecut pe podul din Trușești înaintea crimei nu anunța cruzimea care urma să aibă loc, în mijlocul zilei.Cătălin Rățușcă a fost urat de copila de 14 ani și fratele ei.
ARTIFICIILE, distracție pentru oameni, coșmar pentru necuvântătoare! Animale moarte sau rănite în noaptea dintre ani la Botoșani
Explozia de lumini cu întreg zgomotul specific sau petardele aruncate în noaptea dintre ani pentru a produce distracție oamenilor au efecte devastatoare asupra animalelor.
Nu se baga peste salariatii de la stat aia au statut special in parcul tineretului functioneaza la negru o frizerie are desenat pe pereti copii sunt mii de astfel de cazuri la dubina angela la bar IONUT DIN PARCUL TIONERETULUI lucreaza dubina ionut fara carte de munca ca el lucreaza si la penitenciar de ce nu faceti controale mai des la smecherii care detin restaurante si baruri !
5 august 2022, 19:52
La DSPSA pentru sclavagism, bătaie de joc , nerespectarea normelor de protecție a muncii, plată ilegală tura de noapte, plată ilegala munca suplimentara , ore de munca furate , nerespectare legislație specifică , pentru care ați luat la cunoștință dar nu ați făcut încă nimic pe când?? Sau acolo trebuie sa vă dea voie țurcanu ? Va are la mana cu ceva ? De ce nu aplicați legea la fel?
5 august 2022, 08:34
Sondaj
Ați dat până acum ”atenții” la doctor?
Da
Nu
Nu am ajuns la doctor
Declaraţia zilei
”Din păcate, discriminarea în școli este prezentă. În sondajul nostru de opinie, realizat acum un și jumătate la nivel național, am cerut părinților și profesorilor copiilor din preuniversitar să identifice motivele de hăr ...
fashiondays.ro
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.9005 lei
USD
Dolarul SUA
4.4823 lei
CHF
Francul elveţian
4.9076 lei
GBP
Lira sterlină
5.4945 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4888 lei
XAU
Gramul de aur
275.3749 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2362 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2712 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1660 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3580 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2062 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6582 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-3.2 o C
Dorohoi
-3.2 o C
Bucecea
-2.9 o C
Darabani
-3.8 o C
Saveni
-2.9 o C
Ştefăneşti
-0.9 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.