Știrea zilei
O nouă funcție de șef apare la Botoșani! Povestea unei unități închisă de 13 ani și resuscitată de zbuciumul războiului

Au fost 13 ani în care am asistat la un concurs al eșecurilor și al neputinței din partea autorităților a două state.

Peste un deceniu în care cetățenii și-au pierdut prioritatea în fața unor interese care au rămas în culisele politicului.

Povestea pe scurt

 

Vorbim despre punctul de trecere al frontierei Racovăț, din comuna Pomârla, care se află în nordul județului, la granița cu Ucraina.

Închis în 2010 pentru că nu corespundea din punct de vedere al infrastructurii cu normele Schengen, punctul Racovăț a fost ulterior abandonat. Deși au existat ceva eforturi pentru îndeplinirea obligațiilor cerute de normele internaționale, printr-o alocare financiară de 500.000 de lei pentru execuția lucrărilor necesare.

 

Licitația câștigată de o firmă din Bacău care a abandonat șantierul și a ajuns în vizorul DNA a fost reluată, reușindu-se după câțiva ani finalizarea amenajărilor care au constat în montarea de aparatură de securitate şi supraveghere inclusiv pentru noapte, amenajarea de spaţii adecvate, inclusiv de triaj şi control sanitar-veterinar plus alte măsuri de securitate şi control solicitate conform normelor europene.

 

Fondurile cheltuite pentru vamă

 

Consiliul Județean a accesat un proiect în valoare de 3 milioane de euro pentru modernizarea drumului spre vama Racovăț, investiția fiind considerată una strategică. După finalizarea ei s-a ajuns ca respectivul drum modernizat să ducă spre un punct de frontieră uitat cu lacăt și aproape în paragină.

Discuții pentru redeschiderea vămii au tot existat de-a lungul anilor, în mandatul aproape al fiecărui prefect care a depus jurământul în Prefectura Botoșani. Autoritățile botoșănene arătau spre cele ucrainene care nu și-ar fi îndeplinit partea lor de obligații.

 

Abia la aproape un an de la izbucnirea războiului din Ucraina se pare că lucrurile ar urma să revină la normal. În ședința de Guvern din data de 26 ianuarie 2023 a fost aprobată o Hotărâre de Guvern pentru redeschiderea punctului de trecere a frontierei de stat Racovăț.

 

Racovăț era și pentru sătenii din comunele apropiate o oportunitate de a dezvolta „mici afaceri” prin comerțul de frontieră, cu produse achiziționate din zonele Herța și Cernăuți și comercializate mai apoi în județul Botoșani.

 

Istoric

 

Acest punct a fost înființat în baza Hotărârii Guvernului nr.818/1996 pentru aprobarea Convenţiei dintre Guvernul României şi Guvernul Ucrainei privind trecerea simplificată a frontierei de stat comune de către cetăţenii care domiciliază în judeţele şi raioanele de frontieră, se arată în nota de funsamentare a proiectului de hotărâre de Guvern.

 

Prin Hotărârea Guvernului nr. 1.073/2006 a fost denunţată Convenţia dintre Guvernul României şi Guvernul Ucrainei privind trecerea simplificată a frontierei de stat comune de către cetăţenii care domiciliază în judeţele şi raioanele de frontieră, semnată la Ismail la 29 martie 1996 și a fost aprobat Protocolul dintre Guvernul României şi Cabinetul de Miniştri al Ucrainei, semnat la Odesa la 4 iulie 2006, pentru modificarea Acordului dintre Guvernul României şi Cabinetul de Miniştri al Ucrainei cu privire la condiţiile călătoriilor reciproce ale cetăţenilor, semnat la Kiev la 19 decembrie 2003, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 179/2004, care prevedea la nr. crt. 14 din Anexa nr. 3- Lista punctelor deschise pentru trecerea frontierei de stat româno-ucrainene, punctul pentru trecerea frontierei de stat Racovăţ – Diakivţi.

 

Motivul închiderii

 

În luna martie a anului 2010 punctul pentru trecerea frontierei de stat Racovăţ – Diakivţi a fost închis deoarece nu îndeplinea cerinţele necesare unui punct de trecere a frontierei externe, conform Catalogului Schengen, aspect materializat în cuprinsul Memorandumului nr. H2/389 din 29.01.2010.

 

Printr-un acord cu partea ucraineană, perfectat printr-un schimb de note verbale, din 31 august 2012 și respectiv 12 septembrie 2012, s-a prevăzut înființarea punctelor de trecere a frontierei româno-ucrainene Racovăţ–Diakivţi, Vicovu de Sus – Krasnoilsk și Ulma–Ruska. În acord s-a prevăzut că deschiderea efectivă a punctelor se va face în momentul când vor fi finalizate lucrările de infrastructură necesare pentru începerea funcţionării acestora.

 

Primele consecințe

 

Degradarea situației de securitate din Ucraina a generat exodul populației din zonele afectate și a determinat supraaglomerarea punctelor de trecere a frontierei de la granița de nord a țării, fiind înregistrat un flux masiv de trafic de mărfuri și călători care generează blocaje pe sensul de intrare în România și în acest sens a fost identificată necesitatea fluidizării traficului la frontiera dintre România și Ucraina, fiind stabilită oportunitatea deschiderii pentru trafic a punctului internaţional de trecere a frontierei de stat și a Biroului Vamal de Frontieră Racovăț, România – Diakivți, Ucraina.

 

Prin Hotărârea de Guvern adoptată se propune deschiderea punctului internaţional de trecere a frontierei de stat și a Biroului Vamal de Frontieră Racovăț, România – Diakivți, Ucraina, pentru traficul internaţional de persoane, în regim de trafic pietonal şi rutier,inclusiv autobuze, inclusiv cu marfă, cu program de funcţionare permanent.

 

Operaționalizarea noului regim de funcționare în ceea ce privește programul de funcționare al punctului internaţional de trecere a frontierei de stat Racovăț, România – Diakivți, Ucraina se va realiza de la data intrării în vigoare a Hotărârii Guvernului.

 

Operaționalizarea noului regim de funcționare a punctului internaţional de trecere a frontierei de stat Racovăț, România – Diakivți, Ucraina se va realiza gradual, într-o primă etapă urmând a fi deschis pentru trecerea camioanelor fără încărcătură și a cisternelor cu combustibil, iar ulterior, în funcție de crearea condițiilor de infrastructură necesare, și pentru tranzitul altor tipuri de vehicule și de mărfuri.

Prin prezentul proiect de act normativ se stabilesc detalii privind personalul, spaţiile şi dotările pentru desfăşurarea activităţii în punctul de trecere a frontierei şi a biroului vamal, pentru Poliția de Frontieră Română, Autoritatea Vamală Română și pentru Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere – S.A., potrivit Anexelor nr. 1, nr. 2 și nr. 3.

 

Apare o nouă funcție de șef

 

Pentru Autoritatea Vamală Română, numărul de posturi existent se suplimentează cu 21 de posturi structurate astfel:

 

a) 1 post de conducere, șef birou vamal;

b) 15 posturi de execuție respectiv funcții publice de execuție supraveghere și control vamal;

c) 1 post de execuție respectiv funcții publice de execuție echipe canine;

d) 1 post de execuție respectiv funcții publice de execuție informatizare;

e) 1 post de execuție respectiv funcții publice de execuție financiar-contabilitate;

f) 2 posturi personal contractual:1 muncitor și 1 casier.

 

Modalitatea concretă de stabilire a funcțiilor publice de conducere și execuție cu statut special și a celor contractuale, enumerate mai sus, se aprobă prin ordin al președintelui Autorității Vamale Române.

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
România redeschide Vama Racovăț la frontiera cu Ucraina, ANUNȚUL Guvernului
EXCLUSIV: Vama Racovăţ, punct şi de la capăt cu sesizare penală
Gata drumul spre Vama Racovăț, şase foarfece la tăiat panglica – GALERIE FOTO

 

DUREROS: Șoferiță judecată la Botoșani pentru moartea în accident a fiicei de 9 ani
 Dosarul se află pe rolul instanței de la Judecătoria Botoșani, primul termen fiind stabilit pentru luna aprilie.
Prefectul a sesizat MAI-ul, sute de oameni stau în aceeași casă, primarul nu mai știe câți cetățeni are în acte: Nimeni nu-mi spune
Suspiciunea că în unele comunități populația a crescut în mod artificial a atras atenția autorităților. Prefectul Sorin Cornilă a solicitat o analiză amănunțită a acestor localități.
Blocurile sociale de la ANL Cișmea aproape gata, cetățenii din Centrul Istoric au prioritate: Nu putem risca viețile chiriașilorGALERIE FOTO
Ansamblul de locuințe sociale nou ridicate în zona ANL Cișmea este aproape de finalizare. Constructorul a reușit să realizeze finisajele exterioare, urmând ca în ultima etapă să se ocupe de intervențiile la interior.
”Cretinii de la Nova Apaserv”! Angajați de la ”Apă” dați pe mâna Poliției: încasau bani de la oameni „pe plicuri” și taxe care nu există
Serviciul de Control și Antifraudă din cadrul SC Nova Apaserv SA continuă să scoată la iveală cazuri în care compania este prejudiciată. Alte două situații au fost depistate în două comunități botoșănene, implicați fiind foști sau actuali angajați.
Scandal de weekend între vechii PNL-iști și foștii PDL-iști cu amenințări cu tribunalul: Blocați toată organizația / Vreți să ne dizolvați
Imensul scandal care avut la alegerile din cadrul organizației municipale a PNL Botoșani în vara anului 2021, soldat cu desemnarea unei noi conduceri, nu a liniștit deloc apele între liberali. Ba dimpotrivă, cum șefia filialei a fost câștigată de foștii PDL-iști, iar cea județeană de vechii PNL-iști, conflictul a continuat mocnit timp de aproape doi ani.
Adolescent de 17 ani violat toată noaptea în pădurea Rediu de un bărbat din Suceava
Un băiat din Botoșani a fost victima unei agresiuni sexuale care s-a petrecut în noaptea de luni spre marți, 21 martie 2023.
Noul stadion va fi construit pe patru nivele, cu tribune acoperite, loje VIP, parcare subterană și supraterană și spații comerciale – DETALIILE făcute publice de primar – VIDEO
După schimbul dur de replici între Valeriu Iftime, președintele grupului ”Elsaco”, proprietarul FC Botoșani și primarul Cosmin Andrei, edilul șef a dorit să explice public ce demersuri a întreprins pentru ca Stadionul Municipal din Botoșani să aibă parte de lucrările de modernizare care au tot fost promise de-a lungul anilor.
Se pregătește un nou sens giratoriu într-o zonă extrem de aglomerată: Este o intersecție foarte complicată VIDEO & FOTOGALERIE
Primăria Botoșani are în plan anul acesta reînființarea sensului giratoriu de la Botoșani Shopping Center, în zona showroom-ului Darex Auto. Amenajarea acestuia face parte dintr-un proiect mai larg de refacere a străzii Sucevei.
Vicepreședintele Camerei Deputaților a venit special până la Botoșani pentru un spectacol al Filarmonicii – VIDEO & GALERIE FOTO
S-a întâmplat la spectacolul ”Zavaidoc simfonic” care a avut loc pe data de 3 martie la Botoșani. Între Ziua Îndrăgostiților, Dragobete, Mărțișor și Ziua Femeii, Filarmonica ”George Enescu” a organizat un concert dedicat cu precădere muzicii românești interbelice.
Fără surprize la concurs: Soția unui șef de la PSD, manager pe un salariu de aproape 14.000 de lei   
Susținerea proiectului de management a avut loc miercuri, iar comisia de concurs a făcut public rezultatul.
Șoferiță de 28 de ani cu două dosare penale după ce Poliția i-a returnat permisul „din greșeală”
Tânăra botoșăneancă susține că este victima unui abuz din partea polițiștilor din orașul în care trăiește.
Iris Simfonic & Felicia Filip au umplut cerul cu stele la Filarmonică: valuri de lumini și sute de oameni în picioare – VIDEO & GALERIE FOTO
După ceva peste cinci ani, Cristi Minculescu a revenit sâmbătă seară pe scena de la Botoșani. Împreună cu chitariștii Valter Popa și Doru Borobeică, dar și alături de soprana Felicia Filip și de orchestra simfonică a Filarmonicii au electrizat publicul care a reacționat pe măsură, creând o atmosferă de vis.  
Peste 70 de botoșăneni ABANDONAȚI pe patul de spital, familia nu-i mai vrea acasă: Este dureros! VIDEO
Este un fenomen care și-a făcut loc la Botoșani, în liniște fără să fie atins de lupa societății.Sunt oameni cărora le-a fost răpit dreptul de a se bucura de cei dragi, chiar de membrii propriilor familii.
Se demolează în Primăverii, minoritarii s-au apucat de cărat fier vechi: În loc de mașini, din fostele garaje au răsărit fotolii, haine, scaune și chiar un pom de Crăciun – VIDEO & GALERIE FOTO
Botoșaniul începe în sfârșit să intre în rândul orașelor civilizate din România care renunță la garajele construite pe domeniul public. Realizând că nu au încotro, cetățenii care locuiesc în strada Primăverii au început să și le dărâme singuri pentru a profita de oferta Primăriei și a obține un loc de parcare.
DEZVĂLUIRI din interior: Respect din partea medicilor doar în cabinetele private, mai puțin și în Spitalul Județean – VIDEO
Căror pacienți nu li s-a întâmplat oare să dea în spitalul de stat peste un medic morocănos, nervos, ursuz și care a devenit brusc amabil, binevoitor și ”cu vorbele la el” atunci când s-a apelat la serviciile sale, dar la o clinică privată?
Centrul pentru tineri cu cele mai moderne garsoniere, cu lacătul pe ușă de mai bine de jumătate de an – FOTOGALERIE
A fost inaugurat pe data de 17 august 2022 cu mare fast și cu O asistență atent aleasă. După încheierea festivismului, centrul a fost încuiat și așa a rămas până în prezent.
După 43 de ani, la Botoșani! Monument comemorativ pentru victimele celui mai tragic accident rutier din România inaugurat anul acesta – FOTOGALERIE
Totul a pornit de la un demers jurnalistic și de la o serie de contradicții cu privire la ce s-a petrecut cu adevărat în fatidica zi de 29 iunie 1980. Un articol a fost începutul pentru singura carte document despre această tragedie și ulterior a venit reacția autorităților pentru memoria zecilor de morți.
Întâlnire cu ușile închise într-un pub! Partidul care atrage politicienii „trădați” ia naștere (și) la Botoșani - FOTOGALERIE
În an preelectoral deja se fac planurile pentru cele patru runde de alegeri care se vor desfășura în provocatorul 2024.
Cetățenii de la marginea orașului au intrat peste primar, în birou: Mărești impozitul, dar ce-mi faci tu mie în curtea mea?! VIDEO&FOTO
Aproximativ 20 de persoane s-au deplasat joi dimineață la clădirea administrației publice locale pentru a cere explicații cu privire la condițiile din localitate.
Medicii și asistenții de la Spitalul Județean Mavromati învățați să vorbească frumos cu pacienții: Avem încă mult de lucruVIDEO
Una dintre principalele probleme pe care le întâmpină pacienții botoșăneni în cel mai mare spital al județului se referă la modul în care comunică personalul medical. Și care, de cele mai multe ori este unul în care nu se regăsește și respectul care ar trebui să existe între medici și pacienți.
Sondaj
Ar trebui Primăria Botoșani să demoleze garajele?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Din aceste situații reiese clar următorul aspect: și în 2022 Consiliul Județean Botoșani a fost de departe cel mai departe investitor din județ cu o sumă de 60 de milioane de euro. Vom continua pe aceeași cale și în acest an ...
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9485 lei
USD
Dolarul SUA
4.5545 lei
CHF
Francul elveţian
4.9726 lei
GBP
Lira sterlină
5.6239 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4315 lei
XAU
Gramul de aur
288.1415 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2473 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2992 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0513 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3636 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2104 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6644 lei
Vremea
astăzi
Botosani
11.6 o C
Dorohoi
8.5 o C
Bucecea
10.0 o C
Darabani
7.9 o C
Saveni
8.8 o C
Ştefăneşti
13.6 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.