Știrea zilei
Magia Crăciunului în sânul familiei Irimia – Cenușă, model de comuniune și uniune pentru mulți dintre semeni: GALERIE FOTO

El este preot, ea artistă cu o voce care îți ajunge direct la suflet. Împreună sunt părinții Paraschevei, o minune mică și fragilă care le-a împlinit căminul. Teodor și Iustina Irimia Cenușă reprezintă în continuare un model de familie pentru mulți dintre botoșăneni.

Artista din Flămânzi ne-a oferit cu drag o bucățică din imaginea Crăciunului din casa familiei, de la pregătirile specifice care ne tulbură pe toți deopotrivă la bucuria colindului și a Nașterii Mântuitorului.

 

Cum primește familia Irimia-Cenușă Crăciunul?

 

Iustina Irimia: Crăciunul din acest an vine după un decembrie extrem de aglomerat și agitat, astfel încât abia așteptăm Crăciunul pentru puțină tihnă sufletească și timp de calitate cu cei dragi.

 

Cât de importantă este această sărbătoare?

 

Iustina Irimia: Toți creștinii cunosc semnificația sărbătorii Crăciunului – este ziua în care Îl primim cu bucurie pe Cel care va muri și va învia pentru noi, pentru mântuirea noastră. Crăciunul este simbolul bucuriei atât prin Nașterea Lui Hristos, dar și prin toate lucrurile adiacente care derivă din semnificație – adunarea familiei, împodobirea bradului, dăruirea de cadouri, colindatul, gustarea bucatelor alese, etc.

 

 

Cum decurge ziua de Ajun în familie, se merge cu colindul sau se primesc acasă colindători și se pregătesc bucatele pentru masa de Crăciun?

 

Iustina Irimia: În Ajun de Crăciun suntem alături de părinți, la Flămânzi. Ajutăm la pregătirile gospodărești și așteptăm împreună colindători, iar mai pe seară pornim și noi colinda pe la cei dragi. Colindatul este o datină importantă, valoroasă și frumoasă, pe care dorim din toată inima să o ducem mai departe și să ne obișnuim copilul să colinde. Îmi place și mie să colind, nu doar la filmări și  concerte, deși și aceestea sunt momente de tainică întâlnire cu sufletele celor care ascultă, ci la propriu, în seara de Ajun, să ducem vestea cea mare la cât mai mulți oameni. E un motiv de comuniune, de întâlnire, de dialog și de bucurie.

 

De sărbători preferați să călătoriți sau să vă aflați în sânul familiei lărgite?

 

Iustina Irimia: De Sărbători ne întâlnim cu Hristos în rugăciune la biserică, după care încep călătoriile noastre către cei dragi – în fiecare zi avem planificată o vizită. Ne vizităm părinții, bunicii, nașii sau vin finii pe la noi.

 

Parascheva va merge anul acesta cu colindul? A învățat vreo colindă sau are vreuna preferată?

 

Iustina Irimia: Da, ne dorim să învățăm generațiile tinere să colinde, iar cel mai bun exemplu este prin învățarea propriului copil. Încercăm în fiecare an să-i îmbogățim repertoriul de colinde Paraschevei. Știa de anul trecut „Domn, domn, să-nălțăm!” și „Astăzi S-a Născut Hristos!”, iar anul acesta a mai învățat „Iată vin colindători!” și „Scoală, gazdă din pățuț!”.

I-a scris Moșului. Deja l-a și întâlnit la serbarea de la grădiniță și la Concertul de Colinde al Capelei Militare Botoșani. Vom vedea dacă Moșul mai are resurse și motive să ajungă și în Ajun de Crăciun...

 

 

 

Care este colinda preferată a Iustinei Irimia – Cenușă?

 

Iustina Irimia: Eu am perioade în care ascult mai des un anumit colind. Anul acesta am ascultat în mod frecvent albumul „Iarna” al lui Tudor Gheorghe. Mă trece prin toate emoțiile, iar la final îmi lasă sufletul plin de lumină și de speranță, cum este de altfel și Crăciunul – speranța veșniciei noastre.

 

Care este momentul preferat al sărbătorilor de iarnă?

 

Iustina Irimia: Dacă în copilărie abia așteptam momentul descoperirii cadourilor sub brad, acum, la vârsta maturității, după Sfânta Liturghie trăită cu pace sufletească, să petrecem timp în tihnă alături de cei dragi, la masa de Crăciun, și să ne împărtășim gânduri, amintiri sau experiențe este tot ce ne năzuim!

 

Ce-și dorește familia în continuare?

 

Iustina Irimia: Ne dorim sănătate sufletească, mentală, trupească și puterea de a trece cu înțelepciune peste toate cele rânduite de Sus! Pentru noi, a fost o perioadă mai agitată, de tranziție, odată cu mutarea soțului din Parohia Coștiugeni la Capela Militară din Botoșani. Am avut și eu multe planuri în desfășurare în acest final de an, de aceea, sunt în căutarea echilibrului. Iar în contextul pandemic pe care îl traversăm, ne rugăm să-i știm bine pe toți cei dragi.

 

 

Aveți un mesaj pentru botoșănenii care vă admiră?

 

Iustina Irimia: Urăm tuturor - și celor care ne apreciază și celor care nu – Sărbători cu bine în suflet, trăite deplin în cheia bucuriei simbolurilor și tradițiilor Crăciunului. Să căutăm comuniunea și echilibrul în toate! E atât de important să nu ne însingurăm, să nu pășim către tendințele occidentale din acest punct de vedere, căci modul în care trăiau împreună generațiile anterioare la noi, românii, ar trebui să ne fie pildă! Eu una tânjesc după firescul întâlnirii cu oamenii (vecini, rude, prieteni, cunoscuți sau necunoscuți) din copilăria mea...

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Colind lansat de Iustina Irimia și o ceată de copii înaintea Crăciunului: Este una dintre cele mai mari colaborări pentru sufletul meuVIDEO

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Bugetarii de la Botoșani care NU au mai protestat vreodată: Nu de plăcere stăm în fața instituțieiGALERIE FOTO
În aproape trei decenii de activitate acești lucrători dintr-o unitate de stat nu au întrerupt niciodată activitatea.
Două seri acasă la... Filarmonică! Concert magic pregătit pentru Crăciun cu Ozana Barabancea, patru tineri talentați de peste Prut și un prezentator celebru 
Filarmonica „George Enescu” Botoșani a început pregătirile pentru ce se anunță a fi „cel mai spectaculos concert al finalului de an”.
Lucrările la McDonald's aproape de finalizare, restaurantul începe să prindă contur la Botoșani – VIDEO & GALERIE FOTO
Clădirea în care va funcționa restaurantul la Botoșani este finalizată în proporție de 70%Obiectivul din municipiul reședință va fi restaurantul cu numărul 101 deschis în România de către lanțul american.
Un proprietar de clădiri obligat să plătească 160.000 de euro impozit de neglijență: Va fi executat, ca orice contribuabil
Este probabil unul dintre cele mai mari impozite calculate în municipiu pentru un proprietar de clădire.În lei, suma totală se ridică la 800.000 de lei, echivalentul a 160.000 de euro.
Un fost director de la „Apă” schimbă tabăra și intră în rândul muncitorilor ca lider sindical: Am fost și în canal și în Consiliul de Administrație
Premieră la Botoșani într-o societate comercială cu capital de stat, unde un fost director general încearcă să devină reprezentant legal al muncitorilor și nu numai.
Unul dintre directorii de la Casa de Pensii a părăsit instituția
Este vorba despre unul dintre cei doi adjuncți ai unității de stat, care din această toamnă nu mai ocupă funcția de conducere din fruntea Casei Județene de Pensii (CJP).
Balul Oamenilor de Afaceri s-a transformat în gală cu dress code black & white: businessmeni surpriză, absențe neașteptate și premiere pe sărite – VIDEO & GALERIE FOTO
Cei mai performanți antreprenori s-au întâlnit vineri seară la salonul ”Luceafărul” de la Cucorăni la a XXX – a ediție a Balului Oamenilor de Afaceri. În anul aniversar manifestarea s-a transformat, cel puțin declarativ, în Gala Excelenței în Afaceri, la care organizatorul, Camera de Comerț Industrie și Agricultură (CCIA) Botoșani, a lansat Topul Județean al Firmelor.
Povestea gemenilor învingători care au cântărit 1.000 de grame și au stat TREI luni în incubator: Au avut foarte multe complicațiiVIDEO
S-au spus și s-au ascultat povești de învingători vineri, 17 noiembrie 2023, la Maternitatea Botoșani.
Anul acesta: Revelion „pe avarii” organizat în centrul municipiului Botoșani, Primăria caută artiști cu pretenții mai puține
Consiliul Județean a ajuns să organizeze parada obiceiurilor de iarnă cu sprijin financiar din mediul privat.Primăria ține pasul și încearcă să creioneze un spectacol cât de cât satisfăcător pentru noaptea de Revelion, deși fondurile sunt limitate.
Instituția la care a ajuns să muncească doar directoarea: Stătea singură la ghișeu și primea cereri – VIDEO & GALERIE FOTO
Valul de proteste lovește în tot mai multe instituții ale statului, iar mai nou întrerup activitatea salariații din structurile Ministerului Muncii și Solidarității Sociale (MMSS).Se ajunge astfel la situații în care la aceste instituții lucrează doar șefii.
Caravana AUR pe interzis! Alianța și-a prezentat candidații de la europarlamentare cu un autocar parcat în centrul orașului, în zonă interzisă – GALERIE FOTO
Pentru această încălcare a Codului Rutier șoferii din Botoșani riscă amenzi din partea polițiștilor.Cei de la AUR, în schimb, și-au văzut nestingheriți de activitatea politică fără ca cineva să observe „elefantul” galben din centrul orașului.
Irina Rimes și muzicienii Filarmonicii au purtat peste 700 de botoșăneni pe tărâmul viselor: Mulțumim că ne-ați primit la voi acasăVIDEO & GALERIE FOTO
De aproximativ o lună cel mai așteptat concert al acestui final de an a fost fără doar și poate cel în care artista Irina Rimes a cântat la Botoșani alături de orchestra simfonică a Filarmonicii de Stat George Enescu dirijată de maestrul Alexandru Ilie.
Pasiune de-o viață: Cățelul din Botoșani desemnat de 10 ori campion național și internațional într-un singur an – VIDEO & GALERIE FOTO
Un botoșănean îndrăgostit iremediabil de câinii cu pedigree dărâmă un record cu un exemplar pe care l-a crescut de mic.Într-un singur an patrupedul a obținut zece titluri de campion național și internațional.
Când două consiliere se bat, câștigă... vicele – Lider nou de grup pregătit de liberali pentru CJ
Plecarea lui Viorel Iliuță din PNL a provocat unele dispute în cadrul filialei județene pe seama funcției de lider al grupului de consilieri județeni pe care fostul viceprimar o ocupa.
Secția de psihiatrie dintr-o fostă creșă care amintea de Auschwitz: Nici nu vreau să-mi aduc aminte cum arăta VIDEO & GALERIE FOTO
Condițiile din saloanele în care sunt îngrijiți bolnavii cei mai dificili de la Botoșani erau unele de nivel redus.Clădirea per ansamblu, în care a funcționat prima creșă a orașului, se apropia de imaginea unui fost lagăr.
Florin Țurcanu, back in business: Campanie în județ împotriva pesediștilor alături de un lider PNL
Fostul președinte al Organizației Județene a PNL Botoșani a revenit în politică.Florin Țurcanu este implicat activ în activitatea de coagulare a liberalilor din teritoriu, înaintea anului electoral 2024.
S-au ”evaporat” împreună cu serviciul: Peste 120.000 de botoșăneni apți de muncă nu lucrează nicăieri și nu apar în vreo evidență - Unde sunt?
Pe de o parte persoanele care nu lucrează se plâng că nu au unde.De cealaltă parte, firmele private suferă acut de forță de muncă și ajung în situații disperate în care funcționează subdimensionat.
Un liberal condamnat și-a pierdut calitatea de consilier județean! Locul său preluat de un președinte de filială care a „sărit” șase oameni
Componența liberală din plenul județean va fi din nou modificată după ce unul dintre aleșii de pe lista PNL și-a pierdut mandatul.Înlocuitorul său pare să fi fost mai greu de găsit după ce partidul a fost refuzat de șase ori.
Cornel Șfaițer, LIVE: Mă doare, o spun cu toată inima / Asta cu mutatul la Suceava nici de glumă nu-i bună VIDEO
Președintele alături de care FC Botoșani a promovat în SuperLigă și a obținut prima calificare în cupele europene deplânge situația în care a ajuns echipa, dar crede că există șanse reale pentru salvarea de la retrogradare și transmite suporterilor să fie alături de roș-alb-albaștri în această perioadă extrem de dificilă.
Ofertă UNICAT: Un om de afaceri acordă 10.000 de euro botoșăneanului care îi aduce cumpărător pentru o clădire din zona ultracentrală – FOTOGALERIE
Prima dată a scos-o la vânzare în 2014, după ce timp de trei ani a operat acolo pub-ul ”La Negustori”. Ulterior a închiriat-o la alte firme cu afaceri în domeniul HORECA, însă nu a renunțat la ideea de a ceda întregul imobil.
Sondaj
Sunt întemeiate grevele declanșate în noiembrie de salariații mai multor instituții din Botoșani?
Declaraţia zilei
„De la preluarea mandatului, am pus accent pe colectarea datelor de contact de la consumatori, în vederea corespondării cu aceștia, prin diverse metode, e-mail, mesaje, conturi în aplicație. Am reușit să strângem până în ...
answear.ro%20
inpuff.ro
Curs valutar
29 noiembrie 2023
EUR
Euro
4.9726 lei
USD
Dolarul SUA
4.5313 lei
CHF
Francul elveţian
5.1634 lei
GBP
Lira sterlină
5.7463 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.0662 lei
XAU
Gramul de aur
296.8710 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2543 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3150 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0003 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3338 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2047 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6669 lei
Vremea
astăzi
Botosani
2.4 o C
Dorohoi
3.4 o C
Bucecea
2.5 o C
Darabani
1.8 o C
Saveni
2.7 o C
Ştefăneşti
7.5 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.