Știrea zilei
Magia Crăciunului în sânul familiei Irimia – Cenușă, model de comuniune și uniune pentru mulți dintre semeni: GALERIE FOTO

El este preot, ea artistă cu o voce care îți ajunge direct la suflet. Împreună sunt părinții Paraschevei, o minune mică și fragilă care le-a împlinit căminul. Teodor și Iustina Irimia Cenușă reprezintă în continuare un model de familie pentru mulți dintre botoșăneni.

Artista din Flămânzi ne-a oferit cu drag o bucățică din imaginea Crăciunului din casa familiei, de la pregătirile specifice care ne tulbură pe toți deopotrivă la bucuria colindului și a Nașterii Mântuitorului.

 

Cum primește familia Irimia-Cenușă Crăciunul?

 

Iustina Irimia: Crăciunul din acest an vine după un decembrie extrem de aglomerat și agitat, astfel încât abia așteptăm Crăciunul pentru puțină tihnă sufletească și timp de calitate cu cei dragi.

 

Cât de importantă este această sărbătoare?

 

Iustina Irimia: Toți creștinii cunosc semnificația sărbătorii Crăciunului – este ziua în care Îl primim cu bucurie pe Cel care va muri și va învia pentru noi, pentru mântuirea noastră. Crăciunul este simbolul bucuriei atât prin Nașterea Lui Hristos, dar și prin toate lucrurile adiacente care derivă din semnificație – adunarea familiei, împodobirea bradului, dăruirea de cadouri, colindatul, gustarea bucatelor alese, etc.

 

 

Cum decurge ziua de Ajun în familie, se merge cu colindul sau se primesc acasă colindători și se pregătesc bucatele pentru masa de Crăciun?

 

Iustina Irimia: În Ajun de Crăciun suntem alături de părinți, la Flămânzi. Ajutăm la pregătirile gospodărești și așteptăm împreună colindători, iar mai pe seară pornim și noi colinda pe la cei dragi. Colindatul este o datină importantă, valoroasă și frumoasă, pe care dorim din toată inima să o ducem mai departe și să ne obișnuim copilul să colinde. Îmi place și mie să colind, nu doar la filmări și  concerte, deși și aceestea sunt momente de tainică întâlnire cu sufletele celor care ascultă, ci la propriu, în seara de Ajun, să ducem vestea cea mare la cât mai mulți oameni. E un motiv de comuniune, de întâlnire, de dialog și de bucurie.

 

De sărbători preferați să călătoriți sau să vă aflați în sânul familiei lărgite?

 

Iustina Irimia: De Sărbători ne întâlnim cu Hristos în rugăciune la biserică, după care încep călătoriile noastre către cei dragi – în fiecare zi avem planificată o vizită. Ne vizităm părinții, bunicii, nașii sau vin finii pe la noi.

 

Parascheva va merge anul acesta cu colindul? A învățat vreo colindă sau are vreuna preferată?

 

Iustina Irimia: Da, ne dorim să învățăm generațiile tinere să colinde, iar cel mai bun exemplu este prin învățarea propriului copil. Încercăm în fiecare an să-i îmbogățim repertoriul de colinde Paraschevei. Știa de anul trecut „Domn, domn, să-nălțăm!” și „Astăzi S-a Născut Hristos!”, iar anul acesta a mai învățat „Iată vin colindători!” și „Scoală, gazdă din pățuț!”.

I-a scris Moșului. Deja l-a și întâlnit la serbarea de la grădiniță și la Concertul de Colinde al Capelei Militare Botoșani. Vom vedea dacă Moșul mai are resurse și motive să ajungă și în Ajun de Crăciun...

 

 

 

Care este colinda preferată a Iustinei Irimia – Cenușă?

 

Iustina Irimia: Eu am perioade în care ascult mai des un anumit colind. Anul acesta am ascultat în mod frecvent albumul „Iarna” al lui Tudor Gheorghe. Mă trece prin toate emoțiile, iar la final îmi lasă sufletul plin de lumină și de speranță, cum este de altfel și Crăciunul – speranța veșniciei noastre.

 

Care este momentul preferat al sărbătorilor de iarnă?

 

Iustina Irimia: Dacă în copilărie abia așteptam momentul descoperirii cadourilor sub brad, acum, la vârsta maturității, după Sfânta Liturghie trăită cu pace sufletească, să petrecem timp în tihnă alături de cei dragi, la masa de Crăciun, și să ne împărtășim gânduri, amintiri sau experiențe este tot ce ne năzuim!

 

Ce-și dorește familia în continuare?

 

Iustina Irimia: Ne dorim sănătate sufletească, mentală, trupească și puterea de a trece cu înțelepciune peste toate cele rânduite de Sus! Pentru noi, a fost o perioadă mai agitată, de tranziție, odată cu mutarea soțului din Parohia Coștiugeni la Capela Militară din Botoșani. Am avut și eu multe planuri în desfășurare în acest final de an, de aceea, sunt în căutarea echilibrului. Iar în contextul pandemic pe care îl traversăm, ne rugăm să-i știm bine pe toți cei dragi.

 

 

Aveți un mesaj pentru botoșănenii care vă admiră?

 

Iustina Irimia: Urăm tuturor - și celor care ne apreciază și celor care nu – Sărbători cu bine în suflet, trăite deplin în cheia bucuriei simbolurilor și tradițiilor Crăciunului. Să căutăm comuniunea și echilibrul în toate! E atât de important să nu ne însingurăm, să nu pășim către tendințele occidentale din acest punct de vedere, căci modul în care trăiau împreună generațiile anterioare la noi, românii, ar trebui să ne fie pildă! Eu una tânjesc după firescul întâlnirii cu oamenii (vecini, rude, prieteni, cunoscuți sau necunoscuți) din copilăria mea...

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Colind lansat de Iustina Irimia și o ceată de copii înaintea Crăciunului: Este una dintre cele mai mari colaborări pentru sufletul meuVIDEO

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Reorganizare la Nova Apaserv: S-a mai inventat o funcție de șef, partidul coace și un nou director
Spre finele anului trecut membrii Consiliului de Administrație au dezbătut o nouă propunere de organigramă. Prin această modificare s-au mai suplimentat pe alocuri o serie de posturi. Și s-a mai înființat o funcție de șef.
Președintele PNL Bacău a pus mâna pe telefon când a aflat că-i vine în oraș director de la ”Apa” Botoșani: A feștelit-o de tot, a pus-o pe burtă
Plecarea neașteptată a directorului adjunct de la SC Nova Apaserv SA după numai un an a luat pe neașteptate atât mediul politic din Botoșani, cât și cel din Bacău. Aceasta pentru că Doru Constantin a câștigat concursul de director pentru Compania Regională de Apă Bacău (CRAB).
Un polițist local de la Botoșani a scris 13 cărți în 4 ani: Vreau să ajung să scriu poezii cu adevărat / Mi s-a spus că plagiezVIDEO&FOTO
Povestește că și-a descoperit pasiunea din tinerețe, însă abia prin 2018 și-a găsit timpul sau curajul pentru a o aprofunda.
Școală spartă în toiul nopții, hoții au distrus mai multe bunuri și au plecat cu tabletele elevilor – FOTOGALERIE
Incidentul s-a petrecut în noaptea de luni spre marți, la o unitate de învățământ gimnazial. Deocamdată nu se știe dacă autorii au fost identificați sau măcar există un cerc de suspecți.
Blocuri inundate din decembrie în cartierul Primăverii, adăposturi antiaeriene pline cu apă, gunoaie și excremente – VIDEO & GALERIE FOTO
Sute de botoșăneni care locuiesc în cartierul Primăverii, la blocurile de pe Aleea Elie Radu, au de mai bine de două săptămâni subsolurile inundate. Oamenii se plâng că, deși au sesizat încă din decembrie problema, nu sunt băgați în seamă.
Basm de Anul Nou la Filarmonică: Spectacolul a început pe esplanadă, a continuat în foaier și s-a desăvârșit pe scenă – VIDEO & GALERIE FOTO
Într-un decor desprins parcă dintr-o poveste de iarnă, Filarmonica George Enescu a pășit în 2023. A făcut-o vineri și sâmbătă cu tradiționalele concerte dedicate Anului Nou.
Povestea (ne)spusă a plecării numărului 2 de la ”Apă”: Nu am știut / Am aflat din presă! I s-ar fi cerut demisia din toate funcțiile - VIDEO
În seara zilei de miercuri, 11 ianuarie 2023, un link din presa băcăuană circula intens în anumite cercuri social-democrate botoșănene. Încă directorul adjunct al SC Nova Apaserv SA era anunțat în structura de conducere a companiei similare din Bacău.
Nova Apaserv în risc de insolvență pentru o datorie de 1 milion de lei către o firmă cu angajați staționari
 2023 a început pentru SC Nova Apaserv SA cu risc de insolvență, după un contract denunțat de o firmă din București.
55.000 de lei pentru un salariat plătit de Primărie să stea acasă aproape un an – DOCUMENT
Un fost angajat al unei direcții din cadrul Primăriei municipiului Botoșani, dat afară în urmă cu 11 luni, are de primit o sumă uriașă care reprezintă echivalentul salariilor din această perioadă.
Fiecare cu premiul lui: Primăria și Hyperion-ul fac gale ”Eminescu” separate cu laureați diferiți – DOCUMENT
Manifestările prilejuite de „Zilele Eminescu” din acest an vor fi profund diferite față de precedentele. Pentru prima dată după 31 de ani, Primăria Botoșani este unic organizator al acestui eveniment.
Construim școli, dar n-avem elevi! Comuna care a rămas cu o singură unitate de învățământ: Măcar să ne menținem...VIDEO & FOTO
Depopularea României este resimțită inclusiv în sistemul educațional românesc. Eforturile pentru realizarea de investiții în infrastructura școlară, în foarte multe dintre cazuri, nu se justifică din punctul de vedere al beneficiarilor finali. Elevii.
”Tatăl Nostru” în două limbi la o sărbătoare plină de emoție care a adunat la Botoșani armeni din Constanța și până la Suceava – VIDEO & GALERIE FOTO
Au fost momente emoționante sâmbătă la sucursala Botoșani a Uniunii Armenilor din România (UAR). Tot mai puțini de la un an la altul, oamenii care se trag din neamul de la Erevan au ținut însă ca, în a doua zi de Crăciun a comunității lor, să sărbătorească împreună.
Un om de afaceri din Săveni ar vrea să „sufle” Consiliului Județean fosta Uzină Electrică a orașului
Deși are peste 100 de ani vechime, clădirea respectivă rămâne una emblematică pentru Botoșani și cu o încărcătură istorică aparte.
Prefectul Sorin Cornilă își caută birou prin clădirile din Botoșani – FOTOGALERIE
Întregul aparat de specialitate din cadrul Instituției Prefectului, inclusiv echipa de conducere urmează să se mute în alt sediu. Iar asta pentru că Palatul Administrativ se închide.
Criminalul copilei de 14 ani a încercat să se sinucidă în arest, măsuri suplimentare luate de polițiști
Cătălin Rățușcă, tânărul de 20 de ani care a înjunghiat mortal o adolescentă care abia și-a scos buletinul, se află în custodia Poliției.
ULTIMELE clipe din viața fetei de 14 ani, criminalul i-a cerut să-l ure și a răsplătit-o cu bani
Nimic din ce s-a petrecut pe podul din Trușești înaintea crimei nu anunța cruzimea care urma să aibă loc, în mijlocul zilei.Cătălin Rățușcă a fost urat de copila de 14 ani și fratele ei.
ARTIFICIILE, distracție pentru oameni, coșmar pentru necuvântătoare! Animale moarte sau rănite în noaptea dintre ani la Botoșani
Explozia de lumini cu întreg zgomotul specific sau petardele aruncate în noaptea dintre ani pentru a produce distracție oamenilor au efecte devastatoare asupra animalelor.
LA MULȚI ANI 2023! Noaptea dintre ani la Botoşani în stradă şi în biserică – GALERIE FOTO&VIDEO
Muzică, foc de artificii, șampanie și entuziasm în noaptea de Revelion! Mii de botoșăneni au ieșit în stradă pentru a marca încheierea anului 2022 şi trecerea în 2023. Şi bisericile au fost pline în noaptea dintre ani.
Candelă pentru cei plecați în 2022: Botoșaniul este mai sărac fără ei – GALERIE FOTO
Anul 2022 a fost anul războiului la granițe, al pribegiei, dar și anul durerii după cei pierduți în pandemie. În 2022 au plecat de lângă noi prieteni, oameni dragi. Ne-am despărțit de oameni ai Cetății – artiști, preoți, profesori, actori – pe care nimeni nu îi va putea înlocui vreodată. Putem, însă, să le păstrăm aprinsă candela memoriei.
Românul care a înființat o școală în Chicago, impresionat de un director botoșănean: V-a schimbat orașul VIDEO
Invitat să cânte la concertul de Crăciun organizat de Filarmonica George Enescu, Nicolae Voiculeț, pe lângă interpretarea la nai a unor piese precum ”Ave Maria” și ”Ciobanul singuratic”, s-a adresat în câteva rânduri și celor aproximativ 700 de spectatori.
Sondaj
Cine ar trebui să organizeze Premiul Național de Poezie Mihai Eminescu?
Primăria Botoșani pentru că este principalul finanțator al evenimentului și l-a înregistrat la OSIM
Fundația Culturală Hyperion împreună cu Uniunea Scriitorilor din România pentru că au inițiat manifestarea în urmă cu 32 de ani
Primăria alături de Fundația Culturală Hyperion și Uniunea Scriitorilor din România, așa cum a avut loc timp de 31 de ani
Declaraţia zilei
„Nu mi-a căzut bine, dar pe mine mă interesează ce zice lumea? M-a deranjat la început. M-am gândit chiar că ar fi trebuit să reacționez imediat în fața Anei, dar acum mă felicit că n-am făcut-o. Mă atacau toți, ‘Băi, ...
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9221 lei
USD
Dolarul SUA
4.5466 lei
CHF
Francul elveţian
4.8998 lei
GBP
Lira sterlină
5.6028 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4868 lei
XAU
Gramul de aur
278.5779 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2408 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2639 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1795 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3781 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2066 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6617 lei
Vremea
astăzi
Botosani
2.3 o C
Dorohoi
2.3 o C
Bucecea
3.5 o C
Darabani
1.8 o C
Saveni
2.7 o C
Ştefăneşti
-1.7 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.