Știrea zilei
LUCRURILE care nu s-au văzut în procesul care a decis soarta orașului: Eram puși în fața faptului de a săvârși o infracțiune / A fost o muncă acerbă, am avut ore nedormite VIDEO

Alegerile locale din 2020, anul în care s-a stabilit componența legislativului local, dar și primarul pentru patru ani, au avut un caracter aparte. Între cei doi principali candidați la postul de edil-șef au fost doar 16 voturi. Cu o diferență atât de mică, evident că lucrurile au degenerat și a fost nevoie de deciziile judecătorilor.

27 septembrie 2020, noaptea alegerilor

 

A fost una dintre cele mai lungi nopți, atât pentru Cosmin Andrei (candidatul PSD), cât și pentru Cătălin Flutur (candidatul PNL). După numărarea voturilor, Cosmin Andrei era cel care avea cele 16 voturi în plus.

 

Spre dimineață, lucrurile în Biroul Eelectoral Municipal (BEM) deveniseră deja tensionate, iar reprezentanții candidatului PNL au depus o serie de contestații pentru renumărarea voturilor. Aceasta a fost o primă etapă din succesiunea de evenimente care a urmat și care s-a întins până în a doua decadă a lunii octombrie.

 

Cosmin Andrei a fost reprezentat în acest proces de avocatul Paula Berențan, în prezent subprefect al județului Botoșani.

 

Prezentă în studioul Botoșăneanul TV, avocata a povestit cum a fost acea noapte de 27 spre 28 septembrie 2020.

 

 

„Într-adevăr, alegerile locale din 2020 au avut particularitatea lor. O primă corecție, primarul a fost ales de către botoșăneni, în instanță au fost stabilite doar chestiuni procedurale”, a explicat Paula Berențan rezultatul votului alegerilor locale pentru stabilirea primarului.

 

„Primarul a fost ales de botoșăneni”

 

Deși frecvent este utilizată sintagma „Cosmin Andrei, primarul numit de judecători”, avocata sa de atunci a simțit nevoia unei rectificări, acum.

 

„Este o greșeală, pentru că indiferent de numărul de voturi, totuși botoșănenii sunt cei care l-au ales și l-au desemnat primarul municipiului Botoșani. Multă lume spune că: votul meu nu contează. Ba da, contează. În istorie, la un singur vot, în America în 1776, a fost votată limba engleză ca limbă oficială în America și nu germana. Și, la fel, a mai fost votat un președinte pentru președinția Americii, la un singur vot. Pentru toată lumea, acel vot unic, al lor, contează”.

 

Revenind la noaptea alegerilor, în BEM a fost depusă o contestație prin care se solicita stoparea numărătorii voturilor. Liberalii au acuzat o serie de fraude în unele secții de vot și modificări grosolane ale proceselor verbale aferente.

 

„În seara respectivă, pe data de 27, la orele 21:00 s-au închis urnele, s-a început procesul de numărare al voturilor. Ulterior, începând cu ora 23:00, au început să vină voturile și procesele verbale din secțiile de votare și noi să parcurgem, să facem numărarea paralelă. În noaptea respectivă, de acum în data de 28, undeva la 3:45, a fost depusă prima contestație din partea reprezentantului PNL în Biroul Municipal prin care se solicita stoparea contorizării proceselor verbale din secțiile de votare”,

av. Paula Berențan, subprefect

 

„A fost o luptă umăr la umăr”

 

Toți membrii Biroului Electoral, cu legislația electorală în față, au analizat contestația și au ajuns la concluzia că nu a fost respectată procedura prealabilă prin care, în cazul în care sunt sesizate nereguli, acestea trebuie să fie semnalate încă din secția de votare sub forma unor „întâmpinări”.

 

Cum procedura nu a fost respectată, contestația a fost respinsă cu unanimitate de voturi.

 

Spre dimineață, numărătoarea paralelă îl dădea deja câștigător pe candidatul PSD, la o diferență extrem de mică de voturi de candidatul PNL: „Pentru moment, a fost o luptă umăr la umăr, dar spre dimineață s-a detașat candidatul și actualul primar Cosmin Andrei, s-a detașat ca număr de voturi de contracandidatul lui”.

 

După ce au fost înregistrate toate procesele verbale din secțiile de votare din municipiu, au mai apărut două contestații din partea candidatului PNL prin care s-a solicitat renumărarea voturilor nule și ulterior toate buletinele de vot din 18 secții de votare.

 

„Atunci am susținut sus și tare că ceva este în neregulă”

 

Pentru renumărarea voturilor nule au fost depuse o serie de înscrisuri din care să reiasă parcugerea procedurii prealabile. Mai concret, o serie de procese verbale din secțiile de votare.

 

„Fiecare buletin de vot, atât la CL cât și la CJ și pentru funcția de președinte de CJ și de primar avea un cod de bare distinct și erau trecute niște marcaje distincte pentru fiecare buletin de vot în parte. Și am intrat în aplicația AEP-ului și am verificat acel proces verbal încărcat în mod original. Și am constatat că, de fapt și de drept în secția de votare 77, pentru buletinul de vot ce contoriza voturile pentru primar, nu erau acele mențiuni. Se făcuse cred o confuzie sau, nu știm care a fost de fapt, rolul și scopul. Dar, în procesul verbal original, nu erau acele consemnări făcute. Atunci am susținut sus și tare că ceva nu este în regulă”,

av. Paula Berențan, subprefect

 

Mai mult decât atât, solicitarea efectivă de renumărare a voturilor era practic imposibil de pus în practică, pentru că acest lucru ar fi putut fi făcut doar în secția de votare.

 

Ori după predarea buletinelor, proceselor verbale, ștampilelor și tabletelor, activitatea secției de votare a fost încheiată.  

 

 

„Văzând că deja se solicită să ne întrunim pentru a trece efectiv la renumărarea voturilor și care presupune la momentul respectiv aducerea sacilor în BEM, ruperea de sigilii fără a avea o procedură, ăla a fost un moment de teamă pentru mine. Pentru că eram puși în fața faptului de a săvârși o infracțiune. Ruperea de sigiliu, fără a avea acordul cuiva. Chiar dacă noi eram un organism care să dea acea hotărâre, dar nu exista o procedură clară. Pentru că tot ce înseamnă renumărare de voturi se face doar în secția de votare, în prezența președintelui secției de votare”,

av. Paula Berențan, subprefect

 

„A fost o muncă acerbă, am avut ore nedormite”

 

Așa se face că s-a ajuns în instanța de contencios administrativ pentru cele două contestații, reprezentanții PSD solicitând suspendarea și anularea efectelor pe care le-ar fi putut avea. Iar deciziile judecătorilor sunt în prezent cunoscute.

 

„Chiar dacă au fost doar 16 voturi și a fost o muncă acerbă, am avut atunci ore nedormite, dar pot să spun că această muncă a avut rezultate doar ca un efort în echipă. Pentru că, noi aveam deja toate datele de la reprezentanții noștri din secțiile de votare și aveam grijă ca tot ceea ce luau ei din secțiile de votare să se regăsească și în procesele verbale care ajungeau în Biroul Electoral Municipal”,

av. Paula Berențan, subprefect

 

Avocata spune că nu a fost supusă vreunor presiuni în respectiva noapte de adversarii politici și că a beneficiat de toată încrederea colegilor social-democrați.

 

„În noaptea în care eram puși în fața situației de renumărare a tuturor voturilor, împreună cu colegii mei de acolo am găsit soluția și am hotărât că singura variantă este de a ajunge în instanța de judecată. Doar instanța ne putea salva pe noi, sau ne putea salva atât pe mine, cât și pe ceilalți colegi din BEM de anumite repercusiuni penale”,

av. Paula Berențan, subprefect

 

Ce (nu) s-a știut

 

Parcursul avocatului Paula Berențan în Organizația Județeană a PSD Botoșani își are rădăcinile tocmai în anul 2011, an din care a început să asigure consultanță juridică partidului. „Eram în backstage”, glumește acum rememorând acea perioadă în care redacta tot felul de acte juridice.

 

Tot Paula Berențan, în trecut, l-a reprezentat pe Cosmin Andrei în procesul în care și-a redobândit funcția de viceprimar după ce fusese schimbat de liberali în mandatul fostului primar Ovidiu Portariuc.

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
INTERVIU în oglindă: Paula Berențan – Tiberiu Manolache, noii subprefecți ai Botoșanilor: De ce s-a considerat că sunt persoana potrivită? / Întâi trebuie să ne așezăm la locurile noastre VIDEO

 

Bolnavii de la Botoșani care primesc indemnizație de 1.000 de lei ca să stea acasă – VIDEO
Potrivit legii acest beneficiu este acordat sub forma unei indemnizații de hrană.
Valul de șantiere din școli și licee ar putea afecta alegerile la Botoșani: Mii de botoșăneni rămân fără secții de votare
În municipiul Botoșani sunt înregistrate în total 85 de secții de votare. Toate sunt amenajate în unități de învățământ.
Vânt de Dan Nechifor pe la Prefectură: Eu îl apreciezVIDEO
Lupta pentru putere din interiorul PNL nu vizează doar obținerea nominalizărilor la posturile cheie din administrația publică locală, adică președintele Consiliului Județean și primarul municipiului Botoșani, ci și funcția de prefect.
Surpriză uriașă pentru șefia județului, Iftime ia în calcul probabil cel mai tânăr candidat la CJ din istoria Botoșanilor – VIDEO
Când trei se bat în PNL Botoșani, s-ar putea să câștige al patrulea. Aceasta dacă Valeriu Iftime va reuși până la urmă să preia președinția organizației județene a liberalilor și să își pună în practică planurile privind nominalizarea candidatului la șefia Consiliului Județean.
REZULTATE OFICIALE ale sondajului liberal în municipiu: Printre variante se regăsesc și două femei! Cine ar ieși primar?
Sondajul comandat de Partidul Național Liberal (PNL) a fost efectuat de Centrul de Sociologie Urbană și Regională (CURS) în perioada 24 ianuarie – 6 februarie 2024.
E haos la PNL, Șoptică și-a anulat demisia cu jumătate de oră înainte de conferință, Iftime începe să își piardă răbdarea: Nici eu n-am înțeles mare lucru / Ne batem la retrogradare VIDEO
Cu mai puțin de patru luni înaintea alegerilor europarlamentare la PNL Botoșani domnește incertitudinea. În ciuda mai multor runde de discuții pe care președintele Nicolae Ciucă le-a purtat atât cu liderul în funcție al organizației județene, cât și cu potențialul înlocuitor, situația nu a fost tranșată.
Inspectoratul de Muncă NU face anchetă în cazul actorului împușcat, pistolul adus de acasă: Această armă a fost acceptată de regizor
Conducerea Teatrului „Mihai Eminescu” a anunțat la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) incidentul care a avut loc la finalul săptămânii trecute.Cu toate acestea, inspectorii ITM nu au demarat propria lor anchetă.
Bucurie pentru primari și o armată de peste 1.000 de consilieri botoșăneni: Se pregătește creșterea mandatelor de la 4 la 5 ani
Aleșii locali ar putea rămâne în funcții timp de cinci ani din momentul validării mandatelor. Aceasta dacă proiectul inițiat de Uniunea Democrată Maghiară din România va fi votat de Parlament.
Dr. Claudia Malancea înlocuită din funcția de șef secție terapie intensivă de la Spitalul Mavromati
Aflată în arest la domiciliu până la începutul lunii martie, medicul Claudia Malancea a fost înlocuită din funcția de conducere de la Spitalul Județean Mavromati.
Negocierea anului: Peste 3 milioane de euro pentru o fabrică, în loc s-ar putea ridica un spital - FOTOGALERIE
Problemele cu care se confruntă fabricile de confecții din Botoșani pot deschide noi oportunități de afaceri. Iar una dintre acestea s-a ivit chiar în centrul orașului.
Întâlnire de gradul zero Iftime – Șoptică la conac, se prefigurează un ”careu de ași” pentru alegeri
După câteva zile de dispute la nivel declarativ, președintele grupului ”Elsaco” și președintele PNL Botoșani s-au întâlnit. Luni seară, cei doi au avut o întrevedere la Conacul Zăicești, parte a grupului de firme condus de omul de afaceri.
Inimă de salvator: Oamenii care îndură ger și viscol și cumpără dulciuri pentru copii, din banii lor – VIDEO & GALERIE FOTO
Pompierii se bucură de un grad de 83% de încredere acordată de români, fiind urmați de 67% pentru Armată și 64% către Biserică, conform unui sondaj CURS efectuat în martie 2023.
Primăria împrumută aproape 25 de milioane de euro pentru tot felul de investiții, de la străzi la școli și grădinițe – LISTA obiectivelor
Accesarea împrumutul bancar de către Primăria Botoșani a fost aprobată de consilierii locali într-o ședință care a avut loc spre finele lunii decembrie 2023.
„Se coace” încă o MĂRIRE salarială pentru angajații CJ-ului și ai altor trei instituții din subordine
Proiectul de hotărâre care vizează creșterea salariilor va fi supus dezbaterii în cadrul unei ședințe extraordinare programată luni, 5 februarie 2024, de la ora 14:00.
O tânără campioană a devenit cetățean de onoare: Prin seriozitate, profesionalism a reușit să se impunăGALERIE FOTO
Proiectul de hotărâre privind acordarea titlului de cetățean de onoare a fost aprobat în unanimitate de către consilierii locali miercuri, 31 ianuarie 2024.
Primarul și fostul parlamentar, proces început cu listă de contestații împotriva DNA Suceava
Cei doi au fost trimiși în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Suceava în cursul lunii martie a anului trecut.
OFICIAL: Municipiul Botoșani mai are puțin peste 90.000 de locuitori, o singură comună „și-a păstrat” oamenii
Recensământul populației a ajuns în punctul final, fiind publicate rezultatele definitive ale acestui demers important. Datele oficiale arată o scădere a populației atât în județ, cât și în municipiul reședință.
Posturile de stat considerate neatractive la Botoșani dar cu impact uriaș în comunitate: Orice polițist ar putea veni
Există o instituție de mare impact la Botoșani care se confruntă cu lipsă de polițiști deoarece beneficiile financiare nu sunt îndeajuns de atractive.
Preotul care „mângâie” sufletele bolnavilor din spital: Pereţii spitalelor au ascultat mai multe rugăciuni, decât pereţii bisericilor
Pe lângă personalul medical care îngrijește pacienții, preotul de caritate Teodor Ciurariu care slujeşte la Spitalul Municipal Dorohoi le este alături prin îndrumare, credință şi rugăciune.
Anul în care Teatrul Mihai Eminescu este redat botoșănenilor! Primarul, dezvăluiri despre ultima sută de metri – VIDEO
Chiar ministrul Culturii, Raluca Turcan, vorbea despre perioada de aproape un deceniu în care actorii au fost privați de clădirea în care și-au desfășurat activitatea zeci de ani la rând.
Şi uite aşa a căzut beleaua de la primărie.
2 august 2022, 14:40
Beleaua a fost din totdeauna aici in Botosani. Doar si-a schimbat culoarea..ba rosie, ba portocalie, ba galbena."succesuri" !
2 august 2022, 14:13
Si uite asa a cazut beleaua pe Botosani...
2 august 2022, 08:13
Sondaj
Doriți comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale?
Da
Nu
Nu votez
Declaraţia zilei
„Dacă nu se respectă anumite reguli, în general nu doar în bucătărie, se pot întâmpla anumite lucruri care să-ți strice mâncarea, să aibă un gust mai sărat decât trebuie sau să fie arsă sau diferite particularități de ...
answear.ro%20
inpuff.ro
fashiondays.ro
Vremea
astăzi
Botosani
12.8 o C
Dorohoi
12.8 o C
Bucecea
12.0 o C
Darabani
12.3 o C
Saveni
13.2 o C
Ştefăneşti
14.2 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2024 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.