Știrea zilei
LA MULȚI ANI 2023! Noaptea dintre ani la Botoşani în stradă şi în biserică – GALERIE FOTO&VIDEO

Muzică, foc de artificii, șampanie și entuziasm în noaptea de Revelion! Mii de botoșăneni au ieșit în stradă pentru a marca încheierea anului 2022 şi trecerea în 2023. Şi bisericile au fost pline în noaptea dintre ani.

Părinți cu copii, mulți seniori, dar și foarte mulți tineri veniți în grupuri mai mari sau mai mici au umplut Piața Revoluției din centrul municipiului Botoșani. Dacă la ora 21.00 în piață se aflau câteva sute de persoane, oamenii au venit în număr mare pe măsură ce acele ceasornicului se apropiau de ora 24.00.

 

Programul a fost deschis de Academia de Arte ”Modus Vivendi”, coordonat de Ana Maria Bucșă, în faţa publicului evoluând Maia Mitoșeriu, Ilinca Lazăr, Maria Aionesei, Alexandra Cojocariu, Denisa Frant și Sofia Horopciuc. Botoşănenii au aplaudat apoi artiștii care au urcat pe scena din Piața Revoluției: Dan Doboș, Nick de la N&D, Narcotic Sound, Ion Paladi și Corneliu Botgros, programul încheindu-se după miezul nopții, cu un concert susținut de Anda Adam.

 

 
 

 

Ca în fiecare an, cel mai așteptat moment al serii a fost focul de artificii. După numărătoarea inversă, publicul a izbucnit în urale, spectacolul de lumini fiind unul impresionant pentru cei aflați în centrul municipiului. Mai bine de 10 minute au stat botoșănenii cu ochii pe cer, timp în care s-au desfăcut și sticlele de șampanie.


 


 

”Nu am mai fost de când erau copiii mei mici, atunci mergeam în parcare la Elvila, dar nu țin minte ca atunci să fi văzut așa ceva”, a mărturisit o botoșăneancă. Lângă ea, o bunică își ține nepoțica de mână, cu ochii încercând să nu piardă spectacolul de deasupra. ”Noi nu avem bani să mergem la un restaurant de Revelion, nici în stațiune. Am venit cu nepoții să vedem artificiile, așa simțim și noi că a început un An Nou”, spune bunica.

 

 

Rugăciune pentru Noul An în bisericile orașului

 

Nu puțini au fost botoșănenii care, în noaptea dintre ani, au ales să meargă la biserică pentru a se ruga. Numeroase biserici din oraș au ales să oficieze slujbe speciale în noaptea de Revelion.

 

La Biserica Vovidenia, slujba specială a început la ora 19.30. Curtea și incinta bisericii au devenit neîncăpătoare, sute de oameni stând în rugăciune până după ora 22.00. S-au rugat pentru sănătate, pentru pace, dar și pentru reușite în viață.

 

 

 

 

Pr. Partenie Apostoaie, parohul Bisericii Vovidenia Botoșani, i-a îndemnat pe credincioși să mulțumească Lui Dumnezeu pentru 2022, dar și să nu încheie anul fără să își facă un bilanț al anului care tocmai s-a încheiat.

 

”Îi mulțumim Lui Dumnezeu pentru toate binefacerile care au fost revărsate în anul acesta 2022 asupra noastră, asupra țării noastre și asupra întregii lumi. Este un moment de bilanț, fiecare în sufletul său știe plusurile și minusurile, dar pentru anul 2023, așa cum spune vorba, ne dorim în primul rând sănătate. Dar sănătatea trupului fără sănătatea sufletului nu prea are valoare. Și o boală a trupului poate deveni un medicament pentru suflet”,

Pr. Partenie Apostoaie, Biserica Vovidenia Botoșani

 

După un an în care zgomotul războiului a răsunat la granița României, oamenii s-au rugat și pentru pace. Însă nu doar războiul real, cel declanșat în Ucraina, este periculos, ci și războiul din fiecare dintre noi.

 

”Ne dorim de asemenea să avem pace, mai ales în contextul în care la câțiva kilometri de noi mor oameni din cauza războiului. E rău războiul, nimeni nu are de câștigat, dar cel mai mare război îl purtăm în adâncurile sufletelor noastre. Războiul cu păcatul, războiul cu patimile, războiul cu slăbiciunile, războiul dintre minte și inimă. Acolo trebuie să domnească pacea. Pacea nu este lipsa războiului. Pacea este prezența lui Hristos”,

Pr. Partenie Apostoaie, Biserica Vovidenia Botoșani

 

Este nevoie și de prosperitate, a mai completat pr. Partenie Apostoaie. Însă nu trebuie să lipsească temelia duhovnicească.

 

”Ne dorim de asemenea să avem prosperitate, prosperitate binecuvântată de Dumnezeu. Pentru că prosperitatea materială poate constitui o piedică în evoluția și desăvârșirea sufletească. De aceea la prosperitatea materială la care lucrăm să adăugăm și osteneala sufletească, temelia duhovnicească”,

Pr. Partenie Apostoaie, Biserica Vovidenia Botoșani

 

”Ne dorim, mai ales cei tineri, reușite în viață la examene, la competiții. Să aibă alegerile cele bune, dar aceste alegeri, aceste reușite, numai cu Dumnezeu cel bun și milostiv, rațiunea supremă care a fost impregnată în timpul nostru, aceea trebuie să fie prezența continuă în viața noastră.

Să păzim rațiunea sfântă pe care Dumnezeu a așezat-o în mintea noastră. De multe ori păgânătate și răutatea ne-au invadat minte. Și avem foarte mult de încreștinat, mintea noastră de multe ori nu mai este creștină, nu mai este inspirată de Duhul Sfânt. Iar noi ca părinți, ca adulți, să facem tot posibilul ca pe noi tinerii de astăzi să ne iubească mai mult decât iubesc calculatorul, internetul, telefonul, pentru că viitorul nu stă decât în viața noastră în care așezăm principii sănătoase de viață.

Suntem noi, creștinii, ca cei ce umblă pe sârmă. Dacă nu avem plasa de siguranță ne zdrobim. Iar plasa de siguranță rămâne rugăciunea, rămâne fapta cea bună, rămân spovedania și împărtășania. Să avem întotdeauna această comuniune, că s-ar putea dintr-o neatenţie să cădem de pe sârma aceasta, pentru că multe sunt ispitele şi greutăţile, multe sunt provocările şi valurile şi vânturile din lumea aceasta. Dar dacă ai plasa de siguranţă, când ai căzut nu te sfărâmi. Te poți ridica. Dacă îți merge bine și nu ai plasă de siguranță, la primul eșec te vei zdrobi. De aceea, dragi părinți, dragi bunici, oferiți dragoste din dragostea lui Hristos pentru copiii și tinerii de astăzi”,

Pr. Partenie Apostoaie, Biserica Vovidenia Botoșani

 

Și nu în ultimul rând, a spus pr. Partenie Apostoaie, să ne dorim o lume mai bună.

 

”Dar că lumea mai bună nu se zidește din exteriorul meu, ci din interiorul meu. De aici, din inima mea, începe o altă lume. O lume mai bună, o lume mai milostivă, mai îngăduitoare, mai răbdătoare. Puneți fiecare gândurile dvs. cu un scop sfânt pentru anul acesta 2023, un scop și o căutare duhovnicească, o viață autentică, nu falsă. Un scop ca atare, un scop nobil: să fac un bine, să devin mai bun, să devin mai răbdător. Într-o lume în care frica domnește, moartea sub diferite aspecte se cuibărește în adâncurile noastre, depresiile și bolile, necazurile, sărăcia, o lume din ce în ce mai urâțită pentru că este lipsită de Dumnezeu, în această lume noi, creștinii de astăzi, suntem chemați să devenim luminițe care să înlăture întunericul măcar din casele noastre dacă nu din întreaga societate. Acestea sunt gândurile cu care pășim în anul 2023, neuitând că avem un  suflet curat, luminos, o minte trează plină de dumnezeire, o inimă bună pe care trebuie fiecare dintre noi să o păstrăm. Și să avem dragoste unul față de altul, față de sfânta biserică și, bineînțeles, cu grija pentru sufletele noastre”,

Pr. Partenie Apostoaie, Biserica Vovidenia Botoșani

 

Credincioșii au participat și la slujba specială de la Biserica ”Sf. Vasile cel Mare” din municipiul Botoșani, rugăciunea fiind rostită la lumina lumânărilor. La mai bine de o oră după miezul nopții, câteva zeci de botoșăneni se aflau încă în incita lăcașului de cult, aici slujba finalizându-se până la ora 1.30.

 

La mulți ani, Botoșani! La mulți ani, 2023!

Să aveți parte de sănătate, de bunăstare și de pace, un an nou cu împliniri și bucurii!

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Polițiștii împânzesc județul de Revelion, mesaj și către amatorii de petarde

 

Șoferiță de 28 de ani cu două dosare penale după ce Poliția i-a returnat permisul „din greșeală”
Tânăra botoșăneancă susține că este victima unui abuz din partea polițiștilor din orașul în care trăiește.
Iris Simfonic & Felicia Filip au umplut cerul cu stele la Filarmonică: valuri de lumini și sute de oameni în picioare – VIDEO & GALERIE FOTO
După ceva peste cinci ani, Cristi Minculescu a revenit sâmbătă seară pe scena de la Botoșani. Împreună cu chitariștii Valter Popa și Doru Borobeică, dar și alături de soprana Felicia Filip și de orchestra simfonică a Filarmonicii au electrizat publicul care a reacționat pe măsură, creând o atmosferă de vis.  
Peste 70 de botoșăneni ABANDONAȚI pe patul de spital, familia nu-i mai vrea acasă: Este dureros! VIDEO
Este un fenomen care și-a făcut loc la Botoșani, în liniște fără să fie atins de lupa societății.Sunt oameni cărora le-a fost răpit dreptul de a se bucura de cei dragi, chiar de membrii propriilor familii.
Se demolează în Primăverii, minoritarii s-au apucat de cărat fier vechi: În loc de mașini, din fostele garaje au răsărit fotolii, haine, scaune și chiar un pom de Crăciun – VIDEO & GALERIE FOTO
Botoșaniul începe în sfârșit să intre în rândul orașelor civilizate din România care renunță la garajele construite pe domeniul public. Realizând că nu au încotro, cetățenii care locuiesc în strada Primăverii au început să și le dărâme singuri pentru a profita de oferta Primăriei și a obține un loc de parcare.
DEZVĂLUIRI din interior: Respect din partea medicilor doar în cabinetele private, mai puțin și în Spitalul Județean – VIDEO
Căror pacienți nu li s-a întâmplat oare să dea în spitalul de stat peste un medic morocănos, nervos, ursuz și care a devenit brusc amabil, binevoitor și ”cu vorbele la el” atunci când s-a apelat la serviciile sale, dar la o clinică privată?
Centrul pentru tineri cu cele mai moderne garsoniere, cu lacătul pe ușă de mai bine de jumătate de an – FOTOGALERIE
A fost inaugurat pe data de 17 august 2022 cu mare fast și cu O asistență atent aleasă. După încheierea festivismului, centrul a fost încuiat și așa a rămas până în prezent.
După 43 de ani, la Botoșani! Monument comemorativ pentru victimele celui mai tragic accident rutier din România inaugurat anul acesta – FOTOGALERIE
Totul a pornit de la un demers jurnalistic și de la o serie de contradicții cu privire la ce s-a petrecut cu adevărat în fatidica zi de 29 iunie 1980. Un articol a fost începutul pentru singura carte document despre această tragedie și ulterior a venit reacția autorităților pentru memoria zecilor de morți.
Întâlnire cu ușile închise într-un pub! Partidul care atrage politicienii „trădați” ia naștere (și) la Botoșani - FOTOGALERIE
În an preelectoral deja se fac planurile pentru cele patru runde de alegeri care se vor desfășura în provocatorul 2024.
Cetățenii de la marginea orașului au intrat peste primar, în birou: Mărești impozitul, dar ce-mi faci tu mie în curtea mea?! VIDEO&FOTO
Aproximativ 20 de persoane s-au deplasat joi dimineață la clădirea administrației publice locale pentru a cere explicații cu privire la condițiile din localitate.
Medicii și asistenții de la Spitalul Județean Mavromati învățați să vorbească frumos cu pacienții: Avem încă mult de lucruVIDEO
Una dintre principalele probleme pe care le întâmpină pacienții botoșăneni în cel mai mare spital al județului se referă la modul în care comunică personalul medical. Și care, de cele mai multe ori este unul în care nu se regăsește și respectul care ar trebui să existe între medici și pacienți.
ȘANTIER anunțat peste două luni pe maidanul de la marginea orașului: Foișoare, paintball, tiroliană, tubing, bănci smart și terenuri de sport – GALERIE FOTO
Ideea acestui proiect a fost pornită în mandatul 2012 – 2016 de fostul primar al municipiului Botoșani, Ovidiu Portariuc, și ar putea fi concretizată abia în 2023.A fost continuată de succesorii săi în funcție și a ajuns la stadiul în care, în primăvara aceasta la marginea orașului am putea avea un șantier de anvergură.
DRAMĂ socială transformată în acuzații de abuz fizic și sexual! Trei surori care trăiau la lumina lumânării luate de stat – GALERIE FOTO
Trei surori cuminți și cu rezultate bune la învățătură au impresionat numeroși oameni din Botoșani care au sărit în ajutorul familiei în care s-au născut. Odată cazul adus în atenția publică au apărut și alte acuzații care adâncesc drama fetelor.
”Innamorato di te” – un bariton, un tenor și „Regele jazzului la acordeon” cu fiicele sale, seară romantică italiană cu Filarmonica din Botoșani – VIDEO & GALERIE FOTO
După o excursie în romanticul Paris și o alta în răscolitorul Buenos Aires, Filarmonica George Enescu și-a purtat publicul în Cetatea Eternă. Data aceasta, călătoria muzicală nu a mai fost făcută într-o vineri, ci în sâmbăta de după Dragobete.
Managerul Spitalului Județean, APEL public la botoșăneni să îi sesizeze orice neregulă din spital: Sunt deschisă la orice discuție / Mă rușinez când se vorbește urâtVIDEO
Conduce cea mai mare unitate medicală a județului de mai bine de doi ani și spune că este managerul care a arătat deschidere totală față de pacienți, aparținători și personal medical deopotrivă.
Hoție la un nou nivel: La Ipotești, de la Nova Apaserv nu se mai fură doar apă, mai nou se fură și curent – VIDEO & GALERIE FOTO
Un șantier deschis lângă o stație de pompare care aparține de SC Nova Apaserv SA a atras atenția angajaților companiei din cauza facturilor nejustificat de mari. Serviciul Control și Antifraudă din cadrul societății a ajuns în zonă și a descoperit un cablu conectat ilegal la stația de pompare a apei.
Afaceri bănoase cu cazarea ucrainenilor! Aproape 32.000 de euro făcuți de un botoșănean în doar două luni
Cazarea refugiaților ucraineni a devenit o afacere bănoasă pentru botoșănenii care au simțit această oportunitate de a obține sume frumoase de la stat. Și nu o fac cei din clasa de mijloc, ci tot cei avuți care-și permit să pună la dispoziție imobilele pe care le dețin și în care nu locuiesc.
POVESTEA femeii care conduce o unitate de top la Botoșani, după o carieră de peste 40 de ani în care a văzut tot ceea ce se vrea a fi UITAT – VIDEO
Un om dedicat profesiei care a știut imediat după ce și-a scos buletinul care-i va fi calea în viață după o analiză a propriilor aptitudini. La 14 ani a luat decizia, la 18 ani a intrat în sistem și a rămas. Astfel s-a creionat o carieră profesională de 42 de ani în același domeniu de activitate.
Casă acoperită de gunoaie, focar de infecție pe Calea Națională! Proprietarul și-a rupt hainele de pe el când a văzut Poliția – GALERIE FOTO
Imobilul se află la stradă, pe Calea Națională din municipiul Botoșani și prezintă imaginea unei rampe de gunoi la dimensiuni mai mici.
Foc mocnit la Pediatrie: Laboratorul rămâne fără personal, șefii de la „Mavromati” iau în calcul inclusiv relocarea lui
Situație tensionată în cadrul Laboratorului de Analize Medicale din cadrul Secției de Pediatrie a Spitalului Județean „Mavromati”.
Cimitirul cu mii de locuri de veci, capelă și camere video de lângă Eternitatea prinde contur: Rezolvă problema orașului pe următorii 10 aniVIDEO & GALERIE FOTO
Lucrările sunt în plină desfășurare și deja au fost înhumate în jur de 10 persoane pe una dintre parcelele cimitirului.
circ.ORASUL ESTE PLIN DE GROPI SI GURI DE CANAL FARA CAPAC CARE STAU LUNI INTREGI, SI NOI ACOPERIM TOTUL CU SPECTACOLE SI FOCURI DE ARTIFICII
1 ianuarie 2023, 18:32
La mulți ani ziariștilor Botoșăneanul, destoinici "istorici ai clipei", neobosiți și mereu la datorie! Un an cu știri pozitive, inspiratie și sănătate!
1 ianuarie 2023, 09:41
Sondaj
Ar trebui Primăria Botoșani să investească într-un stadion nou?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
”Eu am spus foarte, foarte clar de la început, încă de când erau zvonuri de cum se scria PNRR. Acest PNRR a fost scris pe ascuns, secretizat, nedezbătut cu partenerii sociali, cu societatea civilă. Nu au vrut să dezbată cu ...
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9209 lei
USD
Dolarul SUA
4.5755 lei
CHF
Francul elveţian
4.9434 lei
GBP
Lira sterlină
5.6037 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4595 lei
XAU
Gramul de aur
289.3735 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2465 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2595 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0548 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3477 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2062 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6609 lei
Vremea
astăzi
Botosani
16.1 o C
Dorohoi
15.1 o C
Bucecea
14.5 o C
Darabani
14.6 o C
Saveni
16.0 o C
Ştefăneşti
15.8 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.