Știrea zilei
Fiecare cu premiul lui: Primăria și Hyperion-ul fac gale ”Eminescu” separate cu laureați diferiți – DOCUMENT

Manifestările prilejuite de „Zilele Eminescu” din acest an vor fi profund diferite față de precedentele. Pentru prima dată după 31 de ani, Primăria Botoșani este unic organizator al acestui eveniment.

Retragere pe ultima sută de metri

 

Fundația Culturală ”Hyperion - Caiete botoșănene” a anunțat în mod oficial retragerea din protocolul de colaborare privitor la etapele de organizare a „Zilelor Eminescu” din 2023.

 

În aceste condiții, în cursul zilei de 10 ianuarie 2023, cu doar cinci zile înainte de Ziua Culturii Naționale, consilierii locali s-au întrunit într-o ședință extraordinară cu un singur punct de dezbatere pe ordinea de zi: „proiect de hotărâre privind aprobarea abrogării unor hotărâri ale Consiliului Local al Municipiului Botoșani și stabilirea componenței juriului de acordare a Premiului Național de Poezie Mihai Eminescu – Opera Omnia”.

 

Practic, hotârârile abrogate, prin conținutul lor, delegau organizarea „Zilelor Eminescu” către Fundația Culturală Hyperion.

 

Cum va fi...

 

Ca și până acum, Premiul Național de Poezie ,,Mihai Eminescu” – Opera Omnia se va acorda unui poet român în viață.

 

Premiul se va decerna pe 15 Ianuarie, ziua de naștere a poetului Mihai Eminescu, într-un spectacol de gală care va avea loc pe scena Teatrului ”Mihai Eminescu” Botoșani.

 

Juriul pentru acordarea Premiului Național de Poezie ,,Mihai Eminescu” – Opera Omnia, va fi format din cinci sau șapte personalități marcante ale literaturii române, profesori și critici literari.

 

Nominalizările poeților care vor intra în procedura de jurizare în vederea desemnării poetului laureat, vor fi făcute de organizator, Primăria Botoșani, prin sondaje în diverse medii sociale și culturale, selectând cinci sau șapte poeți, ale căror nume vor fi comunicate juriului.

 

Laureatul desemnat va primi în cadrul galei o diplomă unicat, o coroniță cu lauri, un premiu de 25.000 lei și diploma cu titlul de cetățean de onoare al municipiului Botoșani, în baza unei Hotărâri a Consiliului Local.

 

„Am fost lăsați de izbeliște”

 

Primarul Cosmin Andrei a explicat cum s-a ajuns la această situație:

 

„Din păcate, în acest an am fost lăsați de izbeliște de către Fundația Hyperion, pe ultima sută de metri. După ce le-am virat banii pentru publicarea ultimei cărți a poetului laureat, în ceea ce privește jurizarea premiului de anul acesta, au formulat o serie de condiții absurde, probabil supărați de faptul că am înregistrat noi Premiul Național de Poezie pe municipalitate, cum ar fi: recunoașterea prestigiului fundației  și mărirea cuantumului premiului. Mi se pare că pun accent mai mult pe partea financiară a organizării decât pe însemnătatea și desemnarea poetului laureat”,

Cosmin Andrei, primar

 

Edilul șef a adăugat că, deși a fost păstrat același protocol de colaborare, cu toate cheltuielile aferente, așa cum au fost solicitate, inclusiv valorile pentru jurizare, Fundația Hyperion a luat decizia de a se retrage. A arătat că singura reducere efectuată a fost aceea a valorii premiului, care a fost stabilită la pragul brut de 25.000 de lei. Și s-a renunțat la masa festivă de după eveniment.

 

„Au așteptat până pe ultima sută de metri și ne-au răspuns că nu mai colaborează. Mai mult, i-au convins și pe membrii din juriu, de la Uniunea Scriitorilor, să nu mai colaboreze cu noi. I-am sunat personal pe cei care mi-au răspuns și au refuzat să mai facă parte din juriu. Drept urmare, m-am văzut nevoit în urma consultării cu colegii mei să nominalizez un juriu prin dispoziție de primar”,

Cosmin Andrei, primar

 

Primarul a mai dat asigurări că, „acest premiu nu va putea fi confiscat de nimeni și va rămâne al botoșănenilor. «Premiul Național de Poezia Mihai Eminescu – Opera Omnia» este înregistrat la OSIM pe Primăria municipiului Botoșani. Dincolo de persoanele care vremelnic ocupă funcții atât la Primărie cât și la diverse fundații sau uniuni”.

 

Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci (OSIM) a emis în primăvară certificatul de înregistrare al mărcii „Premiul Național de Poezie Mihai Eminescu – OPERA OMNIA”.

 

Cosmin Andrei a catalogat poziția Fundației Hyperion drept un gest regretabil, ”care confirmă faptul că aspectele pecuniare sunt mai importante decât prestigiul acestui premiu național în sine”.

 

„Gândim cu alți organizatori un premiu la nivel național”

 

De partea cealaltă, conducerea Fundației Culturale Hyperion are propriile resentimente în colaborarea încetată cu Primăria municipiului Botoșani.

 

„După o serie de scrisori pe care le-am trimis Primăriei, în urma unor adrese pe care ei ni le-au trimis, am ajuns la concluzia împreună cu Uniunea Scriitorilor să ne retragem pentru că niciuna dintre dolențele noastre, cele care erau conform regulamentului de organizare al galei și respectarea tuturor etapelor de organizare a acestui premiu ajuns la ediția 32, nu au fost respectate de Primărie. Prin urmare, Fundația Culturală Hyperion, cea care a inițiat premiul, cea care a adus până aici la a 32-a ediție acest premiu, s-a retras și gândim cu alți organizatori un premiu tot la nivel național”,

Gellu Dorian, președintele Fundației Culturale Hyperion

 

Apare încă un laureat: „Premiul Eminescu”

 

Fundația care s-a ocupat de organizarea evenimentului timp de peste trei decenii își va continua activitatea cu propria gală, distinctă de cea a Primăriei Botoșani, în care va acorda propriul premiu, unui laureat diferit față de cel al municipalității.

 

„Va purta simpla denumire de «Premiul Eminescu», nu așa cum a fost până acum. Vom anunța regulamentul pe 14 ianuarie, noul regulament împreună cu Uniunea Scriitorilor până când lucrurile se vor normaliza la Primăria din Botoșani. Pentru că aici lucrurile au plecat cu un rapt al acestei Primării, cu înscriere la OSIM a premiului. Nu aveam cum să continuăm colaborarea cu ei pentru că ne-au ignorat pur și simplu în anumite etape, cele de sondaj, cele de nominalizare pentru premiul național”,

Gellu Dorian, președintele Fundației Culturale Hyperion

 

Din juriul stabilit pentru 15 ianuarie 2023 toți cei șapte membri s-au recuzat deja. Gellu Dorian a explicat că pe data de 14 ianuarie va fi anunțat noul regulament al fundației, unic pentru toate edițiile pe care le va organiza în viitor.

 

Premiul va fi acordat în 15 iunie, undeva într-o localitate din județ, legată de numele Mihai Eminescu.

 

Iar în încheiere a arătat că se așteaptă ca Primăria să reușească să facă „un juriu cu nominalizări credibile” din rândul scriitorilor.

 

Atipicul situației care-și creează un precedent în 2023 va fi faptul că la Botoșani vor exista două premii „Mihai Eminescu” cu doi laureați.

 

Gellu Dorian: „Da, o situație atipică care probabil va dura cât va fi această conducere la Primărie pentru că e o conducere atipică la Primărie legată de viața culturală și în special de acest premiu. Acolo sunt niște interese pe care eu nu le cunosc”.

 

Click AICI pentru hotărârea adoptată astăzi

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
”Luceafărul” revine pe scena Teatrului ”Vasilache”, de Ziua Culturii Naţionale
14 - 16 ianuarie 2023: Zilele Eminescu la Memorialul Ipotești
Filmul „Eminescu și Cernăuții”, în premieră la Ipotești - VIDEO

 

DUREROS: Șoferiță judecată la Botoșani pentru moartea în accident a fiicei de 9 ani
 Dosarul se află pe rolul instanței de la Judecătoria Botoșani, primul termen fiind stabilit pentru luna aprilie.
Prefectul a sesizat MAI-ul, sute de oameni stau în aceeași casă, primarul nu mai știe câți cetățeni are în acte: Nimeni nu-mi spune
Suspiciunea că în unele comunități populația a crescut în mod artificial a atras atenția autorităților. Prefectul Sorin Cornilă a solicitat o analiză amănunțită a acestor localități.
Blocurile sociale de la ANL Cișmea aproape gata, cetățenii din Centrul Istoric au prioritate: Nu putem risca viețile chiriașilorGALERIE FOTO
Ansamblul de locuințe sociale nou ridicate în zona ANL Cișmea este aproape de finalizare. Constructorul a reușit să realizeze finisajele exterioare, urmând ca în ultima etapă să se ocupe de intervențiile la interior.
”Cretinii de la Nova Apaserv”! Angajați de la ”Apă” dați pe mâna Poliției: încasau bani de la oameni „pe plicuri” și taxe care nu există
Serviciul de Control și Antifraudă din cadrul SC Nova Apaserv SA continuă să scoată la iveală cazuri în care compania este prejudiciată. Alte două situații au fost depistate în două comunități botoșănene, implicați fiind foști sau actuali angajați.
Scandal de weekend între vechii PNL-iști și foștii PDL-iști cu amenințări cu tribunalul: Blocați toată organizația / Vreți să ne dizolvați
Imensul scandal care avut la alegerile din cadrul organizației municipale a PNL Botoșani în vara anului 2021, soldat cu desemnarea unei noi conduceri, nu a liniștit deloc apele între liberali. Ba dimpotrivă, cum șefia filialei a fost câștigată de foștii PDL-iști, iar cea județeană de vechii PNL-iști, conflictul a continuat mocnit timp de aproape doi ani.
Adolescent de 17 ani violat toată noaptea în pădurea Rediu de un bărbat din Suceava
Un băiat din Botoșani a fost victima unei agresiuni sexuale care s-a petrecut în noaptea de luni spre marți, 21 martie 2023.
Noul stadion va fi construit pe patru nivele, cu tribune acoperite, loje VIP, parcare subterană și supraterană și spații comerciale – DETALIILE făcute publice de primar – VIDEO
După schimbul dur de replici între Valeriu Iftime, președintele grupului ”Elsaco”, proprietarul FC Botoșani și primarul Cosmin Andrei, edilul șef a dorit să explice public ce demersuri a întreprins pentru ca Stadionul Municipal din Botoșani să aibă parte de lucrările de modernizare care au tot fost promise de-a lungul anilor.
Se pregătește un nou sens giratoriu într-o zonă extrem de aglomerată: Este o intersecție foarte complicată VIDEO & FOTOGALERIE
Primăria Botoșani are în plan anul acesta reînființarea sensului giratoriu de la Botoșani Shopping Center, în zona showroom-ului Darex Auto. Amenajarea acestuia face parte dintr-un proiect mai larg de refacere a străzii Sucevei.
Vicepreședintele Camerei Deputaților a venit special până la Botoșani pentru un spectacol al Filarmonicii – VIDEO & GALERIE FOTO
S-a întâmplat la spectacolul ”Zavaidoc simfonic” care a avut loc pe data de 3 martie la Botoșani. Între Ziua Îndrăgostiților, Dragobete, Mărțișor și Ziua Femeii, Filarmonica ”George Enescu” a organizat un concert dedicat cu precădere muzicii românești interbelice.
Fără surprize la concurs: Soția unui șef de la PSD, manager pe un salariu de aproape 14.000 de lei   
Susținerea proiectului de management a avut loc miercuri, iar comisia de concurs a făcut public rezultatul.
Șoferiță de 28 de ani cu două dosare penale după ce Poliția i-a returnat permisul „din greșeală”
Tânăra botoșăneancă susține că este victima unui abuz din partea polițiștilor din orașul în care trăiește.
Iris Simfonic & Felicia Filip au umplut cerul cu stele la Filarmonică: valuri de lumini și sute de oameni în picioare – VIDEO & GALERIE FOTO
După ceva peste cinci ani, Cristi Minculescu a revenit sâmbătă seară pe scena de la Botoșani. Împreună cu chitariștii Valter Popa și Doru Borobeică, dar și alături de soprana Felicia Filip și de orchestra simfonică a Filarmonicii au electrizat publicul care a reacționat pe măsură, creând o atmosferă de vis.  
Peste 70 de botoșăneni ABANDONAȚI pe patul de spital, familia nu-i mai vrea acasă: Este dureros! VIDEO
Este un fenomen care și-a făcut loc la Botoșani, în liniște fără să fie atins de lupa societății.Sunt oameni cărora le-a fost răpit dreptul de a se bucura de cei dragi, chiar de membrii propriilor familii.
Se demolează în Primăverii, minoritarii s-au apucat de cărat fier vechi: În loc de mașini, din fostele garaje au răsărit fotolii, haine, scaune și chiar un pom de Crăciun – VIDEO & GALERIE FOTO
Botoșaniul începe în sfârșit să intre în rândul orașelor civilizate din România care renunță la garajele construite pe domeniul public. Realizând că nu au încotro, cetățenii care locuiesc în strada Primăverii au început să și le dărâme singuri pentru a profita de oferta Primăriei și a obține un loc de parcare.
DEZVĂLUIRI din interior: Respect din partea medicilor doar în cabinetele private, mai puțin și în Spitalul Județean – VIDEO
Căror pacienți nu li s-a întâmplat oare să dea în spitalul de stat peste un medic morocănos, nervos, ursuz și care a devenit brusc amabil, binevoitor și ”cu vorbele la el” atunci când s-a apelat la serviciile sale, dar la o clinică privată?
Centrul pentru tineri cu cele mai moderne garsoniere, cu lacătul pe ușă de mai bine de jumătate de an – FOTOGALERIE
A fost inaugurat pe data de 17 august 2022 cu mare fast și cu O asistență atent aleasă. După încheierea festivismului, centrul a fost încuiat și așa a rămas până în prezent.
După 43 de ani, la Botoșani! Monument comemorativ pentru victimele celui mai tragic accident rutier din România inaugurat anul acesta – FOTOGALERIE
Totul a pornit de la un demers jurnalistic și de la o serie de contradicții cu privire la ce s-a petrecut cu adevărat în fatidica zi de 29 iunie 1980. Un articol a fost începutul pentru singura carte document despre această tragedie și ulterior a venit reacția autorităților pentru memoria zecilor de morți.
Întâlnire cu ușile închise într-un pub! Partidul care atrage politicienii „trădați” ia naștere (și) la Botoșani - FOTOGALERIE
În an preelectoral deja se fac planurile pentru cele patru runde de alegeri care se vor desfășura în provocatorul 2024.
Cetățenii de la marginea orașului au intrat peste primar, în birou: Mărești impozitul, dar ce-mi faci tu mie în curtea mea?! VIDEO&FOTO
Aproximativ 20 de persoane s-au deplasat joi dimineață la clădirea administrației publice locale pentru a cere explicații cu privire la condițiile din localitate.
Medicii și asistenții de la Spitalul Județean Mavromati învățați să vorbească frumos cu pacienții: Avem încă mult de lucruVIDEO
Una dintre principalele probleme pe care le întâmpină pacienții botoșăneni în cel mai mare spital al județului se referă la modul în care comunică personalul medical. Și care, de cele mai multe ori este unul în care nu se regăsește și respectul care ar trebui să existe între medici și pacienți.
au msi fost doi academicieni, pop si martin si niste profesori universitari de exceptie dar.....erau incomozi
12 ianuarie 2023, 08:56
Nicolae Manolescu, presedintele juriului de pana acum, este academician. Maria prinde fluturi, că tot o asemăna cineva cu o pasăre.
12 ianuarie 2023, 08:43
Maria, cânți precum filomena dimineața, bănuind razele soarelui! Nici Academia nu mai este ce-a fost. Și-apoi, ce critici literari ai acolo? Cimpoi? Este un vechi eminescolog, răsuflat. Probabil la el faci trimitere, știi tu ce știi, că doar cei ca tine fac juriile, comisiile, stabilesc etc. Metodele voastre de a confisca o marcă este una comunistă, se știe, de pe vremea când numai țiganii și j...anii intrau în rândurile lor, oamenii de onoare își vedeau de treabă. Uite cine vorbește!
12 ianuarie 2023, 02:27
Da, se vede de la o posta ca arhanghelul; Dorian a iesit la atac public impotriva Primariei si primarului pentru ca i s-a stricat ,,jucarica - adica posibilitatea de a manui banii publici. Dovezile ne sunt comunicate de insusi Gelucu: ,,..... pentru ca au fost indepartati de la efectuarea sondajelor( practic, nominanalizari facute de Dorian in favoarea gastii lor) ,de la nominalizarea juriului ( determinant pentru acordarea premiului) si de la organizarea evenimentului - adica de la cele trei elemente-cheie. Domnule Primar, aveti la indemina o solutie 100% cistigatoare: invitati un membru de calibru de la Academia Romana in juriu. Punct.
11 ianuarie 2023, 21:21
Din ce se înțelege, un primar gospodar, Cosmin Andrei, în timpul căruia au dispărut tramvaiele din Botoșani pentru că nu a fost capabil să organizeze o licitație la timp care să atribuie unui executant lucrările de reparare a liniilor vechi, în timpul cruia conturile primăriei au fost blocate pentru plata unei sume colosale în urma unor decizii luate și cu votul domniei sale, dacă nu mă înșel era consilier local sau chiar vice când s-a hotărât transferul patrimoniului Termica, în timpul căruia artera principală a orașului arată ca vai de ea, când multe zone din oraș au presiune la apă numai noaptea când ceilalți închid robinetele, în timpul căruia se fac doar poze de promovare a imaginii lui politice, iată, dacă ceva mergea de la sine, fără aportul lui, a reușit să strice și asta.
11 ianuarie 2023, 14:51
Am înțeles de la comentatorul cu pseudonim tipografic =)) că scriitorii în viață o duc tot într-o ”bețivăneală tovărășească” pe când cărțile lor sunt fără valoare de vreme ce nici între ei nu și le cumpără. Și este ciudat cum, după moartea lor, abia după moarte acești ”bețivani” ajung modele de cultură și de spiritualitate, devin motiv de mândrie pentru unele orgolii locale până-ntr-atât încât Primăria, alte autorități administrative, organizează festivaluri naționale, dau numele lor unor instituții de cultură, unor străzi, ba le mai ridică și statui. Ca un blestem, mai ajung și în manualele școlare să chinuie generații de copii... Ba se mai găsește și câte un patriot local să-și umfle pieptul tot lăudându-se ce mari genii s-au născut pe-aici. Când, drept ar fi să ne lăudăm nu cu talentele care au plecat și au devenit genii în alte locuri, ci să ne lăudăm cu anonimi care au lăsat Parisul, Viena, Florența ca să ajungă în târgul nostru să învețe carte, să creeze, și să-aștepte ca Primarul și Consiliul Municipal Botoșani, în marea lor competență, să le valideze geniul.
11 ianuarie 2023, 14:50
D-le Oprea! Nu vă mai puneți cu proștii, vă coboară la nivelul lor și vă bat cu experiența.
11 ianuarie 2023, 14:44
Am înțeles de la comentatorul cu pseudonim tipografic =)) că scriitorii în viață o duc tot într-o ”bețivăneală tovărășească” pe când cărțile lor sunt fără valoare de vreme ce nici între ei nu și le cumpără. Și este ciudat cum, după moartea lor, abia după moarte acești ”bețivani” ajung modele de cultură și de spiritualitate, devin motiv de mândrie pentru unele orgolii locale până-ntr-atât încât Primăria, alte autorități administrative, organizează festivaluri naționale, dau numele lor unor instituții de cultură, unor străzi, ba le mai ridică și statui. Ca un blestem, mai ajung și în manualele școlare să chinuie generații de copii... Ba se mai găsește și câte un patriot local să-și umfle pieptul tot lăudându-se ce mari genii s-au născut pe-aici. Când, drept ar fi să ne lăudăm nu cu talentele care au plecat și au devenit genii în alte locuri, ci să ne lăudăm cu anonimi care au lăsat Parisul, Viena, Florența ca să ajungă în târgul nostru să învețe carte, să creeze, și să-aștepte ca Primarul și Consiliul Municipal Botoșani, în marea lor competență, să le valideze geniul.
11 ianuarie 2023, 13:40
In sfarsit trebuia sa taie cineva raul de la radacina. Cred ca elementul definitoriu a fost ca Primaria nu a mai sponsorizat betivaneala tovaraseasca a marilor poeti care nici macar intre ei nu-si vand cartile.
11 ianuarie 2023, 12:01
Borfotină-Dorian bibliotececonomul, nu știe regula că Primarul nu poate face nimic fără aprobarea consilierilor din Consiliul Local și se adresează în scris Primarului, care neavând alte treburi la Primărie, stă să urmăreacă ce i-a mai trecut prin cap.Mai are un pic și o să ceară consilierilor și Primarului, să meargă cu fanfara la el să-i ducă o geantă cu bani pentru folosința Hyperion..
11 ianuarie 2023, 11:36
Bravo, domnule primar!, ati pus punctul pe i, botosanenii nu sunt de acord cu ingamfatul de dorian!, de cand e a supt bani publici pt o maculatura, pe subiectivisme....cine e omul asta sa se agate de numele marelui Eminescu al romanilor?....chiar credea ca-i merge prosteala zeci de ani?, pe cine reprezinta acesta?Nu uitati ce ciudati si ciudate drogate ieseau din joben ca fiind laureati, pe banii nostri!,Du-te domnule cult si lasa-ne ca ne bagi cu forta prostiile dumitale.Oi fi si dumneata un geniu neinteles.....
11 ianuarie 2023, 11:20
Cu acest primar nu poţi avea un dialog civilizat. Cât a fost viceprimarul lui Flutur a avut consilierii pesedişti de partea lui, apoi, când a ajuns primar, a căutat să se răzbune pe toţi cei consideraţi potrivnici lui sau PSD-ului. Acest Cosmin conduce primăria cu resentimente, face politică în cele 8 ore de program administrativ, şi-a subordonat un număr de 11 consilieri pesedişti (majoritatea) care răspund la comenzile lui fără să crâcnească. Competenţa lui culturală este îndoielnică, în acest sens se expimă prin cuvintele unui consilier roşu şi o doamnă de onoare de prin biroul mnealui. Ce să ceri, de unde nu-i?
11 ianuarie 2023, 09:46
Situația se datorează gâmfoșeniei lui Dorian, care văzându-se fără posibilitatea de a mânări banii dați de Primărie, s-a supărat ca măgarul pe sat și a ieșit din joc.Pagubă-n ciuperci!Să vedem, câte cărțulii va mai edita fără banii Primăriei?
11 ianuarie 2023, 09:43
De ce Primaria a inregistrat la OSIM un eveniment cultural care nu-i apartine nici ca idee, nici ca organizare? De ce nu au fost consultati organizatorii de drept ai evenimentului, cei care au asigurat continuitatea timp de peste trei decenii? Sunt intrebari la care reprezentantii celor doua tabere ar trebui sa raspunda intr-un cadru oficial, televizat.
11 ianuarie 2023, 07:43
Sondaj
Ar trebui Primăria Botoșani să demoleze garajele?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Din aceste situații reiese clar următorul aspect: și în 2022 Consiliul Județean Botoșani a fost de departe cel mai departe investitor din județ cu o sumă de 60 de milioane de euro. Vom continua pe aceeași cale și în acest an ...
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9485 lei
USD
Dolarul SUA
4.5545 lei
CHF
Francul elveţian
4.9726 lei
GBP
Lira sterlină
5.6239 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4315 lei
XAU
Gramul de aur
288.1415 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2473 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2992 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0513 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3636 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2104 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6644 lei
Vremea
astăzi
Botosani
8.4 o C
Dorohoi
6.7 o C
Bucecea
9.6 o C
Darabani
6.2 o C
Saveni
8.0 o C
Ştefăneşti
13.6 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.