Știrea zilei
După 43 de ani, la Botoșani! Monument comemorativ pentru victimele celui mai tragic accident rutier din România inaugurat anul acesta – FOTOGALERIE

Totul a pornit de la un demers jurnalistic și de la o serie de contradicții cu privire la ce s-a petrecut cu adevărat în fatidica zi de 29 iunie 1980. Un articol a fost începutul pentru singura carte document despre această tragedie și ulterior a venit reacția autorităților pentru memoria zecilor de morți.

Monument la Huțani, după 43 de ani 

 

Cartea „Tragedia de la Huțani – Cel mai mare accident rutier din istoria României” , scrisă de jurnaliștii de la Botoșăneanul a fost lansată pe 29 iunie 2022, exact în ziua în care s-au împlinit 42 de ani de la teribilul eveniment rurier, în prezența a peste 150 de persoane, printre care și supraviețuitori sau martori ai tragicului accident rutier.

 

La 42 de ani de la producerea evenimentului rutier care, din fericire, nu a fost depășit în statisticile din România, a venit și reacția autorităților. Președintele Consiliului Județean, Doina Federovici a preluat misiunea jurnaliștilor de a cinsti așa cum este corect și moral memoria oamenilor nevinovați care se aflau în autobuzul care s-a răsturnat de pe podul de la Huțani, într-o mlaștină.

 

 

Împreună cu Primăria Vlădeni a pornit demersurile birocratice și a alocat fonduri pentru ridicarea unui monument aproape de locul în care s-a răsturnat autobuzul morții.

 

Consiliul Județean și Primăria Vlădeni și-au propus ca în data de 29 iunie 2023 să inaugureze monumentul comemorativ al tragediei din 1980.

 

„Tragedia de la Huțani, de acum patru decenii, care a distrus zeci de familii și a împietrit numeroase inimi, nu trebuie uitată de botoșăneni. Așa cum am promis, Consiliul Județean și Primăria Vlădeni vor realiza un monument pentru a aduce un mic omagiu memoriei victimelor celui mai mare accident rutier petrecut vreodată pe drumurile din România”,

Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani  

 

Contractul de lucrări scos la licitație

 

Monumentul va fi construit pe o suprafață de teren de 100 mp, denumirea achiziției fiind  „proiectare și execuție monument comemorativ Huțani / Vlădeni”.

 

Valoarea contractului de lucrări este de 210.084 lei. Proiectarea și construcția monumentului se află în achiziție publică, iar ofertele pot fi depuse până luni, 13 martie, ora 13.00.

 

Proiectul urmărește realizarea monumentului comemorativ al victimelor celui mai grav accident rutier din România, care a dus la dispariția a 48 de oameni la data de 29 iunie 1980, conferind respectul cuvenit pentru cei plecați la cele veșnice precum și pentru familiile și rudele acestora.

 

Propunerile privind conceptul monumentului sunt orientative, prestatorul având posibilitatea să propună soluții ce au în vedere îmbunătățirea imaginii și simbolisticii

 

De la cei vii, în numele morților

 

Monumentul va avea o structură de rezistență realizată din diafragme de beton armat monolit (perete structural).

 

Se va amplasa pe trei plăci circulare, concentrice. Una din plăci va avea o rază de trei metri. Din centrul cercurilor va pleca o diafragmă înclinată din beton armat, diafragma fiind placată cu granit negru peste care se va fixa o cruce latină din marmură albă, cu înălțimea de trei metri.

 

La baza diafragmei centrale se va amenaja un mic spațiu protejat (firidă) pentru aprinderea lumânărilor întru pomenirea victimelor tragicului accident de circulație.

 

La partea superioară a diafragmei centrale se va amplasa numele comemorativ din marmură albă cu textul următor: „În memoria victimelor tragicului accident rutier din 29.06.1980”.

 

„Țin să-i mulțumesc primarului comunei Vlădeni, dl Voicu Murariu, care și-a arătat toată deschiderea și tot sprijinul pentru acest proiect, punând la dispoziție terenul și asigurând 20% din costurile necesare realizării monumentului”,

Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani  

 

Scurt remember

 

Pe 29 iunie 1980, într-o zi de vară de mare sărbătoare, Sfinții Apostoli Petru și Pavel, un autobuz care circula pe ruta Suceava – Botoșani s-a răsturnat pe unul dintre podurile care se află pe teritoriul localității Huțani. Era supraaglomerat, avea peste 80 de persoane, adulți și copii, familii întregi, femei însărcinate.

 

Unele statistici indică un număr de 48 de morți, în altele ar fi peste 50 de victime decedate. Cei care își amintesc acea zi fatidică ridică numărul morților peste pragul de 50. Nimeni nu mai are cum să știe vreodată câți au fost cu exactitate deoarece toate documentele au fost distruse între timp și nu mai există vreo copie a dosarului de atunci care a conținut mărturii, expertize, cercetări la fața locului sau concluzii criminalistice.

 

Cartea care povestește în amănunt tragedia, cu imagini de la locul accidentului, poate fi cumpărată de la Librăria Luceafărul de lângă CEC Botoșani sau comandată online pe carte.botosaneanul.ro. De asemenea, volumul poate fi achiziționat și de pe Carturesti.ro, fiind inclus încă de anul trecut în portofoliul prestigioasei rețele de librării.  

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
48 de oameni morți într-o mlaștină! Cartea ”Tragedia de la Huțani” scrisă de jurnaliștii de la Botoșăneanul, de vânzare la librăria Cărturești 
”Tragedia de la Huțani” – mărturii cutremurătoare - Prima carte despre cel mai mare accident din istoria României: Scriam și plângeamVIDEO & FOTOGALERIE

 

 

Șef nou pregătit la „instituția șoferilor” de la Botoșani, decizie finală așteptată din capitală
Schimbare de conducere la una dintre cele mai aglomerate instituții de la Botoșani.
Bate vântul în cel mai modern internat școlar din județ, doar OPT copii cazați: Preferă să stea în sânul familiei
Respectivul liceu este considerat un etalon al învățământului din mediul rural având în vedere condițiile pe care le oferă elevilor și deopotrivă profesorilor. Unitatea dispune de clase moderne, laboratoare, cantină, internat, teren de sport și multe altele.
S-a făcut dreptate sub privirile unei mame de 96 de ani: Înalt ierarh și sobor impresionant de preoți la Monumentul dedicat foștilor deținuți politici din Botoșani – GALERIE FOTO
Cei care mai sunt în viață sunt astăzi bătrâni și bolnavi. Nu cer nimic. Au îndurat iadul pușcăriilor sau domiciliile forțate. Acolo li s-au născut copiii, acolo au învățat din nou să iubească, să rabde, să se roage. Poveștile lor sunt dureroase, sunt tulburătoare.
Întrebarea zilei: pe ce loc a terminat FC Botoșani sezonul? MIZA este de vreo 100.000 de euro
Ultima etapă a play-out – ului SuperLigii a produs o situație fără precedent de când se practică sistemul cu campionatul regulat urmat de turneele pentru desemnarea campioanei, respectiv a formațiilor retrogradate.
Un om de afaceri de calibru, o consilieră a prefectului, un director, un inspector și un fost viceprimar, pe LISTA PNL pentru a intra în Consiliul Județean
Plecarea din PNL a foștilor directori ai Spitalului Județean, Viorel Iliuță și Radu Malancea, va aduce doi noi aleși locali la rampă. Cei doi demisionari au renunțat și la mandatele de consilieri județeni, pe care oricum le-ar fi pierdut după părăsirea partidului.
Următoarele garaje care vor fi DEMOLATE în municipiul Botoșani, deținătorii au primit notificări de la Primărie – GALERIE FOTO
După cele peste 80 de garaje care au fost înlăturate din zona aflată în imediata apropiere a Colegiului Național Mihai Eminescu, urmează o nouă serie. De această este vorba despre 17 baterii.
ALARMĂ în zorii zilei la sediul Poliției: Razii în mai multe zone, minoritarii panicați „că li se fură copiii” – FOTOGALERIE
Apelul de prezență la Inspectoratul de Poliție Județean a fost dat la ora 6:00, în dimineața zilei de miercuri, 17 mai 2023.
Se cer salarii mai mari, orele de școală cu semnul întrebării! Sindicaliștii anunță că jumătate din profesorii botoșăneni nu mai intră la cursuri
Greva generală anunțată în sistemul educațional românesc va avea efecte și la Botoșani. Trei sferturi dintre profesorii botoșăneni au anunțat deja că de luni, 22 mai 2023, întrerup activitatea.
SINGURUL cuvânt care i-a salvat funcțiile unei șefe de la Botoșani, demisia aruncată la coșul de gunoi
Celebra ordonanță prin care au fost reduse o serie de cheltuieli bugetare și chiar posturi, deși în măsură mai mică, a tot suferit modificări până la forma finală. În primă fază s-a vorbit de interzicerea cumulului pensie – salariu.
Direcția de Drumuri a județului angajează cantonieri, candidații trebuie să aibă cunoștințe culinare și pasiune pentru... gătit: Mă pufnește și pe mine râsul
Anunțul a fost postat pe pagina instituției aflată în subordinea Consiliului Județean (CJ) Botoșani, pe data de 8 mai 2023.
Spargere la o asociație de proprietari plină de VIP-uri, la câteva ore după o ședință cu scântei - FOTOGALERIE
Sediul Asociației de Proprietari nr. 2 din municipiul Botoșani, situat în zona ultracentrală a orașului, a fost spart la câteva ore după o discuție privind convocarea Adunării Generale și situația financiară.
Șefimea de la Botoșani „menținută” din pix pe posturi călduțe de Guvernul Ciucă – LISTA directorilor
„Ordonanța austerității” așa cum a ajuns să fie cunoscută a fost publicată în seara zilei de luni, 8 mai 2023. Limitarea cheltuielilor de către Guvernul Nicolae Ciucă s-a rezumat la o serie de interdicții de ordin financiar însă are și un rol de protecție asupra unor persoane cu funcții de conducere, obținute în cele mai multe dintre cazuri, pe criterii politice.
Președinte nou la FC Botoșani, reorganizare din temelii a clubului: Nu este un viitor așa de roz, dar nici nu-i catastrofalVIDEO
Schimbările profunde pe care Botoșăneanul le anunța la primul club de fotbal al județului s-au produs deja în mare parte. Cei patru acționari de la grupul ”Elsaco” au constituit o nouă companie, pe care se va transfera întreaga activitate din sezonul 2023-2024.
”Tenorii liberi”, stand-up comedy muzical la Filarmonică ”tamponat” de Cozmiță Lascarache care venise la o nuntă: Această fuziune între note și bancnote naște muzicaVIDEO & GALERIE FOTO
Premierele stagiunii aniversare a Filarmonicii ”George Enescu” au continuat vineri seară cu un spectacol cum nu s-a mai văzut la Botoșani și s-a văzut rareori prin România. De la început și până la sfârșit, muzica clasică a fost însoțită de umor și uneori, într-un ton ironic, de acorduri populare și chiar manele.
Centrul „invizibil” al orașului preluat de o tânără din sistem cu viziuni îndrăznețe! Soție de politician, noua șefă are propria carieră – VIDEO&FOTO
Este un centru care, deși deschis de un deceniu în municipiul Botoșani, a „strălucit” mai puțin în spațiul public prin activități dedicate beneficiarilor, de-a lungul anilor fiind mai degrabă motiv de ceartă între șefi.
Bonele sau femeile chemate la curățenie vor fi plătite cu vouchere, șefa de la ”Șomaj”: Pur și simplu are loc un raport de muncă care nu este oficializat – VIDEO
Familiile care apelează la bone fără a avea un raport de muncă sau se folosesc de anumite persoane pentru curățenia în locuințe vor fi obligate, mai mult indirect, să le remunereze sub forma unor vouchere sociale. Acestea ar urma să fie eliberate de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Botoșani.
Primarul Gireadă se gândește să facă oraș din comuna Mihai Eminescu: Are mai mult asfalt decât municipiul Botoșani dacă pun cap la cap străzile asfaltate - VIDEO & GALERIE FOTO
Recensământul desfășurat anul trecut și ale cărui rezultate în detaliu au fost făcute publice în acest an plasează Mihai Eminescu pe primul loc în clasamentul comunelor din județul Botoșani în ceea ce privește populația.
Zero șanse ca drumul Botoșani – Târgu-Frumos să fie gata în termen: I-am văzut că progresau, după care au dispărut efectiv cu utilajele de pe drumVIDEO
Șansele ca investiția la drumul Botoșani – Târgu-Frumos să se finalizeze în termenul prevăzut în contractul încheiat de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) cu asocierea care a câștigat licitația sunt practic egale cu zero.
Meciurile liberale de la Municipiu s-au mutat la Județ: Liderul grupului PNL lăsat baltă de colegi la votul pentru MĂRIREA salariilor – VIDEO
Consilierii județeni s-au întâlnit joi, 27 aprilie 2023, în ședința ordinară aferentă lunii aprilie. Dezbateri au fost doar la proiectul de hotărâre care a vizat creșterea salariilor pentru unii angajați.
Tot la Cornișa, dar în altă parte: Se coace mutarea scenei pentru marile spectacole ale orașului
Construcția unei străzi cu dublu sens pentru accesul cu automobile și a unei pasarele pentru pietonii și bicicliștii care doresc să meargă la Parcul Regional de Agrement Turistic și Sportiv Cornișa sunt doar două dintre ideile lansate de primarul municipiului Botoșani după îngrămădeală creată weekendul precedent la complexul de la intrarea în oraș.
Respect, Sergiu Bălășcău, unul dintre puținii jurnaliști locali, care au ca principii onestitatea, imparțialitatea, devotamentul pentru comunitatea al cărei slujitor/exponent se consideră/este..într-un asemenea județ, te-aș propune la premiul Oscar pentru jurnalism, l-ai merita din plin!
6 martie 2023, 20:20
astratex.ro
Sondaj
Este îndreptățită greva cadrelor didactice?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Am avut o durere că nu a fost lângă mine pentru că eu am suferit niște pierderi fizice și emoționale. Și el nu a înțeles pierderea mea fizică. Dar l-am iertat și i-am iertat pe toți din viața mea. Pentru că dacă nu ier ...
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9640 lei
USD
Dolarul SUA
4.6302 lei
CHF
Francul elveţian
5.1284 lei
GBP
Lira sterlină
5.7480 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.3014 lei
XAU
Gramul de aur
290.1652 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2599 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3397 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0306 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4104 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2096 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6665 lei
Vremea
astăzi
Botosani
17.3 o C
Dorohoi
17.8 o C
Bucecea
19.5 o C
Darabani
17.3 o C
Saveni
17.9 o C
Ştefăneşti
14.3 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.