Știrea zilei
Directori cu botniță la Botoșani, prefectul încearcă să le-o scoată

Pandemie, regulamentul general pentru protecția datelor (GDPR), ordine de la șefii de sus. Cam așa arată paradisul informațional al multor directori de instituții deconcentrate de la Botoșani care se bucură de beneficiile aferente funcției, de la salarii generoase, la subalterni cu care s-o facă pe-a șefii și uși închise pentru cetățenii în slujba cărora lucrează, doar în teorie.

NU au voie să vorbească?!

 

Probabil că jumătate dintre directorii unităților de stat de la Botoșani nu comunică deloc cu publicul sau cu jurnaliștii. Nu se știe dacă-și respectă programul de lucru sau atribuțiile obligatorii din postura de șefi. Nu-i deranjează nimeni cu întrebări, iar situația le convine de minune. Nu-i verifică nimeni.

 

Există mulți șefi la Botoșani care la un simplu contact cu presa se prevalează de o serie de adrese prin care le-ar fi interzis să comunice lucruri specifice activității lor. Ziariștilor li se solicită să se adreseze ministerelor de la București sau regionalelor la care sunt arondați.

 

Ei „se spală pe mâini” de această corvoadă a întrebărilor presei, jurnaliștilor le este îngrădit accesul la informațiile de interes public. Sau le obțin, însă parțial și fără posibilitatea de a adresa întrebări suplimentare pentru completarea datelor. Mai trebuie spus și că această corespondență cu structurile centrale presupune un orizont de așteptare care se poate duce la 10 zile, în condițiile în care, de la Botoșani, respectivele informații ar putea fi furnizate pe loc.

 

Prefectul vrea să-i dezlege 

 

Prefectul Dan Nechifor și-a însușit solicitarea Botoșăneanul către instituțiile publice pentru a avea o imagine clară a modului în care se face comunicarea.

 

A transmis așadar adrese către cele peste 50 de unități de stat cu subordonare guvernametală care au avut un termen pentru întocmirea unui raport în acest sens.

 

Din răspunsurile primite, oficial, 11 directori de la Botoșani au „botnițe” puse de șefii centrali. Dar nu fac nimic pentru schimbarea situației.

 

Iată instituțiile:

 

  • Serviciul Județean al Arhivelor Naționale - condus de Rodica Crăcană 
  • Administrația Județeană a Finanțelor Publice - condusă de Radu Țurcanu 
  • Biroul Vamal de Interior - condus de Ovidiu Marcean 
  • Inspectoratul de Stat în Construcții - condus de Mihai Platon
  • Inspectoratul Teritorial de Muncă - condus de Leo Kohut 
  • Sistemul Județean de Gospodărire a Apelor - condus de Remus Iovu 
  • Agenția de Îmbunătățiri Funciare - condusă de Liviu Ștefan 
  • Oficiul Județean pentru Finanțare și Intervenții Rurale - condus de Marius Postolache 
  • Secția Drumuri Naționale - condusă de Dumitru Clipaciuc 
  • Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor - condus de Marius Rogalschi 
  • Oficiul Județean de Poștă - condus de Nelu Știr 

 

 

„Dintre acestea, permiteți-mi să apreciez că sunt unități care, cu toată aprobarea centrului, reușesc să comunice cu presa în termene cât mai scurte, cât mai prompt și eficient. Însă sunt și altele care se folosesc de această aprobare de la centru ca să nu comunice de fapt, sau foarte greu. Când este vorba despre instituții ce administrează domenii importante pentru noi toți, lipsa de comunicare poate deveni o problemă”

Dan Nechifor, prefect

 

Sunt și șefi de deconcentrate care nici măcar nu s-au deranjat să răspundă apelului făcut de prefect, care practic este reprezentantul Guvernului în teritoriu:

 

  • Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR) - condus de Liviu Alexa 
  • Registrul Auto Român (RAR) - condus de Cătălin Boboc 
  • Agenția Rutieră Română (ARR) - condusă de Florin Plian 
  • Inspectoratul Teritorial pentru Calitatea Semințelor și Materialului Săditor (ITCSMS) - condus de Valerică Bârsan 
  • Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog (CPECA) - condus de Vlad Axinciuc 

 

Există și excepții de conducători de unități care au găsit o cale de mijloc pentru a transmite informații de interes public, cum ar fi Comisariatul Județean al Gărzii de Mediu (condus de Cristina Kashyap) sau Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (Carmen Nicolau). Șefii acestor instituții mențin activă pagina oficială de Facebook și spun că au și consilieri de etică.

 

Prefectul susține totuși că: „Asta nu înseamnă relații cu mass-media. Nu înseamnă transparență instituțională”.

 

Directorii disponibili pentru presă 

 

La polul opus, sunt directori care nu se supără când sunt „deranjați” de întrebările jurnaliștilor la care răspund personal sau prin purtătorii de cuvânt, inclusiv în zile libere. Iar ca exemple pot fi amintiți cei de la Inspectoratul de Poliție Județean, Inspectoratul Județean de Jandarmi, Direcția de Sănătate Publică - director Monica Adăscăliței, Casa Județeană de Pensii - director Cristina Anton, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor - director Mihai Țurcanu, Direcția Agricolă - director Cristian Delibaș sau Agenția Județeană de Inspecții și Prestații Sociale - director Sebastian Tocariu. 

 

„În final, permiteți-mi să apreciez instituțiile care sunt exemple de comunicare transparentă: cele din subordinea Ministerului de Interne, care au inclusiv grupuri de WhatsApp cu jurnaliștii. Solicitarea noastră va fi să se mărească această capacitate de transparentizare a activității, voi face demersuri în acest sens.  Îi invit pe șefii instituțiilor decocentrate să ia în calcul conferințele de presă lunare, comunicarea rezultatelor prin intermediul comunicatelor de presă”,

Dan Nechifor, prefect

 

Nu s-au înregistrat derapaje nici la cele două servicii subordonate Prefecturii, cel de Permise sau Pașapoarte.

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Președintele PNL, după periplul prin instituții: Da, Șoptică, te-ai plimbat, și ce dacă?!
În sfârșit, prefectul pune capăt bătăii de joc! Rapoarte cerute directorilor, oamenii să NU mai fie ținuți afară

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Șoferiță de 28 de ani cu două dosare penale după ce Poliția i-a returnat permisul „din greșeală”
Tânăra botoșăneancă susține că este victima unui abuz din partea polițiștilor din orașul în care trăiește.
Iris Simfonic & Felicia Filip au umplut cerul cu stele la Filarmonică: valuri de lumini și sute de oameni în picioare – VIDEO & GALERIE FOTO
După ceva peste cinci ani, Cristi Minculescu a revenit sâmbătă seară pe scena de la Botoșani. Împreună cu chitariștii Valter Popa și Doru Borobeică, dar și alături de soprana Felicia Filip și de orchestra simfonică a Filarmonicii au electrizat publicul care a reacționat pe măsură, creând o atmosferă de vis.  
Peste 70 de botoșăneni ABANDONAȚI pe patul de spital, familia nu-i mai vrea acasă: Este dureros! VIDEO
Este un fenomen care și-a făcut loc la Botoșani, în liniște fără să fie atins de lupa societății.Sunt oameni cărora le-a fost răpit dreptul de a se bucura de cei dragi, chiar de membrii propriilor familii.
Se demolează în Primăverii, minoritarii s-au apucat de cărat fier vechi: În loc de mașini, din fostele garaje au răsărit fotolii, haine, scaune și chiar un pom de Crăciun – VIDEO & GALERIE FOTO
Botoșaniul începe în sfârșit să intre în rândul orașelor civilizate din România care renunță la garajele construite pe domeniul public. Realizând că nu au încotro, cetățenii care locuiesc în strada Primăverii au început să și le dărâme singuri pentru a profita de oferta Primăriei și a obține un loc de parcare.
DEZVĂLUIRI din interior: Respect din partea medicilor doar în cabinetele private, mai puțin și în Spitalul Județean – VIDEO
Căror pacienți nu li s-a întâmplat oare să dea în spitalul de stat peste un medic morocănos, nervos, ursuz și care a devenit brusc amabil, binevoitor și ”cu vorbele la el” atunci când s-a apelat la serviciile sale, dar la o clinică privată?
Centrul pentru tineri cu cele mai moderne garsoniere, cu lacătul pe ușă de mai bine de jumătate de an – FOTOGALERIE
A fost inaugurat pe data de 17 august 2022 cu mare fast și cu O asistență atent aleasă. După încheierea festivismului, centrul a fost încuiat și așa a rămas până în prezent.
După 43 de ani, la Botoșani! Monument comemorativ pentru victimele celui mai tragic accident rutier din România inaugurat anul acesta – FOTOGALERIE
Totul a pornit de la un demers jurnalistic și de la o serie de contradicții cu privire la ce s-a petrecut cu adevărat în fatidica zi de 29 iunie 1980. Un articol a fost începutul pentru singura carte document despre această tragedie și ulterior a venit reacția autorităților pentru memoria zecilor de morți.
Întâlnire cu ușile închise într-un pub! Partidul care atrage politicienii „trădați” ia naștere (și) la Botoșani - FOTOGALERIE
În an preelectoral deja se fac planurile pentru cele patru runde de alegeri care se vor desfășura în provocatorul 2024.
Cetățenii de la marginea orașului au intrat peste primar, în birou: Mărești impozitul, dar ce-mi faci tu mie în curtea mea?! VIDEO&FOTO
Aproximativ 20 de persoane s-au deplasat joi dimineață la clădirea administrației publice locale pentru a cere explicații cu privire la condițiile din localitate.
Medicii și asistenții de la Spitalul Județean Mavromati învățați să vorbească frumos cu pacienții: Avem încă mult de lucruVIDEO
Una dintre principalele probleme pe care le întâmpină pacienții botoșăneni în cel mai mare spital al județului se referă la modul în care comunică personalul medical. Și care, de cele mai multe ori este unul în care nu se regăsește și respectul care ar trebui să existe între medici și pacienți.
ȘANTIER anunțat peste două luni pe maidanul de la marginea orașului: Foișoare, paintball, tiroliană, tubing, bănci smart și terenuri de sport – GALERIE FOTO
Ideea acestui proiect a fost pornită în mandatul 2012 – 2016 de fostul primar al municipiului Botoșani, Ovidiu Portariuc, și ar putea fi concretizată abia în 2023.A fost continuată de succesorii săi în funcție și a ajuns la stadiul în care, în primăvara aceasta la marginea orașului am putea avea un șantier de anvergură.
DRAMĂ socială transformată în acuzații de abuz fizic și sexual! Trei surori care trăiau la lumina lumânării luate de stat – GALERIE FOTO
Trei surori cuminți și cu rezultate bune la învățătură au impresionat numeroși oameni din Botoșani care au sărit în ajutorul familiei în care s-au născut. Odată cazul adus în atenția publică au apărut și alte acuzații care adâncesc drama fetelor.
”Innamorato di te” – un bariton, un tenor și „Regele jazzului la acordeon” cu fiicele sale, seară romantică italiană cu Filarmonica din Botoșani – VIDEO & GALERIE FOTO
După o excursie în romanticul Paris și o alta în răscolitorul Buenos Aires, Filarmonica George Enescu și-a purtat publicul în Cetatea Eternă. Data aceasta, călătoria muzicală nu a mai fost făcută într-o vineri, ci în sâmbăta de după Dragobete.
Managerul Spitalului Județean, APEL public la botoșăneni să îi sesizeze orice neregulă din spital: Sunt deschisă la orice discuție / Mă rușinez când se vorbește urâtVIDEO
Conduce cea mai mare unitate medicală a județului de mai bine de doi ani și spune că este managerul care a arătat deschidere totală față de pacienți, aparținători și personal medical deopotrivă.
Hoție la un nou nivel: La Ipotești, de la Nova Apaserv nu se mai fură doar apă, mai nou se fură și curent – VIDEO & GALERIE FOTO
Un șantier deschis lângă o stație de pompare care aparține de SC Nova Apaserv SA a atras atenția angajaților companiei din cauza facturilor nejustificat de mari. Serviciul Control și Antifraudă din cadrul societății a ajuns în zonă și a descoperit un cablu conectat ilegal la stația de pompare a apei.
Afaceri bănoase cu cazarea ucrainenilor! Aproape 32.000 de euro făcuți de un botoșănean în doar două luni
Cazarea refugiaților ucraineni a devenit o afacere bănoasă pentru botoșănenii care au simțit această oportunitate de a obține sume frumoase de la stat. Și nu o fac cei din clasa de mijloc, ci tot cei avuți care-și permit să pună la dispoziție imobilele pe care le dețin și în care nu locuiesc.
POVESTEA femeii care conduce o unitate de top la Botoșani, după o carieră de peste 40 de ani în care a văzut tot ceea ce se vrea a fi UITAT – VIDEO
Un om dedicat profesiei care a știut imediat după ce și-a scos buletinul care-i va fi calea în viață după o analiză a propriilor aptitudini. La 14 ani a luat decizia, la 18 ani a intrat în sistem și a rămas. Astfel s-a creionat o carieră profesională de 42 de ani în același domeniu de activitate.
Casă acoperită de gunoaie, focar de infecție pe Calea Națională! Proprietarul și-a rupt hainele de pe el când a văzut Poliția – GALERIE FOTO
Imobilul se află la stradă, pe Calea Națională din municipiul Botoșani și prezintă imaginea unei rampe de gunoi la dimensiuni mai mici.
Foc mocnit la Pediatrie: Laboratorul rămâne fără personal, șefii de la „Mavromati” iau în calcul inclusiv relocarea lui
Situație tensionată în cadrul Laboratorului de Analize Medicale din cadrul Secției de Pediatrie a Spitalului Județean „Mavromati”.
Cimitirul cu mii de locuri de veci, capelă și camere video de lângă Eternitatea prinde contur: Rezolvă problema orașului pe următorii 10 aniVIDEO & GALERIE FOTO
Lucrările sunt în plină desfășurare și deja au fost înhumate în jur de 10 persoane pe una dintre parcelele cimitirului.
Da. Și uite așa tăcerea persistă la Botoșani.
15 aprilie 2021, 16:22
Sondaj
Ar trebui Primăria Botoșani să investească într-un stadion nou?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
”Eu am spus foarte, foarte clar de la început, încă de când erau zvonuri de cum se scria PNRR. Acest PNRR a fost scris pe ascuns, secretizat, nedezbătut cu partenerii sociali, cu societatea civilă. Nu au vrut să dezbată cu ...
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9209 lei
USD
Dolarul SUA
4.5755 lei
CHF
Francul elveţian
4.9434 lei
GBP
Lira sterlină
5.6037 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4595 lei
XAU
Gramul de aur
289.3735 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2465 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2595 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0548 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3477 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2062 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6609 lei
Vremea
astăzi
Botosani
17.5 o C
Dorohoi
17.2 o C
Bucecea
16.5 o C
Darabani
16.8 o C
Saveni
17.7 o C
Ştefăneşti
16.9 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.