Știrea zilei
DEZVĂLUIRI din interior: Respect din partea medicilor doar în cabinetele private, mai puțin și în Spitalul Județean – VIDEO

Căror pacienți nu li s-a întâmplat oare să dea în spitalul de stat peste un medic morocănos, nervos, ursuz și care a devenit brusc amabil, binevoitor și ”cu vorbele la el” atunci când s-a apelat la serviciile sale, dar la o clinică privată?

Sănătate la stat sau la privat?

 

Botoșănenii care-și permit preferă să plătească o consultație la un cabinet privat pentru investigații medicale evită în general spitalele publice.

 

Culmea, în cele mai multe dintre cazuri, medicul din spitalul de stat este același de la cabinetul privat. Diferă doar comportamentul.

 

Adresabilitatea în unitățile medicale de stat vine mai ales din partea pacienților care nu-și permit „să se caute” la privat. Sau au timp de așteptat pe holurile ambulatoriului Spitalului Județean Mavromati, timp calculat în ore, de cele mai multe ori.

 

Prezentă la Botoșăneanul TV, Doina Caba, managerul Spitalului Județean de Urgență Mavromati, a încercat să explice fenomenul. Mai ales că a lucrat, pe lângă sistemul public și într-o unitate medicală privată.

 

„Am avut și eu o pauză în care am ieșit din sistemul public și am intrat în sistemul privat, deci cunosc bine. De la director financiar contabil la Dorohoi am plecat în sistemul privat și am lucrat la un spital privat din Suceava cu care am o colaborare de mai mulți ani, deci cunosc sistemul privat și din interiorul lui”,

Doina Caba, manager Spitalul Județean Mavromati

 

În general, cabinetele medicale private sunt deschise de medici care lucrează în spitalele de stat. În alte orașe, unde există clinici această practică este de asemenea regăsită. La nivel de zvonistică, unii medici direcționează pacienți către propriile cabinete, pentru plata consultațiilor aferente. Care în sistemul public sunt gratuite, fiind decontate în baza unui contract negociat și stabilit cu Casa Județeană de Asigurări.

 

Cât de corectă este această practică?

 

„Punctul meu de vedere este că e loc pentru toată lumea. Privatul poate fi o amenințare dar și o oportunitate ca noi să învățăm, să ne performăm în sistemul public. Nu susțin, dar nici nu interzic. Pentru că fiecare își știe timpul lui efectiv, dar cu respectul de ambele părți. Sistemul privat are o facilitate în plus față de spitalele publice. Ei au voie să primească coplata. Spitalele publice nu au voie să încaseze coplata în serviciu. Să știți că și sistemul privat utilizează bani publici, puține cabinete sau spitale funcționează doar pe bani privați”,

Doina Caba, manager Spitalul Județean Mavromati

 

Diferența este la nivel comportamental, pentru că medicul ar trebui să afișeze același comportament față de pacient, indiferent că este în spital sau la cabinetul lui privat.

 

Explicațiile maratonului din spital 

 

Mai mult, managerul de la Spitalul Județean a dezvăluit că este adesea pusă în situația de a explica acest paradox comportamental al medicului care se schimbă de la o unitate, la alta.

 

Și cum, în cele mai multe dintre cazuri, la cabinetele medicale din ambulatoriu pacienții simt pe alocuri că nu primesc acel respect din partea medicului.

 

„În ambulatoriu, un medic poate vedea patru pacienți pe oră, atât se decontează. Dacă medicul are șapte ore de serviciu în ambulatoriu, sunt aproape 30 de pacienți. Dacă face mai mult de 30 de pacienți nu-i decontează CAS, dacă face mai puțin, se plătește cât ai făcut. Și atunci neîncasând coplata și bazându-ne doar pe banii de la CAS, gândiți-vă, patru pe oră. Ai un sfert de oră pentru consultație de ambulatoriu, este puțin. Dacă ai anumite specialități și se adresează seniorul, numai până dă «bună ziua» și se dezbracă trece un sfert de oră și atunci nu te poți încadra în 28 de consultații”,

Doina Caba, manager Spitalul Județean Mavromati

 

De durată mai este și introducerea datelor pacientului în sistemul informatic, uneori îngreunat de erori.

 

În schimb, la cabinetul privat, pacientulului îi este alocat un timp mai generos și atunci crește și gradul de satisfacție, pentru că simte că a fost ascultat de medic.

 

În ambulatoriu cele mai aglomerate cabinete sunt cele de diabet, cardiologie și oftalmologie, unde timpii de așteptare sunt cuprinși între două și cinci luni. Sunt preferați medicii cu experiență în detrimentul celor abia ieșiți din rezidentiat care pot oferi consultații de la o zi, la alta.

 

Discuția pe acest subiect poate fi urmărită de la minutul 23 din materialul video de mai jos.

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Botoșănean căzut în fața unui magazin de pe Primăverii, ambulanța chemată urgent
Medic șef de la Spitalul Județean: La Botoșani, oamenii sunt investigați la fel ca în județele alăturate VIDEO

 

Șef nou pregătit la „instituția șoferilor” de la Botoșani, decizie finală așteptată din capitală
Schimbare de conducere la una dintre cele mai aglomerate instituții de la Botoșani.
Bate vântul în cel mai modern internat școlar din județ, doar OPT copii cazați: Preferă să stea în sânul familiei
Respectivul liceu este considerat un etalon al învățământului din mediul rural având în vedere condițiile pe care le oferă elevilor și deopotrivă profesorilor. Unitatea dispune de clase moderne, laboratoare, cantină, internat, teren de sport și multe altele.
S-a făcut dreptate sub privirile unei mame de 96 de ani: Înalt ierarh și sobor impresionant de preoți la Monumentul dedicat foștilor deținuți politici din Botoșani – GALERIE FOTO
Cei care mai sunt în viață sunt astăzi bătrâni și bolnavi. Nu cer nimic. Au îndurat iadul pușcăriilor sau domiciliile forțate. Acolo li s-au născut copiii, acolo au învățat din nou să iubească, să rabde, să se roage. Poveștile lor sunt dureroase, sunt tulburătoare.
Întrebarea zilei: pe ce loc a terminat FC Botoșani sezonul? MIZA este de vreo 100.000 de euro
Ultima etapă a play-out – ului SuperLigii a produs o situație fără precedent de când se practică sistemul cu campionatul regulat urmat de turneele pentru desemnarea campioanei, respectiv a formațiilor retrogradate.
Un om de afaceri de calibru, o consilieră a prefectului, un director, un inspector și un fost viceprimar, pe LISTA PNL pentru a intra în Consiliul Județean
Plecarea din PNL a foștilor directori ai Spitalului Județean, Viorel Iliuță și Radu Malancea, va aduce doi noi aleși locali la rampă. Cei doi demisionari au renunțat și la mandatele de consilieri județeni, pe care oricum le-ar fi pierdut după părăsirea partidului.
Următoarele garaje care vor fi DEMOLATE în municipiul Botoșani, deținătorii au primit notificări de la Primărie – GALERIE FOTO
După cele peste 80 de garaje care au fost înlăturate din zona aflată în imediata apropiere a Colegiului Național Mihai Eminescu, urmează o nouă serie. De această este vorba despre 17 baterii.
ALARMĂ în zorii zilei la sediul Poliției: Razii în mai multe zone, minoritarii panicați „că li se fură copiii” – FOTOGALERIE
Apelul de prezență la Inspectoratul de Poliție Județean a fost dat la ora 6:00, în dimineața zilei de miercuri, 17 mai 2023.
Se cer salarii mai mari, orele de școală cu semnul întrebării! Sindicaliștii anunță că jumătate din profesorii botoșăneni nu mai intră la cursuri
Greva generală anunțată în sistemul educațional românesc va avea efecte și la Botoșani. Trei sferturi dintre profesorii botoșăneni au anunțat deja că de luni, 22 mai 2023, întrerup activitatea.
SINGURUL cuvânt care i-a salvat funcțiile unei șefe de la Botoșani, demisia aruncată la coșul de gunoi
Celebra ordonanță prin care au fost reduse o serie de cheltuieli bugetare și chiar posturi, deși în măsură mai mică, a tot suferit modificări până la forma finală. În primă fază s-a vorbit de interzicerea cumulului pensie – salariu.
Direcția de Drumuri a județului angajează cantonieri, candidații trebuie să aibă cunoștințe culinare și pasiune pentru... gătit: Mă pufnește și pe mine râsul
Anunțul a fost postat pe pagina instituției aflată în subordinea Consiliului Județean (CJ) Botoșani, pe data de 8 mai 2023.
Spargere la o asociație de proprietari plină de VIP-uri, la câteva ore după o ședință cu scântei - FOTOGALERIE
Sediul Asociației de Proprietari nr. 2 din municipiul Botoșani, situat în zona ultracentrală a orașului, a fost spart la câteva ore după o discuție privind convocarea Adunării Generale și situația financiară.
Șefimea de la Botoșani „menținută” din pix pe posturi călduțe de Guvernul Ciucă – LISTA directorilor
„Ordonanța austerității” așa cum a ajuns să fie cunoscută a fost publicată în seara zilei de luni, 8 mai 2023. Limitarea cheltuielilor de către Guvernul Nicolae Ciucă s-a rezumat la o serie de interdicții de ordin financiar însă are și un rol de protecție asupra unor persoane cu funcții de conducere, obținute în cele mai multe dintre cazuri, pe criterii politice.
Președinte nou la FC Botoșani, reorganizare din temelii a clubului: Nu este un viitor așa de roz, dar nici nu-i catastrofalVIDEO
Schimbările profunde pe care Botoșăneanul le anunța la primul club de fotbal al județului s-au produs deja în mare parte. Cei patru acționari de la grupul ”Elsaco” au constituit o nouă companie, pe care se va transfera întreaga activitate din sezonul 2023-2024.
”Tenorii liberi”, stand-up comedy muzical la Filarmonică ”tamponat” de Cozmiță Lascarache care venise la o nuntă: Această fuziune între note și bancnote naște muzicaVIDEO & GALERIE FOTO
Premierele stagiunii aniversare a Filarmonicii ”George Enescu” au continuat vineri seară cu un spectacol cum nu s-a mai văzut la Botoșani și s-a văzut rareori prin România. De la început și până la sfârșit, muzica clasică a fost însoțită de umor și uneori, într-un ton ironic, de acorduri populare și chiar manele.
Centrul „invizibil” al orașului preluat de o tânără din sistem cu viziuni îndrăznețe! Soție de politician, noua șefă are propria carieră – VIDEO&FOTO
Este un centru care, deși deschis de un deceniu în municipiul Botoșani, a „strălucit” mai puțin în spațiul public prin activități dedicate beneficiarilor, de-a lungul anilor fiind mai degrabă motiv de ceartă între șefi.
Bonele sau femeile chemate la curățenie vor fi plătite cu vouchere, șefa de la ”Șomaj”: Pur și simplu are loc un raport de muncă care nu este oficializat – VIDEO
Familiile care apelează la bone fără a avea un raport de muncă sau se folosesc de anumite persoane pentru curățenia în locuințe vor fi obligate, mai mult indirect, să le remunereze sub forma unor vouchere sociale. Acestea ar urma să fie eliberate de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Botoșani.
Primarul Gireadă se gândește să facă oraș din comuna Mihai Eminescu: Are mai mult asfalt decât municipiul Botoșani dacă pun cap la cap străzile asfaltate - VIDEO & GALERIE FOTO
Recensământul desfășurat anul trecut și ale cărui rezultate în detaliu au fost făcute publice în acest an plasează Mihai Eminescu pe primul loc în clasamentul comunelor din județul Botoșani în ceea ce privește populația.
Zero șanse ca drumul Botoșani – Târgu-Frumos să fie gata în termen: I-am văzut că progresau, după care au dispărut efectiv cu utilajele de pe drumVIDEO
Șansele ca investiția la drumul Botoșani – Târgu-Frumos să se finalizeze în termenul prevăzut în contractul încheiat de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) cu asocierea care a câștigat licitația sunt practic egale cu zero.
Meciurile liberale de la Municipiu s-au mutat la Județ: Liderul grupului PNL lăsat baltă de colegi la votul pentru MĂRIREA salariilor – VIDEO
Consilierii județeni s-au întâlnit joi, 27 aprilie 2023, în ședința ordinară aferentă lunii aprilie. Dezbateri au fost doar la proiectul de hotărâre care a vizat creșterea salariilor pentru unii angajați.
Tot la Cornișa, dar în altă parte: Se coace mutarea scenei pentru marile spectacole ale orașului
Construcția unei străzi cu dublu sens pentru accesul cu automobile și a unei pasarele pentru pietonii și bicicliștii care doresc să meargă la Parcul Regional de Agrement Turistic și Sportiv Cornișa sunt doar două dintre ideile lansate de primarul municipiului Botoșani după îngrămădeală creată weekendul precedent la complexul de la intrarea în oraș.
Doamna Caba are si nu are dreptate. Are dreptate pentru ca spatiile Poiliclinicii sunt prea mici si nr. medicilor insuficient pentru un numar atat de mare de pacienti. In schimb, nu are dreptate in alte privinte. Spre exemplu, la multe dintre cabinetele medicale programul nu se respecta aproape deloc.Pe usa scrie ca programul incepe la ora 7,30 iar medicul vine pe la 10,00 si la 12,00 pleaca ca si-a ,,incheiat misia". Este adevarat ca aproape toti medicii din Policlinica sunt plictisiti, unii destul de violenti in exprimare, altii nu-ti spun nimic ci doar dispune completarea scrisorii medicale si atit. Nu se pune problema ca trebuie sa ,,preferam" unitatile medicale private pentru ca peste 70% dintre bolnavi nu-si permit sa plateasca sumele foarte mari cerute de medicii privati.
9 martie 2023, 10:09
Duduie de ce minti? Vrei coplata pentru ce? Ia spune cum plecati voi acasă cu salarii de 5000 de euro pe lună, plus șpăgi. Stii cati bani opreste cass pe statul de salarii? O sumă destul de mare pe cap de fraier. Eu prefer sa merg la privat si sa nu mai plătesc cass. Si asa sunt zero sputalelele de stat, mizerabile, nu mai vorbim de toti fandositii care insulta oamenii bolnavi
9 martie 2023, 09:25
astratex.ro
Sondaj
Este îndreptățită greva cadrelor didactice?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Am avut o durere că nu a fost lângă mine pentru că eu am suferit niște pierderi fizice și emoționale. Și el nu a înțeles pierderea mea fizică. Dar l-am iertat și i-am iertat pe toți din viața mea. Pentru că dacă nu ier ...
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9640 lei
USD
Dolarul SUA
4.6302 lei
CHF
Francul elveţian
5.1284 lei
GBP
Lira sterlină
5.7480 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.3014 lei
XAU
Gramul de aur
290.1652 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2599 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3397 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0306 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4104 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2096 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6665 lei
Vremea
astăzi
Botosani
17.3 o C
Dorohoi
17.8 o C
Bucecea
19.5 o C
Darabani
17.3 o C
Saveni
17.9 o C
Ştefăneşti
14.3 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.