Știrea zilei
DEZVĂLUIRE despre cum ajungi director prin concurs la Botoșani: Există un schimb de plicuri cu unele și cu alteleVIDEO 

”Mi-am luat concediu și am învățat”, ”chiar a fost pe bune, s-a putut înscrie oricine”, ”am luat biografia și am parcurs toată legislația de acolo”. Am enumerat doar câteva dintre explicațiile pe care candidații cu susținere politică la posturile de director la unitățile de stat le dau după promovarea examenelor și obținerea funcțiilor mult dorite. Oficial, bineînțeles... 

Cum se întâmplă ”minunea” că omul dorit de partid este atât de deștept în ziua examenului?


Că neoficial este o cu totul altă poveste. În realitate, partidele de guvernământ își împart între ele instituțiile, apoi fiecare formațiune în parte nominalizează câte o persoană, iar propunerea uneori chiar este votată în forurile de conducere ale organizațiilor județene. Însă, pentru că legea prevede susținerea unui concurs, respectivul trebuie să se prezinte la ministerul de resort și să dea examen. Pe care aproape de fiecare dată îl promovează. 


Invitat la ”Botoșăneanul TV”, liderul județean al Uniunii Salvați România a dezvăluit cum se întâmplă ”minunea” și aproape de fiecare dată omul sprijinit de partid este și câștigătorul examenului. 


Deputatul Andrei Drancă a relatat despre negocierile pe care USR le-a purtat la Botoșani cu PNL, în perioada în care cele două partide guvernau împreună, pentru repartizarea conducerilor acelor instituții cu subordonare guvernamentală.

 

Vrei concurs pe bune? Rămâi fără director


Doar că discuțiile oficiale purtate, în ciuda celor convenite, au lăsat partidul pe care îl prezidează la nivel de județ fără vreun director. 


Parlamentarul a relatat că optica formațiunilor diferea total, în sensul în care USR își dorea organizarea unor concursuri în adevăratul sens al cuvântului, în timp ce liberalii nu erau tocmai încântați de această idee. 


Și pentru a putea organiza acele concursuri reale, președintele USR Botoșani a explicat că s-a negociat cu PNL doar asupra unităților de stat cu directori interimari, unde Salvați România a dorit să își numească șefi provizorii pentru a avea garanția că examenele ce vor urma se vor desfășura corect. 


Doar că planurile nu au mai putut fi puse în aplicare întrucât liberalii au tras de timp și au pus piedici în împărțirea efectivă a instituțiilor până ce USR a intrat în opoziție. 


Și a învins... cutuma. Iată o parte a dialogului purtat pe această temă la ”Botoșăneanul TV” (vezi de la 33:49) 


 
”Subiectele concursului, să nu mai fie date în plicuri candidaților cu o zi înainte”

 

-    Unele dintre acestea instituții aveau directori prin concurs mai greu de schimbat.
-    Păi nu, unde era concurs era clar. 

 


-    Altele aveau totuși directori interimari, adică numiți prin ordin de ministru și printr-o semnătură se putea schimba șeful.
-    Asta am și spus în campanie și ne dorim și în continuare și chiar s-au făcut pași în sensul acesta: concursuri pe bune. La funcționarii publici chiar am avut directori și se pregătise și o platformă de unde se pot extrage subiectele concursului, să nu mai fie date în plicuri candidaților cu o zi înainte. 

 


-    Dar se întâmplă asta în România? 
-    Se întâmplă, se întâmplă.

 

 

-    Inclusiv la deconcentrate dintr-astea de la Botoșani?
-    Da, da, inclusiv la dintr-astea. Și noi ne-am dorit concursuri pe bune. Și chiar am avut o discuție internă dacă să numim interimari sau să facem concursurile pe bune. Și am zis că este cea mai bună soluție să numim interimari, pentru că măcar îl organizăm noi, și vedem ce se întâmplă. Toată discuția era de interimari.

 


-    Când vă referați la plicuri... plicuri cu subiecte sau cu altceva? 
-    Cu subiecte. Bine, probabil că există un schimb de plicuri cu unele și cu altele, aici nu... Dar știu sigur că se cunosc subiectele dinainte. Unele... 

 


Concursurile sunt pe cale de dispariție


USR a ieșit de la guvernare, unde a intrat PSD. În ultimul an la Botoșani a mai avut loc un singur concurs, în iulie 2021 mai exact, pentru desemnarea unui director la așa numitele servicii publice deconcentrate


S-a pornit organizarea unui examen și la Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, care a fost însă anulat fără vreo explicație clară, pertinentă. 


În rest, de la venirea social-democraților la guvernare s-au schimbat o mulțime de șefi de instituții, însă de fiecare dată printr-un simplu ordin de ministru întrucât ocupantul respectivei funcții era interimar. Astfel că nici de plicuri cu subiecte nu a mai fost nevoie. 


Foto: Pexels.com

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Gata negocierile pe directori PNL - PSD: Doi liberali grei lăsați fără funcție, social-democrații au aplicat din nou tactica ”oricine, numai el nu”
Marea ”pilăreală”: Statul a uitat de concursuri, puzderie de instituții conduse de interimarii cu pile la partid

 

 

OFICIAL: Mită de 400 de lei pentru „a închide ochii” la produsele expirate, comisarii de la Protecția Consumatorilor trimiși în judecată
Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoșani i-au trimis în judecată pe cei doi comisari de la Protecția Consumatorilor cercetați pentru luare de mită.
O nouă funcție de șef apare la Botoșani! Povestea unei unități închisă de 13 ani și resuscitată de zbuciumul războiului
Au fost 13 ani în care am asistat la un concurs al eșecurilor și al neputinței din partea autorităților a două state.Peste un deceniu în care cetățenii și-au pierdut prioritatea în fața unor interese care au rămas în culisele politicului.
Adolescenți din Botoșani distruși de droguri și alcool, val de prezentări la UPU Botoșani: Sunt tineri care au muritVIDEO
Consumul de substanțe psihoactive dar și de alcool sunt mai răspândite printre adolescenții botoșăneni decât ar părea la prima vedere.„Urgențele” sunt practic asaltate de cazuri cu tineri care ajung băuți sau drogați la spital, după ce li s-a făcut rău în urma consumului.
Reorganizare la Nova Apaserv: S-a mai inventat o funcție de șef, partidul coace și un nou director
Spre finele anului trecut membrii Consiliului de Administrație au dezbătut o nouă propunere de organigramă. Prin această modificare s-au mai suplimentat pe alocuri o serie de posturi. Și s-a mai înființat o funcție de șef.
Președintele PNL Bacău a pus mâna pe telefon când a aflat că-i vine în oraș director de la ”Apa” Botoșani: A feștelit-o de tot, a pus-o pe burtă
Plecarea neașteptată a directorului adjunct de la SC Nova Apaserv SA după numai un an a luat pe neașteptate atât mediul politic din Botoșani, cât și cel din Bacău. Aceasta pentru că Doru Constantin a câștigat concursul de director pentru Compania Regională de Apă Bacău (CRAB).
Un polițist local de la Botoșani a scris 13 cărți în 4 ani: Vreau să ajung să scriu poezii cu adevărat / Mi s-a spus că plagiezVIDEO&FOTO
Povestește că și-a descoperit pasiunea din tinerețe, însă abia prin 2018 și-a găsit timpul sau curajul pentru a o aprofunda.
Școală spartă în toiul nopții, hoții au distrus mai multe bunuri și au plecat cu tabletele elevilor – FOTOGALERIE
Incidentul s-a petrecut în noaptea de luni spre marți, la o unitate de învățământ gimnazial. Deocamdată nu se știe dacă autorii au fost identificați sau măcar există un cerc de suspecți.
Blocuri inundate din decembrie în cartierul Primăverii, adăposturi antiaeriene pline cu apă, gunoaie și excremente – VIDEO & GALERIE FOTO
Sute de botoșăneni care locuiesc în cartierul Primăverii, la blocurile de pe Aleea Elie Radu, au de mai bine de două săptămâni subsolurile inundate. Oamenii se plâng că, deși au sesizat încă din decembrie problema, nu sunt băgați în seamă.
Basm de Anul Nou la Filarmonică: Spectacolul a început pe esplanadă, a continuat în foaier și s-a desăvârșit pe scenă – VIDEO & GALERIE FOTO
Într-un decor desprins parcă dintr-o poveste de iarnă, Filarmonica George Enescu a pășit în 2023. A făcut-o vineri și sâmbătă cu tradiționalele concerte dedicate Anului Nou.
Povestea (ne)spusă a plecării numărului 2 de la ”Apă”: Nu am știut / Am aflat din presă! I s-ar fi cerut demisia din toate funcțiile - VIDEO
În seara zilei de miercuri, 11 ianuarie 2023, un link din presa băcăuană circula intens în anumite cercuri social-democrate botoșănene. Încă directorul adjunct al SC Nova Apaserv SA era anunțat în structura de conducere a companiei similare din Bacău.
Nova Apaserv în risc de insolvență pentru o datorie de 1 milion de lei către o firmă cu angajați staționari
 2023 a început pentru SC Nova Apaserv SA cu risc de insolvență, după un contract denunțat de o firmă din București.
55.000 de lei pentru un salariat plătit de Primărie să stea acasă aproape un an – DOCUMENT
Un fost angajat al unei direcții din cadrul Primăriei municipiului Botoșani, dat afară în urmă cu 11 luni, are de primit o sumă uriașă care reprezintă echivalentul salariilor din această perioadă.
Fiecare cu premiul lui: Primăria și Hyperion-ul fac gale ”Eminescu” separate cu laureați diferiți – DOCUMENT
Manifestările prilejuite de „Zilele Eminescu” din acest an vor fi profund diferite față de precedentele. Pentru prima dată după 31 de ani, Primăria Botoșani este unic organizator al acestui eveniment.
Construim școli, dar n-avem elevi! Comuna care a rămas cu o singură unitate de învățământ: Măcar să ne menținem...VIDEO & FOTO
Depopularea României este resimțită inclusiv în sistemul educațional românesc. Eforturile pentru realizarea de investiții în infrastructura școlară, în foarte multe dintre cazuri, nu se justifică din punctul de vedere al beneficiarilor finali. Elevii.
”Tatăl Nostru” în două limbi la o sărbătoare plină de emoție care a adunat la Botoșani armeni din Constanța și până la Suceava – VIDEO & GALERIE FOTO
Au fost momente emoționante sâmbătă la sucursala Botoșani a Uniunii Armenilor din România (UAR). Tot mai puțini de la un an la altul, oamenii care se trag din neamul de la Erevan au ținut însă ca, în a doua zi de Crăciun a comunității lor, să sărbătorească împreună.
Un om de afaceri din Săveni ar vrea să „sufle” Consiliului Județean fosta Uzină Electrică a orașului
Deși are peste 100 de ani vechime, clădirea respectivă rămâne una emblematică pentru Botoșani și cu o încărcătură istorică aparte.
Prefectul Sorin Cornilă își caută birou prin clădirile din Botoșani – FOTOGALERIE
Întregul aparat de specialitate din cadrul Instituției Prefectului, inclusiv echipa de conducere urmează să se mute în alt sediu. Iar asta pentru că Palatul Administrativ se închide.
Criminalul copilei de 14 ani a încercat să se sinucidă în arest, măsuri suplimentare luate de polițiști
Cătălin Rățușcă, tânărul de 20 de ani care a înjunghiat mortal o adolescentă care abia și-a scos buletinul, se află în custodia Poliției.
ULTIMELE clipe din viața fetei de 14 ani, criminalul i-a cerut să-l ure și a răsplătit-o cu bani
Nimic din ce s-a petrecut pe podul din Trușești înaintea crimei nu anunța cruzimea care urma să aibă loc, în mijlocul zilei.Cătălin Rățușcă a fost urat de copila de 14 ani și fratele ei.
ARTIFICIILE, distracție pentru oameni, coșmar pentru necuvântătoare! Animale moarte sau rănite în noaptea dintre ani la Botoșani
Explozia de lumini cu întreg zgomotul specific sau petardele aruncate în noaptea dintre ani pentru a produce distracție oamenilor au efecte devastatoare asupra animalelor.
DA, TOTI neispravitii cu facultati facute pe genunchi, membri de partride, is pusi direct sefi , habar nu au pe ce lume traiesc , dar duc in derizoriu totul, caci partidul e in toate, incepand de la CJ, DEPUTATI, SENATORI de carton........va intrebati de ce a ajuns Romania in halul acesta, datoare si vanduta?, cu astfel de specimene care polueaza de 30 de ani totul
16 august 2022, 23:35
De asta a ajuns Romănia în halul ăsta!
16 august 2022, 14:08
Se depun juraminte de credinta fata de partide, se dau plicuri chiar si format A4 la sefii filialelor judetene. Sistemul este cu totul scapat de sub control. Protejatii politici in loc sa avanseze treptat vin dinafara, primesc functii foarte mari pe care nu le pot duce fac diferite abuzuri si impiedica functionarea normala a institutiilor.
16 august 2022, 13:54
pai no, intrebati-l pe țurcanu ( florin turcanu), cel care cică face politica din nebunie, cam câte concursuri au fost aranjate la nova apa serv, în mandatul lui....câți și câte au ajuns acolo în posturi călduțe....si acu stau pe net săracele și nu știu cui sa dea like...lui Florin, lui psd, lui pnl....săracele tute....
16 august 2022, 13:01
Din aceste cauze institutiile publice functioneaza atat de rau. Nova Apa condusa de juristi si economisti. Spitale conduse de juristi. Oameni care lucreaza in institutii publice 20-30 de ani ajung sa afie condusi de lipitori de afise care nu au legatura cu domeniul unde ii trimite partidul.
16 august 2022, 09:20
Sondaj
Ați dat până acum ”atenții” la doctor?
Da
Nu
Nu am ajuns la doctor
Declaraţia zilei
”Din păcate, discriminarea în școli este prezentă. În sondajul nostru de opinie, realizat acum un și jumătate la nivel național, am cerut părinților și profesorilor copiilor din preuniversitar să identifice motivele de hăr ...
fashiondays.ro
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.9005 lei
USD
Dolarul SUA
4.4823 lei
CHF
Francul elveţian
4.9076 lei
GBP
Lira sterlină
5.4945 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4888 lei
XAU
Gramul de aur
275.3749 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2362 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2712 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1660 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3580 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2062 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6582 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-3.2 o C
Dorohoi
-3.2 o C
Bucecea
-2.9 o C
Darabani
-3.8 o C
Saveni
-2.9 o C
Ştefăneşti
-0.9 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.