Știrea zilei
Crăciunul bucuriei la Filarmonică, de la revelația Ozana la Ana Maria, soprana care a cântat din două suflete și până la naiul de 6.000 de ani al lui Voiculeț – VIDEO & GALERIE FOTO

Filarmonica ”George Enescu” a încheiat apoteotic un an de neuitat în care a adus la Botoșani câțiva dintre cei mai mari muzicieni ai României. Joi și vineri, Casa de Cultură a Sindicatelor a fost arhiplină la cele două concerte de Crăciun organizate de instituția municipalității botoșănene. 

Revelația Ozana 


Așa cum a obișnuit publicul încă de la debutul celei de-a 70 – a stagiuni și de această dată în fața celor peste 1.400 de spectatori, câți au fost în cele două seri, au venit artiști de seamă ai țării. 


Revelația celor două zile, cel puțin pentru botoșănenii care o cunosc mai mult din emisiunile de mondenități, a fost fără îndoială Ozana Barabancea. 


După apariții în musicaluri și înființarea ”Lumini Sonore Orchestra”, compusă exclusiv din femei, la Botoșani a părut că dă frâu liber imensului său talent. 


Nu doar că a dirijat timp de două ore Orchestra Simfonică botoșăneană, ci a și interpretat într-un stil inconfundabil o paletă largă de melodii, de la unele scrise de ea sau pentru ea, cu înclinație religioasă, ”Maică Sfântă” de exemplu la nemuritoarea ”De-ai fi tu (Salcia)”, pentru a încheia cu piese americane specifice sărbătorilor de iarnă. 


A mărturisit că propunerea de a conduce practic show-ul Filarmonicii de Crăciun a venit într-o perioadă nu tocmai fericită pentru ea. 


”Nu aduce anul ce aduce ceasul. Într-un moment în care eram foarte tristă a sunat telefonul, că așa se întâmplă, și îți spune: «Ozana, vrei să vii să cânți și să dirijezi la concertul extraordinar de la Botoșani?» Și ce credeți că am zis?”, 


Ozana Barabancea, dirijor. 


Iar publicul i-a răspuns în cor: daaaa. ”Răspuns corect” a fost replica Ozanei Barabancea.

 

Nicolae și naiul vechi de 6.000 de ani


La cinci săptămâni după ce au avut ocazia să îl asculte live pe Gheorghe Zamfir, botoșănenii care au umplut până la refuz sala de la ”Sindicate” l-au putut vedea pe Nicolae Voiculeț. 


Întors de la un concert în Marea Britanie, artistul a fermecat publicul cu naiul său magic în acordurile melodiilor ”Ave Maria” și ”Ciobanul singuratic”. Și l-a emoționat cu doina ”Sus pe culmea dealului”, cântată în memoria timișorenilor care în urmă cu 33 de ani începuseră deja să își dea viața pentru libertate. 


A explicat asistenței și motivul pentru care naiul este unic. 


”Rămâne la fel de vertical. Maestrul Fănică Luca îi spunea maestrului meu, Gheorghe Zamfir, să sufle în sus pentru că naiul este singurul instrument din istoria de 6.000 de ani a instrumentelor, întâlnit în toate culturile lumii, care are sunetul vertical, sper cer, adică spre Dumnezeu”, 


Nicolae Voiculeț, naist. 


A caracterizat drept ”minunată” orchestra de la Botoșani și nu și-a ascuns nici el mirarea față de prestația Ozanei Barabancea, ”o minunată dirijoare pe care am descoperit-o și eu tot acum și o felicit. Este o mare bucurie să cântăm la o orchestră, eu la nai și ea să mă dirijeze”. 

 

Ana Maria, soprona care a cântat din două suflete 


Au fost două seri de neuitat pentru spectatori, dar și cu siguranță și pentru Ana Maria Donose, soprană a Operei Naționale Române din Iași. Aceasta întrucât peste trei luni urmează să nască, iar concertele de Crăciun de la Botoșani ar putea fi ultimele înainte de intrarea în concediul prenatal. Astfel că a cântat ca din... două suflete, purtând sutele de botoșăneni din sală mai ales pe tărâmuri americane. 

 

SUA, România, Botoșani 


De altfel, întreg concertul a fost unul cu influențe de peste oceanul Atlantic. Și nu putea fi altfel când de-a lungul celor peste două ore de spectacole zilnice s-au cântat melodii precum: ”Have yourself a merry little Christmas”, ”Joy to the world”, ” Deck the halls”, ”Silent night”, ”Jingle bells”. 


Pentru ca cei patru tineri de la grupul de muzică clasică ”DimmaS” să fie responsabili cu amprenta românească a spectacolelor. Au început cu piesa ”An de an”, închinată tocmai Sărbătorii Nașterii Domnului și au continuat cu o melodie – rugăciune pentru curățirea sufletelor. 


Și pentru că cele două concerte au avut loc la Botoșani, conducerea Filarmonicii și-a onorat promisiunea și adus-o în fața spectatorilor pe Andra Grădinariu, liceana despre care inclusiv cunoscutul critic muzical Andrei Partoș spunea că merita să întoarcă cel puțin un scaun la ”Vocea României”. În schimb, interpretând un cântec american de Crăciun, a țintuit în scaune sutele de oameni veniți la concertele de la Botoșani. 


Nu înainte însă ca publicul să fi fost colindat de un grup de copii, colaboratori ai Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, urcați pe scenă alături de interpreta de muzică populară Ștefania Puiu înaintea debutului concertului propriu-zis.

 

Când toată lumea cântă ”O ce veste minunată!”


La final, cu publicul aplaudând în picioare, pe scenă au intrat toți artiștii. Ocazie cu care managerul Filarmonicii a transmis un mesaj. 


”Dragii mei, se apropie timpul colindelor și momentul de vestit nașterea pruncului sfânt, Iisus. Astfel vom fi cu toții mai luminoși la suflet și cu dragoste creștină vă doresc un an mai bun, noroc în toate și să primiți în dar numai bucurii. Mulțumesc colegilor mei, oameni minunați, pentru concertele reușite împreună. Vă doresc un Crăciun cu pace, cu iubire și cu armonie. La mulți ani”, 


Mirel Manea, manager Filarmonica ”George Enescu”


După care cu toții au interpretat ”O ce veste minunată!”, unii spectatori începând să cânte alături de artiști. 


Impresarul artistic Liviu Sorinel a mulțumit Primăriei și Consiliului Local Botoșani pentru sprijinul acordat instituției și a anunțat melomanii și nu numai: ”pregătiți-vă pentru concertul de noul an 2023, fiți pe fază pe 13 și 14 ianuarie”. 

 

Casa sărbătorilor


Până la concertul de Anul Nou, trebuie însă spus ca la cele de Crăciun, Casa de Cultură a Sindicatelor a lăsat deoparte aerul anilor '80, în care a fost construită, pentru o atmosferă de sărbători. 


Începută de pe esplanadă, unde spectatorii au pășit pe un covor roșu mărginit de stâlpi luminoși, a continuat pe hol, acolo unde, între un ecran cu dimensiuni generoase și piese specifice Crăciunului cântate la pian, a avut loc o prezentare de pălării create de Carmen Isac. 


Toate acestea în timp ce sala a devenit un loc de poveste cu o mulțime de brazi pe laturi și cu o scenă ”străjuită” de tot felul de figurine de basm, de la Moș Crăciun la spiriduși. Totul în jocuri de lumini proprii sărbătorilor.  

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Filarmonica Botoșani, turneu de poveste în Marea Britanie, Mirel Manea primit de Ambasadorul României la Londra – GALERIE FOTO
Direcția 5 a scris ”Povestea Noastră” cu Filarmonica Botoșani în valuri de lumină: Fiți binecuvântați!VIDEO & GALERIE FOTO


 

Tragedie învăluită în mister: Botoșănean de 43 de ani mort fulgerător în Italia
Forțele de ordine continuă investigațiile.
Milionar botoșănean mort la New York, un fost manechin a făcut anunțul - GALERIE FOTO
Născut la Rediu, în județul Botoșani, Nelu Bălan a fost o vreme ospătar în Iași și pe timpul comuniștilor a fugit din România în Israel. De acolo a plecat în Elveția, după care a emigrat în Statele Unite ale Americii, devenind o celebritate în industria ospitalității din New York.
Spitalul în care medicii își amenință pacienții că îi dau pe mâna procurorilor dacă îndrăznesc să vină cu plicul: Sun la DNA, lasă-mă în pace VIDEO & GALERIE FOTO
Într-o unitate sanitară din Botoșani atențiile acordate cadrelor medicale sunt cel mult sub forma unui buchet de flori, eventual a unei ciocolate. Aceasta pentru că doctorii de aici refuză ferm cadourile la plic.
Șef nou pregătit la „instituția șoferilor” de la Botoșani, decizie finală așteptată din capitală
Schimbare de conducere la una dintre cele mai aglomerate instituții de la Botoșani.
Bate vântul în cel mai modern internat școlar din județ, doar OPT copii cazați: Preferă să stea în sânul familiei
Respectivul liceu este considerat un etalon al învățământului din mediul rural având în vedere condițiile pe care le oferă elevilor și deopotrivă profesorilor. Unitatea dispune de clase moderne, laboratoare, cantină, internat, teren de sport și multe altele.
S-a făcut dreptate sub privirile unei mame de 96 de ani: Înalt ierarh și sobor impresionant de preoți la Monumentul dedicat foștilor deținuți politici din Botoșani – GALERIE FOTO
Cei care mai sunt în viață sunt astăzi bătrâni și bolnavi. Nu cer nimic. Au îndurat iadul pușcăriilor sau domiciliile forțate. Acolo li s-au născut copiii, acolo au învățat din nou să iubească, să rabde, să se roage. Poveștile lor sunt dureroase, sunt tulburătoare.
Întrebarea zilei: pe ce loc a terminat FC Botoșani sezonul? MIZA este de vreo 100.000 de euro
Ultima etapă a play-out – ului SuperLigii a produs o situație fără precedent de când se practică sistemul cu campionatul regulat urmat de turneele pentru desemnarea campioanei, respectiv a formațiilor retrogradate.
Un om de afaceri de calibru, o consilieră a prefectului, un director, un inspector și un fost viceprimar, pe LISTA PNL pentru a intra în Consiliul Județean
Plecarea din PNL a foștilor directori ai Spitalului Județean, Viorel Iliuță și Radu Malancea, va aduce doi noi aleși locali la rampă. Cei doi demisionari au renunțat și la mandatele de consilieri județeni, pe care oricum le-ar fi pierdut după părăsirea partidului.
Următoarele garaje care vor fi DEMOLATE în municipiul Botoșani, deținătorii au primit notificări de la Primărie – GALERIE FOTO
După cele peste 80 de garaje care au fost înlăturate din zona aflată în imediata apropiere a Colegiului Național Mihai Eminescu, urmează o nouă serie. De această este vorba despre 17 baterii.
ALARMĂ în zorii zilei la sediul Poliției: Razii în mai multe zone, minoritarii panicați „că li se fură copiii” – FOTOGALERIE
Apelul de prezență la Inspectoratul de Poliție Județean a fost dat la ora 6:00, în dimineața zilei de miercuri, 17 mai 2023.
Se cer salarii mai mari, orele de școală cu semnul întrebării! Sindicaliștii anunță că jumătate din profesorii botoșăneni nu mai intră la cursuri
Greva generală anunțată în sistemul educațional românesc va avea efecte și la Botoșani. Trei sferturi dintre profesorii botoșăneni au anunțat deja că de luni, 22 mai 2023, întrerup activitatea.
SINGURUL cuvânt care i-a salvat funcțiile unei șefe de la Botoșani, demisia aruncată la coșul de gunoi
Celebra ordonanță prin care au fost reduse o serie de cheltuieli bugetare și chiar posturi, deși în măsură mai mică, a tot suferit modificări până la forma finală. În primă fază s-a vorbit de interzicerea cumulului pensie – salariu.
Direcția de Drumuri a județului angajează cantonieri, candidații trebuie să aibă cunoștințe culinare și pasiune pentru... gătit: Mă pufnește și pe mine râsul
Anunțul a fost postat pe pagina instituției aflată în subordinea Consiliului Județean (CJ) Botoșani, pe data de 8 mai 2023.
Spargere la o asociație de proprietari plină de VIP-uri, la câteva ore după o ședință cu scântei - FOTOGALERIE
Sediul Asociației de Proprietari nr. 2 din municipiul Botoșani, situat în zona ultracentrală a orașului, a fost spart la câteva ore după o discuție privind convocarea Adunării Generale și situația financiară.
Șefimea de la Botoșani „menținută” din pix pe posturi călduțe de Guvernul Ciucă – LISTA directorilor
„Ordonanța austerității” așa cum a ajuns să fie cunoscută a fost publicată în seara zilei de luni, 8 mai 2023. Limitarea cheltuielilor de către Guvernul Nicolae Ciucă s-a rezumat la o serie de interdicții de ordin financiar însă are și un rol de protecție asupra unor persoane cu funcții de conducere, obținute în cele mai multe dintre cazuri, pe criterii politice.
Președinte nou la FC Botoșani, reorganizare din temelii a clubului: Nu este un viitor așa de roz, dar nici nu-i catastrofalVIDEO
Schimbările profunde pe care Botoșăneanul le anunța la primul club de fotbal al județului s-au produs deja în mare parte. Cei patru acționari de la grupul ”Elsaco” au constituit o nouă companie, pe care se va transfera întreaga activitate din sezonul 2023-2024.
”Tenorii liberi”, stand-up comedy muzical la Filarmonică ”tamponat” de Cozmiță Lascarache care venise la o nuntă: Această fuziune între note și bancnote naște muzicaVIDEO & GALERIE FOTO
Premierele stagiunii aniversare a Filarmonicii ”George Enescu” au continuat vineri seară cu un spectacol cum nu s-a mai văzut la Botoșani și s-a văzut rareori prin România. De la început și până la sfârșit, muzica clasică a fost însoțită de umor și uneori, într-un ton ironic, de acorduri populare și chiar manele.
Centrul „invizibil” al orașului preluat de o tânără din sistem cu viziuni îndrăznețe! Soție de politician, noua șefă are propria carieră – VIDEO&FOTO
Este un centru care, deși deschis de un deceniu în municipiul Botoșani, a „strălucit” mai puțin în spațiul public prin activități dedicate beneficiarilor, de-a lungul anilor fiind mai degrabă motiv de ceartă între șefi.
Bonele sau femeile chemate la curățenie vor fi plătite cu vouchere, șefa de la ”Șomaj”: Pur și simplu are loc un raport de muncă care nu este oficializat – VIDEO
Familiile care apelează la bone fără a avea un raport de muncă sau se folosesc de anumite persoane pentru curățenia în locuințe vor fi obligate, mai mult indirect, să le remunereze sub forma unor vouchere sociale. Acestea ar urma să fie eliberate de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Botoșani.
Primarul Gireadă se gândește să facă oraș din comuna Mihai Eminescu: Are mai mult asfalt decât municipiul Botoșani dacă pun cap la cap străzile asfaltate - VIDEO & GALERIE FOTO
Recensământul desfășurat anul trecut și ale cărui rezultate în detaliu au fost făcute publice în acest an plasează Mihai Eminescu pe primul loc în clasamentul comunelor din județul Botoșani în ceea ce privește populația.
Incredibil dar adevarat!!! Mirel Manea a declarat ca in 2023 Andre Rieu va concerta pe stadionul municipal din Botosani alaturi de orchestra .Sper ca oamenii de afaceri din judet sa sponsorizeze generos acest eveniment caci de fotbal m am cam saturat.Vivat Filarmonica !!!
18 decembrie 2022, 11:26
astratex.ro
Sondaj
Este îndreptățită greva cadrelor didactice?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
”Eu am spus foarte clar că, în momentul în care o să ajung să implementez reforma pensiilor sau reforma legii salarizării, nu o să fac ce s-a făcut la momentul scrierii PNRR. Adică nu o să fac o reformă sau reforme pe ascuns. O ...
fashiondays.ro
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.9633 lei
USD
Dolarul SUA
4.6099 lei
CHF
Francul elveţian
5.0913 lei
GBP
Lira sterlină
5.7790 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.3216 lei
XAU
Gramul de aur
293.6078 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2599 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3373 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0571 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4361 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2096 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6664 lei
Vremea
astăzi
Botosani
6.9 o C
Dorohoi
10.7 o C
Bucecea
10.9 o C
Darabani
10.1 o C
Saveni
8.7 o C
Ştefăneşti
14.4 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.