Știrea zilei
Coșmarul durează toată vara! Control prin praf, pietre și pământ la drumul Botoșani – Târgu-Frumos, prefectul s-a enervat, drumarii găsesc greu până și apă & motorină – VIDEO & GALERIE FOTO

Exasperat de plângerile venite din partea botoșănenilor pe seama lucrărilor la drumul Botoșani – Târgu-Frumos, prefectul Sorin Cornilă, care și-a spart parbrizul la o deplasare pe DN 28 B, a mers personal vineri dimineață pe această șosea. De fapt, acest cuvânt este unul mincinos întrucât, cel puțin până la Copălău, șoseaua a devenit o amintire.

Coșmarul continuă pe ruta Botoșani – Copălău


Carosabilul a fost decapat, în unele zone a mai rămas ceva din fostul strat de asfalt, în altele era piatră spartă, iar pe alocuri și ceva pământ.


Calea rutieră a fost acoperită cu unu-două straturi de asfalt abia din Copălău și până la Frumușica.


Primul reprezentant al Guvernului în județ nu a fost tocmai mulțumit de ceea ce a văzut, mai ales că de la ieșirea din Botoșani și până aproape de intrarea în Copălău nu a întâlnit decât două utilaje: un compactor și un altul de așternut piatră spartă.


Și aceasta în condițiile în care își anunțase vizita, adică sosirea sa pe șantier nu a constituit o surpriză. În plus, a primit informații că drumarii s-au mobilizat după ce au aflat de acțiunea sa.


Frontul principal de lucru era în ”Patria Usturoiului”, acolo unde se asfalta dinspre Flămânzi spre municipiu.


Un alt punct fierbinte era la ieșirea din Frumușica spre Iași, unde se circula pe o variantă ocolitoare întrucât se lucra la pilele podului.

 

Constructorul a evitat să își asume termene...


Prefectul a cerut reprezentanților constructorilor să urgenteze intervenția pe segmentul de la Copălău spre Botoșani, arătând că se confruntă cu o mulțime de plângeri din partea locuitorilor comunelor Cristești și Bălușeni.


Pe lângă praful enorm și faptul că unii oameni cu case lângă drum au dificultăți în a mai intra / ieși din curte, sunt o mulțime de persoane care fac naveta spre Botoșani și își distrug mașinile în sensul propriu al cuvântului.

 

Lucrările sunt efectuate de asocierea SC Antrepriza de Construcții Drumuri și Autostrăzi SRL – SC Mavgoholding SRL – Vahostav V-SK A.S. – Trameco SA, iar reprezentantul acesteia, Bogdan Ciocan, a evitat să își asume termene intermediare.


Prefectul a tot oprit pe traseu, iar o bună parte din răspunsurile managerului de proiect au părut desprinse din discursuri politice: ”așa ar fi bine”, ”asta ne dorim și noi”, ”în perioada următoare”.

 

 

bogdan ciocan

 

 

Iar când a făcut-o a intervenit ”avocatul” de la Drumurile Naționale


De altfel, când a fost întrebat despre forțele prezente la lucrări, a răspuns că la ultima situație erau 106-107 oameni și 60-70 utilaje, adică răspunsul nu a fost unul la zi.


Sorin Cornilă a insistat până ce a reușit să smulgă de la reprezentantul asocierii un grafic verbal al lucrărilor, potrivit căruia în jurul datelor de 20 – 25 iunie se va asfalta până la Mănăstirea Zosin, iar în perioada 4 - 8 iulie se va ajunge la Zăicești, pentru ca până la jumătatea lunii iulie să se toarne cel puțin un strat de asfalt și pe segmentul Zăicești - Botoșani.


Culmea este însă că atunci a intervenit șeful Secției Drumuri Naționale (SDN) Botoșani, Dumitru Clipaciuc, care a extins termenul până în august, ceea ce ar însemna că, de fapt, coșmarul de pe acest drum va ține mai toată vara.


De altfel, pe tot parcursul vizitei prefectului, șeful SDN Botoșani a părut mai degrabă a fi un fel de avocat al constructorilor și a încercat să găsească motive, explicații, justificări pentru ritmul nu tocmai grozav al lucrărilor și asta peste cele invocate oricum de constructor.


Și aceasta în condițiile în care supervizorul investiției este Direcția Regională Drumuri și Poduri (DRDP) Iași, unitate căreia i se subordonează SDN Botoșani.


Deci grija SDN ar trebui să fie aceea ca asocierea să își facă treaba, nu să îi găsească tot felul de pretexte să nu o facă ori să o facă, dar cu întârziere.

 

 

dumitru clipaciuc

 


Războiul și explozia prețurilor pun piedici constructorilor


Care constructor s-a plâns, asemeni mai tuturor firmelor din domeniu care au contracte cu statul, că față de licitația pe care a adjudecat-o în 2019, prețurile la materiale s-au majorat consistent și a dat exemplul bitumului care s-a dublat. Alte probleme sunt generate de aprovizionarea cu materiale, întârziată după invadarea Ucrainei de către Rusia.


”Lucrurile s-au întâmplat la destul de repede și dinamica este foarte mare. Sunt foarte multe lucruri, de exemplu furnizorul de bitum nu îmi garantează că săptămâna viitoare vom avea bitum și îl vom avea la același preț. La fel și carburant, eu nu știu dacă săptămâna viitoare vom avea doua cisterne de carburant. De exemplu, săptămâna trecută nu am găsit o mașină de fier”,


Bogdan Ciocan, manager de proiect.


A adăugat că și în aceste condiții a reușit totuși să toarne 10 kilometri de asfalt anul acesta, ceea ce în opinia sa este o realizare importantă.


Mai ales că piatra spartă o aduce de la Vatra Dornei, iar apa de la Plugari.

 

Prefectul face o comisie de monitorizare a lucrărilor, șeful de la Drumuri nu prea-i de acord


Primul reprezentant al Guvernului în Botoșani i-a transmis că înțelege dificultățile cu care se confruntă, dar totodată a arătat că nu se poate lucra în continuare pe cel mai important drum care străbate județul Botoșani fără să se ofere niște termene botoșănenilor.


Ca atare, a anunțat drumarii că va înființa o comisie de monitorizare a lucrărilor pe drumurile Botoșani – Târgu-Frumos și Botoșani – Ștefănești care să îl informeze periodic cu privire la progresul investiției pentru ca mai departe să aducă la cunoștința botoșănenilor stadiul lucrărilor.


”O să vă contacteze, o să vină de două ori pe săptămână și o să încerce să facă niște rapoarte săptămânale de evoluție a proiectului. Pe tronsoane, pe termen, pe ceea ce am discutat noi astăzi. Aproximativ, că înțelegem lucrul acesta, dar să avem o estimare și o informare către cetățeni pentru că în urma petițiilor și sesizărilor pe care le-am făcut, cetățenii sunt nemulțumiți”,


Sorin Cornilă, prefect.


Ei bine, în acel moment, managerul de proiect din partea constructorilor, Bogdan Ciocan, a răspuns ferm: ”corect”, însă șeful SDN a fost cel care l-a contrazis pe prefect.


”Estimarea aceasta nu trebuie să o faceți dvs. Estimarea aceasta există la mine, la DRDP”,


Dumitru Clipaciuc, șef SDN Botoșani.


Primul reprezentant al Guvernului în Botoșani a replicat că există bază legală pentru înființarea unei astfel de comisii și că va monitoriza investiția la acest drum prin această structură nou creată.

 

 

prefectul control drum

 

 

Prea multe case, prea puține podețe la Frumușica


La Frumușica, delegația prefect – drumari a fost așteptată de primarul Costantin Bălășanu, care s-a plâns că la unele case nu s-au mai construit podețe și cetățenii de acolo cu greu mai pot să intre și să iasă din imobile.


Răspunsul managerului de proiect a fost că a crescut numărul podețelor față de data întocmirii studiului de fezabilitate deoarece s-au mai construit case de atunci. Dar a dat asigurări că fiecare locuință va avea asigurată ieșirea la drum, lucru care însă nu va mai fi valabil și pentru unii care și-au făcut simple anexe gospodărești în câmp.

 

 

primar frumusica

 


Teoretic, investiția la drumul Botoșani – Târgu-Frumos ar trebui finalizată pe data de 12 mai 2023, doar că reprezentatul asocierii deja i-a spus prefectului că, de fapt, lucrările nu au demarat pe 12 mai 2021, în ziua emiterii autorizației de construcție. Aceasta deoarece proiectul a fost avizat la CNAIR abia pe 21 iulie 2021, iar operațiunile efective au demarat abia în august.

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Coșmar pe drumul Botoșani - Flămânzi: pietre, pământ, șanțuri și mult praf: Oamenii au rămas fără poduri, este disconfortul cu piatra, cu praful, cu penele... VIDEO & GALERIE FOTO
Prefectul Cornilă asaltat de sesizări cu drumul Botoșani – Târgu Frumos, face comisie pentru monitorizarea lucrărilor

 

Reorganizare la Nova Apaserv: S-a mai inventat o funcție de șef, partidul coace și un nou director
Spre finele anului trecut membrii Consiliului de Administrație au dezbătut o nouă propunere de organigramă. Prin această modificare s-au mai suplimentat pe alocuri o serie de posturi. Și s-a mai înființat o funcție de șef.
Președintele PNL Bacău a pus mâna pe telefon când a aflat că-i vine în oraș director de la ”Apa” Botoșani: A feștelit-o de tot, a pus-o pe burtă
Plecarea neașteptată a directorului adjunct de la SC Nova Apaserv SA după numai un an a luat pe neașteptate atât mediul politic din Botoșani, cât și cel din Bacău. Aceasta pentru că Doru Constantin a câștigat concursul de director pentru Compania Regională de Apă Bacău (CRAB).
Un polițist local de la Botoșani a scris 13 cărți în 4 ani: Vreau să ajung să scriu poezii cu adevărat / Mi s-a spus că plagiezVIDEO&FOTO
Povestește că și-a descoperit pasiunea din tinerețe, însă abia prin 2018 și-a găsit timpul sau curajul pentru a o aprofunda.
Școală spartă în toiul nopții, hoții au distrus mai multe bunuri și au plecat cu tabletele elevilor – FOTOGALERIE
Incidentul s-a petrecut în noaptea de luni spre marți, la o unitate de învățământ gimnazial. Deocamdată nu se știe dacă autorii au fost identificați sau măcar există un cerc de suspecți.
Blocuri inundate din decembrie în cartierul Primăverii, adăposturi antiaeriene pline cu apă, gunoaie și excremente – VIDEO & GALERIE FOTO
Sute de botoșăneni care locuiesc în cartierul Primăverii, la blocurile de pe Aleea Elie Radu, au de mai bine de două săptămâni subsolurile inundate. Oamenii se plâng că, deși au sesizat încă din decembrie problema, nu sunt băgați în seamă.
Basm de Anul Nou la Filarmonică: Spectacolul a început pe esplanadă, a continuat în foaier și s-a desăvârșit pe scenă – VIDEO & GALERIE FOTO
Într-un decor desprins parcă dintr-o poveste de iarnă, Filarmonica George Enescu a pășit în 2023. A făcut-o vineri și sâmbătă cu tradiționalele concerte dedicate Anului Nou.
Povestea (ne)spusă a plecării numărului 2 de la ”Apă”: Nu am știut / Am aflat din presă! I s-ar fi cerut demisia din toate funcțiile - VIDEO
În seara zilei de miercuri, 11 ianuarie 2023, un link din presa băcăuană circula intens în anumite cercuri social-democrate botoșănene. Încă directorul adjunct al SC Nova Apaserv SA era anunțat în structura de conducere a companiei similare din Bacău.
Nova Apaserv în risc de insolvență pentru o datorie de 1 milion de lei către o firmă cu angajați staționari
 2023 a început pentru SC Nova Apaserv SA cu risc de insolvență, după un contract denunțat de o firmă din București.
55.000 de lei pentru un salariat plătit de Primărie să stea acasă aproape un an – DOCUMENT
Un fost angajat al unei direcții din cadrul Primăriei municipiului Botoșani, dat afară în urmă cu 11 luni, are de primit o sumă uriașă care reprezintă echivalentul salariilor din această perioadă.
Fiecare cu premiul lui: Primăria și Hyperion-ul fac gale ”Eminescu” separate cu laureați diferiți – DOCUMENT
Manifestările prilejuite de „Zilele Eminescu” din acest an vor fi profund diferite față de precedentele. Pentru prima dată după 31 de ani, Primăria Botoșani este unic organizator al acestui eveniment.
Construim școli, dar n-avem elevi! Comuna care a rămas cu o singură unitate de învățământ: Măcar să ne menținem...VIDEO & FOTO
Depopularea României este resimțită inclusiv în sistemul educațional românesc. Eforturile pentru realizarea de investiții în infrastructura școlară, în foarte multe dintre cazuri, nu se justifică din punctul de vedere al beneficiarilor finali. Elevii.
”Tatăl Nostru” în două limbi la o sărbătoare plină de emoție care a adunat la Botoșani armeni din Constanța și până la Suceava – VIDEO & GALERIE FOTO
Au fost momente emoționante sâmbătă la sucursala Botoșani a Uniunii Armenilor din România (UAR). Tot mai puțini de la un an la altul, oamenii care se trag din neamul de la Erevan au ținut însă ca, în a doua zi de Crăciun a comunității lor, să sărbătorească împreună.
Un om de afaceri din Săveni ar vrea să „sufle” Consiliului Județean fosta Uzină Electrică a orașului
Deși are peste 100 de ani vechime, clădirea respectivă rămâne una emblematică pentru Botoșani și cu o încărcătură istorică aparte.
Prefectul Sorin Cornilă își caută birou prin clădirile din Botoșani – FOTOGALERIE
Întregul aparat de specialitate din cadrul Instituției Prefectului, inclusiv echipa de conducere urmează să se mute în alt sediu. Iar asta pentru că Palatul Administrativ se închide.
Criminalul copilei de 14 ani a încercat să se sinucidă în arest, măsuri suplimentare luate de polițiști
Cătălin Rățușcă, tânărul de 20 de ani care a înjunghiat mortal o adolescentă care abia și-a scos buletinul, se află în custodia Poliției.
ULTIMELE clipe din viața fetei de 14 ani, criminalul i-a cerut să-l ure și a răsplătit-o cu bani
Nimic din ce s-a petrecut pe podul din Trușești înaintea crimei nu anunța cruzimea care urma să aibă loc, în mijlocul zilei.Cătălin Rățușcă a fost urat de copila de 14 ani și fratele ei.
ARTIFICIILE, distracție pentru oameni, coșmar pentru necuvântătoare! Animale moarte sau rănite în noaptea dintre ani la Botoșani
Explozia de lumini cu întreg zgomotul specific sau petardele aruncate în noaptea dintre ani pentru a produce distracție oamenilor au efecte devastatoare asupra animalelor.
LA MULȚI ANI 2023! Noaptea dintre ani la Botoşani în stradă şi în biserică – GALERIE FOTO&VIDEO
Muzică, foc de artificii, șampanie și entuziasm în noaptea de Revelion! Mii de botoșăneni au ieșit în stradă pentru a marca încheierea anului 2022 şi trecerea în 2023. Şi bisericile au fost pline în noaptea dintre ani.
Candelă pentru cei plecați în 2022: Botoșaniul este mai sărac fără ei – GALERIE FOTO
Anul 2022 a fost anul războiului la granițe, al pribegiei, dar și anul durerii după cei pierduți în pandemie. În 2022 au plecat de lângă noi prieteni, oameni dragi. Ne-am despărțit de oameni ai Cetății – artiști, preoți, profesori, actori – pe care nimeni nu îi va putea înlocui vreodată. Putem, însă, să le păstrăm aprinsă candela memoriei.
Românul care a înființat o școală în Chicago, impresionat de un director botoșănean: V-a schimbat orașul VIDEO
Invitat să cânte la concertul de Crăciun organizat de Filarmonica George Enescu, Nicolae Voiculeț, pe lângă interpretarea la nai a unor piese precum ”Ave Maria” și ”Ciobanul singuratic”, s-a adresat în câteva rânduri și celor aproximativ 700 de spectatori.
Am inteles! Duduie economia pnl-, psd.
14 iunie 2022, 17:34
Inflatia ofi iala este de cca 15 la suta iar pensiile si salariile nu vor creste, spun guver nantii. Cu mama drakului visati la preturi mai mari cu 300%? Nemernici lacomi si nerusinati. Ar trebui sa fie scoase firmele din toate licitatiile, sa nu mai aiba voie sa fure, sa insele.
14 iunie 2022, 17:33
Prefectul a facut ceea ce trebuie sa faca un om serios caruia ii pasa de problemele cetatenilor. Acolo, constructorul se preface de vreun an ca lucreaza, asteptand sa ridece pretentii in legatura cu valoarea lucrarilor. Care este termenul de finalizare si care este posibilitatea ca lucrarile sa fie terminate in timp util. Obraznicii cuci obisnuiti sa fure si sa faca lucrari precum podul de la Neamt sau teatrul M Eminescu, am mai vazut si vom mai vedea.
14 iunie 2022, 17:27
Ce va plangeti ca niste muieri, asta e, cand se lucreaza e praf, ce de povesti, cum se duce prefectul priceput si la drumuri in praf. Vai tu, se face comitie de la prefectura, alti competenti care incurca blidele, domnu prefect mai bine , vedeti la nivel national care sunt problemele, caci sunt comune tuturor lucrarilor deschise, din cauza preturilor care au sarit cu 300-400%, este greu sa duci la bun sfarsit o lucrare, adica nu lucreaza nimeni ca sa intre in faliment din prima. Plangeti toate muierile bugetare ca Romania nu mai produce nika, totul importam, ca materialele de constructii sau ce mai producem, are actionariat strain, care fara banii inainte nici nu dau marfa. Plangeti ca s-a golit Romania de forta de munca, ca nu mai gasesti nici cu 5000 lei/luna lucratori la santuri, ca suntem cativa batrani ramasi aici si bugetarii umflat platiti sa verifice, ce sa verifice? Plangeti ca 30 ani ati urlat pe toate caile ca de ce nu stiu care lupta sa faca drumuri, ca are un interes.....na, uite , lasa sa vina astia dinafara judetului sa va faca drumuri, de pe la Giurgiu, Bucuresti ca constructorii din Botosani v-au stat in gat.
14 iunie 2022, 14:30
Da, am văzut și eu astăzi trei muncitori și cinci utilaje, parcate. În ritmul asta trece vara.
14 iunie 2022, 12:55
Ritmul de execuție al lucrării are viteza melcului, creând un disconfort tuturor locuitorilor sar și participanților la trafic. Degeaba unii politicieni își fac poze cu asfalt prospat turnat, sa vina sa-si facă poze și pe acest tronson care arata jalnic, mai apare la 2 zile câte un utilaj care ridica doar colbul.
14 iunie 2022, 12:51
SC Antrepriza de Constructii Drumuri este fosta SC Aqua Park si este liderul asocierii din care facea parte SC Darcons firma care a realizat lucrarea de la podul prabusit de la Lutca. Firme care nu au mare competenta in constructii dar se bazeaza pe sprijinul politic al PSD, in special al baronului de Neamt Arsene. Nu au binevoit ca la intalnirea cu prefectul unui judet sa trimita un director. La noi investitorii ministri, primari, presedinti - in cazul acesta SDN - se transforma in avocati ai constructorilor. Neavand un consilier din domeniul drumurilor vizita domnului prefect nu a avut rezultate prea bune. Ar fi fost important sa verifice cineva calitatea lucrarilor si respectarea proiectului intrucat investitorul este avocat al constructorului. Dar exista pericolul ca sa se descopere unele mari greseli care ar duce la neintelegeri intre PSD si PNL care fiind la putere se spala unul pe altul. Atunci a ramas in coada de peste.
14 iunie 2022, 08:34
Sondaj
Cine ar trebui să organizeze Premiul Național de Poezie Mihai Eminescu?
Primăria Botoșani pentru că este principalul finanțator al evenimentului și l-a înregistrat la OSIM
Fundația Culturală Hyperion împreună cu Uniunea Scriitorilor din România pentru că au inițiat manifestarea în urmă cu 32 de ani
Primăria alături de Fundația Culturală Hyperion și Uniunea Scriitorilor din România, așa cum a avut loc timp de 31 de ani
Declaraţia zilei
„Nu mi-a căzut bine, dar pe mine mă interesează ce zice lumea? M-a deranjat la început. M-am gândit chiar că ar fi trebuit să reacționez imediat în fața Anei, dar acum mă felicit că n-am făcut-o. Mă atacau toți, ‘Băi, ...
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9221 lei
USD
Dolarul SUA
4.5466 lei
CHF
Francul elveţian
4.8998 lei
GBP
Lira sterlină
5.6028 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4868 lei
XAU
Gramul de aur
278.5779 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2408 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2639 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1795 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3781 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2066 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6617 lei
Vremea
astăzi
Botosani
2.3 o C
Dorohoi
2.3 o C
Bucecea
3.5 o C
Darabani
1.8 o C
Saveni
2.7 o C
Ştefăneşti
-1.7 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.