Știrea zilei
Compania de Investiții a ajuns la Botoșani ca să preia noul spital al orașului de la o companie în faliment - GALERIE FOTO
  • După ani de așteptare în care s-au ivit tot felul de probleme la construcția Spitalului de Îngrijiri Paliative al orașului, în sfârșit s-a ajuns la etapa premergătoare inaugurării.
  • Reprezentanții finanțatorului au ajuns marți la Botoșani pentru a verifica în ce au investit aproape 16 milioane de lei.

Spitalul nou ajunge în sfârșit, la Primărie

 

Practic, marți, 23 august 2022 a fost deschisă procedura de recepție a imobilului cu dotările interioare, așa cum au fost prevăzute în proiectul inițial.

 

Compania Națională de Investiții (CNI), în calitate de finanțator, a avut un reprezentant în persoana economistului Cristian Iancu. Comisia a fost completată cu membri și din partea altor unități publice precum Inspectoratul de Stat în Construcții și Inspectoratul pentru Situații de Urgență.

 

În schimb, constructorul a fost reprezentat de un lichidator judiciar având în vedere că firma Victor Construct a intrat între timp în faliment.

 

Comisia de recepție a lucrărilor și-a început activitatea avându-i prezenți și pe primarul Cosmin Andrei și pe Cătălin Fetcu, directorul Direcției de Dezvoltare din cadrul Primăriei Botoșani.

 

Recepția nu pare să ridice probleme deosebite

 

În primă fază toți cei prezenți au vizualizat rapid clădirea, ulterior concentrându-se pe partea de documente.  

 

La o scurtă vizualizare...

 

„A rămas mobilierul acoperit cu plastic, nu a fost dat jos pentru a se păstra cât de cât în curățenie. Dacă s-ar da jos sigur se va face praf și dați, cum se spune copertina, când îl preluați și faceți curățenie generală”,

Cristian Iancu, economist CNI

 

Reprezentantul CNI a arătat că la prima vedere nu par să fie nereguli vizibile iar spitalul arată bine. Însă: „Trebuie să avem totul pus cap la cap, ca să vă predăm totul bine. Din punctul de vedere al execuției, eu ca investitor am semnalat că vreau să funcționeze ce înseamnă elevator pentru persoane și elevator pentru alimente, pentru că avem nevoie de așa ceva. Ușile de acces, cele cu cartele pentru că avem nevoie să funcționeze. Așa ca lucrare, zic eu că arată bine”.

 

Lichidatorul urmărește banii 

 

Garanția pentru această investiție este de 24 de luni, atât cât prevedeau normativele la data semnării contractului. În prezent, perioada de garanție pornește de la minimum 36 de luni.

 

În cazul în care nu vor exista nereguli, garanția va fi executată de lichidator, după perioada de 24 de luni.

 

„Lichidarea își va urma cursul și nu cred că în doi ani de zile se va ajunge la o finalizare a lichidării astfel încât Victor Construct să fie radiat”,

Cătălin Frunzaru – Edge Business Restructuring Advisors SPRL

 

În cazul în care vor exista probleme, beneficiarul urmează să informeze lichidatorul care la rându-i se adresează investitorului, adică CNI, care are libertatea de a contracta cu o altă firmă serviciile necesare remedierii disfuncționalităților.

 

Spitalul are și utilități

 

Între timp, municipalitatea și-a dus la îndeplinire obligațiile pe partea de asigurare a utilităților.

 

„Municipalitatea a realizat încă de ceva timp utilitățile pentru această clădire. Am finalizat tot ce a fost în sarcina noastră, dar au apărut unele discuții între finanțator și constructor care este într-o procedură de faliment. Și atunci discuțiile anevoioase cu lichidatorul judiciar au întârziat această recepție pe care am început să o facem astăzi (marți, 23 august 2022, nota red.), verificând ceea ce s-a construit în acord cu proiectul tehnic, cu ceea ce trebuia să se construiască”,

Cosmin Andrei, primar

 

Urmează autorizarea și angajarea de personal

 

După verificarea investiției pornite încă de pe vremea primarului Ovidiu Portariuc, dacă lucrările realizate corespund cu proiectul tehnic inițial, specialiștii admit recepția, iar Primăria, în calitate de beneficiar, preia imobilul spre exploatare.

 

„Mai avem o serie de pași de urmat privind autorizarea acestui spital cu avize de la DSP și discuții cu Ministerul Sănătății pe tot ceea ce înseamnă specific pe această unitate spitalicească. Nu este o clădire simplă pe care putem să o folosim, avem și investiții de făcut și documente de perfectat conform destinației. Nu am putut face acest lucru, nu am avut acces în spital astfel încât să putem face investiții pe partea de dotări suplimentare, pentru că mai sunt o serie de nevoi pentru personalul medical”,

Cosmin Andrei, primar

 

Secția... Leon Dănăilă

 

Posibil ca ulterior să mai fie necesare obiecte de mobilier sau aparatură medicală, investiții care cad în sarcina municipalității. Însă, intrându-se în activitatea de recepție a obiectivului se parcurg practic pașii de pe ultima sută de metri, până la deschiderea noului spital.

 

Care se dorește a-i purta în continuare numele medicului neurochirurg Leon Dănăilă, deși practic nu vorbim de un spital de sine stătător, ci de o extensie a Spitalului de Recuperare Sfântul Gheorghe.

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
IMAGINI din noul spital al orașului: rezerve moderne și condiții ca la privat, marea deschidere încă în așteptare – VIDEO & GALERIE FOTO
Noul spital al orașului, gata să fie deschis: Primăria a terminat utilitățile

 

Angajată a unui spital din Botoșani, discurs cu lacrimi: La mulți ani, România, te iubim! Dar e suficient, oare? VIDEO
Primele ore ale dimineții de 1 Decembrie 2023. În oraș erau făcute ultimele pregătiri pentru marea sărbătoare.Unii locuitori ai orașului erau văzuți la ferestre atârnând Drapelul Național.
Condamnări la pachet cu patronul, pentru comisarii de la Protecția Consumatorilor cu șpaga de 400 de lei
Procesul pentru infracțiuni de corupție care-i viza pe cei doi comisari de la Protecția Consumatorilor Botoșani s-a terminat la Tribunalul Botoșani.
”3 Sud Est” și Filarmonica Botoșani, spectacol magic cu 4.000 de oameni la București: Un vis care se împlineșteVIDEO & GALERIE FOTO
Trupa care în anii 90 a pus practic bazele muzicii dance în România, și-a încheiat apoteotic turneul început în urmă cu aproape două luni. După concerte în 16 orașe din România și două reprezentații la Chișinău, ”3 Sud Est” a organizat pe 28 noiembrie un spectacol grandios la Sala Palatului.
Nova Apaserv începe să dea semne de viață: Plătim apa ca la Netflix, compania a trimis și peste 22.000 de SMS-uri abonaților
Compania de apă și canalizare a județului a devenit o țintă permanentă atât a cetățenilor cât și a unor instituții sau chiar partide politice.Iar reacția nu a întârziat să apară în acest proces complicat de resuscitare a imaginii publice pe care o are acum Nova Apaserv.
O zi națională cum alta n-a fost la Botoșani: Paradă aeriană, defilare militară, dar și canină, autospeciale de intervenție
Ziua Națională a României care se organizează anul acesta la Botoșani va avea un farmec aparte.Botoșănenii care vor ieși în stradă pentru a sărbători ziua tuturor românilor vor avea parte de un spectacol de neuitat.
Eveniment de poveste: Concert la o vioară ”Stradivarius” de 10 milioane de euro, botoșăneni fermecați la ”Baroque tour” – VIDEO & GALERIE FOTO
Pentru majoritatea violoniștilor din lume să cânte la o vioară ”Stradivarius” reprezintă o încununare a carierei. Românul Răzvan Stoica își trăiește de 14 ani visul și concertează la unul dintre celebrele instrumente create de Antonio Stradivari.
Bugetarii de la Botoșani care NU au mai protestat vreodată: Nu de plăcere stăm în fața instituțieiGALERIE FOTO
În aproape trei decenii de activitate acești lucrători dintr-o unitate de stat nu au întrerupt niciodată activitatea.
Două seri acasă la... Filarmonică! Concert magic pregătit pentru Crăciun cu Ozana Barabancea, patru tineri talentați de peste Prut și un prezentator celebru 
Filarmonica „George Enescu” Botoșani a început pregătirile pentru ce se anunță a fi „cel mai spectaculos concert al finalului de an”.
Lucrările la McDonald's aproape de finalizare, restaurantul începe să prindă contur la Botoșani – VIDEO & GALERIE FOTO
Clădirea în care va funcționa restaurantul la Botoșani este finalizată în proporție de 70%Obiectivul din municipiul reședință va fi restaurantul cu numărul 101 deschis în România de către lanțul american.
Un proprietar de clădiri obligat să plătească 160.000 de euro impozit de neglijență: Va fi executat, ca orice contribuabil
Este probabil unul dintre cele mai mari impozite calculate în municipiu pentru un proprietar de clădire.În lei, suma totală se ridică la 800.000 de lei, echivalentul a 160.000 de euro.
Un fost director de la „Apă” schimbă tabăra și intră în rândul muncitorilor ca lider sindical: Am fost și în canal și în Consiliul de Administrație
Premieră la Botoșani într-o societate comercială cu capital de stat, unde un fost director general încearcă să devină reprezentant legal al muncitorilor și nu numai.
Unul dintre directorii de la Casa de Pensii a părăsit instituția
Este vorba despre unul dintre cei doi adjuncți ai unității de stat, care din această toamnă nu mai ocupă funcția de conducere din fruntea Casei Județene de Pensii (CJP).
Balul Oamenilor de Afaceri s-a transformat în gală cu dress code black & white: businessmeni surpriză, absențe neașteptate și premiere pe sărite – VIDEO & GALERIE FOTO
Cei mai performanți antreprenori s-au întâlnit vineri seară la salonul ”Luceafărul” de la Cucorăni la a XXX – a ediție a Balului Oamenilor de Afaceri. În anul aniversar manifestarea s-a transformat, cel puțin declarativ, în Gala Excelenței în Afaceri, la care organizatorul, Camera de Comerț Industrie și Agricultură (CCIA) Botoșani, a lansat Topul Județean al Firmelor.
Povestea gemenilor învingători care au cântărit 1.000 de grame și au stat TREI luni în incubator: Au avut foarte multe complicațiiVIDEO
S-au spus și s-au ascultat povești de învingători vineri, 17 noiembrie 2023, la Maternitatea Botoșani.
Anul acesta: Revelion „pe avarii” organizat în centrul municipiului Botoșani, Primăria caută artiști cu pretenții mai puține
Consiliul Județean a ajuns să organizeze parada obiceiurilor de iarnă cu sprijin financiar din mediul privat.Primăria ține pasul și încearcă să creioneze un spectacol cât de cât satisfăcător pentru noaptea de Revelion, deși fondurile sunt limitate.
Instituția la care a ajuns să muncească doar directoarea: Stătea singură la ghișeu și primea cereri – VIDEO & GALERIE FOTO
Valul de proteste lovește în tot mai multe instituții ale statului, iar mai nou întrerup activitatea salariații din structurile Ministerului Muncii și Solidarității Sociale (MMSS).Se ajunge astfel la situații în care la aceste instituții lucrează doar șefii.
Caravana AUR pe interzis! Alianța și-a prezentat candidații de la europarlamentare cu un autocar parcat în centrul orașului, în zonă interzisă – GALERIE FOTO
Pentru această încălcare a Codului Rutier șoferii din Botoșani riscă amenzi din partea polițiștilor.Cei de la AUR, în schimb, și-au văzut nestingheriți de activitatea politică fără ca cineva să observe „elefantul” galben din centrul orașului.
Irina Rimes și muzicienii Filarmonicii au purtat peste 700 de botoșăneni pe tărâmul viselor: Mulțumim că ne-ați primit la voi acasăVIDEO & GALERIE FOTO
De aproximativ o lună cel mai așteptat concert al acestui final de an a fost fără doar și poate cel în care artista Irina Rimes a cântat la Botoșani alături de orchestra simfonică a Filarmonicii de Stat George Enescu dirijată de maestrul Alexandru Ilie.
Pasiune de-o viață: Cățelul din Botoșani desemnat de 10 ori campion național și internațional într-un singur an – VIDEO & GALERIE FOTO
Un botoșănean îndrăgostit iremediabil de câinii cu pedigree dărâmă un record cu un exemplar pe care l-a crescut de mic.Într-un singur an patrupedul a obținut zece titluri de campion național și internațional.
Când două consiliere se bat, câștigă... vicele – Lider nou de grup pregătit de liberali pentru CJ
Plecarea lui Viorel Iliuță din PNL a provocat unele dispute în cadrul filialei județene pe seama funcției de lider al grupului de consilieri județeni pe care fostul viceprimar o ocupa.
Sondaj
Sunt întemeiate grevele declanșate în noiembrie de salariații mai multor instituții din Botoșani?
Declaraţia zilei
„Noi interzicem cu desăvârșire folosirea petardelor de către copii. Sunt situații în țară unde copiii și-au pierdut degetele, și-au pierdut ochii. Deci părinții trebuie să fie atenți. Părinții sunt responsabili și părin ...
answear.ro%20
inpuff.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9677 lei
USD
Dolarul SUA
4.6059 lei
CHF
Francul elveţian
5.2613 lei
GBP
Lira sterlină
5.7949 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.1911 lei
XAU
Gramul de aur
300.4044 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2601 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2995 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0452 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3929 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2040 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6663 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-1.1 o C
Dorohoi
-0.6 o C
Bucecea
-1.4 o C
Darabani
0.8 o C
Saveni
-0.7 o C
Ştefăneşti
2.5 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.