Știrea zilei
Cartea despre tragedia de la Huțani, lansată în fața a peste 150 de oameni: Ziua de 29 iunie, oricare ar fi anul, rămâne una specială pentru mine / Nu este simplu demers jurnalistic, ci un recurs la morală - VIDEO & GALERIE FOTO

Doi jurnaliști, o carte, peste 150 de oameni și emoție răvășitoare. Un eveniment care a strâns laolaltă o comunitate pentru a comemora și omagia deopotrivă. Pentru a cinsti memoria zecilor de oameni care au murit din cauza unui sistem represiv, dar şi pentru a aplauda curajul, demnitatea, generozitatea umană în fața unei tragedii fără precedent.

Tragedia de la Huțani, după 42 de ani, a devenit subiectul unei cărți-document grație demersului jurnalistic al ziarului Botoșăneanul, prin cei doi autori: Gabriela Erdic și Sergiu Bălășcău.

 

Miercuri, 29 iunie 2022, în ziua în care s-au împlinit 42 de ani de la teribilul accident, în Sala Eminescu a Hotelului Rapsodia a fost lansat volumul ”Tragedia de la Huțani – cel mai mare accident rutier din istoria României”, singura carte scrisă despre cea mai mare nenorocire petrecută vreodată pe o șosea a țării.

 

 

O carte - document

 

Aproape un an de documentare, de interviuri, de drumuri și emoții. Jurnaliștii Gabriela Erdic și Sergiu Bălășcău au refăcut firul evenimentelor, au intrat în posesia unor acte importante și au cules mărturiile cutremurătoare ale unor supraviețuitori, martori, anchetatori.

 

Un demers jurnalistic, spuneam, menit să redea societăţii un adevăr bine ascuns de sistemul comunist, care nu concepea ca într-un timp al mărețelor realizări socialiste se pot petrece tragedii, pot muri zeci de oameni din pricina unui cauciuc nou, dar reșapat.  

 

O muncă titanică, dar cu rezultate excepționale. Rareori se întâmplă ca, după mai bine de 40 de ani, să poată fi scoase la iveală mărturiile unei asemenea tragedii. Vorbim, din nou facem precizarea, despre un eveniment rutier mușamalizat de comuniști, despre o tragedie al cărei dosar juridic a fost topit, despre un accident ”închis” și astăzi cu cheia în arhivele prăfuite ale unei instituții.

 

Gabriela Erdic a dat măsura răbdării. Într-o astfel de angajare profesională, cea mai mare provocare este aceea de a nu renunța, în ciuda tuturor fundăturilor. Sergiu Bălășcău a trăit momente unice în viața de jurnalist atunci când – în urma unor insistențe susținute – a fost lăsat să vadă dosarul de vreo 60 de pagini de la ITM doar 20 de minute, sub pază strictă și fără posibilitatea de a prelua informațiile atât de folositoare anchetei.

 

Împreună și separat au format o echipă sudată, s-au completat și au reușit să contureze un produs jurnalistic de excepție: povestea celui mai grav accident rutier din România.

 

Cartea ”Tragedia de la Huțani – cel mai mare accident din istoria României” este un document. Însă ea înseamnă în primul rând emoție. Fiecare pagină reprezintă o lecție de viață, pentru că - dincolo de statistici, de date tehnice, de concluzii – ea vorbește despre oameni. Unii au murit copii, alții la vârsta primilor fiori ai dragostei. Au pierit sub ape mirese și miri, mame și copiii lor, bărbați în uniformă militară, bunici și alții, neștiuți poate nici astăzi de nimeni. Pentru că, nici la 42 de ani de la tragedie, nimeni nu spune cu exactitate numărul victimelor.

 

 

Miercuri, în fața numerosului public din Sala Eminescu, pentru prima dată după 42 de ani au stat din nou alături supraviețuitorii și salvatorii. Margareta Hergheligiu și Virginia Varvarei au fost împreună în Autobuzul Morții și niciodată, până acum, nu s-au privit în ochi. Alături de ele, Gheorghe Podariu. Salvatorul care, ceasuri întregi, a intrat în balta mocirloasă și a scos oameni. Unii morți, alții – mult mai puțini – vii. Un om căruia sistemul comunist nu i-a recunoscut niciodată meritele.

 

Miercuri seara, pentru prima dată după 42 de ani, Gheorghe Podariu a fost aplaudat în picioare. Aceiași peste 150 de oameni prezenți la lansarea cărții s-au ridicat din nou în picioare, în memoria celor decedați.

 

Sergiu Bălășcău, fondatorul publicației Botoșăneanul alături de colega sa Gabriela Erdic și co-autor al cărții Tragediei de la Huțani, a precizat că ziua lansării a fost special aleasă pentru a fi și una a comemorării.

 

 

 

 

”Vă spun bine ați venit în zi de mare sărbătoare. Ne-am dorit foarte mult să ne vedem astăzi cu toții aici, pentru că pe 29 iunie 1980, exact de Sfinții Petru și Pavel, a avut loc cel mai grav accident din România. Am ținut să lansăm această carte în ziua în care se împlinesc 42 de ani de la acea nenorocire. Este și până în ziua de astăzi cel mai mare accident rutier din România, nu a mai existat până atunci și nici de atunci un eveniment rutier în care să fi murit un număr atât de mare de oameni. Am constatat în tot acest an de documentare că acest accident a fost ascuns și atunci, dar este ascuns și în ziua de astăzi”,

Sergiu Bălășcău, co-autor ”Tragedia de la Huțani – cel mai mare accident rutier din istoria României”

 

Invitații speciali ai serii au fost prezentați publicului prezent. Virginia Varvarei, Margareta Hergheligiu, cele două supraviețuitoare, Gheorghe Podariu, ”eroul nerecunoscut, căci accidentul fiind trecut sub tăcere de regimul comunist, nu se puteau recunoaște meritele unui om care a salvat șase oameni în acea zi și a adus la suprafață alte persoane care și-au pierdut viața”.

 

Comisar-șef în rezervă Dumitru Zmău, ”care ne-a ajutat foarte mult în desfășurarea anchetei”, Raluca Rogojină, producător și realizator al emisiunii ”Adevăruri despre trecut” de la Televiziunea Română. ”Amintim că Botoșăneanul și Televiziunea Română au reușit să facă un film documentar care a fost difuzat acum două săptămâni la televiziunea națională”. 

 

 

”Sunt oameni providențiali, pe lângă care treci zilnic pe stradă...”

 

Raluca Rogojină a impresionat audiența printr-un discurs care a adus în prim-plan, încă o dată, urmările tragediei din urmă cu 42 de ani, dar și imaginea celor care nu mai sunt astăzi printre noi: în special mame și prunci.

 

”Sunt extrem de impresionată pentru colegii mei, să văd că a avut un impact atât de mare demersul lor jurnalistic. Vă rog pentru început să ne gândim o secundă sau două la nişte nume ale unor persoane pe care nu le-am cunoscut niciunul dintre noi: Angela avea 20 de ani, Victoraș avea 6 ani, Viorica avea 24 de ani și fiica ei, Maria, avea 3 ani. Alin avea 6 ani. Sunt doar câțiva dintre cei 50 de oameni care au murit în tragedia de la Huțani, au dat tribut viețile lor pentru cangrenele unui sistem bolnav, cum a fost cel comunist, și pe care îi rememorăm astăzi. Cred că de asta ne-am adunat azi aici, dincolo de demersul jurnalistic al colegilor de la Botoșăneanul. Este o comemorare evenimentul la care ne aflăm astăzi și este și un omagiu adus supraviețuitorilor, pentru că drama aceasta le-a marcat viața fundamental. Este un eveniment și în cinstea celor care au participat ca salvatori”,

Raluca Rogojină, producător și realizator TVR

 

 

Gheorghe Podariu, salvatorul de la Huțani, a fost aplaudat în picioare, secunde în șir. Chipul senin al bărbatului a stârnit emoție și, dincolo de toate, a arătat celor prezenți că bunătatea și generozitatea sunt fapte care nu rămân niciodată nerăsplătite. Chiar dacă gestul minim de recunoaștere vine după patru decenii...

 

”Aș vrea să mai amintesc un nume care nu are nicio legătură cu accidentul de la Huțani, are legătură cu ziua de astăzi, Sfinții Petru și Pavel. Este vorba despre un botoșănean din comuna Vlăsinești, satul Sârbi, Petre era numele lui. A murit în urmă cu 33 de ani, omorât în bătaie, în plin câmp. Era plin de oameni, era perioada recoltei și nimeni nu s-a băgat să-l salveze. Era bunicul meu matern. Invariabil, în dimineața acestei zile m-am gândit la el. Și m-am mai gândit la un om care este prezent astăzi alături de noi. Este domnul Podariu. Și am convingerea fermă că dacă un astfel de om se afla în acel an în satul Sârbi, bunicul meu ar fi fost în viață. Sunt oameni providențiali, oameni pe lângă care trecem pe stradă și habar nu avem ce se ascunde în spatele lor. A scos din mlaștina aceea zeci de oameni. A stat în apa rece ca gheața de la două și jumătate până la zece seara. Avea acasă trei copii. A venit soția la el, i-a amintit de cei trei copii, despre faptul că trebuie să se gândească mai întâi la el. A continuat însă să îi scoată pe decedați, s-a și îmbolnăvit, a stat șase luni în spital, are boli care îl afectează și astăzi. Mi-aș dori din tot sufletul ca, după 42 de ani, să îi oferim un mic omagiu pentru ceea ce a făcut atunci. Era un simplu om care, așa a simți el atunci, din pur simț civic. Mi-aș dori să ne ridicăm cu toții și să-l aplaudăm”,

Raluca Rogojină, producător și realizator TVR

 

Margareta Hergheligiu, supraviețuitoare. Femeie dârză, care poartă însă în spate povestea cumplitei tragedii. O tragedie care i-a schimbat complet viața.

 

 

 

”Am fiori de fiecare dată când îmi amintesc. M-am salvat, am ieșit afară și îmi spuneam: Doamne, să pot face ceva pentru oamenii aceștia. Printre primii am ajuns la spital, am salvat poate și eu fata aceea cu care am ajuns la spital. Mulțumesc lui Dumnezeu că m-a salvat, am regrete pentru cei care au murit. Sunt imagini în memoria mea care nu se pot șterge niciodată. Să aveți grijă de dvs., de drumurile pe care mergeți, să conduceți cu grijă și cu atenție”,

Margareta Hergheligiu, supraviețuitoare

 

Vocea caldă a Virginiei Varvarei a adâncit parcă și mai tare tăcerea unei săli încremenită de emoție. Scoasă din apă, aruncată într-o basculantă printre trupurile celor morți, a ajuns în curtea Spitalului Județean din Botoșani. A dat semne de revenire la viață atunci când pompierii au prins a spăla cu furtunul cadavrele scoase din mâlul de la Huțani.

 

 

 

 

”Faptul că am fost salvată la spital a fost pentru ca fetița mea să aibă zile. A fost o secundă! Viața este o secundă și ca să ne salvăm și să salvăm trebuie să fim curajoși și lucizi. E foarte greu! Am fost foarte tristă. În fața spitalului erau aliniate zeci de sicrie. Veneau să-și ia copiii, părinții, tații. Dumnezeu e mare și ne salvează dacă sufletul nostru este curat”,

Virginia Varvarei, supraviețuitoare

 

Gheorghe Podariu nu este nici până astăzi măcar cetățean de onoare al comunei Vlădeni. Nimeni nu i-a recunoscut meritele, nimeni nu i-a admirat curajul. Simplitatea și modestia, curajul și forța sufletească fac din el un erou, un exemplu pentru întreaga comunitate. Însă nimeni, niciodată, nu i-a spus aceste lucruri, nimeni nu i-a mulțumit. Până miercuri, 29 iunie 2022.  

 

 

 

”Eu țin să mulțumesc echipei. Dosarul acela dat la dos, să vină cineva să îl scoată la iveală, eu nu am crezut. Această echipă e prea puternică! Mulțumesc foarte frumos. Eu nu am făcut fapta pentru ceva, ci pentru că pot să fac asta. Sunt un înotător foarte bun, am salvat mai mulți oameni. Mulțumesc încă o dată la echipa asta atât de puternică. Multă sănătate!”,

Gheorghe Podariu, salvator

 

 

”Nu este un simplu demers jurnalistic, ci un recurs la morală”

 

Comisar-șef în rezervă Dumitru Zmău. S-a zbătut în această perioadă alături de cei doi jurnaliști pentru a găsi supraviețuitori, pentru a-i pune în legătură cu oameni care au investigat atunci cazul tragediei de la Huțani.

 

”Mă găsesc și eu vinovat”, a început Dumitru Zmău.

 

 

 

 

”Atunci începeam cariera de ofițer, intrasem în Academia de Poliție. Mai sunt multe evenimente pe care domnișoara Rogojină și echipa Botoșăneanul le va avea în vedere, în 35 de ani de carieră am participat la multe anchete, tragedii. Mă simt cumva și eu vinovat că acel regim, care nu a scos în evidență accidentul, nu a făcut un act de dreptate pentru oamenii care au murit acolo”,

Comisar-șef în rezervă Dumitru Zmău

 

Liviu Andronic era pompier militar pe 29 iunie 1980. A răspuns demersului jurnalistic și a oferit informații importante despre modul în care s-a acționat în acea zi.

 

 

 

”Aș vrea să spun că din primul moment am salutat acest demers jurnalistic, mi s-a părut un demers jurnalistic venit destul de târziu, dar din partea unor oameni cărora le-a păsat de ceea ce s-a întâmplat atunci. Mi-am dat seama că de fapt acesta nu este simplu demers jurnalistic, ci un recurs la morală. Pentru că noi, cei care am participat acolo, am vrut să trecem acele momente teribile în uitare, am vrut să uităm ce s-a întâmplat. Nu știu dacă acest lucru a fost corect. Dar iată că lumea este interesată de ce s-a întâmplat, iar cei care am fost acolo trebuie să sprijinim această echipă jurnalistică pentru a definitiva acest dosar”,

Liviu Andronic, fost pompier militar

 

Jurnalist cu câteva decenii în spate, Traian Apetrei a confirmat în fața publicului prezent miercuri la lansare: nu s-a scris despre accidentul de la Huțani în presa vremii.

 

”Ne-am ridicat în picioare, pentru o clipă, prețuind calitatea vieții. Vă sugerez să ne ridicăm în picioare pentru cei 48 de oameni care au murit, să ne gândim la memoria lor, să prețuim sacrificiul lor. Vă sugerez să privim acest moment din unghiul a ceea se s-a petrecut atunci. De ce nu am scris? Pentru că sistemul percepea ca o scădere de proporții”,

Traian Apetrei, jurnalist

 

 

”Am fost sceptic la început”

 

Sergiu Bălășcău a mărturisit că nu a crezut de la început că acest demers jurnalistic se va finaliza cu succes.

 

”Am fost sceptic la început, unde mai găsim oameni după 40 de ani? Gabriela Erdic nu a renunțat, iar eu m-am alăturat pe parcurs. Sunt încă oameni cărora le este frică să vorbească despre ceea ce s-a întâmplat atunci. Sunt instituții care deși au acte despre aceste eveniment refuză să le facă publice. A fost o cursă contracronometru, ne-am dat seama că există potențial pentru carte. Este prima carte despre ce s-a întâmplat atunci, se făcuse doar un mini-documentar prin anii 90. Mulțumesc Gabrielei că a avut această idee și a insistat să meargă pe această cale”,

Sergiu Bălășcău, co-autor ”Tragedia de la Huțani – cel mai mare accident rutier din istoria României”

 

 

”M-am implicat emoțional și povestea lor a devenit și povestea mea”

 

Discursul final i-a aparținut Gabrielei Erdic. Cea care, cu perseverență jurnalistică, a scotocit, a documentat, a răscolit trecutul pentru a reda viitorului adevărul. Un adevăr ascuns bine, dar nu doar în arhivele unor instituții, ci mai ales în sufletul încă tremurând al celor care au trecut prin iad și au ieșit la suprafață.

 

Unul câte unul, oamenii au prins a vorbi. Gabriela a știut să îi apropie, să le transmită încredere, să le ofere din propriul curaj. Oamenii și-au deschis inima, surprinși la început, apoi convinși că cineva chiar vrea să le afle povestea. Poveste care, spune astăzi Gabriela Erdic, ”a devenit și povestea mea”.

 

 

 

 

”Ziua de 29 iunie, oricare ar fi anul, rămâne una specială pentru mine. Acest demers jurnalistic a început cu o idee, dar pe parcurs, când am început să scriu, când am început să intervievez oameni și să le aflu poveștile, a început empatia. M-am implicat emoțional și povestea lor a devenit și povestea mea. Am preluat-o și am fost foarte curioasă să aflu ce s-a întâmplat atunci. Eu știu că am atins doar vârful icebergului, mai sunt foarte multe povești. Noi le spunem povești, jurnalistic vorbind, dar ele sunt drame. Drame trăite de oameni care au afectat sute de oameni care și-au pierdut pe cineva”,

Gabriela Erdic, co-autor ”Tragedia de la Huțani – cel mai mare accident rutier din istoria României”

 

Nu a fost ușor. Ziduri s-au ridicat înainte, au reapărut mentalități de demult și tot felul de piedici. Însă de fiecare dată au ieșit parcă din neant și oamenii providențiali. Și nu au fost deloc puțini.

 

”Am întâlnit și oameni care au supraviețuit, cu care am vrut să vorbesc, dar m-am lovit de un zid. Un domn din municipiu s-a gândit că și-a spus povestea de prea multe ori, dar gratuit, de aceea acum a vrut să își vândă povestea. Dar nu m-am descurajat. Am avut foarte mult ajutor de la domnul Mihai Baltă, care atunci conducea Inspectoratul de Muncă. Cred că am vorbit ore în șir la telefon, m-a îndrumat. Și în privința dosarului la care nu am avut acces, am avut aceste piedici din partea fostei conduceri de la ITM, dar nu m-am descurajat nici atunci. În schimb am găsit deschidere în alte locuri. Dl procuror Valeriu Chihaia, am rămas impresionată de cât de mult a vrut să mă ajute, deși dosarul nu mai există în arhiva Parchetului, pentru că a fost topit. Doamna Doina Federovici, i-am spus despre acest accident, i-am povestit că ar trebui să facem ceva pentru acei oameni care au murit pentru că au fost victimele unui sistem opresiv. Doamna Federovici, de la un demers jurnalistic, a preluat ideea și o va concretiza într-o troiță ridicată la Huțani. Sunt copleșită când mă uit în sală și văd atâția oameni dragi, vă mulțumesc tuturor, din suflet, că ați venit aici. Mă înclin în fața dvs.!”,

Gabriela Erdic, co-autor ”Tragedia de la Huțani – cel mai mare accident rutier din istoria României”

 

 

Aplauzele prelungi, în picioare, care au urmat, au fost pe deplin meritate. O muncă titanică, o documentare susținută, un demers jurnalistic așteptat poate prea mult, dar care face istorie. Este prima carte despre cel mai cumplit accident rutier petrecut vreodată în România. Jurnaliștii și-au făcut (din nou) datoria!

 

 

 

Evenimentul marca Botoșăneanul a înregistrat și o premieră: cartea ”Tragedia de la Huțani – cel mai mare accident din istoria României” a fost lansată împreună cu materialul video realizat în timpul documentării. Stick-ul beneficiază de o prezentare deosebită și poate fi achiziționat, de asemenea, de către cei interesați.

 

Cartea ”Tragedia de la Huțani – cel mai mare accident rutier din istoria României” a fost pusă în vânzare la Librăria Luceafărul din municipiul Botoșani, iar în curând va putea fi comandată în sistem online în baza unui modul care va fi accesibil pe Ziarul Botoșăneanul

 

Materialul foto și video al evenimentului a fost asigurat de Alino Foto Studio Botoșani.

 

 

 

Redacția Botoșăneanul mulțumește tuturor celor care ne-au făcut onoarea de a ne fi alături la lansarea cărții!

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
”Tragedia de la Huțani” – mărturii cutremurătoare - Prima carte despre cel mai mare accident din istoria României: Scriam și plângeamVIDEO & FOTOGALERIE
Măcel, măcel! / Copiii țipau, țipau oamenii VIDEO S-a lansat documentarul realizat de TVR 1 și Botoșăneanul despre accidentul de la Huțani

 

Florentina TONIȚĂ
Eveniment de poveste: Concert la o vioară ”Stradivarius” de 10 milioane de euro, botoșăneni fermecați la ”Baroque tour” – VIDEO & GALERIE FOTO
Pentru majoritatea violoniștilor din lume să cânte la o vioară ”Stradivarius” reprezintă o încununare a carierei. Românul Răzvan Stoica își trăiește de 14 ani visul și concertează la unul dintre celebrele instrumente create de Antonio Stradivari.
Bugetarii de la Botoșani care NU au mai protestat vreodată: Nu de plăcere stăm în fața instituțieiGALERIE FOTO
În aproape trei decenii de activitate acești lucrători dintr-o unitate de stat nu au întrerupt niciodată activitatea.
Două seri acasă la... Filarmonică! Concert magic pregătit pentru Crăciun cu Ozana Barabancea, patru tineri talentați de peste Prut și un prezentator celebru 
Filarmonica „George Enescu” Botoșani a început pregătirile pentru ce se anunță a fi „cel mai spectaculos concert al finalului de an”.
Lucrările la McDonald's aproape de finalizare, restaurantul începe să prindă contur la Botoșani – VIDEO & GALERIE FOTO
Clădirea în care va funcționa restaurantul la Botoșani este finalizată în proporție de 70%Obiectivul din municipiul reședință va fi restaurantul cu numărul 101 deschis în România de către lanțul american.
Un proprietar de clădiri obligat să plătească 160.000 de euro impozit de neglijență: Va fi executat, ca orice contribuabil
Este probabil unul dintre cele mai mari impozite calculate în municipiu pentru un proprietar de clădire.În lei, suma totală se ridică la 800.000 de lei, echivalentul a 160.000 de euro.
Un fost director de la „Apă” schimbă tabăra și intră în rândul muncitorilor ca lider sindical: Am fost și în canal și în Consiliul de Administrație
Premieră la Botoșani într-o societate comercială cu capital de stat, unde un fost director general încearcă să devină reprezentant legal al muncitorilor și nu numai.
Unul dintre directorii de la Casa de Pensii a părăsit instituția
Este vorba despre unul dintre cei doi adjuncți ai unității de stat, care din această toamnă nu mai ocupă funcția de conducere din fruntea Casei Județene de Pensii (CJP).
Balul Oamenilor de Afaceri s-a transformat în gală cu dress code black & white: businessmeni surpriză, absențe neașteptate și premiere pe sărite – VIDEO & GALERIE FOTO
Cei mai performanți antreprenori s-au întâlnit vineri seară la salonul ”Luceafărul” de la Cucorăni la a XXX – a ediție a Balului Oamenilor de Afaceri. În anul aniversar manifestarea s-a transformat, cel puțin declarativ, în Gala Excelenței în Afaceri, la care organizatorul, Camera de Comerț Industrie și Agricultură (CCIA) Botoșani, a lansat Topul Județean al Firmelor.
Povestea gemenilor învingători care au cântărit 1.000 de grame și au stat TREI luni în incubator: Au avut foarte multe complicațiiVIDEO
S-au spus și s-au ascultat povești de învingători vineri, 17 noiembrie 2023, la Maternitatea Botoșani.
Anul acesta: Revelion „pe avarii” organizat în centrul municipiului Botoșani, Primăria caută artiști cu pretenții mai puține
Consiliul Județean a ajuns să organizeze parada obiceiurilor de iarnă cu sprijin financiar din mediul privat.Primăria ține pasul și încearcă să creioneze un spectacol cât de cât satisfăcător pentru noaptea de Revelion, deși fondurile sunt limitate.
Instituția la care a ajuns să muncească doar directoarea: Stătea singură la ghișeu și primea cereri – VIDEO & GALERIE FOTO
Valul de proteste lovește în tot mai multe instituții ale statului, iar mai nou întrerup activitatea salariații din structurile Ministerului Muncii și Solidarității Sociale (MMSS).Se ajunge astfel la situații în care la aceste instituții lucrează doar șefii.
Caravana AUR pe interzis! Alianța și-a prezentat candidații de la europarlamentare cu un autocar parcat în centrul orașului, în zonă interzisă – GALERIE FOTO
Pentru această încălcare a Codului Rutier șoferii din Botoșani riscă amenzi din partea polițiștilor.Cei de la AUR, în schimb, și-au văzut nestingheriți de activitatea politică fără ca cineva să observe „elefantul” galben din centrul orașului.
Irina Rimes și muzicienii Filarmonicii au purtat peste 700 de botoșăneni pe tărâmul viselor: Mulțumim că ne-ați primit la voi acasăVIDEO & GALERIE FOTO
De aproximativ o lună cel mai așteptat concert al acestui final de an a fost fără doar și poate cel în care artista Irina Rimes a cântat la Botoșani alături de orchestra simfonică a Filarmonicii de Stat George Enescu dirijată de maestrul Alexandru Ilie.
Pasiune de-o viață: Cățelul din Botoșani desemnat de 10 ori campion național și internațional într-un singur an – VIDEO & GALERIE FOTO
Un botoșănean îndrăgostit iremediabil de câinii cu pedigree dărâmă un record cu un exemplar pe care l-a crescut de mic.Într-un singur an patrupedul a obținut zece titluri de campion național și internațional.
Când două consiliere se bat, câștigă... vicele – Lider nou de grup pregătit de liberali pentru CJ
Plecarea lui Viorel Iliuță din PNL a provocat unele dispute în cadrul filialei județene pe seama funcției de lider al grupului de consilieri județeni pe care fostul viceprimar o ocupa.
Secția de psihiatrie dintr-o fostă creșă care amintea de Auschwitz: Nici nu vreau să-mi aduc aminte cum arăta VIDEO & GALERIE FOTO
Condițiile din saloanele în care sunt îngrijiți bolnavii cei mai dificili de la Botoșani erau unele de nivel redus.Clădirea per ansamblu, în care a funcționat prima creșă a orașului, se apropia de imaginea unui fost lagăr.
Florin Țurcanu, back in business: Campanie în județ împotriva pesediștilor alături de un lider PNL
Fostul președinte al Organizației Județene a PNL Botoșani a revenit în politică.Florin Țurcanu este implicat activ în activitatea de coagulare a liberalilor din teritoriu, înaintea anului electoral 2024.
S-au ”evaporat” împreună cu serviciul: Peste 120.000 de botoșăneni apți de muncă nu lucrează nicăieri și nu apar în vreo evidență - Unde sunt?
Pe de o parte persoanele care nu lucrează se plâng că nu au unde.De cealaltă parte, firmele private suferă acut de forță de muncă și ajung în situații disperate în care funcționează subdimensionat.
Un liberal condamnat și-a pierdut calitatea de consilier județean! Locul său preluat de un președinte de filială care a „sărit” șase oameni
Componența liberală din plenul județean va fi din nou modificată după ce unul dintre aleșii de pe lista PNL și-a pierdut mandatul.Înlocuitorul său pare să fi fost mai greu de găsit după ce partidul a fost refuzat de șase ori.
Cornel Șfaițer, LIVE: Mă doare, o spun cu toată inima / Asta cu mutatul la Suceava nici de glumă nu-i bună VIDEO
Președintele alături de care FC Botoșani a promovat în SuperLigă și a obținut prima calificare în cupele europene deplânge situația în care a ajuns echipa, dar crede că există șanse reale pentru salvarea de la retrogradare și transmite suporterilor să fie alături de roș-alb-albaștri în această perioadă extrem de dificilă.
Lansarea cărții-document ”Tragedia de la Huțani”, eveniment jurnalistic impecabil organizat, inedit prin concept a fost un emoționant ”in memoriam”, un pios omagiu adus celor patruzeci și opt de victime dar și o târzie recunoștință salvatorului-înger, domnul Gheorghe Podariu.O surpriză plăcută ar fi putut face primarul Vlădeniului, o absență regretabilă, dacă ar fi venit, spre final, cu diploma de Cetățean de Onoare, pe care să o acorde în cadru festiv salvatorului celor peste douăzeci de oameni.Felicitări echipei ”Botoșăneanul” care a încercat reconstituirea unei pagini din istoria tragică a unei comunități, o pagină ascunsă cu grijă de autoritățile de atunci, se pare că și cele de acum.Demersul jurnalistic este abia la început, sunt întrebări care așteaptă un răspuns, neconcordanțe care trebuie clarificate și care, sperăm, vor fi lămurite în următoarea ediție, completată și adăugită, a cărții.Pentru odihna celor care nu mai sunt și liniștea urmașilor.”Pentru cei vii, în numele morților” cum a spus Gabriela Erdic, inițiatoarea acestei anchete de presă.
1 iulie 2022, 11:25
Sondaj
Sunt întemeiate grevele declanșate în noiembrie de salariații mai multor instituții din Botoșani?
Declaraţia zilei
„De la preluarea mandatului, am pus accent pe colectarea datelor de contact de la consumatori, în vederea corespondării cu aceștia, prin diverse metode, e-mail, mesaje, conturi în aplicație. Am reușit să strângem până în ...
answear.ro%20
inpuff.ro
Curs valutar
29 noiembrie 2023
EUR
Euro
4.9726 lei
USD
Dolarul SUA
4.5313 lei
CHF
Francul elveţian
5.1634 lei
GBP
Lira sterlină
5.7463 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.0662 lei
XAU
Gramul de aur
296.8710 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2543 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3150 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0003 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3338 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2047 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6669 lei
Vremea
astăzi
Botosani
3.3 o C
Dorohoi
2.2 o C
Bucecea
2.9 o C
Darabani
1.8 o C
Saveni
3.3 o C
Ştefăneşti
13.6 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.