Știrea zilei
Bonele sau femeile chemate la curățenie vor fi plătite cu vouchere, șefa de la ”Șomaj”: Pur și simplu are loc un raport de muncă care nu este oficializat – VIDEO

Familiile care apelează la bone fără a avea un raport de muncă sau se folosesc de anumite persoane pentru curățenia în locuințe vor fi obligate, mai mult indirect, să le remunereze sub forma unor vouchere sociale. Acestea ar urma să fie eliberate de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Botoșani.

Tichete pentru plata bonei

 

Pentru oficializarea acestei metode de plată deputații au adoptat pe data de 29 aprilie un proiect de lege care reglementează activitatea prestatorului casnic care poate însemna bonă, femeie de curățenie sau grădinar.

 

Persoanele care desfășoară astfel de activități în mod ocazional vor fi remunerate exclusiv cu tichete de activități casnice. Proiectul de lege a fost adoptat de Senat, Camera Deputaţilor fiind for decizional, aşa că legea merge la promulgare la Cotroceni.

 

Valoarea nominală a tichetului de activităţi casnice este de 15 lei şi poate fi actualizată anual prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat.

 

Subiectul a fost atins și în cadrul emisiunii Botoșăneanul TV în care a fost prezentă Anca Apăvăloaie, directorul AJOFM Botoșani.

 

„Din 2024 se vor introduce acele vouchere pentru muncile casnice. Pentru că aceste activități și la ora actuală se desfășoară prin intermediul prestării muncii de către anumite persoane, pentru alte persoane. Discutăm despre bone sau persoane care fac curățenie. Pur și simplu are loc un raport de muncă care nu este oficializat. Dvs., în loc să remunerați acea persoană pentru munca ei cu numerar, fără ca persoana să declare venitul, puteți achiziționa acele vouchere, le înmânați persoanei, iar AJOFM le decontează persoanei. Totodată, are loc impozitarea venitului persoanei respective”,

Anca Apăvăloaie, director executiv AJOFM Botoșani

 

De ce să plătim cu tichete pentru curățenie?

 

Prin acest act normativ statul dorește să elimine evaziunea fiscală, care deși strict financiar este la nivel redus, ca activitate este generalizată în România și implicit la Botoșani. Practica prin care se „găsește” o femeie care să aibă grijă de copii pentru câteva ore sau să facă curățenie este una extrem de utilizată. Iar căutările sunt făcute îndeosebi pe rețelele sociale.

 

Cei care solicită această activitate, cel mai probabil nu vor simți impulsul achiziționării acestor tichete sociale.

 

Însă, acestea ar putea fi pretinse de persoanele care prestează astfel de activități.

 

„Pe dvs. ca plătitor nu vă impulsionează statul cu nimic. Problema este a acelei persoane care prestează munca și este foarte important ca persoana să refuze să presteze munca fără a primi acel voucher. Pentru că acel voucher înseamnă contribuții la asigurări sociale, contribuții la asigurări de sănătate, impozit, persoana pentru acel venit are calitatea de asigurat, pentru sistemele noastre noastre sociale sau de sănătate”,

Anca Apăvăloaie, director executiv AJOFM Botoșani

 

Criză de bone și femei pentru curățenie la Botoșani 

 

Tichetele sociale, odată primite, urmează să fie valorificare la sediul AJOFM. Nu pot fi utlizate în magazine, spre exemplu. Iar de anul viitor, ar urma să fie funcțională și o platformă online prin care se va ține evidența valorii maxime a tichetelor obținute într-o lună de zile, care trebuie să fie de minimum 85. Valoarea acestei contribuţii nu poate fi mai mică de 25% din valoarea salariului minim brut pe ţară garantat în plată

 

Pentru oficializarea acestor activități, AJOFM ar putea lua în calcul pe viitor chiar organizarea de cursuri de formare profesională. Mai ales că la Botoșani nu există firme care să aibă aceste domenii de activitate și, de cele mai multe ori, găsirea unei bone potrivite poate fi o adevărată provocare pentru mămicile din Botoșani. 

 

„În momentul în care noi facem o prognoză sau programul de formare profesională pentru anul următor, luăm în calcul anumiți indicatori existenți furnizați de piața forței de muncă. Unul dintre criteriile la care noi dăm foarte mare importanță este numărul de locuri de muncă vacante declarate de către angajatori. Pentru că eu nu pot forma sau mai bine zis, putem merge cu programe noi cu care la un moment dat piața cere forță de muncă calificată. În viitor, vom lua în calcul inclusiv această nișă a bonelor, inclusiv a personalului pentru curățenie, pentru că nici aici nu există activitate”,

Anca Apăvăloaie, director executiv AJOFM Botoșani

 

Discuția pe această temă poate fi urmărită de la minutul 41:00 din linkul de mai jos

 

(Sursa foto - depositphotos.com)

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Orășenii botoșăneni se dau mai greu la muncă decât sătenii – STATISTICĂ de la AJOFM
Ce pedeapsă a primit o bonă care a furat peste 37.000 de euro dintr-o valiză aflată în podul casei unde lucra

 

”Un film așa, oarecum bășcălios, la adresa unui sfânt al Ardealului” - O premieră la Unirea cum n-a mai fost alta: Unii spectatori au părăsit sala, alții s-au enervat, regizorul luat la rost VIDEO & GALERIE FOTO
Câteva aplauze răzlețe, alte câteva zeci de secunde de tăcere, foarte puține felicitări și apoi un val de întrebări acuzatoare la adresa regizorului, venit în fața spectatorilor botoșăneni pentru a discuta pe seama filmului ”Arsenie. Viața de apoi”, a cărei proiecție specială a avut loc marți seară la Cinema Unirea.
Este OFICIAL! Daune de peste 7 milioane de euro solicitate de familie în cazul Alexandra
Solicitările de daune morale urmează a fi depuse de reprezentanții legali ai familiei Alexandrei Ivanov.
Alexandra ar fi împlinit 26 de ani! Comemorare la mormânt cu peste 100 de botoșăneni, slujbă oficiată de nouă preoți – VIDEO&FOTO
Alexandra Ivanov, născută pe data de 11 septembrie 1997.Decedată pe data de 18 august 2023, în Maternitatea Botoșani.
Povestea ”made in PNL” a numirii de către Doina Federovici a unui manager liberal: Să nu se facă de rușine, îi ajutăm și cu Monica Adăscăliței la Botoșani
Decizia președintelui social-democrat al Consiliului Județean Botoșani de a numi un manager liberal la conducerea celui mai mare spital a fost una surprinzătoare, cel puțin din punct de vedere politic.
An nou, probleme vechi: Zeci de școli din Botoșani tot FĂRĂ autorizație sanitară
Și în anul de învățământ care va începe luni vor exista școli din județul Botoșani care nu dețin autorizație sanitară de funcționare.
Momente emoționante: Prima generație de la ”Electro” s-a întâlnit după 45 de ani, alături de directorul care a înființat liceul – VIDEO&FOTO
Majoritatea foștilor elevi au împlinit de ceva vreme vârsta pensionării. Au făcut parte din prima generație a actualului Colegiu Tehnic ”Gheorghe Asachi”, fostul ”Liceu Electrocontact”.
Daune de peste 1 milion de euro pentru Alexandra: Să le luăm bunurile și casele / Viața nu poate costa trei paraleVIDEO
Specializată în dreptul asigurărilor, avocata din Iași care a preluat cazul Alexandrei Ivanov are deja două sentințe cu daune care depășesc pragul de 1 milion de euro. Se gândește ca și în acest proces nivelul daunelor ce vor fi solicitate să fie ridicat.
Președintele tinerilor liberali a plecat din partid la câteva luni după ce a fost ales. Cu tot cu soție... – GALERIE FOTO
La sfârșitul lunii iunie a anului trecut Andi Buchi (foto cu ochelari) a fost ales cu o largă majoritate președinte județean al Tineretului Național Liberal. La începutul lunii septembrie a acestui an, a fost anunțat oficial drept membru al Forței Dreptei, formațiune înființată de fostul președinte PNL, Ludovic Orban și condusă la Botoșani de un alt ex-liberal, Viorel Iliuță.
Se cere OFICIAL arestarea preventivă a unor angajați ai Maternității în dosarul decesului Alexandrei Ivanov: Pot în numele dreptății să fac aceste solicităriVIDEO
Ancheta în cazul morții Alexandrei Ivanov este încă în plină desfășurare și departe de a se finaliza. Se anunță un nou maraton de audieri programate cel mai probabil săptămâna viitoare, cu țintă către personalul medical.
Patronul din Suceava care era să ne lase fără depozit de deșeuri mai prosperă patru ani la Botoșani
În 2021 și 2022, depozitul a fost la un mic pas să rămână fără autorizație de mediu, din cauza unui management defectuos care a atras amenzi de la Garda de Mediu. Anul acesta, administratorul depozitului a primit „undă verde” pentru a se ocupa de depozit încă patru ani. Liberalii de la Județ nu au scos un sunet.
Percheziții la doctorițele Oprișanu și Pitrop, medicul de gardă în noaptea morții, audiere maraton la Parchetul din Suceava
Medicul Mariana Pitrop, care se afla de gardă în noaptea în care Alexandra Ivanov a încetat din viață la Maternitatea Botoșani fără ca timp de șapte ore să i se acorde vreun ajutor medical, a fost audiată timp de șase ore în cursul zilei de vineri.
PRIMELE declarații publice ale președintelui Colegiului Medicilor Botoșani, în cazul Alexandrei Ivanov – VIDEO
La nivelul Colegiului Medicilor Botoșani a fost declanșată o anchetă disciplinară privitoare la situația ivitată la Secția de Obstetrică și Ginecologie din cadrul Spitalului Județean Mavromati în cazul „Alexandra Ivanov” unul cu un puternic impact mediatic și comunitar.
Drumuri distruse de coloane de tiruri cu cereale, șefii județului anunță controale surpriză, amenzile pot ajunge și la 5.000 de euro de șofer – VIDEO
Mai multe porțiuni de drumuri județene au fost afectate de coloanele de camioane încărcate cu cereale mai ales.Cea mai afectată este zona de nord a județului unde astfel de coloane ar fi mai frecvente.
VIDEO cu imaginile înfiorătoare de la Maternitate - PRIMELE măsuri luate de noul manager: Este într-adevăr o problemă
Moartea Alexandrei Ivanov a declanșat o serie de schimbări în sistemul medical botoșănean. Nereguli grave care înainte erau trecute cu vederea sunt acum reparate.
Încep audierile familiei la Poliție în cazul Alexandra, avocata din Iași: Vă rog să aveți încredere în funcționarea justiției!
Ancheta privitoare la decesul Alexandrei Ivanov a fost preluată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava. Procurorii i-au delegat pe polițiștii de la Inspectoratul de Poliție Județean pentru audierea martorilor cu implicare directă.
Faimoasă în Moldova, supranumită și „avocata diavolului”, a preluat cazul Alexandra, se anunță proces de răsunet: Vom vorbi de daune uriașe / S-au rătăcit în sistemul medical astfel de psihopațiVIDEO
Gianina Vera Poroșnicu a acceptat să reprezinte familia Alexandrei Ivanov în toate etapele legale pe care le va urma dosarul care vizează moartea tinerei, de la faza de cercetare penală până la reprezentarea ca apărător legal, după ce va fi făcută trimiterea în judecată a autorilor, aceasta dacă în probatoriul administrat de anchetatori vor apărea și persoane cu calitatea de inculpați.
Șefii de la Consiliul Județean, deplasare de urgență în comuna fără apă de la Botoșani: SOLUȚIA găsită la Primărie – VIDEO& GALERIE FOTO
Conducerea Consiliului Județean a reacționat prompt la problemele pe care le întâmpină botoșănenii din comuna Blândești cu lipsa apei.Vicepreședinții instituției au preluat această misiune de a găsi o soluție de orice fel pentru rezolvarea acestei situații și pentru ca oamenii să nu mai sufere.
„Criminalii!” Durere și val de furie la protestul pentru moartea Alexandrei, s-a chemat paza la Maternitate, au fost și polițiști în civil – FOTO & VIDEO
Credincioasă, sensibilă, devotată și mamă iubitoare, așa este descrisă Alexandra de către apropiați și nu numai. Iar întreaga comunitate este alături în aceste zile de familia îndurerată.
România, pe primul loc în Europa centrală la olimpiada de informatică, elevii coordonați de un profesor din Botoșani: Este foarte important pentru noi ca țară
Locul 1 pe națiuni pentru România, la Olimpiada de Informatică a Țărilor din Europa Centrală 2023.Elevii români participanți au fost coordonați de un profesor din Botoșani care a avut calitatea de team-leader.
Primăria Botoșani construiește un bloc de locuințe într-o parcare dintr-un cartier al orașului – VIDEO
În noul imobil care urmează să fie construit în municipiul Botoșani, cu fonduri europene, ar urma să fie amenajate20 de garsoniere.
Sondaj
La clasa copiilor dvs. s-au cerut bani pentru fondul clasei?
Declaraţia zilei
”Eu cred în continuare că putem ieși din subsol. De la locul 8 în jos clasamentul este strâns. Va fi un campionat echilibrat de la locul 8 în jos, vor fi rezultate strânse. Mai sunt destule etape și trebuie să luăm puncte, ...
answear.ro%20
flanco.ro/
inpuff.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9707 lei
USD
Dolarul SUA
4.6638 lei
CHF
Francul elveţian
5.1566 lei
GBP
Lira sterlină
5.7329 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.1483 lei
XAU
Gramul de aur
288.5847 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2573 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2847 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9882 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4561 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2034 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6668 lei
Vremea
astăzi
Botosani
26.1 o C
Dorohoi
26.6 o C
Bucecea
25.6 o C
Darabani
23.5 o C
Saveni
24.3 o C
Ştefăneşti
21.1 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.