Știrea zilei
Basm de Anul Nou la Filarmonică: Spectacolul a început pe esplanadă, a continuat în foaier și s-a desăvârșit pe scenă – VIDEO & GALERIE FOTO

Într-un decor desprins parcă dintr-o poveste de iarnă, Filarmonica George Enescu a pășit în 2023. A făcut-o vineri și sâmbătă cu tradiționalele concerte dedicate Anului Nou.

Spectacolul dinaintea... spectacolului


Pentru prima dată în actuala stagiune aniversară, a 70 – a, spectacolul a început încă de pe esplanada Casei de Cultură a Sindicatelor, acolo unde, pe lângă făclii și buchete mari de flori, melomanii au fost întâmpinați și de doi tineri pe catalige. Îmbrăcați în costume de epocă, aveau menirea de a introduce deja publicul în atmosfera show-ului.


... Care a continuat și în foaier, acolo unde în minutele dinaintea debutului concertului propiu-zis, a concertat, printre lumânări, sticle și oglinzi, Ducu Bertzi.


Botoșănenii, dar nu numai ei, fiindcă la spectacol au venit și oameni din Suceava și Neamț, au putut admira apoi picturile botoșăneanului Liviu Șoptelea și să se întrețină cu artistul care era prezent de asemenea la eveniment.

 

O sală de poveste


Dar poate că marea surpriză a fost abia în sala ornată cu sute și sute de flori, cu lumânări și aranjamente care coborau pe scenă, aerul specific anilor '80, în care a fost construită clădirea, fiind înlocuit cu unul propriu sărbătorilor de iarnă.


Inclusiv obișnuitele scaune negre ale orchestrei simfonice au fost înlocuite cu altele albe-aurii.


Iar unii muzicieni au purtat perucile specifice nobilimii occidentale din urmă cu ceva secole.

 

Felicia Filip, Brio Sonores, Horațiu Mălăele


Apoi și-au intrat în rol artiștii. Felicia Filip, soprana care a cântat de la Royal Opera House Covent Garden la Opera de Stat din Viena și de la Moscova la Barcelona, Tokyo sau Toronto, a emoționat auditoriul cu melodia ”Eminescu să ne judece” a regretaților Doina și Ion Aldea Teodorovici.


”Sunt fericita ca mă aflau aici, in inima culturii românești”, a afirmat cea supranumită ”Filipissima”, exprimându-și satisfacția pentru faptul că a fost invitată să cânte la Botoșani în preajma Zilei Culturii Naționale.


Cu ajutorul orchestrei dirijate de Tiberiu Dragoș Oprea, cei patru moldoveni de la ”Brio Sonores”, trupă care a câștigat ”Românii au talent” în 2014, au plutit cu publicul pe valurile ”Dunării albastre” a lui Johann Strauss-fiul și au trecut prin ”Codrii mei frumoși” ai lui Eugen Doga pentru a încheia înălțător cu ”O sole mio”.


Spectatorii s-au amuzat cu Horațiu Mălăele, care le-a mulțumit celor peste 600 de oameni că ”ați venit într-un număr atât de abundent. Asta probează excepționalul dvs. bun gust”.

 

Premieră la 67 de ani pentru Ducu Bertzi


De pe hol a intrat pe scenă și Ducu Bertzi, care acompaniat de orechestră a cântat celebra sa piesă ”M-am îndrăgostit numai de ea”.


”Simt o mare emoție și o mare onoare să fiu în seara aceasta în fața dvs. Este și o premieră, sunt pentru prima oară alături de o orchestră filarmonică, extraordinara orchestră filarmonică din Botoșani, alături de maestrul Tiberiu Oprea”,


Ducu Bertzi, cântăreț.


Și pentru că folkistul a amintit de dirijor, trebuie spus că și omul cu bagheta a ieșit din sobrietatea specifică unui conducător de orchestră. A dialogat în mai multe rânduri cu spectatorii, întrebându-i chiar la un moment dat dacă ”v-ați luat patinele?” După care pe ritmurile muzicii a mimat o lunecare pe gheață. Pentru ca la final bagheta să fie preluată de Felicia Filip într-o încercare temerară de a dirija orchestra, spre amuzamentul sălii.

 

Dans de epocă în pauză


Teoretic a existat o pauză la concert, numai că în cele aproximativ 20 de minute în care artiștii au tăcut, și-au intrat în rol tinerii de la ”The Sky”. În holul Casei de Cultură a Sindicatelor, corpul de balet din Iași a introdus asistența în dansurile de epocă.


La final au intrat pe scenă toți artiștii, iar Felicia Filip și Sonores au interpretat ”La Traviata – Brindisi”, după care cu pahare de șampanie au intrat printre spectatori, urându-le și cântând ”la mulți ani”.

 

”Această minunată orchestră este înconjurată de spiritul lui Enescu”


Spre sfârșit, conducătorul instituției municipalității s-a adresat celor prezenți.


”Intepretăm acest concert de Anul Nou în fiecare an și cântăm pentru botoșăneni și nu numai. În seara aceasta am avut oaspeți de la Suceava, de la Piatra Neamț și chiar de la Bistrița. Orchestra a cântat minunat pentru că dorim să vă transmitem mesajul muzicii și să știți că această minunată orchestră este înconjurată de spiritul lui Enescu. Muzicienii au în armele lor flori și iată că în această seară noi, muzicienii, aducem bucurie, speranță, prietenie și dragoste. Muzica să știți că nu este doar o profesie, muzica este o misiune pentru a face o societate mai bună și considerați cultura un element de primă importanță pentru o societate mai bună în viitor. La mulți ani!”,


Mirel Manea, manager Filarmonica George Enescu Botoșani.


Impresarul artistic Liviu Sorinel a mulțumit Primăriei și Consiliului Local Botoșani pentru sprijin, în sală aflându-se de altfel primarul Cosmin Andrei alături de soția sa, Ana Maria.

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Moș Crăciun a venit cu peste un milion de lei la Filarmonică și Teatrul Eminescu, bani frumoși și la ”Vasilache”
Crăciunul bucuriei la Filarmonică, de la revelația Ozana la Ana Maria, soprana care a cântat din două suflete și până la naiul de 6.000 de ani al lui Voiculeț – VIDEO & GALERIE FOTO

 

DUREROS: Șoferiță judecată la Botoșani pentru moartea în accident a fiicei de 9 ani
 Dosarul se află pe rolul instanței de la Judecătoria Botoșani, primul termen fiind stabilit pentru luna aprilie.
Prefectul a sesizat MAI-ul, sute de oameni stau în aceeași casă, primarul nu mai știe câți cetățeni are în acte: Nimeni nu-mi spune
Suspiciunea că în unele comunități populația a crescut în mod artificial a atras atenția autorităților. Prefectul Sorin Cornilă a solicitat o analiză amănunțită a acestor localități.
Blocurile sociale de la ANL Cișmea aproape gata, cetățenii din Centrul Istoric au prioritate: Nu putem risca viețile chiriașilorGALERIE FOTO
Ansamblul de locuințe sociale nou ridicate în zona ANL Cișmea este aproape de finalizare. Constructorul a reușit să realizeze finisajele exterioare, urmând ca în ultima etapă să se ocupe de intervențiile la interior.
”Cretinii de la Nova Apaserv”! Angajați de la ”Apă” dați pe mâna Poliției: încasau bani de la oameni „pe plicuri” și taxe care nu există
Serviciul de Control și Antifraudă din cadrul SC Nova Apaserv SA continuă să scoată la iveală cazuri în care compania este prejudiciată. Alte două situații au fost depistate în două comunități botoșănene, implicați fiind foști sau actuali angajați.
Scandal de weekend între vechii PNL-iști și foștii PDL-iști cu amenințări cu tribunalul: Blocați toată organizația / Vreți să ne dizolvați
Imensul scandal care avut la alegerile din cadrul organizației municipale a PNL Botoșani în vara anului 2021, soldat cu desemnarea unei noi conduceri, nu a liniștit deloc apele între liberali. Ba dimpotrivă, cum șefia filialei a fost câștigată de foștii PDL-iști, iar cea județeană de vechii PNL-iști, conflictul a continuat mocnit timp de aproape doi ani.
Adolescent de 17 ani violat toată noaptea în pădurea Rediu de un bărbat din Suceava
Un băiat din Botoșani a fost victima unei agresiuni sexuale care s-a petrecut în noaptea de luni spre marți, 21 martie 2023.
Noul stadion va fi construit pe patru nivele, cu tribune acoperite, loje VIP, parcare subterană și supraterană și spații comerciale – DETALIILE făcute publice de primar – VIDEO
După schimbul dur de replici între Valeriu Iftime, președintele grupului ”Elsaco”, proprietarul FC Botoșani și primarul Cosmin Andrei, edilul șef a dorit să explice public ce demersuri a întreprins pentru ca Stadionul Municipal din Botoșani să aibă parte de lucrările de modernizare care au tot fost promise de-a lungul anilor.
Se pregătește un nou sens giratoriu într-o zonă extrem de aglomerată: Este o intersecție foarte complicată VIDEO & FOTOGALERIE
Primăria Botoșani are în plan anul acesta reînființarea sensului giratoriu de la Botoșani Shopping Center, în zona showroom-ului Darex Auto. Amenajarea acestuia face parte dintr-un proiect mai larg de refacere a străzii Sucevei.
Vicepreședintele Camerei Deputaților a venit special până la Botoșani pentru un spectacol al Filarmonicii – VIDEO & GALERIE FOTO
S-a întâmplat la spectacolul ”Zavaidoc simfonic” care a avut loc pe data de 3 martie la Botoșani. Între Ziua Îndrăgostiților, Dragobete, Mărțișor și Ziua Femeii, Filarmonica ”George Enescu” a organizat un concert dedicat cu precădere muzicii românești interbelice.
Fără surprize la concurs: Soția unui șef de la PSD, manager pe un salariu de aproape 14.000 de lei   
Susținerea proiectului de management a avut loc miercuri, iar comisia de concurs a făcut public rezultatul.
Șoferiță de 28 de ani cu două dosare penale după ce Poliția i-a returnat permisul „din greșeală”
Tânăra botoșăneancă susține că este victima unui abuz din partea polițiștilor din orașul în care trăiește.
Iris Simfonic & Felicia Filip au umplut cerul cu stele la Filarmonică: valuri de lumini și sute de oameni în picioare – VIDEO & GALERIE FOTO
După ceva peste cinci ani, Cristi Minculescu a revenit sâmbătă seară pe scena de la Botoșani. Împreună cu chitariștii Valter Popa și Doru Borobeică, dar și alături de soprana Felicia Filip și de orchestra simfonică a Filarmonicii au electrizat publicul care a reacționat pe măsură, creând o atmosferă de vis.  
Peste 70 de botoșăneni ABANDONAȚI pe patul de spital, familia nu-i mai vrea acasă: Este dureros! VIDEO
Este un fenomen care și-a făcut loc la Botoșani, în liniște fără să fie atins de lupa societății.Sunt oameni cărora le-a fost răpit dreptul de a se bucura de cei dragi, chiar de membrii propriilor familii.
Se demolează în Primăverii, minoritarii s-au apucat de cărat fier vechi: În loc de mașini, din fostele garaje au răsărit fotolii, haine, scaune și chiar un pom de Crăciun – VIDEO & GALERIE FOTO
Botoșaniul începe în sfârșit să intre în rândul orașelor civilizate din România care renunță la garajele construite pe domeniul public. Realizând că nu au încotro, cetățenii care locuiesc în strada Primăverii au început să și le dărâme singuri pentru a profita de oferta Primăriei și a obține un loc de parcare.
DEZVĂLUIRI din interior: Respect din partea medicilor doar în cabinetele private, mai puțin și în Spitalul Județean – VIDEO
Căror pacienți nu li s-a întâmplat oare să dea în spitalul de stat peste un medic morocănos, nervos, ursuz și care a devenit brusc amabil, binevoitor și ”cu vorbele la el” atunci când s-a apelat la serviciile sale, dar la o clinică privată?
Centrul pentru tineri cu cele mai moderne garsoniere, cu lacătul pe ușă de mai bine de jumătate de an – FOTOGALERIE
A fost inaugurat pe data de 17 august 2022 cu mare fast și cu O asistență atent aleasă. După încheierea festivismului, centrul a fost încuiat și așa a rămas până în prezent.
După 43 de ani, la Botoșani! Monument comemorativ pentru victimele celui mai tragic accident rutier din România inaugurat anul acesta – FOTOGALERIE
Totul a pornit de la un demers jurnalistic și de la o serie de contradicții cu privire la ce s-a petrecut cu adevărat în fatidica zi de 29 iunie 1980. Un articol a fost începutul pentru singura carte document despre această tragedie și ulterior a venit reacția autorităților pentru memoria zecilor de morți.
Întâlnire cu ușile închise într-un pub! Partidul care atrage politicienii „trădați” ia naștere (și) la Botoșani - FOTOGALERIE
În an preelectoral deja se fac planurile pentru cele patru runde de alegeri care se vor desfășura în provocatorul 2024.
Cetățenii de la marginea orașului au intrat peste primar, în birou: Mărești impozitul, dar ce-mi faci tu mie în curtea mea?! VIDEO&FOTO
Aproximativ 20 de persoane s-au deplasat joi dimineață la clădirea administrației publice locale pentru a cere explicații cu privire la condițiile din localitate.
Medicii și asistenții de la Spitalul Județean Mavromati învățați să vorbească frumos cu pacienții: Avem încă mult de lucruVIDEO
Una dintre principalele probleme pe care le întâmpină pacienții botoșăneni în cel mai mare spital al județului se referă la modul în care comunică personalul medical. Și care, de cele mai multe ori este unul în care nu se regăsește și respectul care ar trebui să existe între medici și pacienți.
Nu mi-am putut imagina ca la asa primire opulenta voi avea parte de un dezgust cand m-am dus la toaleta si am facut stanga-n prejur. ????
15 ianuarie 2023, 10:25
Sondaj
Ar trebui Primăria Botoșani să demoleze garajele?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Din aceste situații reiese clar următorul aspect: și în 2022 Consiliul Județean Botoșani a fost de departe cel mai departe investitor din județ cu o sumă de 60 de milioane de euro. Vom continua pe aceeași cale și în acest an ...
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9485 lei
USD
Dolarul SUA
4.5545 lei
CHF
Francul elveţian
4.9726 lei
GBP
Lira sterlină
5.6239 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4315 lei
XAU
Gramul de aur
288.1415 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2473 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2992 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0513 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3636 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2104 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6644 lei
Vremea
astăzi
Botosani
8.4 o C
Dorohoi
6.7 o C
Bucecea
9.6 o C
Darabani
6.2 o C
Saveni
8.0 o C
Ştefăneşti
13.6 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.